Szybka i prosta tarta, która zachwyci każde podniebienie. Wybrałam do niej brzoskwinie i jabłka, ale tutaj będą pasowały także inne owoce, takie jak gruszki, śliwki, rabarbar… Co tylko przyjdzie nam do głowy. To, co bardzo lubię w tego typu tartach, to to, że właściwie nie potrzebujemy do nich żadnej foremki, ponieważ to ciasto nadaje formę. Wygląda to wspaniale(...)najlepiej wybrać dość miękkie i słodkie. Wtedy po upieczeniu będą rozpływały się w ustach i nie trzeba będzie ich dosładzać. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na cienki placek o kształcie zbliżonym do koła (około 0,5 cm grubości). Następnie przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku układamy owoce „na zakładkę” (jak na zdjęciu
Analiza Smakutrafiłam na przepis na te placki w książce "Lunchbox na każdy dzień" Malwiny Bareły . Placki są pyszne, robiłam je już trzy razy (bo jakoś tak ciągle w lodówce czeka łodyga brokuła do wykorzystania ;)). Niestety z jednej łodygi wychodzi ilość placków wystarczająca na 1-1,5 porcji, dlatego w tej wersji dodałam do nich jeszcze startą marchewkę, aby mogły(...)tropem postanowiłam dodać różyczki kalafiora do arabskiej szakszuki, otrzymując smakowity i prosty pomysł na obiad lub kolację. ➤ Kliknij - Przepis na szakszukę kalafiorową Sobota - Pilaw z dynią i suszoną śliwką Pilaw to arabskie danie na bazie ryżu lub kaszy bulgur z aromatycznymi przyprawami, tak więc świetnie nadaje się na okres jesienny. Ta wersja z dynią i suszoną śliwką jest słodkawa
Chilli Czosnek i Oliwateż rys historyczny – dlaczego Polacy jedzą jak jedzą. Przeglądając ją przeżyłam podróż do smaków dzieciństwa – znajdziecie tam mnóstwo klasyków jakie jadało się pewnie w każdym domu – placki ziemniaczane, pasztety, zupy (grzybowa, żurek, krupnik, barszcz, szczawiowa) pierogi ( oczywiście też), gulasz, wątróbka, zrazy, kopytka, leniwe, buraczki, marchewka z groszkiem czy ciasta – makowiec, sernik, mazurek. Szczególnie bliski(...)zyskało nowe oblicze (sałatka jarzynowa z krabem, tuńczyk marynowany w żubrówce, gołąbki z jagnięciną w pomidorowo-cynamonowym sosie). Danie jakie wybrałam do przygotowania na pierwszy ogień to knedle ze śliwkami. U nas w domu nie gotowało się takich knedli, więc do ich przygotowania potrzebuję przepisu, a poza tym wydało mi się być to idealne danie na jesień. I rzeczywiście
Cooking for EmilyTa wersja ciasta czekoladowego jest bardzo specyficzna bowiem do jego przygotowania nie będziemy używali jajek, mleka oraz masła. Ciasto nie wychodzi zbyt duże, ale na niewielkie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!masła 10 dag.cukru 1 op.drożdży 1 jajko 6 żółtek 2 szkl.słodkiej śmietanki kremówki 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią 1/4 szkl.alkoholu konfitura z róży lub że śliwek sól Lukier: ~~~~~~~~~~~~ 1 szkl.cukru pudru sok wyciągnięty z 1 cytryny 1 kg.smalcu do smażenia pączków ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Na początku przygotować sobie wszystkie składniki ,które będą nam potrzebne do zrobienia pączków,włącznie(...)hakami 7 minut. Ja dla wygody ustawiam sobie czas,od czasu do czasu lekko podsypuję mąką ciasto jeśli wyrabiam je rękami.Gdy już jest gotowe ,lśniące rozwałkowujemy je na placek o grubości 2 cm.nie cieńsze! Wycinamy szklanką krążki i NADZIEWAMY je odrobiną konfitury.Zlepić je dokładnie i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.PRZYKRYĆ ściereczką.W rondlu rozgrzać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiautomatyczną obieraczkę do owoców i warzyw Pelamatic ORANGE PEEL® OPP-001. Jest to podobno jedyny taki produkt na polskim rynku, który bez trudu obiera ziemniaki, buraki, pomidory, jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, czy owoce cytrusowe. Urządzenie jest lekkie (1,78 kg), niewielkich gabarytów i do tego na kuchennym blacie prezentuje się całkiem dobrze, a przy tym sprawia wrażenie solidnie wykonanego. Ostrza(...)możecie zwiększyć grubość obierania i za jednym zamachem macie obraną pomarańczę. Z ziemniakami także całkiem zgrabnie sobie poradziła, a mąż ucieszył się, że teraz częściej będziemy jeść placki, zresztą zobaczcie sami jak fajnie się obierają kartofelki: Po testach muszę stwierdzić, że to bardzo przydatne urządzenie, przede wszystkim oszczędza czas. Nie mierzyłam ile zajęło obranie jabłek na szarlotkę
Cynamonowe szczęściepoprzednim miesiącu w akcji gotowanie za głosowanie zaproponowałam Wam portugalskie ciastko ze śliwkami (pastel de nata). Postanowiłam je jednak przygotować w wersji z wiśniami, gdyż szkoda by nie wykorzystać darów natury z ogródka, a po drugie, ten przepis już długi czas czekał zanim go wypróbuję. Po trzecie, widziałam też duże zainteresowanie nimi z Waszej strony, więc tym bardziej(...)wiśni Przygotowanie: Masło zetrzeć na tarce lub pokroić na drobne kawałki. Rozrobić z mąką na okruchy. Dodać wodę i zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 4 części. Rozwałkować placki. Kokilki wysmarować tłuszczem. Wyłożyć nimi ciasto. Umieścić w lodówce. Krem: Żółtka wymieszać z cukrem pudrem, a następnie mąką. Do rondelka wlać śmietanę i cukier waniliowy wraz z cukrem. Zagrzać
Fabryka pomysłówlaurowe oraz niewielką ilość pieprzu. Mieszamy i dodajemy olej lniany. Jabłko obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy śmietanę. Całość mieszamy. Podajemy, wykładając wszystko w następującej kolejności: placki ziemniaczane, śledzie i jabłko ze śmietaną 2. Śledzie piernikowe 4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO 3-4 kruche ciasteczka piernikowe 1 cebula ⅓ szklanki rodzynek(...)solą i pieprzem. Następnie całość mieszamy i wykładamy na pieczywo. Ozdabiamy gałązkami koperku. 4. Bruschetta ze śledziem i konfiturą cebulową z demi glace z octu balsamicznego z rodzynkami, śliwką i żurawiną 6-8 filetów śledziowych a’la Matjas SEKO 1 bagietka 2 czerwone cebule ⅓ szklanki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 5 suszonych śliwek
SMYKWKUCHNILato należy pożegnać z przytupem, dlatego 22 września zrobiłyśmy sobie z Tosią pyszne śniadanie z typowo letnimi owocami, borówkami. Żeby danie nie zdominowało smaku owoców, wybrałam
Przepysznik - BLW i nie tylkopuder, wanilię i rodzynki. Zagotować, mieszając od czasu do czasu. Gotować dwie minuty po czym schłodzić i wmieszać roztrzepane widelcem białko. Ciasto drożdżowe wyjąć z lodówki. Rozwałkować na dwa placki o szerokości 30 na 30 centymetra. Na każdym ułożyć nadzienie orzechowe, równomiernie je rozsmarowując. Pozostawić 1,5 centymetra marginesu bez nadzienia wokół całego kwadratu. Po rozsmarowaniu nadzienia założyć centymetr(...)drożdżami i jak tylko mąka zaczynała łączyć się z tłuszczem wlałam do niej rozczyn drożdżowy. Lubisz ciasta z orzechami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto orzechowe ze śliwkami i słonecznikiem . The post Bejgli z orzechami włoskimi appeared first on MeCooks
mecooksrozpuszczenia cukru. Następnie cały czas ucierając dodawać stopniowo ostudzony budyń. Masa powinna być gładka i jednolita. Układanie - na pierwszy placek piernikowy wyłożyć pół masy, przykryć plackiem ptysiowym, posmarować resztą masy, przykryć drugim plackiem piernikowym. Polać polewą i posypać skórką pomarańczową. 9. Cytrusek Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek mleka 25 – 30 dag bakalii (rodzynki 100 g, skórka kandyzowana z cytronu 100 g, skórka kandyzowana pomarańczy 50 g, orzechy, migdały, morele, śliwki) skórka z 1 cytryny Przygotowanie: Sparzyć i namoczyć rodzynku w olejku rumowym na około 1 godziny (nie za długo, ponieważ później w pieczeniu ciasta za bardzo dominuje aromat rumu). Bakalie (orzechy
Ciastka - domowe słodkościNaleśniki ze szpinakiem i fetą z dodatkiem suszonych pomidorów to bardzo zdrowa propozycja obiadowa. Połączenie szpinaku z delikatnie słoną fetą i słodkimi suszonymi pomidorami sprawia, że
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pasem. Za chwilę w kuchni będzie królowała dynia, grzyby i korzenne przyprawy. Ale to za chwilę :) Teraz jeszcze cieszę się ostatkami lata i zajadam malinowe pomidory na przemian ze śliwkami. A cukinię przerabiam na przetwory... I słodkie pomidory, i zielona cukinia świetnie smakują na cienkiej pizzy z aromatycznym sosem. W dodatku udało mi się zdobyć mąkę typ 00, która jest(...)praskę czosnkiem zagotować, a następnie gotować na wolnym ogniu 10-15 min, aż sos się zredukuje i smaki wzajmenie przenikną. 3. Ciasto podzielić na trzy części. Z każej uformować placek i rozciągnąć go na delikatnie natłuszczonej oliwą blaszcze. Rozsmarować warstwę sosu. Ułożyć cienko ser, następnie dodatki i znowu ser. Piec ok. 15 minut w temperaturze minimum 220 stopni
DefinicjaSmakuponieważ chcieliśmy jeszcze zwiedzić pola solne w Trapani. Niestety to była zbyt duża odległość dla naszego środka transportu- naszych stóp. Kiedy zaczął się nam kończyć czas, zawróciliśmy, kupiliśmy najlepsze śliwki świata w przyportowym warzywniaku (sprzedawał nam najdumniejszy z siebie i swoich lingwistycznych zdolności dzieciak) i rozsiedliśmy się w przydworcowym ogródku. Wróciliśmy na czas, nikt nas nie zabił, i choć(...)ricotty, i ciasto sette velli. Cud!!! Zestaw mini deserów. Baba hojnie nasączana słodkim syropem. Cannoli. Cassata. Z wytrawnych rzeczy trzeba oczywiście wspomnieć pizzę, ale też sfincione- drożdżowy placek z pomidorowo-rybnym, gęstym sosem na wierzchu. No i arancini- ryżowe kule z nadzieniem, panierowane i smażone. Jeśli chodzi o przekąski, Włosi nie mają sobie równych. Pizza z wytatuowanej pizzerii
les mirabelles