grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać przez 10 minut, po czym posmarować sosem do pizzy, oprószyć serem mozzarella, suszoną bazylią i oregano oraz położyć plasterki salami (lub inne, ulubione dodatki) i piec przez kolejne 6 - 10 minut, aż ser się rozpuści, a ciasto mocno zarumieni. Pizzę podawać gorącą! SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 3 małe(...)pizze (o średnicy około 16 - 18 cm). Ciasta na pizzę nie należy cienko rozwałkowywać, jeśli ma być puszyste (tak jak u mnie). Najlepiej na placki grubości około 1,5 cm i średnicy 16 - max. 18 cm. Pizza jedynie nieco rośnie do góry w piekarniku. Spód pizzy smakuje jak miękkie bułki - precle. Wykonanie preclowego spodu do pizzy nie jest
Gospodyni Miejskałyżka majonezu 1 czubata łyżeczka musztardy chrzanowej ostrej 1 plaster sera cheddar – ok. 20g sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki z tortilli z tuńczykiem i kukurydzą – Wykonanie: Ser cheddar zetrzeć na tarce o małych oczkach. Tuńczyka odsączyć z zalewy, wrzucić do miseczki. Dodać potarty ser cheddar, 3 łyżki kukurydzy konserwowej (również odsączonej z zalewy), posiekany(...)szczypiorek, czubatą łyżkę majonezu oraz czubatą łyżeczkę musztardy chrzanowej lekko ostrej. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Rozłożyć placki tortilli. Farsz podzielić na pół i nałożyć go równomiernie na każdym placku. Zwinąć tortillę z farszem dość ciasno w rulon, a następnie pokroić na około 2-3 cm kawałki. Smacznego! Polecam zajrzeć również tutaj: Przekąski na imprezę (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Kulinarne Przebojejuż wasza decyzja -marchewka 1 lub 2 -2 jaja -parmezan tarty lub ser grana -pieprz,sól,oliwa z oliwek -czosnek i cebula -koperek,seler naciowy -oregano A na wierzch parmezan tarty, pomidor w plastrach, kiełbasa lub ostre salami Trzemy ziemniaki jak na placki ziemniaczane, marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach by nam wióreczka wyszły. Wkładamy do misy, dodajemy
Z Kuchni Do Kuchniakurat jest teraz czas. Ja wykorzystałam placki, które zostały z poprzedniego dnia (nadziane szpinakiem i gorgozolą) ale przepis na ciasto załączam bo wychodzą z niego bardzo dobre. Składniki: 3 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki szklanka mleka pół szklanki wody 2 łyżki oleju szczypta soli 20 dkg białego sera (najlepiej półtłustego twarogu) 2 łyżki cukru 30 dkg truskawek(...)gładką masę. 3. Truskawki także rozgniatamy widelcem i dodajemy do posłodzonego sera. Mieszamy. 3. Patelnię smarujemy cieniutko olejem. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewamy cieniutko ciasto i smażymy po kilka minut z każdej strony. 4. Po usmażeniu i przestudzeniu placków, smarujemy je farszem i zawijamy. 5. Gotowe placki smażymy jeszcze chwilkę na patelni z odrobiną masła. A teraz smacznego
Mama z miastałyżeczki soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu smalec do smażenia Twarożek: 150 g sera białego 2 - 3 łyżki jogurtu typu greckiego mała wiązka koperku pieprz i sól do smaku *Osoby na diecie bezglutenowej mąkę pszenną powinny zastąpić np. ryżową. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić placki z młodych ziemniaków z twarożkiem? Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych
Kuchcik gotujeplacka z mąki kukurydzianej lub pszennej. A w lawendowej kuchni to mieszanka różnych kombinacji, czyli takie dodatki, jakie lubimy w domu najbardziej. Domowe tortille Składniki: opakowanie gotowych placków tortilli pomidor ogórek kukurydza filet z kurczaka kapusta pekińska czerwona cebula przyprawy do kurczaka sos czosnkowy - majonez, jogurt naturalny, czosnek granulowany, sól, pieprz i troszkę startego żółtego sera(...)łyżki majonezu. Pozostałe składniki sosu trzeba dodać według własnego smaku. Kurczaka pokrojonego w paski podsmażamy na oleju. Wcześniej można go zamarynować w dowolnie wybranych przyprawach. Gotowe placki lekko skrapiamy wodą i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Jeśli lubimy chrupkie ciasto to trzymamy 4 minuty, a jeśli lepsze są miękkie ciasta to 2 minutki na patelni. Podgrzany placek
Lawendowe NieboWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszne naleśniki z serem . Naleśniki możemy również podać z dżemem lub innym farszem. Wiem że naleśniki to chyba każdy umie
Uwaga Babcia GotujePyszne, delikatne placuszki na maślance z dodatkiem botwinki i sera feta. Idealne na śniadanie, kolację lub dodatek do obiadu. Polecam :) 0,5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
Mienta blogDziś zapraszam Was na pyszne naleśniki z białym serem polane jagodowym sosem. Po prostu rozkosz na talerzu. I wiele uśmiechów na twarzy, bo jagodowy sos dodaje
Słodkie okruszkiSkładniki: 1 nieduża cukinia 1 marchewka 100 g żółtego sera 1 cebulka 1 jajko sól, pieprz siekana natka pietruszki ok. 5 łyżek mleka 100 ml mleka
Kuchnia domowa Aniczosnkowe, mango, limonkowe. Doskonałe jako dodatek do mięsa lub innych dań. Moje ulubione to czosnkowe, pysznie smakują jako dodatek do placków z cukinii (przepis poniżej) Mango chutney – to forma słodko pikantna mango, idealna do mięs, jako dodatek do serów czy warzyw. Musicie tego spróbować. Na zdjęciu powyżej paste poty madras – najostrzejsze z dostępnych. Jeśli nie lubicie ostrzejszego jedzenia(...)przepisów które przygotowaliśmy podczas warsztatów. Mam nadzieję, że sami zdecydujecie się na ich ugotowanie w domu PIZZE NA PAPADUMS Z BUTTER CHICKEN Ilość porcji: 2 SKŁADNIKI: – 3 placki papadams lub podobne (miękkie) – 3 łyżki sosu butter chicken Patak’s – 250 g świeżej mozzarelli – 10 pomidorków koktajlowych – 10-15 listków bazylii PRZYGOTOWANIE: 1. Piekarnik nagrzej
nietylkopasta.plduże jajko 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli NADZIENIE: 3-4 cebule 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki startego żółtego sera mak do posypania Ciasto. Mąkę przesiewamy do sporej miski i robimy w niej wgłębienie. Z cukru, drożdży i ciepłego mleka robimy rozczyn i wlewamy do mąki, przykrywamy(...)wyłożonych papierem do pieczenia i zostawiamy na kolejne 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C. Wyrośnięte placki spłaszczamy w środku, wciskając w nie dno szklanki, a w powstałe wgłębienie nakładamy porcję nadzienia, posypujemy tartym serem i makiem. Pieczemy do zarumienienia (około 10 minut). Gotowe! Ciasto to nadaje się również jako baza
Rozpustne gotowaniewyciskamy z niej sok. Nastepnie dodajemy zioła prowansalskie, starty na tarce o małych oczkach ser żółty oraz pokruszony ser stilton. Dokadnie mieszamy całość. Gdy ciasto na pizzę już nam wyrosło, dzielimy je na pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy na cienki placek. Nakładamy farsz nie na całe ciasto a jedynie na jedną jego krawędź, wzdłuż całej krawędzi. Rolujemy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem(...)minutach zwiększamy temperaturę do 220 stopni i podpiekamy pizzetki do momentu gdy staną się lekko przyrumienione. Podajemy z ketchupem z cukinii. Smacznego! Pizzetki z cukinią i żółtym serem Wskazówki. Nie dodałam soli do farszu dlatego, iż ser jest słony. Jeśli lubimy pikantne nadzienia, można dodać suszonych płatków chili. The post Pizzetki z cukinią i żółtym serem appeared first on MeCooks
mecookssoli 1 łyżka oleju 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki Farsz 600 gramów świeżych grzybów leśnych (podgrzybki, kozaki) koło 12 plasterków ulubionej wędliny 15 dag sera mozzarela 10 dag sera żółtego sól i pieprz do smaku 3 łyżki przecieru pomidorowego bazylia, oregano, sól Wykonanie: W głębokiej misce mieszamy drożdże z solą i cukrem aż staną się płynne. Dodajemy olej(...)ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie porcje, każdą rozwałkowujemy na placek o śr. około 28 cm, lekko podsypujemy mąką. Placki układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Smarujemy sosem pomidorowym. Układamy na nich plasterki szynki i mozzarelli, kładziemy grzyby, posypujemy startym serem. Pieczemy w 200 C przez około 15 min. Dobrze komponuje się z sosem czosnkowym lub pomidorowym
Podróż w kulinariałyżeczki cukru 3 łyżki oleju 20 g świeżych drożdży 1 szklanka wody Dodatkowo: Keczup do smarowania 150 g pieczarek 100 g szynki wiśniowej 150 g żółtego sera Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Wędlinę kroimy w drobną kosteczkę. Pieczarki możemy posiekać lub zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Dolewamy olej(...)minut. Ciasto w tym czasie podwoi swoją objętość. Po tym czasie blat oprószamy mąką. Rozwałkowujemy duży placek o grubości 0,5 mm. Szklanką lub miseczką o średnicy 12 cm wycinamy koła. Każde smarujemy keczupem. Naprzemiennie wypełniamy je serem, pieczarkami i wędliną. Składamy na pół, a boki zwijamy do środka. Powstanie nam kształt róży. Tak przygotowane bułeczki układamy w naczyniu
VioletoweKucharzenie