Wyśmienite, orkiszowe naleśniki dyniowe 226Wraz z moim ukochanym powoli szykujemy się na ślub i wesele mojej przyjaciółki. Jestem niesamowicie podekscytowana całą uroczystością, a w szczególności tym, że zobaczę moją kochaną
Be Fit Be Strong
342. 197ricotta hotcakes z czereśniamiDenerwuje mnie enomondo na mojej komórce, jak się nie zatnie, to wyłączy to w ogóle nie wiadomo o co mu chodzi. Wyruszyłam dzisiaj
More food, love and dreams
Racuchy serowe 734Racuchy serowe są bardzo udanym pomysłem na letnią kolację lub śniadanie. Gdy mamy więcej czasu i nigdzie nam się nie śpieszy pozwólmy sobie na spokojne przygotowanie
sierotka maRysia w kuchni
Karnawał trwa ,bawmy się smacznie. 193Appetizers carnival. Karnawał w tym roku jest długi .Zaczął się od Nowego Roku lub wg innych źródeł 6-go stycznia ,Świętem Trzech Króli ,a zakończy
Kulinarny karnet Christophera
Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku 234zrobić z niego chrupiące skwarki. Raz, z braku czasu pominęłam ten etap i zamiast chrupiących skwarek użyłam boczku nie dość dobrze wytopionego i miękkiego, co wpłynęło później na smak placka. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki farszu do Quiche Lorraine: 150 g boczku(...)spód przez kolejne 5 minut . Wyciągnąć z pieca. W międzyczasie przygotować farsz: Boczek pokroić w drobną kostkę. Odstawić. Umyte pory drobno posiekać, obraną cebulę pokroić w kostkę. Na dużej patelni z nieprzywierającą powierzchnią rozpuści 30 g masła. Wrzucić pory oraz cebulę. Dodać szczyptę soli i dusić, aż stracą na objętości i staną się szkliste i miękkie ( około 10 minut ). Dodać
Moja Delicja
PIZZA ORIENTALNA (ciasto tradycyjne - chrupiące i ciasto owsiane bezglutenowe) 198mieście nie uwzględniamy, ale nikt nie jest w związku z tym pokrzywdzony. Pizza (w różnych odmianach) występuje u nas dość cyklicznie i w żadnym wypadku nie przypomina drożdżowego placka na którym zlazł się przegląd lodówki. Łączymy smaki, zahaczamy o różne walory, ale jak zwykle mamy kilka zasad, którymi się kierujemy! Farsz musi być pikantny (pieprz ziołowy zawsze i wszędzie(...)Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym, zostawiając margines (brzegi) bez.Najlepiej smakuje z przecierem własnoręcznie zrobionym (chcecie przepis?).Wykładamy składniki - lecimy na bogato! :)Posypujemy serem żółtym, startym. Posypujemy prażonymi na suchej patelni pestkami.Dodajemy kleksy keczupu.PIECZENIE:Od 45 minut do 1 godziny, w temperaturze 200-220 stopni.piekarnik ustawiony na "góra-dół z termoobiegiem".Zaglądajcie do niej. Jak zapach zaczyna już bardzo kusić
Wypisz Wymaluj
Pierwsza gorąca herbata w zimny wieczór. I placuszki 294Tak, tak, jesień nadchodzi nieubłaganie. W czwartek pierwszy raz od dłuższego czasu po wieczornym spacerze z psem zrobiłam sobie gorącej herbaty z cytryną. W lecie herbaty
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowe racuszki z sosem czekoladowym i owocami 201Miało być coś całkiem innego. Plany takie, że głowa mała. Po przeanalizowaniu wszystkiego co posiadałam okazało się, że brakuje mi podstawowego składnika. Nie miałam ochoty biegać
Malinowe Pocałunki
Na śniadanie zamiast chleba - pancakes. Z karmelizowanymi jabłkami 210Coś mam ostatnio lenia, jeśli chodzi o pieczenie chleba czy bułek. Co znajdę jakiś ciekawy pomysł, to albo nie mam wszystkich składników, albo wyrastanie trwa dwa
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zapiekane naleśniki na Tłusty Wtorek 213Dzisiaj, jakby ktoś nie wiedział (nie uważam, że taka niewiedza to coś, czego należy się wstydzić - sama do niedawna nie miałam o tym pojęcia), jest Dzień
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Placuszki dyniowe z jabłkami na leniwe śniadanie 216W pracujące weekendy wstaję o zupełnie nieludzkiej porze, czyli wpół do pierwszej nad ranem. A właściwie to w środku nocy - dosłownie ! Nie ma wtedy mowy o
Pożeraczka, czyli raz adobrze