Plany miałam piękne - wrócić do domu, obejrzeć jakiś przyjemny film, trochę Pingwinów (na których punkcie mam ostatnio lekkiego fiołka, ale o tym może innym razem), poprzytulać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMoja rodzinka uwielbia ostatnio wszelkiego rodzaju placuszki. Były już placuszki z cukinii, były z cukinii i bakłażana, dziś wykombinowałam z cukinii i ziemniaków. Wyszły przepyszne, chrupiące (tak jak placki ziemniaczane). Może i nie są bardzo zdrowe ale za to baaardzo smaczne. Nadmiar tłuszczu odsączyłam na papierowym ręczniku, więc nie jest aż tak źle. Polecam bardzo gorąco, może komuś przyda(...)ziemniaczaną, sól oraz jajka i dokładnie wymieszać łyżką. Masa będzie dość gęsta, po chwili puści trochę płynów. Najlepiej przygotowywać je kilka minut przed smażeniem, ale niezbyt długo. Na rozgrzaną patelnię włożyć ok.3 łyżek oleju kokosowego, gdy się stopi nakładamy masę na placuszki.Ja nakładam po 1 łyżce masy na każdy placuszek, który następnie ropłaszczam łyżką, by był cieńszy.Smażyć po kilka
Smaczne ZdroweCzęsto zdarza się tak, że nie mamy z eM pomysłu na śniadanie/kolację. Przecież nie można jeść ciągle placków albo jajecznicy. W takich sytuacjach często sięgamy po serek feta. Zawsze mamy jakiś skitrany głęboko w lodówce. Poza możliwością dodania go do tart, mięs czy innych ciepłych posiłków, uwielbiam dodawać go do sałatek. Świetnie łączy się z ogórkiem kiszonym, więc(...)miski z sałatą. Wierzch posypujemy przyprawami, dekorujemy ziołami - u mnie bazylia.Pokrojone kromki pieczywa kładziemy na desce, odkrawamy skórki. Następnie kroimy na małe kwadraciki i wrzucamy je na rozgrzana patelnie, posypujemy solą i suszonym czosnkiem, skraplamy oliwą z oliwek. Lekko podsuszamy. Zdejmujemy na ręcznik papierowy.Następnie na tej samej patelni prażymy do zarumienienia pestki słonecznika.Wierzch sałatki posypujemy grzankami i prażonymi
Słodkie Przyjemnościczasem krępuje jedzenie maku w towarzystwie (rzecz jasna wpływają na to ziarenka maku, które pozostają na zębach :P ) to jednak w większości przypadków wybór jest oczywisty. Kuszący smak makowego placka wygrywa! Przyznam szczerze, że od małego uwielbiałam makowce, jednak zawsze przeszkadzało mi w nim ciasto drożdżowe. Tak, tak! Zapewne zostanę za to przez wielu z was oczerniona, jednak(...)cukier puder i dalej miksujemy na gładką masę. Na koniec dorzucamy miód i ponownie miksujemy. Bakalie parzymy wrzątkiem, po czym studzimy. Kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy włoskie prażymy na patelni i obieramy z łusek. Do masy makowej rzucamy bakalie, po czym dodajemy żółtka z miodem oraz 2 łyżki kaszy manny. Na koniec ubijamy pianę z białek
Sajkofanka smakuśniadania. Wersji placuszków na blogu znajdziecie naprawdę sporo. Dziś zapraszam Was na przepis na mleczne placuszki cynamonowo jabłkowe. Pyszne śniadanie, które przygotujecie zaledwie w kilka chwil. I choć te placki nie są tak puszyste, to smak rekompensuje wszystko. Spróbujcie. Mleczne placuszki cynamonowo jabłkowe. Pyszne śniadanie w kilka chwil. 2016-04-19 22:06:39 Write a review Save Recipe(...)puszystą masę. Następnie dodajemy cynamon, proszek do pieczenia, znów chwilkę miksujemy. Dodajemy starte jabłka. Na koniec dodajemy na zmianę mąkę i mleko, miksujemy aż do dokładnego połączenia składników. Stawiamy patelnię na małym ogniu*. Kładziemy łyżką stołową porcje masy (małe placuszki) i smażymy z obu stron na złoty kolor. Placuszki smażymy na małym ogniu (przez to dłużej), aby dobrze się upiekły
Słodkie okruszkiSkładniki na ciasto naleśnikowe:750 ml mleka3 jajka300 g mąki pszennejolej do smażeniaSkładniki na masę serową:250 g twarogu półtłustego400 g waniliowego serka homogenizowanego
Świat Domowej KuchniNiespodziewanie dostałam- okazałą, świeżą i zerwaną prosto z ogródka- botwinkę od sąsiadki (dziękuję Pani Wiesiu) i już miałam robić zupkę botwinkową (z tego przepisu), ale
Kraina Miodem PłynącaCukinia wyjątkowo w tym roku obrodziła. Pogoda była łaskawa dla naszego ogródka, więc każda wizyta u Rodziców kończyła się powrotem z koleją partią warzyw. A żeby
Pasja SmakuDanie bardzo proste do zrobienia, ponieważ powstaje z "niczego". Chyba wszyscy zazwyczaj mają w domu ziemniaki, jajka i cebulę. Więc to pyszne danie jest w zasięgu
Kuchnia domowa AniCo ja tu będę pisać – przecież każdy je zna; jedzenie, które smakuje jak marzenie z dzieciństwa – krzepiąco i beztrosko – powinno być proste i bezproblemowe, i takie
Roślinna - blog wegańskiwypłynie na wierzch (około 15 - 20 minut) – ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto wyciągnąć z woreczka, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na koło o średnicy około 30 cm (placek nie musi być idealnie okrągły), podzielić na 8 trójkątnych części. Na podstawie każdego trójkąta ułożyć po łyżeczce konfitury i zwinąć rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(...)część pestek możemy zachować do sosu). Pomidorom naciąć delikatnie skórkę na krzyż, sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki i usunąć twarde, zielone części po szypułce. Pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy. Dodać cebulę i dusić kilka minut. Wycisnąć czosnek i dodać pokrojone papryczki chili. Chwilę smażyć. Odstawić. W dużym garnku umieścić pokrojone pomidory i papryki. Dodać usmażoną
w mojej kuchniostatnimi czasy to mój ulubiony temat i inspiracja dla wielu postów. Począwszy od smakowitych muffinek ( KLIK ) aż do najnowszych puszystych, amerykańskich "pankejków" ( KLIK ). Dzisiaj przedstawiam kolejną wariację na temat placków i placuszków. Zmodyfikowana wersja tradycyjnych racuchów, znanych chyba każdemu, to świetna odmiana, jeśli przypadkiem do waszego menu wkradła się monotonia. Nudnym posiłkom mówimy STOP! Kluczowym składnikiem placuszków jest twarożek grani(...)PRZYGOTOWANIE: Jajko zmiksować z twarożkiem i mąką Dodać odrobinę cynamonu, proszku do pieczenia, wodę, miód i ponownie zmiksować Do masy wsypać jagody i wymieszać całość łyżką Smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu Podawać z ulubionymi dodatkami Smacznego! https://www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog http://www.naturalnaspizarnia.pl/ http://bafavenue.pl
peanutbuttermonsterKupiłam kiedyś mąkę pszenną pełnoziarnistą. Stała tak i stała, i stała... aż się w końcu doczekała :) Placuszki te mogą być świetną przekąską nie tylko w
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKurki to wspaniałe grzyby m.in. dlatego, że rosną najdłużej bo od czerwca do listopada. Są pyszne, a ich zastosowanie w kuchni nie ma granic. Dzisiaj proponuję
OstryKęsKurki to wspaniałe grzyby m.in. dlatego, że rosną najdłużej bo od czerwca do listopada. Są pyszne, a ich zastosowanie w kuchni nie ma granic. Dzisiaj proponuję
OstryKęs