też zauważyliście zapewne bo znacznie mniejszej mojej aktywności tutaj i w mediach społecznościowych. No cóż, doba nie jest z gumy. W końcu jednak przyszedł czas na chwilę wytchnienia. Ten placek w zasadzie powstaje "przy okazji". Robiąc obiad zagniotłam ciasto i włożyłam do lodówki, żeby dobrze się schłodziło. Reszta poszła już szybko i sprawnie. Składniki: ciasto: 200 g zimnego masła(...)kruchości, a będzie twardsze niż powinno. Czereśnie opłukać, dobrze odsączyć z wody. Pousuwać ogonki i pestki. Wskazówka: do tego ciasta nada się zdecydowana większość owoców. Można użyć wiśni, jabłek, gruszek, borówek, etc. Nadają się też owoce odsączone z syropu lub dobrej jakości dżem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przy pomocy jarzynowej tarki z grubymi oczkami zetrzeć
Codzienna kuchnia niecodziennaI znowu te pankejki 😀☝ No po prostu nie da się ich nie jeść, szczególnie tych z jabłuszkiem🍎😍 Tę wersję zrobiłam w odżywką białkową, bo jak stali
Zdrowie i pysznie na talerzuszybkie, ucierane ciasto w dodatku niezwykle proste, to polecam ten przepis. Oczywiście, jeśli lubicie, możecie potraktować ciasto kruszonką czy płatkami migdałów. Zamiast śliwek możecie użyć jabłek, albo miksu śliwek z jabłkiem. Ciasto dobrze wyrasta, jest puszyste delikatne w smaku, nie wysycha na wiór. W cieście jako tłuszczu użyłam masła, ale są różne warianty tego przepisu np. z olejem(...)też spotkaniami z przyjaciółmi, które zwykle w weekend mają miejsce. To idealny czas na cieszenie się pysznym ciastem, obecnością miłych nam osób i nie liczeniem kalorii Drukuj Ucierany placek ze śliwkami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 400 g mąki 250 g masła 200 g cukru 4 jajka (żółtka i białka osobno) 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku
Mieszam w GarnkuTo są placuszki doskonałe. Nie wymagają żadnych specjalnych umiejętności, trudno dostępnych składników, ani też długiego stania przy kuchennym blacie. Przygotujecie je ekspresowo, z kilku
cool and mintytakże z grilla z dodatkiem żurawiny. Odkryłam też świetne miejsce, “Jakubówkę” – niedużą knajpkę, w której serwują pyszne placki ziemniaczane przyrządzane na 15 sposobów. Dawno nie jadłam tak dobrego placka z lekko pikantnym gulaszem. Oprócz smacznego jedzenia, w “Jakubówce” można degustować regionalne piwo “Pienińskie” – tradycyjne jasne, miodowe i gryczane. Jeśli traficie kiedyś do Szczawnicy, koniecznie odwiedźcie to miejsce. Naprawdę(...)przygotowuję dla siebie bardzo często. Świetnie smakuje, szczgólnie w gorące, wiosenne dni. Jest nie tylko smaczne i zdrowe, ale także świetnie gasi pragnienie. Wypróbujcie je. Gorąco polecam. Składniki: • soczyste jabłko • 1 pomarańcza • 1 kiwi • garść szpinaku Sposób przygotowania: 1. Owoce obrać ze skóry. Pokroić na kawałki. Opłukać listki szpinaku. 2. Owoce i szpinak włożyć do pojemnika blendera kielichowego. 3. Wszystkie
W mojej kuchniKolejny test nowej mąki, tym razem na blat kuchenny wpadła mąka z siemię lnianego. Jest identyczna do zmielonego ziarna. Jednym jej minusem jest chłonność, a natomiast
Truskawkowa Fiestacotygodniowej serii. Śniadanie Owsianka z jogurtem naturalnym i amarantusem + winogrona. Ilość zjedzonych miseczek? 2, a do tego duuuuuża dokładka owocków. II Śniadanie Garść suszonych owoców i jabłko. Lilcia po tych dwóch miseczkach owsianki nie miała ochoty na dużą przekąskę. Zupa Barszcz czerwony, 2 miseczki to standard. II Danie Mix sałat z sosem (olej lniany, sok z cytryny, odrobina miodu(...)obiedzie Lilicia schrupała jeszcze pół papryki żółtej. chrup chrup... Podwieczorek Po obiedzie pojechaliśmy na przejażdżkę rowerową, więc zabraliśmy sobie domowe kinder pingui (przepis wkrótce). Kola cja Najprostsze placki na jogurcie naturalnym. Smaczne, banalne i szybkie :) Ilość zjedzonych sztuk? 5. Jeśli podoba Ci się ta seria wpisów, korzystasz z tego - daj znać. Jeśli chcesz być na bieżąco polub stronę
lady-och-mistrzyni.blogspot.comszklanki mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 szklanki mąki, 1 łyżkę kakao, 3 średnie jabłka lub inne owoce, ewentualnie sok z cytryny. Blachę wyłóż papierem do pieczeni. Jabłka umyj, obierz i usuń z nich gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę i ewentualnie skrop sokiem z cytryny. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Jajka sparz i wbij(...)olej i całość dokładnie wymieszaj. Połowę tak przygotowanego ciasta wyłóż na blachę, a do pozostałej części dodaj kakao i ponownie dobrze utrzyj. Ciemne ciasto wyłóż na jasne. Na wierzchu placka rozłóż owoce. Blachę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C przez mniej więcej 40 minut do tzw. suchego patyczka (wbity w ciasto patyczek po wyciągnięciu powinien być
blog.moje-pasje.infososem czekoladowym. Jak ostatki to ostatki i szalejmy;) Jakie naleśniki lubicie najbardziej? My zdecydowanie te na słodko. Wybredni nie jesteśmy. Jako nadzienie sprawdzi się zarówno ser, dżem czy jabłka smażone. Naleśniki z serem białym, często bywają ciężkawe, dlatego narodził się pomysł, żeby tą ich ciężkość czymś złamać. Padło na obecny w lodówce mascarpone. Ponieważ mam jeszcze spore zapasy orzechów(...)można dorzucić do tej mieszanki na talerzu owoce. Ja osobiście, nie mam nic przeciwko takiemu obchodzeniu Dnia Naleśnika Drukuj Naleśniki z serem białym, mascarpone, orzechami i sosem czekoladowym Składniki Placki naleśnikowe np z Tego przepisu na naleśniki Sos 75 g gorzkiej czekolady 2-3 łyżki masła Nadzienie 250 g mascarpone 300 g sera półtłustego 3 łyżki cukru 1 łyżka
Mieszam w Garnkuprzygotowałam farsz. Na patelnię wlałam oliwę i chwilę smażyłam starty czosnek. Podsmażyłam przez około 5 minut szpinak. Przyprawiłam go solą i pieprzem. Wyjęłam ciasto, rozwałkowałam je podsypując mąką. Przełożyłam placek do blachy na tarty o średnicy 29 cm. Ponakłuwałam go widelcem. Nałożyłam na niego szpinak. Kolej na gruszki. Obrałam je, wyjęłam gniazda nasienne i pokroiłam w paseczki(...)wymieszałam. Polałam masą tartę. Wstawiłam ją do rozgrzanego piekarnika. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Smacznego! Zapraszam również do upieczenia: tarta z owocami lata tarta z jabłkami tarta ze szpinakiem tarta z masą migdałową i śliwkami tarta z warzywnym nadzieniem tarta z truskawkami
potrawyregionalnewytrawnej, choć słodkie wersje są bardziej tradycyjne. Najczęściej spotykam się z galette z nadzieniem migdałowym i brzoskwiniami (przepis - klik), ale można do tego wypieku wykorzystać dowolne sezonowe owoce, np. jabłka, gruszki, śliwki, rabarbar. Warstwa nadzienia migdałowego (typu frangipane) wchłania sok z owoców i zabezpiecza kruche ciasto przez rozmięknięciem. Termin galette pochodzi z Francji i pierwotnie oznaczał tartę(...)minut. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni C. Ciasto wyjęłam z lodówki, zdjęłam folię, ułożyłam na dużym kawałku papieru do pieczenia i podsypując lekko mąką, rozwałkowałam je na okrągły placek o średnicy ok. 38 cm. Nie przejmowałam się, że brzegi ciasta są nierówne. Rozwałkowane ciasto na papierze do pieczenia przeniosłam na prostokątną blachę. Pomidory pokroiłam w plastry, i zgodnie
Chilli Czosnek i Oliwabędzie gotowy. Zawiśnie w jesiennej galerii i będzie się suszył zanim wiatr nie strąci ostatnich liści jak kruszących się kawałków starej farby. Wrześniowe powietrze pachnie winem. To zapach jabłek, tych które po prostu przeminą na trawie i dojrzałych słodkich winogron. Tych, których martwa natura zajmuje całą ścianę domu. Posłuszni vinaiolo czekamy na znak i rozpoczynamy nasze vendemmiamo(...)brązowym wymieszanym w równych proporcjach - a następnie świeżo zmielonym pieprzem. Potem wsuwają chleby do pieca opalanego drewnem stojącego w głębi przepastnej kuchni." Schiacciate con l'uva. Winogronowe placki. Stały się już naszą tradycją. Przez pierwsze dni winobrania piekę je codziennie, na koniec dnia, gdy "opowiedziano już, co było do opowiedzenia, pośmiano się i zapanowała cisza. Mleczny księżyc
KUCHARNIAcukier i przyprawę do pierników mieszamy na stolnicy. Robimy wgłębienie i dodajemy miód, masło,jajko i sodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.Wałkujemy kawałki ciasta na cienkie placki. Wykrawamy foremkami dowolne kształty.Pieczemy ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni.Kiedy pierniczki wystygną możemy je dekorować. Z TYCH PROPORCJI WYCHODZI(...)brązowo dodając kakao, lub na różowo - sokiem malinowym. Lukier jest też oczywiście "klejem" dla wszelkich posypek, cukierków itp. Gotowe pierniki wkładamy do metalowej puszkiwraz z kilkoma kawałkami jabłka (które wymieniamy co kilka dni). Wtedy pierniczki szybko robią się miękkie - parę dnii gotowe !!!Jeśli włożymy dużo jabłek - zmiękną nawet w 1 dzień
Moje Kuchenne Rewelacjesmacznego:) Wróciłam pod kocyk zadowolona z siebie spałaszowałam kilka batoników i wróciłam do lektury. Byle do wiosny :) Składniki: płatki owsiane otręby płatki kukurydziane żurawina pokrojone suszone morele, śliwki, banany, jabłka puszka mleka zagęszczonego słodzonego pokrojone orzechy czekolada opcjonalnie Wykonanie: Siekamy, kroimy i szatkujemy suszone owoce i orzechy, a następnie dodajemy płatki, jakie mamy w domu. W wersji(...)poszczególne składniki więc jeśli nasz wyrób jest zbyt rzadki należy jeszcze dodać trochę składników. Gotową masę układamy równo na blaszce. Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut. Gotowy placek powinien być bardzo twardy więc należy uważać przy jego krojeniu aby się nie pokruszył. Gotowe batony można oblać czekoladą ale to wersja dla tych nie dbających o linie:) Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzie