wyrabiałem jeszcze przez chwilę, a następnie podzieliłem je na dwie części. Każdą część przy użyciu rąk rozciągnąłem na lekko natłuszczonym pergaminie na owalny dość cienki placek. Na każdy placek wyłożyłem wcześniej przygotowane mięso, pozostawiając wolne miejsce po bokach. Następnie zawinąłem placek tak, aby powstał kształt łódki widoczny na zdjęciu. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 200 stopni z włączonym(...)gniazda nasienne i również pokroiłem w drobną kostkę. Do pokrojonych warzyw dodałem 2 łyżki oliwy, pół pęczka posiekanej natki kolendry i sok z połowy cytryny. Całość dokładnie wymieszałem. Gotowe placki wyłożyłem na talerze. Na wierzch mięsa wyłożyłem sporą ilość warzywnej salsy. Danie można podać z gęstym jogurtem lub sosem czosnkowym na bazie jogurtu
Wyprawy kulinarnecukier, kakao oraz owoce, natomiast książka podaje więcej składników i nie przewiduje owoców. Wypiek określany jest jako przysmak społeczności zamieszkującej Zatokę Rauatai i jest przeznaczony na specjalne okazje. Placek wypiekany jest zwłaszcza w sytuacji gdy rodzina i przyjaciele chcą powitać aumaua’ę, który wraca ze swej pierwszej długiej podróży przez ocean. Graficzna prezentacja ciasta przypomina placki z kruchego(...)SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. CIASTO wersja I (wg Tima Caina) (10 min) Jak podajemy w powyższym opisie, wybierzcie sobie rodzaj ciasta do placka. Z przepisu wg Tima Caina wychodzi bardzo chrupkie, nieco wytrwane, dość twardawe ciasto, które szybciej się robi i nie trzeba go schładzać w lodówce. Mąkę mieszamy z solą
Nerds Kitchenmoże rzeczywiście, najbardziej foremne na świecie to one nie są, ale smakują super. Aż trochę żal było je ucierać na placki, zamiast po prostu chrupać na surowo. Placki podałam z niebieskim serem pleśniowym i rukolą, żeby przełamać trochę delikatny smak marchewki. Rukola wciąż rośnie sobie na dwóch grządkach- kwitnie w najlepsze, ale młode listki są na tyle delikatne(...)można je urywać i podjadać. Co też robię za każdym (zbyt rzadkim) razem, kiedy uda mi się pojawić w ogrodzie. MARCHEWKOWE PLACKI Z NIEBIESKIM SEREM I RUKOLĄ 350g marchewki (nasze) 1 śr cebula 3 jajka 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej sól, pieprz do smaku 1/4 łyżeczki całego kminku tłuszcz do smażenia niewielki kawałek sera z niebieską pleśnią
les mirabellesdrobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodaję jajko, mąkę oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszam masę. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładam łyżką niewielkie porcje masy ziemniaczanej, formując placuszki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron. 2. Fasolkę obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam. 3. Na usmażone placki nakładam porcję fasolki. Oprószam ziołami prowansalskimi. Na wierzchu(...)każdego placka układam plasterek sera. Placki układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam 25 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiPlacki ziemniaczane, chyba jedno z tych da ń , które każdy z nas bardzo lubi. Ja osobiście jeszcze nie spotkałam osoby, która by nie lubiła placków ziemniaczanych. Składniki: 1 kg ziemniaków (ok 6-8 szt. w zależności od wielkości) 2 jajka 1 średnia cebula 1-2 łyżki mąki sol pieprz olej do smażenia Przygotowanie: 1. Ziemniaki(...)niewielkie porcje, naszej masy ziemniaczanej i smażymy na średnim ogniu, po obu stronach, przez około 2-3 minuty. Smażymy na średnim ogniu, ponieważ za duży ogień, będzie powodował, ze placki szybko będą nam się przypalać, a w środku będą surowe, natomiast za mały ogień spowoduje, ze placki będą się rozpadać i nie będą chrupiące. Placki te, idealnie
Kulinarnie z Polką na Kresacholiwy z oliwek smażymy niewielkie placki, po 2 minuty z każdej strony. Na każdym placku powinny pojawiać się charakterystyczne pęcherzyki powietrza. Po usmażeniu wszystkich placków (powinno wyjść około 8-9) na placki nakładamy po łyżeczce serka, kawałek szynki parmeńskiej i kiełki lub koperek. Ważne jest to by placki podawać na ciepło. Placki mogą być podane
Mango Papajatego ile ziemniaków nam zostało. Ciasto powinno być gładkie (ale nic się nie stanie jeśli będzie trochę grudek z ziemniaków) i dające się łatwo rozwałkować na bardzo cienki placek. Składniki: ugotowane i rozgniecione ziemniaki mleko lub 1 jajko (zamiennie, wedle uznania) mąka sól Ziemniaki przełożyć do miski. Do rozgniecionych ziemniaków dodać całe jajko (lub mleko). Wymieszać Dokładać mąkę małymi(...)placek (placuszki podczas smażenia "spuchną") Szklanką wykrawać placki Wlać olej na patelnię i smażyć placuszki w głębokim tłuszczu, na małym ogniu. Po przekręceniu placków na druga stronę - posolić. Po usmażeniu przełożyć placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączyć z tłuszczu Placuszki są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Bardzo fajne do piwa. Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comusłyszeniu nazwy pierwsze co przychodzi na myśl to zegarek, jednak nazwa powstała od " roll of eggs". Rolex to nic innego jak omlet z dodatkiem warzyw zawinięty w placek chapati. Chapati oryginalnie pochodzi z Indii jednak w Ugandzie jest równie popularne, jednak różni się tym ,że jest bardziej tłuste. W ugandzie rolexy robione są z tanich, łatwo dostępnych(...)ciasto powinno być wilgotne, ale nie mokre. dodajemy olej, cebulę i wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy Smażymy na oleju, aż się zrumienią z obu stron. Upieczone placki układamy na talerzu i przekładamy wilgotną ściereczką bawełnianą, dzięki takiemu zabiegowi placki nie wyschną i nie połamią się. Omlet: 2 jajka połowa cebuli sól, pieprz papryka Drobno kroimy
noteskulinarnyfigaSłodkości ciąg dalszy. Ostatnio przedstawiałem moją tartę ze śliwkami. Dziś prezentuję Wam placek z musem jabłkowym i cynamonem na kruchym cieście. Ciasto idealne na jesienną porę. A nasze polskie soczyste i dojrzałe jabłka idealnie się do tego nadają. Smacznego :)Czas przygotowania: 80 min.Porcja dla 8 osóbKoszt przygotowania: 14,00 złSKŁADNIKI:1 kg jabłek250 g masła350 g mąki(...)ciasta rozwałkowujemy i wycinamy nożem paski, które układamy na musie na wzór szachownicy. Tak przygotowany placek wstawiamy do nagrzanego do 180' C piekarnika na 45 min.Po zakończonym pieczeniu placek pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok. 35 min. Przed podaniem posypujemy placek cukrem pudrem
kulinarnyJaserem dla mnie i Placek po cygańsku dla eM. . Co do nleśników, na pewno nie dla osób nie przyswajających laktozy, ale muszę przyznać, zę bły bardzo dobre. A placek - olbrzym, jak to ocenił eM. "jak placek" ale ok. Chyba wolimy ryby :) A jeszcze ceny - placek 14, a 2 naleśniki z serem 7. Miło, co? :)Placek
Słodkie PrzyjemnościProponuję ciasto miodowe, które przekładamy masą z gotowanego sera. Placki są od razu miękkie. Taka masa przypomina mi smak dzieciństwa. Pycha.SKŁADNIKINa ciasto:3 szklanki mąki1 szklanka miodu1 szklanka olejuok 3/4 szklanki cukru1 szklanka herbaty czarnej4 jajka2 łyżeczki sodyprzyprawa do pierników.Masa serowa:2 jajka1 szklanka cukru20 dag margaryny(...)łyżki maki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/3 szklanki mleka1 kg białego seraWYKONANIEWszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić.Piec na blaszce wyłożonej pergaminem. powinno nam wystarczyć na 3 placki. Temperatura pieczenia 150 stopni- termoobieg ok. 15 min. każdy placek. Placki można upiec dzień wcześniej.Ser mielimy lub używamy gotowego z wiaderka. Dodajemy cukier,jajka,dobrze mieszamy.W
W kuchennym oknie Ewygram),1 puszki czarnej fasoli (250 gram),1 puszki białej fasoli (250 gram),1 dojrzałego awokado,2 limonek,200 gram żółtego sera,200 gram kwaśnej śmietany 18%,8 placków tortilli,2 łyżki koncentratu pomidorowego,1 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,15 listków świeżej bazylii,10 listków świeżej mięty, 2 łyżeczek suszonego oregano,5 łyżek oliwy,pęczka natki kolendry,soli,czarnego(...)wszystkich czterech plackach tortilli ułożyłem warstwy żółtego sera, a na serze farsz mięsny, pozostawiając po około 1 centymetrze wolnego miejsca na odwodzie placków. Na farszu wysypałem drugą warstwę tartego żółtego sera, a całość przykryłem pozostałymi plackami tortilli. Piekarnik rozgrzałem do 150 stopni z włączonym termoobiegiem i zapiekałem w nim quesadille przez 20 minut. Po tym czasie wyjąłem gotowe
Wyprawy kulinarnePlacek po węgiersku to chrupiący placek ziemniaczany z gulaszem. Idealny pomysł na sycący i pożywny obiad. Osobiście przepadam za tym daniem i polecam wszystkim, którzy jeszcze go nie jedli. Składniki:Placki ziemniaczane:6 dużych ziemniaków2 duże cebule2 jajka3 łyżki mąki3 ząbki czosnkusólpieprzGulasz: 700 g mięsa wieprzowego (użyłam szynki)1 duża cebula4 ząbki czosnku1,5 łyżeczki tymianku1 łyżeczka(...)Dodać jajka, mąkę, sól, pieprz i wszystko razem dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nałożyć dosyć grubo masy ziemniaczanej i smażyć z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Usmażony placek przekładamy na talerz, nakładamy gulasz i zwijamy go na pół. Dekorujemy kleksem ze śmietany.Smacznego
Oryginalny smakmąki. Z żółtek, cukru i cukru wanilinowego robimy kogel mogel i dodajemy śmietanę. Dodajemy do mąki z margaryną i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części i pieczemy 3 placki w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 170 C ok. 30 minut. Masa jabłkowa : Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ( ja kroiłam(...)jabłuszka ładnie zmiękną i zrobi się mus. Dodajemy galaretki w proszku, mieszamy , dzielimy na 2 części. Masa orzechowa : Wszystkie składniki wrzucamy do rondelka , mieszamy i lekko zagotowujemy . Przełożenie placka :Placek kruchy - 1/2 masy jabłkowej - placek kruchy - 1/2 masy jabłkowej - placek kruchy - masa orzechowa Smacznego
Słodkości i nie tylkosię zamówić wszystko! Niestety, była nas tylko czwórka, więc brzuchy nasze nie dałyby rady nawet połowie.Zamówiliśmy więc najpopularniejszą potrawę bieszczadzkiej kuchni, czyli PLACKI PO BIESZCZADZKU. PLACKI PO BIESZCZADZKU to po prostu placki ziemniaczane podane z mięsnym gulaszem i kwaśną śmietaną oraz czerwoną kapustą.Do wyboru były gulasze: wieprzowy, z sarny bądź z dzika. Wybrałam(...)więc dzika, aby jeszcze bardziej poczuć się jak bieszczadzki juhaswracający z owcami z gór, zmożony głodem i zmęczeniem.Obiad został podany bardzo elegancko, chociaż skromnie, bez żadnych udziwnień. Placki wyglądały smakowicie, pachniały rewelacyjnie,a do tego były w idealnej temperaturze - bardzo ciepłe, ale nie parzące. Gulasz z dzika był dobrze doprawiony, mięso z dzika miało intensywny smak
W kuchni Karmel-itkiWystarczy potraktować obrane ziemniaczki blenderem i połączyć z przyprawami oraz odrobiną mąki. Otrzymamy proste i zdrowe placuszki, które doskonale pasować będą do niemal każdego obiadu. Pewnie większość osób kojarzy placki ziemniaczane z dosyć kalorycznym daniem. I tak rzeczywiście jest jeśli są smażone na bardzo głębokim tłuszczu, a do masy dodajemy dużo mąki i jajka. Moja propozycja obeszła się(...)sałatką lub innymi ulubionymi dodatkami aby stworzyć pełnowartościowy posiłek. Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na placki to kliknijcie tutaj -> klik ! Fit Placki Ziemniaczane 2 porcje (4 placki, 1 porcja to ok. 130 kcal) Składniki: ziemniaki ok. 300-350g mleko roślinne lub zwykłe
rabarbarowoChoć każdy zna to ciasto i jadł je co najmniej raz, chętnie sięgnie po kawałek krówki, jeśli nadarzy się ku temu okazja. No ale kto nie lubi połączenia miodowych placków z budyniem, masą krówkową i orzechami? :) Krówkę z poniższego przepisu przygotujecie w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto krówka Składniki: CIASTO 400g mąki pszennej 200g masła 100g cukru pudru 1 jajko(...)jajko i żółtko, miód (płynny) oraz karmel, wszystko wymieszać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto podzielić na dwie równe części, zafoliować i schłodzić przez 1 godzinę - schłodzone ciasto rozwałkować na dwa placki wielkości formy, jeśli się klei, lekko podsypać mąką lub rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub dwoma kawałkami folii spożywczej - placki pojedynczo piec w formie wyłożonej papierem
Smakołyki Berenikikropel (około 15) stewii firmy SteviGold 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie Centrum Sylwetki olej ryżowy firmy Oleofarm do smażenia JEDNA PORCJA = JEDEN PLACEK Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki odstawiamy na kilka minut, żeby otręby i siemię spęczniało smażymy placki/oko(...)łyżka ciasta na jeden placek/ (dość długo na jednej stronie zanim zaczniemy przewracać) na rozgrzanej teflonowej patelni na małym ogniu (przed każdym plackiem przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym olejem) ja skonsumowałam placki z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz domowego dżemu ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćintensywnie smażymy po ok. 1,5 minuty na stronę. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na ok. 5 minut, aby mięso częściowo przestygło. Tortillę kładziemy na płaskiej powierzchni. Jedną połówkę placka wykładamy sałatą i kładziemy na niej kurczaka. Jako następne warstwy umieszczamy szynkę konserwową oraz plastry pomidora, który posypujemy rzodkiewką i odrobiną pieprzu. Na koniec kładziemy ser oraz jeszcze jedną(...)warstwę sałaty. Kanapkę przykrywamy drugą połówką placka i kroimy bardzo ostrym nożem na 3-4 części (na czas tej ostatniej czynności warto całość spiąć wykałaczkami, aby składniki nie przesuwały się). Aby tortilla swobodnie zamknęła się na nadzieniu, podczas układania kolejnych warstw składników powinniśmy zostawić mały wolny margines na zewnątrz placka oraz 2-3 cm w jego środkowej części
Kulinarna Pokusaśrednicy 28 cm, wyłożyć do okrągłej tortownicy (26 cm), wylepić dno i brzegi na 2 cm. Umieścić w lodówce na 1 godzinę. Drugą część ciasta rozwałkować na okrągły placek o średnicy 26 cm. Odłożyć na bok. Składniki na nadzienie: 500 g jabłek, umytych, wydrążonych i pokrojonych na plasterki 300 g truskawek mrożonych 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki kukurydzianej(...)mąkę. Gotować ok. 15 minut do zgęstnienia. Odstawić do wystudzenia. Rozgrzać piekarnik do 200*C . Z lodówki wyjąć tortownicę ze spodem, wyłożyć wystudzone nadzienie owocowe, wyrównać. Przykryć drugim plackiem i docisnąć, zlepić brzegi. ostrym nożem zrobić nacięcia na wierzchu ciasta. Piec 30-45 minut do zarumienienia wierzchu. Najlepszy na ciepło, ale chłodny jest równie pyszny :) (nadzienie będzie dość rzadkie
Chocolate Muffin BlogAnneki Manning, wyd. Świat Książki. Zobacz również inne przepisy na placuszki -----> puszyste placuszki z kaszy manny , jabłka w cieście kokosowym , placki z maślanki , placuszki z piersi kurczaka , placki ziemniaczane z marchewką i natką pietruszki , placki ziemniaczane z cukinią , placuszki z ziemniakami, marchewką i porem , placki po syryjsku Krampety - przepis: Składniki: (około 12 placuszków
Moje QulinariaPlacki z cukinii robi się identycznie jak placki ziemniaczane. Tym razem jednak nie dodałam całego jajka, ale dwa żółtka, które zostały mi z przepisu na pasztet drobiow y. Placki podaję z sosem tzatziki, natomiast moja córka lubi ze śmietaną i cukrem. Składniki: 1 cukinia 2 żółtka 4-5 łyżek mąki Cukinie obrać i przełożyć(...)Dodać żółtka i zmiksować, ale tak, żeby były widoczne kawałki cukinii (nie miksować na jednolitą masę) Dołożyć mąkę i wymieszać do połączenia składników Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać placki, lekko je spłaszczając i smażyć z obu stron na złoty kolor Podawać z sosem tzatziki lub śmietaną i cukrem Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzostał mi kawałek dyni. Została mi też jedna marchewka. I tak powstały moje placuszki :) Podałam do tego zieloną sałatę i pomidorki koktajlowe :) Placuszki robi się naprawdę szybko. Smaży jak placki ziemniaczane. Z podanej ilości wyszło mi 8 sztuk. Składniki: 230 gramów dyni 1 marchewka 3 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki jogurtu naturalnego koziego 2 łyżki margaryny Kasi sól pieprz(...)dużych oczkach. Ja to zrobiłam w malakserze z płytką o dużych oczkach Dodać mąkę ziemniaczaną, jogurt kozi i przyprawić - wszystko niedbale zmiksować Rozgrzać olej na patelni i nakładać łyżką placki. Jedna łyżka - jeden placek. Uklepać :) Można podać z sałatą lub z sosem jogurtowo-ziołowym. Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comnastępnie obtoczyć dokładnie w mące. Tak opanierowane mięso kłaść na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć na rumiano.Placki tortilli posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem, na jednej połówce każdego placka położyć po 2 plastry serka topionego, poukładać na nim pokrojone w paski usmażone filety, a między nimi pokrojony w słupki ser żółty.Połówkę placka z nadzieniem nakryć tylko połówką(...)patelnie posmarowana odrobinę oliwy kłaść po dwie sztuki qurrito, na wierzchu najlepiej postawić jakiś garnek w celu obciążenia, a by ser dobrze skleił całość.Po zrumienieniu jednej strony placków przyłożyć duży talerz lub deskę i odwracając patelnię zdjąć qurrito, a następnie zsunąć znowu na patelnię nieprzyrumienioną stroną i tez przycisnąć garnkiem.Przyrumienione z obu stron przełożyć na talerz, można przekroić
Mix smakucukrem , masłem i cukrem waniliowym. Wlać mieszaninę mączną i gotować do zgęstnienia. Wystudzić od czasu do czasu mieszając (masa ma być na tyle gęsta , żeby nie spływała z placka). Lekko schłodzić, od czasu do czasu mieszając mikserem. Na końcu przygotować polewę. Wszystkie składniki rozpuścić w garnuszku na małym ogniu. Gdy tylko masa zacznie się gotować , zestawić z palnika(...)czasu mieszając. Placek miodowy przekroić wzdłuż tak, aby powstały dwa cienkie blaty. Do tego użyć najlepiej noża długiego, piłki do chleba. Idelanie się sprawdza! Na jeden placek miodowy wyłożyć połowę przestudzonej (ale ciągle ciepłej) masy budyniowej. Biszkopt posmarować od spodu powidłem śliwkowym i położyć (stroną posmarowaną do dołu) na masie. Następnie wierzch naszego biszkopta posmarować ponownie powidłem
Z Kuchni Do KuchniRösti -czyli szwajcarskie placki ziemniaczane, potrawa narodowa. Przygotowywane(...)podgotowanych, grubo startych ziemniaków lub z surowych ziemniaków z dowolnymi dodatkami lub bez .. Placek zazwyczaj smażony jest na całej patelni , ale można smażyć i pojedyncze placki..Moje placki są z surowych ziemniaków z dodatkiem sera i pomidora.,,po usmażeniu polane kwaśną śmietaną. ziemniaki ser żółty pomidor sól, pieprz szczypiorek tłuszcz do smażenia Umyte oraz obrane
Moje domowe kucharzenieSkładniki:4 placki tortilli150 g szynki w plasterkach (np. polędwicy sopockiej)200 g sera w kostce (np. edamski)8 łyżek ketchupu4 łyżki sosu chilli(...)Develey) Przepis:Ser trzemy na grubych oczkach. Na placek tortilli nakładamy ketchup (2 łyżki) oraz sos chilli (1 łyżka), całość rozsmarowujemy na placku zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni od krawędzi placka. Następnie nakładamy plastry szynki (ok. 4-5 sztuk) i posypujemy garścią startego sera. Następnie placek zwijamy (dość ciasno) i kładziemy końcówką do spodu. Lekko
Emcia Pichciblaszki (ok. 23,5x35,5). Smarujemy 1/3 dżemu i posypujemy orzechami (można je posiekać, ale dość grubo). Na orzechy tarkujemy 1 część ciemnego ciasta. Podobnie przygotowujemy pozostałe 2 placki. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 st. Krem: 1 l mleka 2 budynie śmietankowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżki cukru 250 g masła(...)zagotowujemy. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce budyniu. Złożenie ciasta : 1 placek, na niego połowa kremu, a następnie drugi placek, reszta kremu. Przykrywamy 3 i gotowe
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniapatelni z łyżeczką oleju. W międzyczasie umyć warzywa , sałatę drobniej porwać, pomidorki pokroić na plasterki, cebulę pokroić w piórka. Poszczególne e tapy przygotowywania pokazuje poniższa foto-instrukcja : Na plackach tortilli układać po kolei warstwowo: sałatę => pomidorki => cebulę czerwoną => kawałki schabu . Polać sosem . Składniki starać się zmieścić na jednej połówce placka tortilli, aby można było(...)potem łatwo złożyć na pół. Opiekacz/Zgrzewarkę do panini rozgrzać, aż zapali się czerwone światełko i włączy termostat. Ułożyć placki tortilli zgięciem do środka, zamknąć górną pokrywę - ale nie zaciskać na zatrzask - i zgrzewać ok. 5-7 minut - czas zależy od pożądanego stopnia spieczenia; dłuższe grillowanie sprawi, że skórka będzie chrupiąca a środek wilgotny . Analogicznie postępować
Grunt to przepis!oprze się nikt. ;-) 4 placki tortilli 150g szynki z wędzarni Biesiada Polska od Hańderek 150g kremowego serka 8 dużych listków sałaty 1/2 papryki 1 ogórek szklarniowy 1. Placki tortilli smarujemy serkiem. 2. Szynkę kroimy w cienkie plastry, ogórka i paprykę w słupek. 3. Na plackach tortilli układamy kolejno: sałatę, szynkę, paprykę, ogórka. Każdy placek ciasno zwijamy
Szefowa kuchnizłoty kolor (ok 10 minut). Pozostałe 4 części rozwałkowujemy, smarujemy masą makową i zwijamy, a następnie układamy obok siebie w tej samej blaszce, w której piekliśmy poprzednie placki. Pieczemy ok 25 minut w 170 st. C. Nadzienie makowe: 1 szklanka maku, 3 łyżki cukru, 2 łyżki miodu, 2 jajka, olejek migdałowy garść rodzynek i orzechów włoskich (można pominąć(...)ubijamy na sztywną pianę i również mieszamy z makiem. Na koniec dodajemy kilka kropel olejku i bakalie, ciasto z nimi lepiej smakuje ale trudno się rozsmarowuje masę makową na plackach. Krem budyniowy: 2 szklanki mleka, 2 łyżeczki cukru z wanilią, ½ szklanki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 200 masła, 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy
Cynamonowe szczęściePlacki cieszą się u nas niesłabnącą popularnością, nie ma znaczenia(...)ziemniaczane czy z cukinii..., byleby to były placki. Dzisiaj wersja pysznych placków z cukinii z dodatkiem kurkumy, curry i świeżych ziół, kolejny pyszny pomysł na obiad. I co najważniejsze dzieci zajadają je ze smakiem, nawet gdy są pełne ziół, po prostu placki już tak mają, że można w nich przemycić wszystko... Znalezione tutaj , moje wersja była co prawda
Smaczne Zdrowedzisiaj przedstawiam placki z kaszy jęczmiennej z gulaszem z piersi kurczaka w aromatycznym sosie. Danie wyszło zgodnie z założeniem i będzie częściej gościć na naszym stole. Składniki: placki Szklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej 2 szklanki wody Sól Po ugotowaniu: 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej Sól Pieprz olej Gulasz 500 gram piersi z kurczaka 1 cebula(...)mieszamy. Ponownie umieszczamy na patelni. Wolno gotujemy aż zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do przestudzonej kaszy dodajemy jajka, mąkę, bułkę tartą i doprawiamy. Na rozgrzanym oleju smażymy placki ( jak ziemniaczane ) z obu stron. Odkładamy na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Placki układamy na talerzu, polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki. Bardzo dobrze pasuję z surówką
Smaki Ewysama, bo to zbyt pracochłonna czynność. Takie kupne - mrożone jest nieopisaną wyręką. Arkusze filo (yufka) można kupić w przeróżnych rozmiarach, zależnie do czego mają być przeznaczone. Do tego placka potrzebne są bardzo duże arkusze ciasta, w które zawija się nadzienie ze szpinaku, fety i cebulki z czosnkiem i przyprawami. Można dorzucić oliwki. Dodaje się też czasem ziemniaki i warzywa(...)cienkie,że szybko obsychaja i łamią się) i szybko smarować je mleczną mieszanką. Po posmarowaniu na całej powierzchni rozprowadzić cienko farsz. Pozostawić nieco mieszanki mleka do posmarowania surowego placka przed pieczeniem. Arkusz z nadzieńiem zwinąć a zwinięty delikatni ścisnąć dłońmi na całej długości. Tak postępować z resztą resztą arkuszy do wyczerpania się farszu lub ciasta. Począwszy od środka skręcać
Sztuka gotowania w/g Samiryszybkiego jedzenia. Miejmy nadzieję, że kiedyś ktoś wpadnie na pomysł zlikwidowania takich zakazów tego komunistycznego molocha. Quesadillas z warzywami i serem gorgonzola (4 osoby) Składniki: 4 duże placki tortilla 1 czerwona duża papryka 1/2 opakowania świeżego szpinaku 10 średnich pieczarek 1/2 opakowania sera gorgonzola 2 łyżki kukurydzy tarty żółty ser oliwa z oliwek pieprz cayenne, tymianek, pieprz(...)dobrze cayenne, pieprzem, tymiankiem i lekko skrapiamy sosem sojowym. Na samym końcu do farszu dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser gorgonzola i mieszamy z warzywami. Wykładamy farsz na połowę placka tortilla. Składamy go na połowę i kładziemy na rozgrzanej suchej patelni, aby się przypiekł z obu stron. Powtarzamy czynność ze wszystkimi plackami i podajemy z sosem salsa. Nasza
vegetaniepodobną pizzę. Tym razem jednak jest bez mięsa i na plackach pełnoziarnistych! Szybki obiad, szybka pizza - smaczna, choć trochę oszukana! Składniki (na jedną porcję): 2 placki tortilli, Żółty ser(najlepiej starty), Mozzarella, Mieszanka salat, Ketchup, Koncentrat, Zioła - bazylia, oregano Jak przygotować? Na wyłożony na blaszce papier układamy pierwszy placek tortilli, posypujemy startym serem(według własnych(...)preferencji). Nakładamy na to drugi placek tortilli. Nast ępnie mieszamy koncentrat z ketchupem, możemy też dodać sól i pieprz. Teraz smarujemy tortille ketchupową mieszanką i układamy na niej plasterki mozzarelli. Pieczemy przez 7-10min w 180 stopniach . Przed podaniem nakładamy mieszankę sałat na naszą pizzę. Smacznego
Chocolate Stop TemptingPlacki gryczane z buraków... dużo placuszków. Naturalnie słodkie, z ulubionej mąki gryczanej, o smaku czekolady... uwielbiam :) ~ Gryczane placki z buraków ~ Składniki: 60g mąki gryczanej 1 mały ugotowany i starty burak 5g świeżo mielonego siemienia lnianego ~50ml wody (do konsystencji) 1 łyżka kakao naturalnego 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej + dowolne dodatki Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię(...)smażymy na niej placki (1 łyżeczka = 1 placuszek) po kilka minut z każdej strony. Gotowe placki przekładamy na talerz. Podajemy z dowolnymi dodatkami
Kuchenny Skrawek Niebaamarantus ekspandowany, który świetnie nadaje się jako dodatek do deserów, jogurtu, mleka – do czego tylko zechcemy. Na rynku dostępna jest także mąka z amarantusa oraz ziarno. Składniki na 5 placków: Amarantus ekspandowany 6 łyżek 2 ząbki czosnku pół cebuli dymki 1 jajko garść szpinaku 40 g mozzarelli sól, pieprz Wykonanie: Czosnek, cebulę, szpinak i mozzarellę kroimy drobno, mieszamy w misce(...)przyprawami. Jeśli masa wyda nam się zbyt rzadka, możemy dodać np. mąki pełnoziarnistej. Smażymy na niewielkiej ilości oleju lub na patelni teflonowej bez tłuszczu aż się zarumienią. Uwaga – placki mogą się trochę rozwalać, dlatego trzeba je delikatnie odwracać. 1 placek zawiera
Powiedz dietom nieCzas na pyszny obiadek: PLACKI PO WĘGIERSKU SKŁADNIKI NA GULASZ: 1 kg. szynki lub łopatki, marchew, pietruszka, przyprawa do gulaszu, papryka w proszku ostra, odrobinę chili, czerwona papryka sól, pieprz Mięso pokroić w drobną kostkę, zrumienić na margarynie z odrobiną smalcu w przyprawach. Pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę i paprykę(...)dodać pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i dusić do miękkości mięsa. Następnie dodać resztę papryki,zagęstnić(łyżka mąki+ woda, można użyć fiksu do gulaszu jak kto woli). SKŁADNIKI NA PLACKI: Ziemniaki zetrzeć z cebulą mąka jajko sól, pieprz Wszystko wymieszać, piec złociste placki. Placki polać gulaszem, można dodać trochę sosu czosnkowego. SMACZNEGO
Kuchnia Beatyinternecie sposób na ich wykorzystanie. Zrobiłam chipsy ziołowe i ziołowo-serowe :) Można też zrobić z papryką lub po prostu solone - każdy robi wedle swoich kubków smakowych :) Składniki: 2 placki do tortilli kilka plasterków sera żółtego ew. startego na tarce o dużych oczkach lubczyk tymianek 3 łyżki oleju Nożem do pizzy, radełkiem kuchennym lub po prostu zwykłym nożem kroimy placki do tortilli w trójkąty. Z jednego placka wyjdzie 16 sztuk. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia Mieszamy 3 łyżki oleju z przyprawami i pędzelkiem smarujemy każdy z trójkątów Na częśći z nich układamy po kawałku sera żółtego Nagrzewamy piecyk do 180 stopni C (u mnie termoobieg) i pieczemy ok. 15 minut obserwując czy za bardzo się
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comczęść zagniecionego ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować. Na ciasto smarujemy połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wykładamy masę bezową. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych (na drugi placek w tym miejscu wykładamy na migdały suszoną żurawinę). Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Placki ostudzić(...)dodać żółtka i mąką - zmiksować, dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości, stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas miksując. Składamy ciasto: ostudzone placki przełożyć masą kremową. Górny placek to ten z żurawiną. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiświetną bazą na wszelakie kebaby, wraps'y czy też przekąski. Kiedyś myślałam, że ich przygotowanie zajmuje sporo czasu ... jednak przekonałam się że są szybkie, proste i smaczne :) Domowe placki tortilli SKŁADNIKI: 250 ml mleka 3/2% 25 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki soli około 270 g mąki pszennej (tyle ile ciasto weźmie(...)kulę, wkładamy do miski którą przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut by sobie odpoczęło. Następnie ciasto dzielimy na 6 części. Każdą część wałkujemy na cienkie placki w kształcie koła (wykroiłam je dużym talerzem by były równe). Placki pieczemy na suchej, rozgrzanej patelni około 20 sekund z każdej ze stron
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwraz z migdałami wkładamy je do garnuszka. Mieszamy i chwilę gotujemy na małym ogniu.Ciasto wałkujemy na blacie wykrawając z niego z placki o średnicy 21 cm. Każdy placek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym krążku ciasta rozsmarowujemy gorąca masę orzechową.Ciasto pieczemy(...)ucieramy masło na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce zimnej kaszy, a na koniec esencję. Gdy masa będzie jednolita dzielimy ją na dwie części. Pierwszą smarujemy jeden placek ciasta, przykrywamy drugim, lekko go dociskamy. Drugi placek również smarujemy masą i przykrywamy trzecim krążkiem ciasta lekko go dociskając.Ciasto odstawiamy
Kulinarne przygody Gatitypieczemy 30 minut. Po upieczeniu, jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem.Każdy owoc ma w sobie „coś”. Jeśli postawimy sobie za zadanie wyeksponowanie moreli, to najlepszym sposobem będzie oczywiście kruchy placek morelowo budyniowy. Już podczas pieczenia – zapach moreli i ciasta maślanego ściągnie hordy łasuchów do kuchni. I jedno mogę zagwarantować – jest to najbardziej kruche ciasto, godne polecenia. Smacznego(...)Wydrukuj przepisThe post Kruchy placek morelowo budyniowy appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkokostke.Szczypiorek posiekac,wymieszac z Creme Fraiche i mocno doprawic sola i pieprzempiekarnik rozgrzac do 250°C.Ciasto podzielic na 4 czesci .Kazda cieniutko rozwalkowac na blacie podsypanym delikatnie maka.Rozwalokowane placki ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Na plackach rozsmarowac smietane i ulozyc obgotowane,osuszone szparagi oraz kawalki lososia.Piec w 250°C 12 minut na blaszce.Jesli uzywamy kamienia do pieczenia(...)nalezy uprzednio porzadnie go nagrzac.Potrzeba na to przynajmniej pol godziny.Czas pieczenia placka na kamieniu wynosi 7 minut. ZYCZE SMACZNEGO ! UWAGI:jesli flammkuchen pieczemy na kamieniu nie ma potrzeby wczesniejszego podgotowywania szparagow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Biszkopt z bitą śmietaną i masą krówkową...Puszyste placki biszkoptowe.Między nimi warstwa bitej śmietany.Posmarowane na wierzchu masą krówkową.I oprószone orzeszkami ziemnymi.Proste, pyszne i eleganckie ciasto.Zapraszam!Składniki:Biszkopt:6 jaj;1 szklanka mąki pszennej;3/4 szklanki białego cukru;1 łyżeczka proszku do pieczenia.Bita śmietana:600 g śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki);2 łyżki żelatyny;1/3 szklanki(...)wysmarować go olejem.Do tak przygotowanej blachy wylać ciasto.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 25 minut. Wystudzić. Wystuszone przekroić na dwa placki.Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Dobrze wymieszać. Nie studzić.Śmietanę ubić z cukrem mikserem na puszystą masę. Stale miksując wlać ciepłą żelatynę i chwilę razem miksować.Orzech
Gospodyni Miejskatakie dni musi coś nie wyjść pierwszą próbę tych placków można było porównać raczej do jakiś wiórów w ten właśnie sposób nauczyłam, się, że mąka kokosowa zupełnie inaczej chłonie wodę, no, ale pozytywną stroną jest to, że udowodniłam sobie, że jeżeli się chce to da się zrobić i usmażyć placki w niecałe 5min. W jakieś 10s zrobić zdjęcie(...)jednocześnie zakładając buty na nogi, pfff, da się? Da się. W bonusie dostałam jeszcze lekki sprint do pociągu, a co tam jak szaleć to szaleć xd Bądź co bądź, placki jednak wyszły dobre, a dzień nie okazał się taki zły, liczyłam tylko na trochę spokojniejszy poranek, ale co tam. :P Jeszcze raz dziękuje wam za to, że jesteście
More food, love and dreamskokosowe placki z serka wiejskiego(...)nutellą i truskawkami Oj, długo te placki za mną chodziły, a raczej z takimi dodatkami *.*Mąka kokosowa idealnie się nadaje do takich placków, ponieważ jest ona bardzo chłonna przez co placki się tak nie rozjeżdżają jak to ma miejsce w tych z serkiem wiejskim ;) Noo, tak... fajnie mieć o jeden dzień dłużej majówkę ^.^ Składniki:100g
More food, love and dreamsgotującego się mleka, gotować aż masa zgęstnieje cały czas mieszając.Masa jabłkowa:jabłka prażonegalaretka ( u mnie agrestowa)Jabłka rozgrzać i wymieszać z suchą galaretkąDodatkowo:rodzynkiPrzełożenie:placek - masa budyniowa - placek - masa jabłkowa - placek - masa budyniowa - pokruszony placek i rodzynki
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniasmaku czysta poezja ;) Jeśli raz ją zrobicie na pewno będziecie wracać do tego przepisu. Gwarantujemy! Ilość porcji: 2 małe pizzę Czas przygotowania: 10 minut + 7 minut pieczenia Składniki: 4 placki do tortilli 200g żółtego sera np. gouda Kulka mozzarelli Opakowanie szynki długodojrzewającej 2 łyżki ketchupu Łyżka koncentratu pomidorowego Kilka listków bazylii Mix sałat skropiony olejem lnianym Przyprawy: ostra papryka(...)trzemy na tarce na dużych oczkach. Na placku z tortilli rozsypujemy ser, nakładamy drugi placek. Ketchup mieszamy z koncentratem i dodajemy przyprawy. Tak przygotowany sos rozsmarowujemy na wierzchnim placku. Układamy kawałki szynki oraz plastry pokrojonej mozzarelli. Dodajemy kilka listków bazylii. Pieczemy około 7 minut. Podajemy koniecznie na ciepło z sałatką ułożoną na wierzchu. Smacznego
Kolizje SmakówPlacki na grillu pieczone, nadzieniem z bobu wypełnione, na przystawkę się idealnie nadają i zaskakujący smak mają. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki orkiszowej (świeżo zmielone ziarna orkiszu), ½ łyżeczka soli, woda, olej rzepakowy, nadzienie: 150 g ugotowanego i obranego bobu, 50 g oliwek zielony, pęczek zielonej pietruszki, ½ łyżeczka świeżo mielonej kolendry, szczypta skórki otartej z cytryny(...)gęstą pastę. Doprawiamy do smaku. Ciasto dzielimy na kulki wielkości śliwki. Rozwałkowujemy, na środku każdego układamy po łyżeczce pasty i całość składamy jak sakiewkę. Delikatnie spłaszczamy i rozwałkowujemy na placki. Placki grillujemy z dwóch str. na suchym dolnym ruszcie. Pod koniec pieczenia, placki smarujemy olejem i grillujemy jeszcze chwilę. Rada : Jeśli ciasto odstawimy
Moniki SmakołykiPrzygotowanie ciasta: Składniki na ciasto umieść na stolnicy i wyrabiaj. Uformuj je w gruby placek, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie na stolnicy rozwałkuj placek i umieść go w tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Ciasto dociśnij dobrze do dna i ścianek, połóż papier pergaminowy i wysyp fasolą albo grochem aby obciążyć placek. Piecz przez(...)misce na średnich obrotach ubij serek oraz cukier. W osobnej misce ubij śmietanę. Do masy sera dodaj czekoladę, ubitą śmietanę i żelatynę, cały czas mieszając. Wlej masę na ostudzony placek i przyozdób owocami Smacznego
Niezły Młynek