pizza ciasto - 4706 przepisów (strona:83/314)

Pszenno serowe krążki piegowe 151

Ciasto jak na pizzę przygotowujemy, tylko ser do niego dodajemy, następnie ciasto rolujemy, krążków robimy ile chcemy, w zależności od ich grubości. Już ich nie zagniatamy tylko tak pokrojone na blachę układamy. W piekarniku pieczemy i na ciepło lub zimno podajemy. Moje dzieci na gorąco z ketchupem zjadały, a na zimno, przekrojone, masłem smarowały. Ziół, przypraw różnych można dodawać

Moniki Smakołyki
Pide - turecka pizza 172

Pide to bardzo popularny turecki specjał często nazywany turecką pizzą. Pewnie dlatego, że ciasto jest identyczne jak na pizzę, od włoskiej pizzy odróżnia tureckie pide tylko forma, bo zawsze ma kształt łódki. W oryginale głównym składnikiem jest mięso wołowe, ja natomiast zrobiłam wersję wegeteriańską. Wersję wegeteriańską i dodatkowo upiekłam pide z mąki orkiszowej. Moje nadzienie stanowią pieczarki, które kupiłam(...)cebulka 1 łyżka oleju sól, pieprz mozzarella olej Wykonanie: w części wody rozmieszać drożdże tak by je upłynnić. Wszystkie skladniki umieścić w misie robota i hakiem wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto można przygotować dużo wcześniej i odstawić na wyrastanie do lodówki w czasie, gdy ciasto rośnie przygotować nadzienie. Oczyszczone pieczarki pociąć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pizza żytnia z oscypkiem 210

mniejszych porcjach. w naszym domu pizza na stole króluje dość często. Jest prosta, szybka i sycąca. po kilku eksperymentach udało nam się stworzyć idealne proporcje na pizze na cienkim cieście. dla lepszego smaku zamiast pszennej maki dodaje gryczana, dzięki czemu ciasto zyskuje na chrupkości. Dodatki to sprawa indywidualna, jednak jeżeli chcecie przygotować prawdziwa pizze, użyjcie przecieru pomidorowego zamiast sosu(...)następnie dodajemy pół łyżeczki musztardy i pieprzu (według uznania) ponownie mieszamy. Odstawiamy do połączenia składników.Na środek ciasta nakładamy sos. Całość posypujemy startym serem żółtym i kawałkami pokrojonego oscypka. Posypujemy przyprawami - bazylią, tymiankiem i oregano. Wierzch przyozdabiamy ulubionymi dodatkami.Pieczemy na blaszce od pizzy w piekarniku rozgrzanym do 220`C przez 10 minut, bądź do zarumienienia się pizzy.Podajemy na ciepło.Smacznego

Słodkie Przyjemności
MARGARYTKOWA PIZZA NA DROŻDŻOWYM SPODZIE 228

Pizza wyszła bardzo smaczna, tylko jak zwykle ... przeholowałam z ilością nadzienia i spód nie wyrósł mi zbyt mocno.  Na szczęście nie miało to najmniejszego wpływu na smak pizzy :)) Składniki na ciasto: 500g mąki pszennej 125 ml mleka 125 ml wody 1.5 łyżeczki soli 2 płaskie łyżki cukru 3 łyżki oleju ok 20g świeżych drożdży Na sos: 1 mała cebula(...)łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki wody szczypta soli, cukru, pieprzu 1 łyżka masła przyprawa do pizzy lub własne ulubione przyprawy Na nadzienie: pieczarki cebula kiełbasa podwawelska kukurydza mozzarella sól ostra papryka Wykonanie: Drożdże rozkruszamy do rondelka dodajemy ciepłą wodę, ciepłe mleko, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zaczną rosnąć. W przesianej mące robimy dołek, wlewamy rozczyn z drożdży przysypujemy

Walijskie Pichcenie
Pizza prowansalska 149

wszystko na idealnym francuskim cieście. Jeśli macie ochotę na lekką kolację na bazie warzyw ten przepis jest dla was idealny. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania pizzy prowansalskiej: 1 arkusz ciasta francuskiego, 1 niewielka cukinia, 150g sera żółtego lub mozzarelli, 10 zielonych oliwek, 10 czarnych oliwek, 15 pomidorków koktajlowych lub 2 dość duże pomidory, koncentrat pomidorowy lub przecier pomidorowy, 1 ząbek(...)czosnku, zioła prowansalskie. Sposób przygotowania pizzy prowansalskiej: Cukinię i pomidory płuczę i kroję w plastry, oliwki i pomidorki koktajlowe na połówki. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze rozkładam ciasto francuskie, smaruję je koncentratem lub przecierem pomidorowym wymieszanym z czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Następnie układam cukinię, pomidory i oliwki a całość posypuję startym serem

Gotuj Się Kto Może
Francuskie serce z krakowską i pomidorami 150

pomidorami, doprawiamy pieprzem i chili do smaku.   Ciasto rozwijamy, przekładamy na nie kiełbasę z pomidorami, zostawiając wolne brzegi, po długości. Na całą powierzchnię ścieramy ser. Ciasto przecinamy nożykiem do pizzy po długości, na połowę. Ciasto zwijamy na dwie roladki, zaczynając od dłuższej str., tej co znajduje się nadzienie. Kroimy na równe roladki o dł. ok. 3 cm. Jeśli chcemy

Moniki Smakołyki
Pizza Karinki 228

łyżki masła -10 dkg salami -15 dkg startego żółtego sera -kilka pikantnych papryczek -sos do pizzy Drożdże ucieramy z cukrem. Dodajemy 1/3 wody, czubatą łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy pozostałą wodę, sól, łyżkę oleju, pozostałą mąkę, wyrabiamy ciasto, na końcu(...)dodajemy masło, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie papryczki bez nasion kroimy na drobno. Ciasto rośnie. Wyrośnięte możemy podzielić na dwie części i zrobić dwie pizze, lub jedną dużą. Ciasto rozwałkowujemy bezpośrednio na papierze do pieczenia. Z papierem przenosimy na blaszkę. Smarujemy sosem do pizzy, posypujemy papryczką, układamy salami, posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Pizza z frytkownicy beztłuszczowej 624

odmówić. :) Do przygotowania 6 mini pizz z frytkownicy beztłuszczowej potrzebujemy: 300 g mąki pszennej (o jak najniższym typie) 160 ml ciepłej wody 25 g świeżych drożdży 10 ml oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli a także dodatki: sos pomidorowy ser cebula gotowany kurczak pomidorki koktajlowe i to, na co macie ochotę! Ze składników na ciasto wyrabiamy ciasto drożdżowe.  Drożdże(...)blat oprószony mąką i dzielimy nasze ciasto na 6 części. Z każdej z części formujemy kulkę i przekładamy do miski do ponownego wyrośnięcia. Przystępujemy do przygotowywania naszych pizz do pieczenia. Kulkę ciasta rozciągamy w dłoniach i układamy na dnie koszyka. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i układamy na nim nasze dodatki według gustu, pamiętajac jednak, że pizza nie lubi przesady :) Frytkownica

MamaOskarka
Włoskie ciasto drożdżowe, idealne na pizzę, calzone lub bułki śniadaniowe. 168

oregano). Z jednej porcji mogą powstać 2 średniej wielkości pizze, 6 calzone lub 12 bułek  Po upieczeniu ciasto jest puszyste, mięciutkie i pachnące. Polecam!!! Składniki na ciasto drożdżowe, idealne na pizzę, calzone lub bułki śniadaniowe 500 g mąki pszennej (tortowej, dobrej jakości) 250o g ciepłej wody 7 g suszonych drożdży (lub 14 g świeżych) 1 łyżka cukru 4 łyżki(...)posypania      Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy w niej wgłębienie, wsypujemy w nie drożdże, cukier, wlewamy wodę i odstawiamy na 2-3 minuty (jeśli przygotowujemy ciasto ze świeżych drożdży najpierw ucieramy drożdże z cukrem i 50 ml ciepłej wody, dodajemy do mąki i czekamy około 5-10 minut, aż drożdże podwoją objętość). Po tym czasie dodajemy

Rozpustne gotowanie
Pizza na puszystym cieście 149

Sekretem dobrem pizzy jest jej ciasto. To jest bardzo smaczne, grube i puszyste.   Składniki: ciasto: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej (nie gorącej!) wody łyżeczka cukru 3,5 szklanki mąki pszennej łyżka oliwy z oliwek łyżeczka soli sos pomidorowy: 400g pomidorów w puszce 100g suszonych pomidorów z oliwy 70g koncentratu pomidorowego łyżka oliwy z oliwek średnia cebula(...)sól. Składniki dobrze wyrobić i postawić w dużym naczyniu (ciasto zwiększy objętość ponad dwukrotnie) nasmarowanym oliwą w ciepłym miejscu na około 1h-1,5h. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i uformować dwie okrągłe pizzę. Piec w 240 stopniach C przez 10-12 minut

Pyry na Gaz
Pizza bezglutenowa. Wegańska, bez drożdży 166

Jeśli natomiast jest zbyt rzadkie, należy dodać mąki. W międzyczasie przygotowałam dodatki i rozgrzałam piekarnik do 220 º C. Ciasto przelałam do formy silikonowej o średnicy 26 cm i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 10 min, aby delikatnie podpiec spód pizzy(...)minutach wyjęłam spód i wyłożyłam dodatki, zaczynając od sosu pomidorowego. Pizzę wstawiłam ponownie do piekarnika na 40 min. ps. Ciasto niczym nie różniło się od ciasta zrobionego z drożdżami. Pizza NIGDY nie będzie taka chrupiąca jak z mąki pszennej czy orkiszowej. Gdybym miała lepsze piekarnik, użyłabym opcji górnego opiekania spodu zanim dodałabym dodatki

nietadieta
Hawajska pizza 156

oknem mróz a my wyruszamy w projekcie w ciepłe klimaty czyli na Hawaje. Gorąca pizza na cienkim cieście z ananasem, szynką i serem żółtym. Przepis na pizzę podawałam już kiedyś i teraz też korzystałam z niego zmieniając dodatki. http://kuchennewariacje.pl/?p=39

Kuchenne Wariacje
Pizza z szynką parmeńską i szparagami 163

łyżki pomidorowego sosu do pizzy kilka listków świeżej bazylii coleslaw do pizzy, tutaj przepis Jeśli masz zamiar piec pizzę na kamieniu to nagrzej go piekarniku, przynajmniej przez godzinę. Drożdże rozpuść w wodzie z oliwą. Dodaj mąkę i zarób gładkie ciasto. Przykryj ściereczka i odstaw do wyrośnięcia na 50 minut. Odetnij końcówki(...)szparagów i obgotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłukaj zimną wodą, po czym skrop oliwą. Przygotuj surówkę i sos do pizzy, przepisy dołączone w linkach. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, u mnie dzisiaj pizza w kształcie elipsy. Posmaruj spód przygotowanym sosem. Ułóż szynkę i szparagi na spodzie i pomiędzy powciskaj kuleczki mozzarella. Ułóż pizzę na kamieniu i piecz w dobrze nagrzanym

codojedzenia
PIZZA CARBONARA 172

Moja pierwsza carbonara... Zazwyczaj robiłam pizzę peperoni -  ale czas na coś nowego. Ciasto jak do każdej pizzy 1/3 paczki drożdży rozpuściłam w ciepłej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. 4 szklanki mąki,odrobina oleju i soli Jak urosło, zagniotłam je rękoma,dosypując mąkę. Rozwałkowałam je na posmarowanej tłuszczem blasze. Farsz: Podsmażyłam cebulkę,czosnek, pokrojony wędzony boczek i plasterki pieczarek(...)wszystko się podsmażyło dodałam pieprz,sól i  opakowanie 18% śmietany. Na ciasto położyłam plasterki obranych ze skórki pomidorów i farsz. Włożyłam ją do nagrzanego piekarnika i  po 20 minutach w temperaturze 220 stopni już była na moim stole ;-) Proste i smaczne.Mniam Zapraszam na PIZZĘ Z ANCHOIS

potrawyregionalne