pikantny kurczak - 1000 przepisów (strona:34/67)

Sałatka z gyrosem 123

Pyszna,chrupiąca i pikantna tak w skrócie można opisać to co dla was właśnie przygotowałam. Składniki: 2 podwójne piesi z kurczaka pekinka 2 papryki czerwone 2 papryki żółte 250g pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula kukurydza z puszki ser Feta 2 łyżki majonezu 2 duże jogurty naturalne 4 ząbki czosnku przyprawa do Gyrosa (u mnie Kamis) sól pieprz oliwa z oliwek

Wielki apetyt
Diabelskie skrzydełka 156

Dlatego od czasu do czasu serwuję im ich ulubione danie;) najczęściej skrzydełka przyprawiam w taki właśnie sposób, są wtedy bardzo pikantne. Do tego mocno je przypiekam. Synek stwierdził, że te skrzydełka są "charakterne":))  Składniki:1kg skrzydełek z kurczaka,3 łyżki soku z limonki,łyżeczka bazylii,łyżeczka oregano,1/2 łyżeczki tymianku,1/2 łyżeczki estragonu,1/2 łyżeczki rozmarynu,łyżeczka ostrej papryki

Z miłości do słodkości
Paprykowo majonezowe , pieczone udka 181

wspaniałego kąska . Ciekawym rozwiązaniem jest marynata z majonezu i mielonej papryki , pyszna lekko pikantna i chrupiąca. Majonez może nie najzdrowszy ale na pewno bardzo smaczny , mięsu nadaje soczystość i delikatność , pozostawia fajny smaczek…Polecam , nie ma jak majonezowy kurczaczek . Składniki: 4 uda kurczaka , tak zwane L 4 czubate łyżki majonezu 4 łyżeczki mielonej ,papryki słodkiej szczypta papryki mielonej ostrej

Ogrodnik w podróży
Curry masala z kurczaka 204

przygotowali pyszny obiadek. Bardzo mi smakowało, to było naprawdę pyszne. Można zrobić bardziej lub mniej pikantne. To jest duża porcja Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulki pokrojone w drobną kostkę. Smażyć, aż zmięknie, wtedy dodać mięso. Doprawić solą, papryką ostrą, papryką słodką, przyprawą kurczak curry masala i dokładnie wymieszać. Smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Lekko podlać wodą i gotować

Kuchnia Pokoleń
Kurczak po indyjsku z chlebkiem chapati (butter chicken) 176

samodzielnie. Wyszło doskonale! Mięso jest miękkie i delikatne, sos gęsty, bardzo intensywny w smaku i niezbyt pikantny. Do tego domowej roboty chlebki chapati i mamy efekt jak w indyjskiej restauracji! Spróbujcie sami. Składniki: 0,5 kg mięsa z fileta kurczaka 2 puszki pomidorów drobno krojonych z czosnkiem Mutti 1 duża cebula 1 czubata łyżka przyprawy Garam Masala

Kulinarne Inspiracje
Kurczak Jalfrezi 178

wyciśnięte przez praskę kawałek świeżego imbiru startego na tarce (około 2cm) 1 łyżka pikantnej pasty curry (np. Pattaks) szczypta ostrej papryki (opcjonalnie) 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka soli puszka krojonych pomidorów (400g)  świeża kolendra (użyłam suszonej) oliwa do smażenia Przygotowanie : Kurczaka oczyścić i pokroić na kawałki wielkości kęsa. Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz

Codzienne Gotowanie
Zapiekanka curry z kurczakiem i makaronem 421

Jedną z potraw "stawiających na nogi" niewątpliwie jest curry. Moje ulubione to takie ze słodko-pikantnym połączeniem chili i mleka kokosowego. Tym razem do tego duetu dorzuciłam jeszcze kremowy serek z bardzo wyraźnym aromatem curry i jesienną dynię. W połączeniu z makaronem, kurczakiem, mocno soczystym ananasem i rodzynkami powstała egzotyczna zapiekanka. W sam raz na listopadową wersję comfort food. Może

Pełny talerz
Filety z kurczaka w cebuli z indyjska nuta 177

niezwykle pyszny aromatyczna sos.Poleca,bo pracy niewiele,a efekt znakomity.Skladniki na 4 porcje:4 duze piersi z kurczaka 4 duze cebule1,5 lyzeczki posiekanego imbiru1,5 lyzeczki mieszanki przypraw garam-masala1,5 lyzeczki swiezo wycisnietego czosnku1 lyzeczka chili w proszku-dla amatorow pikantnych smakow1 lyzeczka mielonej kolendry4 ziarenka pieprzu3 lyzki przecieru pomidorowego300 ml wody2 lyzki soku z cytrynyolejszczypiorekWykonanie:cebule obrac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurczak Kung Pao 182

rozgrzany olej wrzucić posiekany czosnek, chili w płatkach, do smaku – danie powinno być pikantne. Następnie dodajemy obraną, posiekaną grubo cebulę, obraną, pokrojoną w cienkie słupki marchewkę (lub pokrojoną obieraczką do warzyw). Chwilę smażymy, mieszając, aż cebula stanie się szklista. Następnie dodać ponownie kurczaka i wlać sos. Smażyć mieszając, aż sos zgęstnieje. Podawać po wymieszaniu z makaronem, posypać sezamem. Inspiracją

Kocham Czekoladę
Marchewka po koreańsku 208

przez 1-2 godziny, żeby smaki lekko się przegryzły. Jeśli zostanie przyrządzona dzień przed podaniem nadal będzie jędrna i pikantna, jednak smak słony i słodki stracą nieco mocy. Marchewka po koreańsku pasuje do łagodnych dać typu ryż z duszonymi udkami kurczaka, czy tłuczone ziemniaki z bitkami w sosie itp. Marchewka po koreańsku, wbrew nazwie, jest tradycyjną surówką bardzo lubianą(...)papryczka bywa zastępowana suszoną papryką w płatkach. Mimo niewielu składników surówkę tę można doprawić w taki sposób, żeby odpowiadała indywidualnym upodobaniom – może być bardziej słodka, bardziej wytrawna lub bardziej pikantna

Trzeci talerz
Pieczone udka z kurczaka w białym sosie ze świeżego chilli 242

Klasyka w połączeniu z tym co tygryski lubią najbardziej czyli chilli :). Świeże papryczki są już dostępne w większości marketów i często też są uprawiane w Polsce

Kuchnia PROzdrowotna
Kurczak w zalewie octowo-ketchupowej 308

szklanki octu  1 l wody  1 łyżeczka soli 3 łyżeczki cukru  2 łyżki ketchupu pikantnego  2 łyżki koncentratu pomidorowego listek laurowy, ziele angielskie  Wszystkie składniki zalewy gotować około 8 minut,następnie ostudzić.Kurczaka ułożyć w pojemniku,zalać ostudzoną zalewą.Odstawić do lodówki na 24 godziny

Moje domowe kucharzenie
Tajska zupa kokosowa Tom Kha Gai z boczniakami 152

zmysły. Połączenie świeżego i kwaśnego smaku płynącego z trawy cytrynowej i liści kafiru z aksamitnym i słodkim mlekiem kokosowym oraz pikantną papryką chili jest wprost niesamowite. W tajskich restauracjach trudno o wersję wegańską, zwykle podaję się ją z kurczakiem lub krewetkami. Te wersje oczywiście też są pyszne, jednak ja postanowiłem postawić na mięsiste boczniaki podsmażone na oleju kokosowym. Dzięki temu

Food Square
Udka z kapustą i ananasem babci Basi 321

kapusty kiszonej, 4 całe udka z kurczaka , 1 puszka ananasów, kilka suszonych grzybów, kilka liści laurowych, (2-3 szt. ) pieprz ziołowy Appetita, lub inny. vegeta w opakowaniu czerwonymPODRAVKA, papryka słodka w proszku Appetita lub inna, sól, pieprz, olej, 2 łyżki masła Gostyńskiego, 2 łyżki miodu, 4 łyżki ketchupu pikantnego Pudliszki lub innego, Sposób przygotowania : Kilka godzin wcześniej mięso dzielimy

Pysznosci Babci Basi