Lekka i zdrowa propozycja obiadowa z wiosennych warzyw. Pełna koloru i witamin. Przepyszna z bagietką lub ryżem. Składniki: 1l wywaru ze szparagów 500g piersi z kurczaka Pól kalafiora Por (biała część) Marchew Szklanka zielonego groszku Pęczek zielonych szparagów 150ml śmietanki słodkiej 12% Żółtko jajka Sól Biały pieprz Płatki słodkiej papryki Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka myjemy i gotujemy w osolonym(...)wywarze ze szparagów przez około 20 minut. Jeśli nie mamy wywaru szparagowego możemy użyć wody lub bulionu warzywnego czy drobiowego. Ugotowane piersi wyjmujemy, i kroimy w dużą kostkę. Szparagi myjemy, Odłamujemy końcówki i kroimy na 3-4 części. Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki, por kroimy w plasterki, marchew w kostkę. Wszystkie warzywa wkładamy do przecedzonego wywaru i gotujemy
Pyry na Gazporównaniu do mojego Męża- ja zawsze lubiłam połączenie mięsa z owocami. Postanowiłam więc na grilla przygotować dla siebie porcję kurczaka z suszonymi morelami. Składniki: 1 pierś z kurczaka ok 8 suszonych moreli sól, pieprz do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek(...)Sposób przygotowania: Umytą i osuszoną pierś z kurczaka oprószamy delikatnie solą i pieprzem, a następnie nacinamy w 3 miejscach po skosie. Suszone morele drobno siekamy i napełniamy nimi nacięcia. Pierś układamy na kawałku folii aluminiowej i polewamy oliwą z oliwek. Zawijamy sreberko i pozostawiamy na ok godzinę w lodówce. Pierś grillujemy najpierw przez ok 30 minut w folii
Kuchnia w czekoladzieKolejna moja propozycja na soczystego kurczaka właśnie się pojawiła. Pierś z kurczaka pieczona w majonezie. Bardzo polecam Wam jeśli nie próbowaliście to musicie to zrobić koniecznie. Proste w przygotowaniu, bardzo szybkie. Podałam z ziemniakami i mizerią z koperkiem Jeśli szukacie innych pomysłów na dania mięsne to zapraszam tutaj 2 pojedyncze piersi z kurczaka 4 łyzki majonezu 1 duża cebula sól(...)pieprz Piersi z kurczaka przekroić na pół tak aby powstały nam z dwóch piersi cztery kotlety. Lekko je rozbić oprószyć solą i pieprzem W naczyniu do zapiekania na dno wyłożyć pokrojoną cebulę w piórka. Każdy kotlet nasmarować z dwóch stron majonezem (dość grubo) i ułożyć na cebuli. Całość wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach C aż mięso
O kuchni z uczuciemPomysł na standardowy, codzienny obiad w wersji wiosennej. Bardzo orzeźwiające, lekkie danie na każdy dzień. Delikatna pierś kurczaka w kwaśnym musie z rabarbaru z dodatkiem dużej ilości świeżych ziół oraz delikatnie uduszone szparagi z groszkiem na maśle z dodatkiem młodych ziemniaczków z koperkiem. Lepiej być już nie może! Składniki (na 2 porcje): 300 gram piersi kurczaka 1 łodyga rabarbaru(...)soli Ziemniaki szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 30 minut. Najlepiej jeśli wybierzemy najmniejsze ziemniaki, wtedy gotowanie potrwa krócej. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek z masłem. Pierś kurczaka kroję w plastry, lekko rozbijam i doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Smażę na rozgrzanym tłuszczu po minucie z każdej strony. Rabarbar obieram, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do kurczaka
Mango Papajaproste w przygotowaniu a do tego pięknie prezentują się w przekroju. Szparagi do roladek można dać ugotowene jak również surowe, ja wolę je wcześniej ugotować. składniki: 3 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka ok 15-18 sztuk zielonych szparagów 6-9 plastrów szynki długodojrzewającej zioła włoskie olej Szparagi umyć, odkroić zdrewniałe końcówki i ugotować. Każdą pierś rozkroić na dwa płaty mięsa(...)stron ziołami włoskimi. Przygotować roladki. Roladki można zrobić na dwa sposoby- z szynką w środku lub z szynką na zewnątrz. Na desce ułożyć plaster szynki, na szynce ułożyć przygotowaną pierś z kurczaka, na kurczaku ułożyć po 2-3 szparagi tak aby po bokach trochę wystawały końce i zwinąć wszystko razem w roladkę. Jak szparagi są bardzo długie można je przekoić
Monia miesza i gotujekapustę więc polecam wypróbować przepis a bigos każdemu powinno smakować. Do przygotowania bigosu z młodej kapusty będziemy potrzebować: 1 główka młodej kapusty około 1,2 kg około 500 g piersi kurczaka 500 g pieczarek 2 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku 200 g koncentratu pomidorowego przyprawy: 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka majeranku(...)drobno szatkuję, poszatkowaną kapustę wkładam do garnka. Czosnek kroję drobniutko, cebulę kroję w drobna kostkę i dodaję do czosnku. Umyte i osączone pieczarki kroję w półplasterki. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję na mniejsze kawałki. Składniki mam już pokrojone teraz przygotuję bigos: Do garnka z poszatkowaną kapustą wlewam wodę, dodaję listek laurowy, ziele angielskie i garnek stawiam na gazie
Uwaga Babcia Gotujedanie to totalny hit! Pamiętam, że kiedy jadłam ja pierwszy raz uznałam, że to fenomenalny przepis na ugotowanie piersi kurczaka na parze. Dzięki temu, że wykorzystujemy mieloną pierś kurczaka i nadziewamy ją farszem nadal jest soczysta i miękka a przede wszystkim lekka. Danie jest proste w przygotowaniu, wystarczy trochę cierpliwości w pierwszych etapach przygotowania dania. Składniki (na 1 dużą roladkę(...)czyli około 2-3 porcje): 500 gram mielonej piersi kurczaka szczypta soli, pieprzu i suszonej bazylii Na farsz: 3 kromki żytniego pieczywa 7-8 suszonych pomidorów szczypta soli, pieprzu i wędzonej papryki 2 łyżki wody 1 jajko natka pietruszki Przede wszystkim potrzebujemy kawałek folii spożywczej o wymiarach minimum 50 cm x 30 cm. Na niej rozkładamy równomiernie w formie
Mango Papajawyczuwalne smaki kurkumy i curry ( Mmm... to co uwielbiam). Danie w 30 min. Najlepsze rozwiązanie gdy nie masz czasu gotować. Drobiowe roladki z ryżem SKŁADNIKI: 400 g pierś z kurczaka (jedna podwójna) 12 g oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta pieprzu ostra papryka curry kurkuma słodka papryka 75 g ser morski w plastrach(...)ryż biały 107 g pieczarek pokrojonych w kostkę 250 ml wody 1/2 kostki rosołowej liście kolendry liście magi PRZYGOTOWANIE: Pierś z kurczaka umyj, osusz. Pokrój wzdłuż na pół (3 części). Delikatnie rozbij by były cieńsze. Daj do miski, wlej około 10g oliwy z oliwek i wsyp zioła prowansalskie. Wymieszaj i odstaw do lodówki na noc ( możesz dać na kilka
Misz-masz by DomiNiezwykle pyszna,aromatyczna pierś kurczaka z mnóstwem świeżych ziół i pysznym serkiem Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 łyżki posiekanych ziół (u mnie trybula,natka pietruszki i majeranek) 100 g liści szpinaku 100 g sera ricotta por - tylko biała część( z dużego pora połowę) 4 ząbki czosnku 4 łyżki masła (klarowne) oliwa z oliwek sól,pieprz Pierś(...)przestudzić. Do miski przełożyć ser,dodać szpinak z porem i resztę posiekanych ziół.Dokładnie wymieszać i nadziać tym farszem kieszonki w mięsie. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem,ułożyć w nim piersi z kurczaka.Podlać je masłem pozostałym ze smażenia szpinaku.Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 st C na ok 30-40 min...w zależności od piekarnika
Niespełnione zdolności kulinarnepotrawy okazały się wyśmienite, mimo iż w wielu wypadkach posłużyłam się zamiennikami, które miałam w domu. Składniki - przepis oryginalny z książki " Tajskie smaki. 50 przepisów kuchni tajskiej " 400 g piersi kurczaka 300 gotowanych pędów bambusa (z puszki) 2 czerwone papryczki pocięte po skosie 4 liście kafiru 1 łyżka stołowa tajskiej bazylii + kilka listków do dekoracji 400 ml mleczka kokosowego(...)bulionu drobiowego 3 łyżki stołowe czerwonej pasty curry do mięsa 2 łyżki stołowe sosu rybnego 1,5 łyżki stołowej cukru palmowego Przygotowanie - wg oryginalnego przepisu z książki Piersi kurczaka kroimy w kostkę Do woka wlewamy połowę mleczka kokosowego. Podgrzewamy na średnim ogniu, a następnie zagotowujemy, aż mleczko zmieni konsystencję na bardziej oleistą. Dodajemy czerwoną pastę curry i podgrzewamy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki: piersi z kurczaka 2 podwójne, marchew 3 sztuki, pietruszka 1 mała, seler 1 mały, woda 1,5 litra, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, żelatyna 3,5 łyżki, natka pietruszki 1/2 pęczka piersi tylko zagotować w małej ilości wody i wodę wylać, piersi opłukać, zalać świeżą wodą 1,5 litra dodać obrane warzywa, kucharka i gotować(...)miękkości mięsa i marchewki na mniejszym ogniu piersi pokroić drobno z marchewką i włożyć do foremki, naczynia do gorącego czystego wywaru dać żelatynę i dokładnie mieszając rozpuścić, dodać pieprz mielony, natkę pietruszki posiekaną i wlać wywar do mięsa delikatnie zamieszać i wystudzone schować do lodówki najlepiej na całą noc galaretka jest delikatna, dietetyczna i smaczna...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPierś kaczki marynowana w imbirze z filecikami pomarańczy, ryżem jaśminowym i gremolatą z przepisu Jasepha Seelesto. 2 piersi kaczki zamarynuj w : 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka miodu akacjowego lub lipowego pół anyżku gwiaździstego 4 plasterki imbiru posiekanego w paseczki odrobina cynamonu Ponacinaj piersi kacze od strony skóry. Włóż do marynaty na około(...)wlewaj sok z pomarańczy do uzyskania emulsji, dopraw solą i pieprzem, dodaj czosnek i niteczki ze skórki pomarańczy. Usmaż kaczkę od strony skóry. Kiedy wytopi się tłuszcz odwróć pierś i smaż dalej ok 10 minut . Zestaw z ognia. Niech "odpocznie". Pokrój kaczkę w cienkie plastry. Ułóż na talerzu na przemian z filecikami pomarańczy wraz z ryżem. Posyp papryczką chili
AZgotuj!nasze gusty kulinarne :) Więcej naszych zdjęć kulinarnych możecie zobaczyć na stronie " Pustynny blog " ( link ) Składniki - przepis oryginalny z książki " Tajskie smaki. 50 przepisów kuchni tajskiej " 400 g piersi z kurczaka 20 liści pandanu 4 ząbki czosnku 2 korzenie kolendry 150 ml mleczka kokosowego 2 łyżko stołowe słonego sosu sojowego 2 łyżki stołowe cukru palmowego 2 łyżki stołowe oleju sezamowego(...)olej do smażenia drewniane wykałaczki Przygotowanie wg oryginalnego przepisu z książki Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki. Miksujemy kawałki kurczaka z pozostałymi składnikami na zwartą masę. Przekładamy ją do miski, owijamy folią i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Liście pandanu zwijamy tak aby powstał rożek, nakładamy do niego masę. Zwijamy liść brzeg do brzegu
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapragnę przedstawić przepis który mam nadzieję że znajdzie uznanie u miłośników delikatnych i dietetycznych wyrobów. Będzie to bowiem kiełbasa, ale jej skład w ogromnej większości stanowić będzie pierś wiejskiego kurczaka. składniki na dwie kiełbasy 1 wiejski kurczak o wadze ok 1,5 kg 700-800 g piersi z kurczaka całkowita masa mięsa przewidziana(...)cukier brązowy 8 g gorczyca biała płaska łyżeczka 5-6 ziaren pieprzu szczypta lubczyku szczypta niedźwiedziego czosnku sposób wykonania Kurczaka myjemy i filetujemy. Układamy odfiletowane kawałki, razem z kurzymi piersiami do kamionkowego naczynia ( korpus, skórę oraz skrzydła odkładamy osobno). Do moździerza wkładamy gorczycę, ziarna pieprzu i ubijamy tłuczkiem, a następnie wsypujemy sól, cukier, saletrę, lubczyk, oraz czosnek
Miód i pieprzPIERŚ INDYKA Z GRILLA MARYNOWANA W AROMATYCZNYCH ZIOŁACH Przy planowaniu takiego menu na spotkanie z przyjaciółmi, polecam zaopatrzyć się w butelkę greckiego wina. Ale, ale nie zapomnij o : 800 gram piersi z indyka 3-4 ząbki czosnku Kilka łyżek oliwy ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki chili 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki kminku Sól Mięso opłukujemy, osuszamy i kroimy(...)przyprawami, skrapiamy oliwą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Gdy mięso już się zamarynuje w przyprawach, układamy na rozgrzany ruszt grilla i opiekamy dokładnie z każdej strony. Pieczona pierś indyka w tych przyprawach doskonale komponuje się z warzywami (sałata, papryka, pomidor), sosem tzatziki i chlebkiem pita. Smacznego ! Artykuł PIERŚ INDYKA Z GRILLA pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM
Markowy smak