piersi - 15384 przepisów (strona:250/1026)

Sałatka szparagowa 165

lewej stronie bloga SAŁATKI. Jeżeli skorzystaliście z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Składniki 2 pęczki szparagów zielonych 1 podwójna pierś z kurczaka 1 jabłko 2 łyżki przyprawy złocisty kurczak 6 łyżek oleju 200 g pieczarek 3 średnie pomidory 1 sałata lodowa koperek sól pieprz Sos 1/2 szklanki oliwy 1 czubata łyżeczka(...)Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Szparagi ugotować z posolonej wodzie z łyżeczką cukru. Czas gotowania to około 7-8 minut. Po ugotowaniu odcedzić z wody i pokroić na mniejsze kawałki. Pierś z kurczaka pokroić na małe plasterki. Oprószyć przyprawą złocisty kurczak. Na patelni rozgrzać trzy łyżki oleju i podsmażyć kurczaka na rumiano, a następnie wystudzić. Pieczarki pokroić na plasterki i podsmażyć

O kuchni z uczuciem
Fasolka szparagowa z ryżem i kurczakiem, czyli sama radość gotowania 180

nieco odświeżyć sposób podawania tego wartościowego warzywa? Dzisiejsza propozycja Agaty to kolejny szybki i zdrowy obiad, dietetyczny i prosty w wykonaniu. Fasolka z ryżem i kurczakiem Składniki 2 pojedyncze piersi z kurczaka (400-500 g) 1 i 3/5 szklanki ryżu (300 g) 300 g zielonej lub żółtej fasolki szparagowej 2 pomidory 600 ml wody (2 i 2/5 szklanki gorącej wody(...)kurczaka sól morska do smaku pieprz czarny mielony do smaku ½ łyżeczki papryki słodkiej opcjonalnie kilka nitek szafranu woda z solą do gotowania fasolki gorąca woda do sparzenia pomidorów Wykonanie: Piersi z kurczaka myjemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym, pozbawiamy wszelkich błonek, kroimy w kostkę i obtaczamy w przyprawie do kurczaka. Z fasolki odcinamy twarde końcówki z obydwu stron, umieszczamy

KulinarneImpresje.pl
Grillowany kurczak z ziemniakami i szparagami w sosie beszamelowym 161

beszamelowym to klasyk jakich mało ;) Mój klasyk zamienił więc w propozycję obiadową stąd też dodałam młode grillowane ziemniaczki oraz filet z kurczaka. Składniki na 2 -3 osoby: 1 duża pierś z kurczaka 1 pęczek szparag 3-6 szt młodych ziemniaczków 2 ząbki czosnku do natarcia ziemniaków sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 250 ml mleka 1/2 łyżeczki białego(...)pieprzu sól odrobina gałki muszkatołowej  marynata do kurczaka: wędzona ostra papryka słodka papryka łyżka miodu olej pieprz ziołowy Przygotowanie:  Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy, wycinamy 2 lub 3 plastry mięsa. Na około 2-3 godziny przed grillowaniem marynujemy kurczaka. Po tym czasie grillujemy go na mocno rozgrzanej patelni grillowej lub bezpośrednio na grillu elektrycznym lub tradycyjnym

Życie zaczyna się w kuchni
Tortilla serowa z kurczakiem 938

żółta papryka, słodka kukurydza, soczysty kurczak i ciągnący żółty ser. A wszystko to zapieczone na grillu w tortilli. Świetny pomysł na domowy fast food.  300 f fileta z piersi kurczaka Przyprawa do grosa ½ puszki kukurydzy ½ żółtej papryki 200 g żółtego sera 3 łyżki natki pietruszki (świeżej) 3 łyżki sosu czosnkowego (domowego) 4 placki tortilli Filet z piersi kurczaka kroimy

VioletoweKucharzenie
Musztardowe polędwiczki z warzywami i sosem z grilla 158

Letnia propozycja na grilla, dużo warzyw z fajnym sosem i piersi z kurczaka ze szparagami. 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cukinia 1 bakłażan 4 szparagi białe grube 12 polędwiczek z piersi kurczaka 4 pomidorki koktajlowe sól, pieprz 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka lubczyku suszonego 4 łyżki oleju rzepakowego do marynaty olej do smarowania sos: 1 łyżka musztardy

wesoła kuchnia
3 proste marynaty do mięs z grilla 160

godziny, najlepiej na całą noc. Grilluj na dobrze rozgrzanym węglu, po około 5-6 minut z każdej strony.   Marynata kurczak   Składniki: 500 g piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 200 ml jogurtu 1 łyżeczka kolendry mielonej garść świeżej kolendry skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżki soku z cytryny 1 płaska(...)łyżeczka soli pieprz czarny mielony   Przygotowanie:   Pierś z kurczaka podziel na podłużne plastry. Czosnek utrzyj, świeżą kolendrę posiekaj. Wszystkie składniki marynaty razem wymieszaj. Odstaw na minimum 1-2 godziny. Grilluj na dobrze rozgrzanym węglu, po około 5-6 minut z każdej strony.     Marynata boczek:   600 g surowego boczku

kuron.com.pl
Złocisty kurczak upieczony w 40 minut 218

spędzaliśmy czas zatem temperatura w kuchni niespecjalnie nas obchodziła. Kurczak w szpagacie Generalnie, pieczenie w wysokiej temperaturze to świetny sposób. W pieczeniu kurczaka problem polega na tym, że piersi pieką się szybciej niż nóżki, dlatego w tradycyjnych metodach dobrze jest go obracać podczas pieczenia. W tym przepisie sprawę załatwia ostre cięcie tuż przy udach wzdłuż tułowia. Rozkrajamy nogi, a potem(...)temperatury pokojowej. Krok 3 Po 30 minutach nagrzewania piekarnika, wyjmij ostrożnie nagrzaną patelnię lub formę do pieczenia i przełóż na nią kurczaka. Uważaj, żeby się nie poparzyć! Ułóż kurczaka piersiami do góry i dociśnij nogi do dna patelni lub foremki. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Czas pieczenia to 40-45 minut. Krok 4 Kiedy kurczak się piecze umyj ziemniaki. Nie obieraj

Niedzielny kucharz
Dietetyczny gulasz z selerem naciowym, czyli zielonego menu ciąg dalszy 190

indyka, radzi Agata. Dietetyczny gulasz z selerem naciowym Składniki: 1 czerwona papryka (200 g) 1 duża cebula (180 g) 500 g pieczarek seler naciowy (400 g) 2 duże piersi z kurczaka (600 g) 1 puszka krojonych pomidorów 2 szklanki wrzątku (500 ml) 1 łyżeczka soli (7 g) szczypta pieprzu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki oleju rzepakowego (20 g) Wykonanie(...)kostkę, cebulę kroimy na połowę, a następnie w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy pieczarki, paprykę oraz cebulę, mieszamy i smażymy na dużym ogniu przez 5 do 8 minut. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę lub w paski. Seler naciowy także myjemy i kroimy na drobne części, dorzucamy do pieczarek, papryki i cebuli, kontynuujemy

KulinarneImpresje.pl
Co w maju do lunchboxa? - Proste obiady na 7 dni #3 (PDF do pobrania) 305

wersji wegetariańskiej podajcie go z kostkami sera feta lub sadzonym jajkiem. Jeśli jecie mięso i zależy Wam na bardziej sycącym obiedzie, to polecam podać spanakorizo z upieczoną lub usmażoną piersią z kurczaka (1 pojedyncza pierś na 2 osoby powinna wystarczyć). ➤ Kliknij - Przepis na spanakorizo (ryż ze szpinakiem i pomidorami) Piątek - Kaszotto z botwinką, czerwoną fasolą i koperkiem Proste do zrobienia

Chilli Czosnek i Oliwa
chaczapuri domowe :D 148

Każdy kawałek rozwałkowałam i nakładałam farsz. Farsz....przepis....hmmm..można nadziać różnymi serami, można nadziać mięsem mielonym przesmażonym z cebulą i np. fasolą. Ja zrobiłam z kurczakiem. * połówka piersi kurczaka * pół puszki czerwonej fasoli * pół puszki kukurydzy * nieduża cebula * kawałek czerwonej papryki * przyprawy: sól, papryka słodka i ostra * koncentrat pomidorowy Pierś z kurczaka podsmażyłam na oleju z cebulą i dodałam

Pieprzyć z Fantazją
rosół z lanymi kluseczkami 236

litrami zimnej wody. Nastawiłam na gotowanie. Jak rosół ( cienki wspomnę) odstał, to odlałam go, by uniknąć jak to mówię farfocli z gotowania podczas jedzenia. W tym czasie pokroiłam pierś z kurczaka w paseczki. Otrzymałam ok. 1,5  litry bulionu i do tego  wymyśliłam, że potrzebuję 1/2 części piersi z kurczaka. Wrzuciłam paseczki do gotującego się i odcedzonego rosołku

Pieprzyć z Fantazją
Pęczotto z botwinką i kurczakiem 142

Składniki (na 1 porcję) - mała cebula (ok. 70 g), - 2 łyżeczki oleju (ok. 10 g), - pół woreczka kaszy pęczak (ok. 50 g), - mięso z piersi kurczaka (ok. 150 g), - 1/2 pęczka botwinki (ok. 140 g), - ząbek czosnku, - przyprawy: sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na łyżeczce oleju. 2. Obieramy buraczki i kroimy w plastry(...)cebuli dodajemy buraczki, kaszę i smażymy ok. 1-2 minuty. 4. Całość zalewamy 3/4 szklanki wody i gotujemy ok. 20 min. (najlepiej pod przykryciem). 5. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżeczce oleju, soli, pieprzu i smażymy na patelni teflonowej. 6. Do kaszy dodajemy usmażonego kurczaka, posiekaną botwinkę i dusimy ok. 10 min. 7. Całość doprawiamy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
KURCZAK W SOSIE POMIDOROWO-ŚMIETANOWYM 253

winem i pomidorami, a po chwili także śmietanką. Kiedy sos zredukuje się i zagęści, dodajemy świeży lub mrożony koperek. Podajemy z ziemniaczkami lub ryżem. SKŁADNIKI / 4 porcje 2 średnie piersi kurczaka 1 łyżka masła 1 łyżka oleju, np. kokosowego 1/2 szklanki białego wina/ bulionu lub wody 1 szklanka śmietany 30 % 1 puszka (400 g) rozdrobnionych pomidorów 2 łyżki posiekanego koperku(...)przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce: suszonego oregano i kurkumy, szczypta chili w proszku WYKONANIE Piersi kurczaka osuszamy papierowymi ręcznikami, oczyszczamy z błon i ewentualnych kostek. Każdy filet kroimy w poprzek i układamy na arkuszu papieru do pieczenia. Nacieramy przyprawami. Przykrywamy arkuszem folii spożywczej i rozbijamy na 4 filety o grubości  2 cm. Skrapiamy 1 łyżką

cool and minty
Kotlety pożarskie. 189

pieczarkowym lub chrzanowym, ale bez sosu również smakują wybornie :) My jedliśmy dziś bez sosu, podane z ziemniaczkami i surówką. Z podanych składników wyszło mi 5 kotletów. Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka 1 jajko 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka bułki tartej majeranek, sól, pieprz, czosnek granulowany Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Wykonanie: Piersi zmielić. Cebulę

Agusiowe smakołyki
Kotleciki z kurczaka z boczkiem i ananasem 166

Pyszne kotleciki z kurczaka o nietuzinkowym smaku. Połączenie wyrazistego boczku i słodkiego ananasa było trafnym połączeniem, ponieważ kotleciki wyszły obłędne.  200 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Czosnek granulowany 4 plastry wędzonego boczku 3 plastry ananasa z puszki 1 biała cebula 50 g żółtego sera 1/3 pora (biała część) 1/3 czerwonej papryki 5 jajek 3 łyżki natki(...)pietuszki (świeżej) Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy w małą kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa oraz czosnkiem granulowanym. Plastry boczku kroimy w cienkie paseczki, ananasa w bardzo drobną kosteczkę. W kosteczkę kroimy również czerwoną paprykę oraz cebulę. Por kroimy w pół plasterki, natomiast ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Wbijamy jajka, doprawiamy

VioletoweKucharzenie