Składniki (na dwie porcje): 200 g kaszy bulgur (możecie użyć innej kaszy lub ryżu; nie polecam ziemniaków) łyżka masła wrzątek kilka zielonych szparagów (dwa grube wystarczą) pojedyncza pierś kurczaka 4 garści szpinaku odrobina wody (ok. 50 ml) olej do smażenia pieprz sól ewentualnie: natka kolendry Kaszę przepłukać w kilku wodach. Przełożyć do garnka o grubym dnie i dodać masło. Ustawić(...)wrzątku do bulguru. Gotować go do miękkości. W drugim garnku o grubym dnie rozgrzać łyżkę-dwie oleju. Pierś przekroić na pół i podsmażyć połówki z obu stron na złoty kolor. W trakcie smażenia oprószyć kurczaka z obu stron solą i pieprzem. Szpinak wypłukać i dorzucić do kurczaka, dolewając przy okazji wodę. Dusić króciutko tylko tyle, by szpinak zmiękł. Podawać kurczaka
Weekendy w domu i ogrodzierokpol, suszonymi pomidorami i owinięte szynką parmeńską. Polecam również przepisy na inne nadzienia: z jarmużem i kaparami z oliwkami,kaparami i suszonymi pomidorami z indyka ze szpinakiem Składniki: piersi z kurczaka ser rokpol (bądź inny pleśniowy) parę suszonych pomidorów w oleju przyprawa do kurczaka sól,czarny pieprz słodka czerwona papryka ząbek czosnku plasterki szynki parmeńskiej Piersi z kurczaka
potrawyregionalnepraktycznie w ogóle czasu gotować. Ulubionym moim ostatnio daniem obiadowym, śniadaniowym i późno kolacyjnym są tosty. Na przykład takie: Potrzebujemy: 4 kromki pieczywa tostowego pełnoziarnistego 1 mała pierś z kurczaka 250g świeżego szpinaku 1 mała cebula 1/2 pęczka szczypiorku 1 mały ząbek czosnku 1 sos włoski np. Knorr S&P Pierś z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie. Szpinak myjemy(...)patelnię. Podsmażamy. Dodajemy szpinak (całe liście), całość bardzo krótko smażymy. Dodajemy drobno posiekany czosnek, sól i pieprz. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Ostudzoną pierś z kurczaka, rwiemy palcami na kawałki (takie piórka). Dodajemy do niego szpinak (tylko bez soku, który puścił), posiekany szczypiorek i przygotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu sos. Mieszamy. Przygotowujemy tosty do zapieczenia i grillujemy na chrupko
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Plusem jest także fakt, że zapiec można praktycznie wszystko, więc jest to kreatywny sposób na wykorzystanie lodówkowych resztek. Do mojej dzisiejszej propozycji użyłam pełnoziarnistego makaronu świderki, mięsa z piersi kurczaka oraz szpinaku podsmażonego na cebuli i czosnku. Całość zapiekłam z jogurtem i tartym serem żółtym. Tak oto powstała niezwykle aromatyczna, lekka i przepyszna - fit zapiekanka makaronowa! Składniki(...)porcji): - 200 g pełnoziarnistego makaronu - 1/2 opakowania mrożonego szpinaku (można użyć całego) - 400 g piersi z kurczaka - cebula - 3 ząbki czosnku - łyżka oliwy, masła i zielonego pesto (opcjonalnie) - sól i czosnek w proszku sos - 200 g jogurtu naturalnego - duże jajko dodatkowo -ok. 100 g startego, żółtego sera - 1 duży pomidor Przygotowanie: Mięso dokładnie umyć i pokroić w drobną kostkę
Kuchnia Elliemakaronem, który się świetnie komponuje z całą potrawą. Danie jest wyraziste w smaku, aromatyczne i wyjątkowo pyszne. [embed]https://youtu.be/MnH45DRxxu4[/embed] Składniki na kurczaka ze szpinakiem w sosie śmietanowym (dwie duże porcje): duża pierś z kurczaka (albo dwie, wg potrzeb) 100 g świeżego szpinaku 200 g śmietany 30% 2 ząbki czosnku łyżka soku z cytryny ser camembert przyprawy: suszone pomidory(...)Przygotowanie 1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon i kroimy w plastry grubości około 1,5 cm. Oprószamy solą i pieprzem. Pierś podsmażamy na oleju z obu stron. 2. Następnie dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem około 5 minut, aż szpinak zwiotczeje. Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i sok z cytryny. Po kolejnych
e-PrzepisyKulinarnełyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka masła 1 mały por (biała część) 1 średnia czerwona cebula 2 – 3 ząbki czosnku 100 – 125 g liści świeżego szpinaku 1 pierś z kurczaka (około 250 g) sól, świeżo zmielony pieprz, tymianek suszony 300 ml bulionu warzywnego 1/2 natki pietruszki Wykonanie: Przygotuj wszystkie składniki: Filet z kurczaka opłucz i pokrój w kostkę
Moja pasja smakuSkładniki: - 500 g makaronu - 450 g szpinaku mrożonego - pierś z kurczaka (podwójna) - 150 g sera żółtego ( można pominąć) - 3 ząbki czosnku - 2 łyżki śmietany - sól, pieprz (do smaku) - olej Wykonania: Makaron ugotować w osolonej wodzie al-dente, odcedzić. Kurczaka kroimy w kostkę doprawiamy i smażymy na oleju. Czosnek przesmażamy na oleju dodajemy szpinak
magiczna kuchnia Kasidanie imprezowe. Polecam Piersi kurze jeśli są duże przekroić wzdłuż na pół, rozbić. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Nie mogą być zbyt miękkie ani rozgotowane. Zostawić na później. Przygotowanie farszu – na patelni roztopić masło i wrzucić rozmrożony i odciśnięty szpinak, dodać posiekany czosnek. Smażyć
Kuchnia PokoleńPierś z kurczaka zapiekanka z kurkami i szpinakiem Jedno z moich ulubionych dań Składniki: 3 piersi z kurczaka 350 g szpinaku mrożonego bądź świeżego 300 - 400 g kurek 200 ml śmietanki 18 % 100 g sera żółtego 1 - 2 ząbki czosnku pieprz, sól, ostra papryka ostra, olej do smażenia 1 łyżka masła Wykonanie: Pierś myjemy i usuwamy zanieczyszczenia jeżeli takie(...)Przecinamy wzdłuż. Nacieramy pierś przyprawami: papryką ostrą, pieprzem i solą. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju z obu stron aż lekko się zarumienią. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Kurki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na maśle tak długo aż puszczą sok i on cały odparuje, przyprawiamy solą i pieprzem, wykładamy na filety. Na patelni smażymy nasz szpinak. Jeżeli mamy mrożony
W Moim Magicznym DomuZapraszam na szybki i tani obiad, nadziewane roladki z kurczaka ze szpinakiem i fetą. Bardzo lubię roladki z filetów z piersi kurczaka nadziewane pysznym farszem. Polecam smażony szpinak z fetą. Nadziewane roladki są mięciutkie i soczyste. Przed usmażeniem wyglądały jak mumie, bo owinęłam je cienkimi plastrami boczku. Boczek podkreśla smak kurczaka. Poza tym tłuszcz z niego wytopiony nawilża mięso, które(...)kurczaka to zazwyczaj filet z piersi ale równie dobrze można je przyrządzić z odfiletowanych udek . Nadziewane roladki z kurczaka Składniki: na 4 porcje 2 duże filety z piersi kurczaka 400 g szpinaku, mrożonego 100 g feta 1 szalotka 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 6-8 plastrów wędzonego boczku masło klarowane do smażenia 250 g kurek ¼ łyżeczki suszonego
codojedzeniajego ilość powinna być zbliżona do tej, którą proponuję. Jest w sam raz do tej wielkości kurczaka. Kurczak faszerowany Potrzebujemy Kurczak zagrodowy około 2kg Nadzienie do kurczaka 400g zmielonej piersi z indyka, 2 jajka, 2-3 łyżki bułki tartej lub dowolnej ugotowanej kaszy, 1-2 ząbki czosnku, 1 papryczka chili, garść liści pokrzywy, garść świeżego pokrojonego tymianku, 8-10 oliwek(...)mięsa, które ewentualnie zostały na korpusie lub oddzieliły się w trakcie luzowania. Wyluzowany płaszcz kurczaka rozkładamy na desce, doprawiamy solą i pieprzem. Na skórze układamy liście pokrzywy albo szpinaku. Zmielone piersi indyka doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy żółtka, bułkę, tymianek, pokrojoną drobno papryczkę i czosnek. Wyrabiamy dokładnie jak farsz do mielonych kotletów. Pianę z białek ubijamy i dodajemy na końcu. Wykładamy
Leśny Zakątekdołączam do grona ich fanów. Pyszne, dość szybkie w wykonaniu i efektowne. Jeszcze lepiej smakują na drugi dzień. Zachęcam do wypróbowania. Roladki z kurczaka z fetą szpinakiem Składniki: 2 piersi z kurczaka 100 g sera feta 250 g świeżych liści szpinaku (może być również mrożony) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sosu sojowego słodka papryka mielona papryka mielona ostra(...)zioła prowansalskie tymianek sól, pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka oczyszczamy, myjemy i rozbijamy delikatnie tłuczkiem na kotlety. Przyprawiamy solą, pieprzem, paprykami, sosem sojowym i ziołami. Odstawiamy do lodówki. Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek. Dodajemy szpinak. Smażymy do momentu, aż liście zwiędną, około 4 minuty. Doprawimy odrobiną sosu sojowego oraz pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy
Mania GotowaniaPyszne muszle – pyszny makaron Taki dzisiaj obiad! Składniki /2-4 porcje: – 250 g makaronu muszli – 200g świeżego szpinaku – duża pierś z kurczaka lub mała podwójna – 100 g mozzarelli – puszka pomidorów krojonych – 1 łyżka koncentratu pomidorowego – 3 ząbki czosnku – oliwa z oliwek – 150 g sera pleśniowego – świeża bazylia – przyprawa toskańska(...)oregano, tymianek i paprykę w proszku). Kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z każdej strony aż lekko się zarumieni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki) oraz umyty szpinak. Wszystko smażymy jeszcze chwilę, aż szpinak zwiędnie. Farsz zdjąć z ognia i dodać ser pleśniowy pokrojony w kostkę. Do garnka wlać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Dodać ząbek czosnku
I LOVE LIFENaleśniki szpinakowe z kurczakiem i warzywami zapiekane pod jasnym sosem z dodatkiem sera to mój sposób na sycące i pachnące latem danie. W przepisie wykorzystałam sos
Pieguskowa KuchniaSkładniki: tortilla pełnoziarnista ser żółty ser feta - półtłusty filet z piersi kurczaka szpinak świeży cebula biała pomidor suszony Przygotowanie: Filet z kurczaka standardowo myjemy i oczyszczamy ze zbędnych dodatków. Kroimy na mniejsze kawałki. W kostkę czy w paski. Jak nam wygodniej. Cebulę obieramy i również kroimy. Następnie podsmażamy na patelni oprószając ją solą. Po chwili dodajemy kilka suszonych pomidorów (również
Karczma Honoriettyprostym i szybkim pomysłem na obiad to mamy dla Was idealne rozwiązanie. Mianowicie spaghetti z kurczakiem i szpinakiem. Składniki dla 2 osób : Makaron spaghetti Szpinak (świeży) 400 g Pierś z kurczaka (pojedyncza) 3 ząbki czosnku Śmietanka 30 % Zioła prowansalskie sól, pieprz Olej Łyżeczka papryki w proszku (słodkiej) Jak sami widzicie składników jest dość mało więc uwierzcie(...)prostocie i smaku. Przygotowanie : Umyj pierś, pokrój ją w kostkę i zamarynuj w soli, pieprzu oraz papryce w niewielkiej ilości oleju. Na rozgrzaną patelnię wrzuć pierś lekko ją obsmażając. Szpinak umyj, osusz i wrzuć na patelnie na której smaży się kurczak. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól pieprz i szczyptę ziół. Gotujemy osoloną
Wspólne smakidoścignąć w tych "standardowych", więc jak zawsze pokombinowałam Gołąbki w liściach botwinki w różowym sosie SKŁADNIKI: 2 pęczki botwinki (takie z dużymi liśćmi) 1 woreczek ryżu 2 piersi kurczaka szpinak mrożony 1 marchewka śmietana 18% ser feta sól, pieprz, czosnek Na początek trzeba zająć się farszem. Ryż ugotować al dente. Kurczaka oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę. Następnie podsmażyć
MarciochaKucharzy