piersi z kurczaka w sosie - 5912 przepisów (strona:244/395)

Czerwone curry z krewetkami (lub kurczakiem) i zieloną fasolką 176

kurczaka. 350-400g piersi trzeba oczyścić i pokroić w poprzek włókien w paski grubości palca, następnie usmażyć na 2-3 łyżkach oleju kokosowego z posiekanym ząbkiem czosnku, mielonym imbirem, mieloną kolendrą i mieszanką przypraw curry (żółtej lub czerwonej). Tak naszykowanego kurczaka dodajemy do curry w tym samym momencie co krewetki i podgrzewamy w sosie aż osiągnie odpowiednią temperaturę, około

Karo in the Kitchen
Pizza z kurczakiem,papryką i mozzarellą 168

drobno pokrojonej mozzarelli  Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki,obtoczyć w przyprawie do gyrosa i usmażyć na oleju. Paprykę pokroić na średniej grubości paski. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 5-6 mm,wyciąć 3 równe koła,ułożyć je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i każde ponakłuwać widelcem.  Każde koło posmarować dowolnym sosem pomidorowym

Kolorowa kuchnia Elki
Ryż w sosie pomidorowym z kurczakiem. 686

krojonych z puszki 1 pierś z kurczaka sól, pieprz, papryka ostra mielona, oregano 1 łyżka śmietany 18% Kurczaka, paprykę oraz cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego. Następnie dodajemy pomidory z puszki i doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami. Kiedy woda z pomidorów nam trochę odparuje dodajemy zahartowaną śmietanę i podgrzewamy aż nam sos zgęstnieje. Ryż gotujemy według

Moje-pitraszenie
Zapiekanka ryżowa Kebab Gyros 15258

Kebab Gyros – Wykonanie: Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić do miseczki, wlać kilka łyżek oleju oraz całe opakowanie przyprawy Kebab Gyros. Wymieszać i odstawić na 30 minut, by mięso nieco przeszło przyprawami. Paprykę i ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser zetrzeć na tarce. Ketchup i majonez wymieszać, by powstał sos. Ryż ugotować w osolonej wodzie

Kulinarne Przeboje
Gyros z kurczakiem i chlebkiem pita 183

dostępne w supermarketach) Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w cienkie paski. Posypujemy przyprawą do grosa i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso aż się zarumieni około 10-15 minut. Pomidory i ogórki myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w plasterki. Przyrządzamy sos czosnkowy ze śmietany, majonezu, przeciśniętego

Smaczne Potrawy
Indycze podudzia na parze, marynowane w masie jogurtowej z ziołami, szalotką i czosnkiem 152

się zdziwiłam, gdy wzięła pierś z kurczaka. Indyka głównie pieczemy, albo robimy z niego coś na kształt bitek, a przecież istnieje tyle możliwości! ;) INDYCZE PODUDZIA NA PARZE, MARYNOWANE W MASIE JOGURTOWEJ Z ZIOŁAMI, SZALOTKĄ I CZOSNKIEM Składniki: - 2 podudzia indycze - 1 duży jogurt lub śmietana (słodka albo kwaśna - ja wybrałam słodką, bo robiłam jeszcze sos na zasmażce) - świeże zioła: tymianek

Życie zamknięte w smaku
Soto Ayam (indonezyjski rosół) 266

ćwiartka) 1 pierś z kurczaka 2 białe części trawy cytrynowej, przekrojone wzdłuż na pół i zmiażdżone trzonkiem noża 4-5 cienkich plastrów imbiru 2 listki limonki kaffir świeże lub suszone (można zastąpić skórką z limonki lub cytryny) 2 ząbki czosnku 1 suszona papryczka chili 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu sól, pieprz mielony, sos sojowy jasny (max. 2 łyżki!) i ewentualnie

Kuchnia Prezydentowej
Roladki z kurczaka w boczku/ bakłażan perfumowany różą z granatem! 299

arabską kuchnią) dało nie smakowite wrażenia smakowe. Jestem z siebie bardzo zadowolona i szczerze Wam polecam ten smak!To do roboty! (tzn. do kuchni);-)SKŁADNIKI:NA ROLADKI:- pierś z kurczaka podwójna- 6 plasterków boczku surowego- tymianek suszony- pieprz różowy- sumak (przyprawa arabska)- 1/2 łyżeczki do kurczakaPiersi nacieramy przyprawami, marynujemy około 30 minut.Owijamy boczkiem i smażymy, posypując tymiankiem, na minimalnej ilości(...)boczku). Na złoty i rumiany kolor.NA BAKŁAŻANY:-  bakłażan dość spory- 3 cebule szalotki lub dymka- 3 łyżki oliwy z oliwek- 3 łyżki melasy z granata- 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego- woda różana około 1/3 łyżeczki- sól, pieprz kolorowy świeżo zmielonyBakłażany kroimy na półplasterki, cebulkę w prążki. Smażymy w woku ciągle mieszając około 7 minut. Dodajemy pozostałe składniki i przykrywamy

SMYKWKUCHNI
Podsumowanie 2014 roku – 10 najpopularniejszych przepisów 277

miejsce awansował przepis na Piersi kurczaka nadziewane mozzarellą i bazyliąNa 5 miejscu nowość w zestawieniu, zajmuje przepis na Szybkie kakaowo-kawowe ciastko z mikrofalówki (bez jajek)Na 6 miejscu także po raz pierwszy w zestawieniu przepis na Marchewki glazurowane w miodzie Gordona RamsayaNa miejscu 7 wylądował przepis na Makaron z kurczakiem w sosie teriyakiMiejsce 8 zajmują Pikantne żeberka z piekarnikaNa

karmelowy
Szynka drobiowa 164

Gdzie w kurczaku jest szynka? Według Słownika Języka Polskiego, szynka, to  „ wędlina z tylnej części półtuszy wieprza lub innego zwierzęcia”. Nie popełniamy więc błędu mówiąc o szynce drobiowej, tym bardziej, robiąc ją samemu. Mamy gwarancję - ile szynki jest, w naszej szynce.    Składniki: - 4 duże pojedyncze piersi (ok. 1,2 kg)- olej sezamowy- sos sojowy light- ocet ryżowy- papryka wędzona- czosnek

mojewypiekiinietylko
Sałatka z bulgurem i kurczakiem 247

wykorzystać jako składnik sałatki,  Sałatka z bulgurem i kurczakiem Składniki: 1 szklanka suchego grubego bulguru 2 szklanki bulionu lub wody 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 ogórka węża 1/3 małej czerwonej papryki 3 plastry sera feta koperek sok z cytryny oliwa z oliwek EV sól pieprz olej do smażenia Wykonanie:Bulgur wsypujemy do garnka(...)przestygnięcia.Paprykę,  ogórek i fetę kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, bulgur mieszamy widelcem i wszytko dodajemy do miski. W szklance mieszamy sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz i koperek. Sosem zalewamy sałatkę i wszystko dokładnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Placuszki z kurczaka 255

popieprzyć. Pokroić w kostkę pierś z kurczaka. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do miski dodać kurczaka, ostudzone pieczarki, ser, mąkę, jajko, odrobinę soli i pieprzu. Całość połączyć na jednolitą masę. Na rozgrzany na patelni olej nakładamy łyżką placuszki i spłaszczamy je. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podawać same lub z jakimś sosem. Smacznego

Fabryka pomysłów
Kurczak w piwnej kąpieli 167

smaku kurczak. Ważne jest, aby do podlania użyć jasnego, naturalnego piwa z wyraźnie wyczuwalną goryczką. Warto również przygotować wcześniej esencjonalny bulion, który po połączeniu z piwem da nam sos do polewania kurczaka. Wszystko to w połączeniu z naturalną  przyprawą warzywną do potraw firmy VEGETA NATUR da nam niezwykłe doznania smakowe ! (function(...)talarki, wymieszać z łyżką przyprawy warzywnej Vegeta Natur , ułożyć na dnie żaroodpornego rondla lub gęsiarki. Nagrzać piekarnik do 220°. W tym czasie kurczaka dokładnie wypłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym wewnątrz i zewnątrz. Nożycami przekroić na pół wzdłuż piersi, przekręcić grzbietem do góry i uciskając po środku, lekko całość  spłaszczyć nadgarstkiem.    Obsypać obficie z dwóch stron przyprawą warzywną

Kulinarne przemyslenia
Vindaloo z kurczaka (Chicken Vindaloo) 290

niezwykle aromatyczny i rozgrzewający smak. Dla mnie vindaloo stanowi swoiste wyzwanie z tej racji, że jest to nieco trudniejsza w wykonaniu potrawa (choć w sumie jeden z rodzajów sosu curry) tej kuchni. Trudność właściwie nie polega na samym wykonaniu, co w niewiadomej, jaka kryje się w efekcie końcowym. Mięso lub rybę najpierw marynuje się kilka godzin, potem tworzy pastę-bazę(...)sprostacie jest tylko jeden. Odważycie się...? Iza, Ola i Asia odważyły się, zobaczcie, jakie wrażenia odniosły po bliskim spotkaniu z vindaloo.   Składniki i wykonanie 3 piersi kurczaka lub piersi i udka - można pokroić w dużą kostkę, a można na większe kawałki, jak porcje kurczaka Marynata do mięsa: 2 ząbki czosnku ok. 2-centymetrowy kawałek imbiru świeżo wyciśnięty

Kuchnia Prezydentowej