piersi w sosie - 2000 przepisów (strona:81/134)

Pieczony indyk z owocami 231

karmelizować (ciemnieć). Zalewamy go wówczas sokiem pomarańczowym i dokładnie mieszamy. Dodajemy sos sojowy i gotujemy bez przykrycia aż ilość płynu zmniejszy się o ok. 1/2. Na koniec dodajemy 2 łyżki masła, czekamy aż się rozpuści i dokładnie mieszamy całość. Przez ostatnie 30 minut pieczemy indyka na grzbiecie (piersią do góry) i bez przykrycia. Polewamy go natomiast glazurą w kilku partiach

Kulinarna Pokusa
Drobiowe szaszłyki 140

wzbogacić szaszłyki o: cukinie, cebule, bakłażana, pomidorki koktajlowe Marynata: olej ryżowy sos sojowy ciemny wędzona papryka chili 1/2 łyżeczki miodu ( jeżeli komuś nie przeszkadza słodkawy smak) zmiażdżony ząbek czosnku S&P Surówka: Rzodkiew biała Ogórek świeży 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% Składniki marynaty mieszamy w sporej misce. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę (około 1,5x1,5), papryka również

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Sos śmietanowo - warzywny z kurczakiem 1074

zawsze musi znaczyć zwyczajne i nudne. Taki właśnie jest ten sos - niby zwykły, a jednak jakiś inny w smaku - wyszedł smaczny i delikatny z nutą warzyw i śmietany doprawiony ziołami. W końcu bez warzyw jak dla mnie nie ma obiadu :)  Składniki na 2 porcje:30 dag piersi z kurczaka250 g mrożonych warzyw (u mnie z marchewką, brokułem

Fabryka pomysłów
Kurczak z brzoskwiniami i malinowym dressingiem 186

piersi z kurczaka1 brzoskwinia250g malin8 liści sałaty100g sera wędzonego100g cukru50ml wodySposób przygotowania:Piersi z kurczaka solimy i pieprzymy. Smażymy całe do zrumienienia i kroimy w paski.Brzoskwinię kroimy na 16 części. Również można podsmażyć, wtedy będą bardziej miękkie, ale nie trzeba.Maliny smażymy z wodą i cukrem, aż sos zgęstnieje.Na półmisku układamy porwane liście sałaty, pokrojonego kurczaka i brzoskwinię, plasterki

W kuchni wieczorem
SAŁATKA Z GOTOWANYM KURCZAKIEM I CZERWONĄ FASOLĄ 248

słonecznikamała kapusta pekińska2 łodygi selera naciowegomajonezłyżka jogurtu greckiegosól, pieprz1/2 ząbka czosnkukoperekWykonanie:Pierś gotujemy z przyprawami, lub wykorzystujemy mięsko od gotowania rosołu, studzimy, kroimy w sporą kostkę. Słonecznik prażymy na suchej patelni - studzimy. Fasolę i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Pekinkę kroimy i seler naciowy kroimy w kostkę.Przygotowujemy sos:Jogurt mieszamy z majonezem. Nie podaje proporcji, bo to zależy od tego

Walijskie Pichcenie
Dyniowe curry indyjskie z czarnuszką! Obłędne! 196

dodatkiem: musu z pieczonej dyni, rozgrzewających przypraw i serka Indie. Sos podałam z kaszą jaglaną z domieszką kurkumy i świeżej kolendry i natki pietruszki! Palce lizać! ;-)   SKŁADNIKI : DYNIOWE CURRY INDYJSKIE Z KURCZAKIEM: - serek Arla Apetina Indie - 1 szklanka miąższu z pieczonej dyni Hokkaido - 2 filety z piersi kurczaka  - 1 cebula szalotka - 1 laska cynamonu - 2 ząbki czosnku

SMYKWKUCHNI
LASAGNE ZE SZPINAKIEM, KURCZAKIEM I SEROWYM BESZAMELEM – 4,80 zł 683

SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNOWANIE PIERSI Z KURCZAKA (5 min): myjemy je, oczyszczamy i kroimy w kostkę, mniej więcej 1cm x 1cm. Wrzucamy do miski i dodajemy przyprawę – garam masala (indyjska, ostra mieszanka) lub zwykłe curry oraz lekko solimy lub podlewamy sosem sojowym. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. 2. CEBULA + CZOSNEK + SZPINAK

Nerds Kitchen
Chińskie z kurczakiem, krewetkami, mango i zieloną fasolką szparagową oraz kiełkami rzodkiewki 203

nasze ulubione chińskie o idealnym smaku. Warto próbować! :)  Składniki: pierś z kurczaka 150 gram krewetek koktajlowych mała garstka kiełków rzodkiewki pół mango  100 gram zielonej fasolki szparagowej zielona papryka jedna, mała papryczka chilli  2-3 cm imbiru 2 ząbki czosnku pół czerwonej cebuli 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosy teryiaki sok z połowy limonki łyżka miodu

Mango Papaja
Sajgonki z kurczakiem 379

sztuk) Składniki: - opakowanie papieru ryżowego (14 sztuk) - 1 niewielka pierś kurczaka (150-200 ram) - pół paczki makaronu ryżowego (100 gram) - 1 marchewka - kawałek pora - garść drobno posiekanej kapusty pekińskiej - pół czerwonej papryki - kawałek świeżego imbiru (ok 1 cm) - 1 ząbek czosnku - oliwa z oliwek - łyżka sosu sojowego - sól, pieprz - pół łyżeczki papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki papryki ostrej Do podania

Zgrabne Gotowanie
Brak tytułu 181

przepisach na słodkie wypieki; Sałatki – dressing do sałatki można przygotować nie tylko na bazie popularnej oliwy z oliwek. Olej rzepakowy dobrze łączy się z przyprawami, może być użyty do sosów i majonezów lub samodzielnie do polania warzyw. Jako że wiele witamin lepiej przyswaja się razem z tłuszczami, zastosowanie oleju do sałatki jest nawet wskazane; Potrawy dla dzieci – olej rzepakowy może(...)pierś z kurczakado marynaty:3 łyżki oleju rzepakowego1 łyżka octu jabłkowegołyżeczka rozmarynusólFilet podzielić na porcje. Składniki marynaty wymieszać i natrzeć nią mięso. Odstawić na 60 min. do lodówki.Mięso smażyć na patelni ( najlepiej na grilowej, niestety jeszcze nie posiadam ) .Nie trzeba wlewać tłuszczu na patelnię, mięso jest juz nim oblane.Smażyc na złoty kolor.Do mięsa podałam sos jogurtowy250

kolorowotorcikowo
Spaghetti aglio olio z kurczakiem grillowanym w nowej odsłonie 235

Przyszła mi wczoraj chęć na makaron, ale delikatny, bez ciężkiego sosu, czy mięsa. W najlepszej w Polsce trattorii La Campana w Krakowie jedliśmy kiedyś z Żoną Mą Linguine alla campagnola, rewelacyjne danie, które było inspiracją do stworzenia mojej wersji tej włoskiej pasty. Czego nam potrzeba? -pomidorki cherry -pierś z kurczaka pokrojona w kostkę -bazylia drobno posiekana -parmezan starty łyżka -oliwa

BaRepas
„kebab” po mojemu 306

piersi z kurczaka, 2 torebki kardamonu, 1 łyżeczka nasion kolendry, 1 łyżeczka kuminu, sól, oliwa,   średnia kapusta pekińska 1 zielony ogórek, 1 papryka żółta lub czerwona, sól, chleb pita, 6 plasterków żółtego sera   500 ml jogurtu greckiego, sos słodko kwaśny Ogórka umyć, cienko obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko posolić i wymieszać, odstawić na 15 minut

królestwo garów
Wołowina po chińsku - obiad w 15 minut 200

wołowiny może być pręga (wołowinę można zastąpić filetem z piersi kurczaka lub indyka) 1/2 słoiczka pędów bambusa 1 mała czerwona papryka 1 cebula średniej wielkości  1 mała marchewka pocięta w cienkie wiórki lub starta na tarce o grubych oczkach 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki sosu sojowego  3 łyżki stołowe wody 3 łyżki stołowe sake lub wytrawnego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurczak z ananasem + film 173

papryką i mąką ziemniaczaną i mieszamy. Na rozgrzaną oliwę wrzucam kawałki piersi i obsmażamy z każdej strony od czasu do czasu mieszając. Mięso przekładamy do rondla zalewamy sokiem z ananasa i uzupełniamy wodą, tak żeby mięso było przykryte płynem, dusimy pod przykryciem do miękkości, dodajemy ananasa z puszki . Sos zagęszczamy łyżką mąki zmieszaną z połową szklanki wody, dodajemy szczyptę cukru

Smakowite Dania
Szparagi uczta smakosza. 256

minut w osolonej i lekko ocukrzonej wodzie. Osączyć, pozostawić wywar. Piersi z kurczaka, przekroić wzdłuż, rozklepać przez folię, przyprawić. Usmażyć z obu stron na patelni grillowej. Na każdym plastrze rozłożyć szparagi, zwinąć i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Z masła, mąki, mleka i wywaru ze szparagów, zrobić sos podobny do beszamelowego, polać nim szparagi, posypać startą mozzarellą i zapiec

Kulinarny karnet Christophera
Zapiekanka z brokułami 323

gotujemy w osolonej wodzie al dente. W drugim garnku gotujemy brokuł. Piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy pieprzem, solą, czosnkiem i słodką papryką. Smażymy na patelni. Zalewamy kremówkę i dodajemy sery- brie i fetę, mieszamy, aż do ich rozpuszczenia. Dodajemy różyczki brokuła. Do naczynia żaroodpornego przekładamy makaron. Zalewamy sosem śmietanowo- serowym. Całość posypujemy startą goudą. Zapiekamy ok. 15 minut

Aga w kuchni
Sałatka z nachos 215

duży lub 1 awokado, pół cebuli, 2 garści nachos kukurydzianych lub paprykowe (ostre), 3 łyżki oliwy z oliwek, papryka ostra, ząbek czosnku, pieprz, sól Przygotowanie: Rukolę myjemy, następnie osuszamy. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą gyros. Wykładamy na rozgrzany olej i smażymy dopóki mięso nie będzie surowe. Fasolę i kukurydzę odsączamy. Wykładamy do salaterki. Pomidory myjemy, kroimy(...)kosteczkę dodajemy do pozostałych składników. Paprykę myjemy, kroimy w kostkę dodajemy do salaterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ser żółty kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy. Przygotowujemy sos: ząbek czosnku wyciskamy przez praskę, dodajemy oliwę z oliwek, paprykę, sól oraz pieprz. Mieszamy. Sos dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy wszystkie składniki z sosem. Nachosy wkładamy gdzie nie gdzie pomiędzy składniki

Kuchnia Pełna Pasji
Cytrynowa saltimbocca z kurczaka 260

przyprawami, np. mieloną wędzoną papryką, nasionami kopru włoskiego czy mielonym zielem angielskim. Takiego kurczaka przygotowałam do sałatki z pomidorów i brzoskwiń w tym przepisie.Druga metoda polega na owinięciu piersi kurczaka plasterkiem szynki lub boczku, który zapobiega wysychaniu mięsa i nadaje mu apetycznego, słono-wędzonego posmaku. Dodatkowo, w czasie smażenia szynka tworzy chrupiącą skorupkę, którą wprost uwielbiam! Przygotowując dzisiejsze danie zainspirowałam(...)Zamiast podlewać mięso białym winem, wybrałam odświeżający sok z cytryny, który fajnie przełamuje słoność szynki. Wyciśnięty pod koniec smażenia wprost na patelnię, zmiesza się z mięsnymi sokami tworząc apetyczny sos (trzeba go tylko wymieszać drewnianą łopatką, przy okazji odrywając od dna patelni przypalone kawałki - to one mają najwięcej smaku).I tak oto w 20 minut otrzymacie naprawdę smakowity obiad. Saltimboccę

Chilli Czosnek i Oliwa
Kokosowo-cytrynowa potrawka z kurczaka 183

pieprz 1-4 trawy cytrynowe (w zależności od grubości) duża puszka mleka kokosowego pół cebuli olej Ryż ugotować bez soli w podwójnej ilości wody. W czasie gotowania ryżu pokroić pierś kurczaka w kostkę. Posypać papryką w proszku i pieprzem. Wymieszać. Podsmażyć kurczaka na rozgrzanym oleju. Przełożyć kurczaka do rondla. Wlać mleko kokosowe i wrzucić trawę cytrynową. Jeśli używamy kupnej grubej(...)jednego końca, miażdżymy ją tłuczkiem. Ustawiamy rondel na ogniu i podgrzewamy. Na patelni po kurczaku zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać ją do kurczaka. Gotować kurczaka z sosem ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą. Sos musi być słony, bo nie solimy ryżu. Podawać potrawkę z ryżem. Zaproponowane danie jest bardzo delikatne w smaku. To był zamierzony manewr

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka ze szparagami i granatem 281

chrupią. Polecam!! Sałatka ze szparagami i granatem Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 70 g szynki szwardzwaldzkiej lub innej dojrzewającej garść rukoli około 1/3 główki sałaty lodowej około 6-7 szparagów zielonych cebulka dymka (1/2 zielonej części) 100 g pomidorków koktajlowych 1/2 granatu bazylia, oregano, tymianek, sól, pieprz Sos: 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1 łyżka keczupu sól

Mania Gotowania
Kuropatwa pieczona 154

Kuropatwę, umyć, oczyścić, osuszyć, oprószyć solą. Podważyć delikatnie skórę na piersiach, włożyć tam dwa plastry słoniny. Do środka włożyć jeden plaster słoniny. Kuropatwę ułożyć w naczyniu do zapiekania, przykryć dwom plasterkami słoniny i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 - 50 minut. Podczas pieczenia polewać wytworzonym sosem. Jest to danie raczej dla jednej osoby.... ;)   zastawa

królestwo garów
Siekane kotlety drobiowo-marchwiowe 221

składniki na 3 porcje:2 piersi z kurczaka1 marchewka - ugotowanasól, pieprz1 jajkobułka tartaolej do smażeniaPiersi siekamy drobno jak na tatar, marchewkę ścieramy na tarce. Mięso mieszamy z surowym jajkiem, solą pieprzem, oraz marchewką. w dłoniach formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Kotlety podajemy z sosem pomidorowym.siekane kotlety drobiowo-marchwiowe

Bon Appetit Małgorzaty
Piersi z gęsi w czerwonym winie z gruszką i żurawiną 222

rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu obsmażamy piersi po kilka minut - zaczynając od strony ze skórą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wlewamy po 1 szklance wina i soku jabłkowego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopniu. Pieczemy przez godzinę, od czasu do czasu polewamy powstałym sosem. Gruszki obieramy,kroimy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne. Przekładamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Schab Chow Mein 273

użyłam schabu, ale z powodzenie możecie użyć innego mięsa, np. piersi kurczaka. Zapraszam do wypróbowania.  Schab z makaronem Chow Mein Składniki: 170 g makaronu chow main (użyłam makaronu zakupionego w Lidlu- dostępny jest zazwyczaj podczas tygodnia azjatyckiego) 4 plastry schabu Marynata: 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1/3 łyżeczki imbiru Warzywa

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania