wersja z patelni.No i ziemniaczki, z solą i tymiankiem, chrupiące i boskie :)Do tego idealnie komponujący się i wyśmienity sos czosnkowy.Gorąco zachęcam do przygotowania tej prostej i smacznej propozycji obiadowej, albo imprezowej- jak kto woli... ;)Porcja na 6 szaszłyków:* pierś z indyka/kurczaka- 2 szt.(około 400g)* świeża bazylia- 2 gałązki* kasza manna- 1/3 szklanki** przyprawy: sól, pieprz, papryczka chili
Kraina Miodem Płynącaściśle trzymać się przepisu. Może to być kolorowa papryka, suszone pomidory lub inne ulubione warzywka. Zawijańca możemy jeść na ciepło z sosem i kaszą lub na zimno, pokrojonego na plastry. Warunkiem jest tylko jak największa pierś. Polecam przepis na różne domowe imprezy - na pewno zaskoczycie nim mile swoich gości :))Składniki na 2 szt:2 duże piersi
Walijskie Pichceniezielonego 1/2 dużego pomidora szczypior, malutki pęczek kilka listków szpinaku garść miksu sałat garść rukoli 1 mała czerwona cebulka 4 placki tortilli Sos czosnkowy - improwizowany: mały jogurt naturalny 3-4 ząbki czosnku sól czosnkowa z ziołami Wykonanie: Pierś z kurczaka płuczemy i osuszamy w papierowym ręczniku. Gałązkę rozmarynu obrywamy z listków i siekamy, po czym wrzucamy do miski, do której(...)razem. Osuszona pierś kroimy na cienkie paseczki, które wrzucamy do naszej marynaty, musimy wymieszać mięso w taki sposób, aby każdy kawałek był pokryty marynatą. Miskę z mięsem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki do czasu aż nam się zechce działać dalej :) Tak było w moim przypadku. A jak mamy chęci nadal to zabieramy się za sos czosnkowy, taki improwizowany
Blondynka Gotujestoi na przeszkodzie, żeby się podzielić. Oryginalny Strogonow to oczywiście wołowina i cebulka. Jednak w swojej książce "Ministry of Food", Jamie użył piersi z kurczaka i porów. Bardzo smaczne zestawienie, szczególnie z aksamitnym białym sosem z dodatkiem wina. Można śmiało polecić jako sycący i rozgrzewający obiad na jesienne popołudnie. Do przygotowania naszego Strogonowa użyliśmy porów z ogrodu- znacznie cieńszych(...)macie już por pod ręką możemy zaczynać- do dzieła! DROBIOWY STROGONOW Z POREM* 150g ryżu basmati 1 duży por (albo 6 miniaturek z ogrodu:)) 5-6 brązowych pieczarek 2 piersi z kurczaka oliwa z oliwek łyżka masła 250ml białego wina sól i świeżo zmielony pieprz pęczek świeżej pietruszki 300g śmietany 18% 1 cytryna Ryż gotujemy ze szczyptą soli
les mirabellesduża cebula ser fetasklarowane masło sól, pieprzprzyprawa do kurczakaśmietana 18%łyzka mąki do zagęszczenia sosubulion warzywnyliść laurowyziele angielskietrochę mleka do podduszenia kurekoliwa lub olej do smażeniaWykonanie:Pierś z kurczaka rozbijamy na cienkie kotlety (najlepiej robić to przez folią spożywczą, żeby nie poszarpać mięsa). Posolić i popieprzyć, ew. posypać przyprawą do kurczaka. Kurki odmrażamy. Myjemy(...)kurek) wrzucamy cebulę i podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy kurki i smażymy ok 15minut na małym ogniu. Solimy, pieprzymy.Część podsmażonych kurek przeznaczymy na farsz, a część na sos. Farsz wykładamy na rozbitych filetach, obok kurek kładziemy słupek sera feta. Zawijamy roladki, spinając je wykałaczką lub obwiązując nitką.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy nasze roladki z każdej
Walijskie Pichceniemakaronowe, pocięte w długie, cienkie wstążki. Do tego rodzaju makaronu idealnie pasują gęste sosy, szczególnie na bazie śmietany. Porowata, szorstka struktura makaronu pozwala na dokładne “obklejenie” wstążki sosem.SKŁADNIKI:Dla 2 - 3 osób.200 g makaronu tagliatelle1 łyżka oleju roślinnego150 g piersi z kurczaka2 ząbki czosnku100 g pieczarek150 ml białego wytrawnego wina2 duże, dojrzałe pomidory100(...)oleju smażymy pierś z kurczaka pokrojoną w cienkie paseczki.2. Gdy się lekko zarumieni dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w plasterki pieczarki.3. Delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Chwilę smażymy, po czym zalewamy całość winem, odparowujemy nadmiar płynu.4. Gdy wino się zredukuje dodajemy sparzone, obrane ze skórki, pokrojone w drobną kostkę pomidory.5. Dodajemy śmietany, czekamy aż sos zgęstnieje
W kuchni Katiekomponują się z sosem śmietanowym, który uwielbiam. Danie proste w wykonaniu, a naprawdę zachwycające. Makaron z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym oraz najlepszy sposób na oczyszczenie kurek Składniki: 300 g makaronu tagliatelle 1 pierś z kurczaka 200 g kurek 5-6 suszonych pomidorów ½ czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki parmezanu 1 pęczek pietruszki
Mania GotowaniaPyszny, aromatyczny kurczak, w słodko-pikantnym sosie. Uwielbiam takie połączenia :) Dodatkowy plus, że robi się naprawdę szybko:) Do przepisu można użyć zarówno piersi z kurczaka jak i udek. Przepis, z którego korzystałam, można znaleźć na stronie Ugotuj to. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 12 sztuk suszonych śliwek 3/4 szklanki pikantnego ketchupu pół szklanki powideł śliwkowych 3/4 szklanki wody
Czerwona Porzeczkaprostopadle do wykonanych nacięć w mięsie. P iersi indyka z szynką czyli Sonkás pulykamell podałam jako danie obiadowe z zielonymi kluskami śląskimi, sosem pieczarkowym i surówką ze szpinaku. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Piersi indyka z szynką czyli Sonkás pulykamell appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkołyżeczka cukruszczypta soli3 łyżki olejuSos:2 łyżki koncentratu pomidorowegozioła prowansalskie1 zmiażdżony ząbek czosnkuFarsz:1 mała pierś z kurczaka pokrojona w kostkę (ugotowana w dowolnych przyprawach)1/2 czerwonej cebuli1/2 czerwonej paprykikilka suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki duża garść zielonych oliwekprzyprawa do pizzyser żółtyDodatkowo:domowy sos czosnkowyketchupSposób wykonania:1. Drożdże rozpuszczamy z połową ciepłej wody, cukrem i 1 łyżką mleka. Odstawiamy
Kuchnia domowa Anigospodarstwo, w którym mieszkamy, gotuję go z entuzjazmem. Na koniec, przy okazji mojej włoskiej wyprawy, trzy krótkie przepisy na sos do makaronu.Pappardelle na 3 sposobyUNO. Sos z pieczarkamiSkładniki:15 średnich pieczarek2 średnie cebule300g piersi z kurczaka200g śmietany 18%kieliszek białego półwytrawnego wina oliwa z oliwekpieprz, sól nie zaszkodzi również: 2 garście natki pietruszki dodane na końcuSposób przygotowania:Kurczaka pokroić(...)pieczarek. Dolać wino i odparować. Dolać śmietanę. Gotować na średnim ogniu mieszając do połączenia składników. W razie potrzeby doprawić pieprzem i solą.Podawać z ugotowanym w osolenej wodzie makaronem.DUE. Sos z tuńczykiem i papryką (zdjęcie powyżej)Składniki:puszka tuńczyka w zalewie wlasnej1 papryka czerwona3 szalotki lub 1 średnia cebula5 łyżek passaty lub 2 łyżki koncetratu pomidorowego200g śmietany 18%oliwa
W kuchni wieczoremoraz na tyle tanie że przeciętny student może sobie na nie pozwolić. Rozmaite przepisy są jednak często pracochłonne jak na przykład pierś panierowana tzw. "schabowy z kurczaka" lub w celu uzyskania dobrego smaku trzeba ponieść koszty na zakup sosów w słoikach (słodko-kwaśny, chiński). Według mojego przepisu uzyskamy studencki obiad w przyzwoitej cenie i nie narobimy się przy tym. Składniki
Tanie przepisy studenckieZrobione specjalnie na życzenie córek..pyszne małe kąski drobiowe w cieście...a do tego sos majonezowy, gyros, czosnkowy...kto co lubi..idealne na jakąś imprezkę.. 2 podwójne piersi z kurczaka sól, vegeta 2 jajka 2 szkl. mąki 1 szkl. mleka przyprawa do kurczaka Pierś z kurczaka zalać zimną wodą, dodać vegetę, sól, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut
Moje domowe kucharzeniepasuje sos czosnkowy i bagietka czosnkowa lub ziołowa. A jeżeli ktoś nie lubi sosu czosnkowego można ja przygotować z dowolnym sosem albo bez. Smacznego!! Składniki na sałatkę: 0,5 główki sałaty lodowej, 0,5 wędzonej piersi z kurczaka, 0,5 puszki kukurydzy, 0,5 czerwonej papryki, 0,5 żółtej papryki, 8 szt. pomidorków koktajlowych, szczypiorek ( ilość wedle
Passion of Cookingfaza South Beach) obfitujących w chude mięso i górę warzyw i to danie jest dla nich. Bo co może być lepszego niż delikatna pierś kurczaka w aromatycznych przyprawach podana z górą sałatki i sosem jogurtowym? Do przygotowania użyłam domowej przyprawy do shoarmy, która wcale nie jest trudna i zamiast kupnych mieszanek warto pokusić się ją zrobić, a cały obiad
Bernika - moj kulinarny pamietnikpoprzednim wpisie dotyczącym "Kacza pierś w jabłkach" obiecałam zdradzić mój pomysł na wykorzystanie wywaru powstałego podczas pieczenia kaczki. Składniki: wywar powstały podczas pieczenia mąka ziemniaczana zimna woda Odlewamy wywar z naczynia w którym się piekła kaczka. Przelewamy go do rondla przez sitko. Do szklanki wlewamy 150 ml zimnej wody, wsypujemy 1 płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszamy. Powoli(...)stopniowo (do uzyskania pożądanej konsystencji sosu) dodajemy rozrobioną w wodzie mąkę do rondla z wywarem, ciągle mieszamy. Zagotowujemy sos. Gotowe! Sos jest słodki i świetnie pasuje do drobiu. Zwykłe pure smakuje wyjątkowo w jego towarzystwie. Polecam! Smacznego
IzaGotujemarynaty i sosy pstrąg z grilla pstrąg z pieczarkami stek z tuńczyka pierś z kurczaka z serem z pleśnią niebieską pałeczki z kurczaka szaszłyki z kurczaka udka z kurczaka roladki z indyka pierś kaczki pierś z gęsi kaczka z grilla T-bone z grilla górka cielęca z grilla żeberka karkówka karkówka
królestwo garówpodwórku), ale przepisy w niej zawarte są ponadczasowe i pozwalają w kilka chwil przybliżyć smaki dalekiego orientu. Polecam! Składniki na 4 porcje: 2 piersi kurczaka 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 1 jajo Sos ¾ szklanki prażonych niesolonych orzeszków ziemnych 2 cebule dymki ze szczypiorem 1 łyżka wody 1½ łyżeczki brązowego cukru 2 łyżeczki octu ryżowego 2 łyżeczki sosu sojowego ½ łyżeczki
Pełny talerztartej i płatków kukurydzianych. Jest to danie łatwe do przyrządzenia, a przy tym niezwykle smaczne, można je podać z ziemniakami i sałatą lub ulubionym sosem i frytkami. składniki na około 20 nuggetsów 50 dag piersi z kurczaka 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej 4 garście płatków kukurydzianych olej do smażenia 1/2 łyżeczki przyprawy curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki czosnku
Smakowite Daniamoże to danie z filetów kurczaka. Co istotne, kurczak nie jest suchy, jak to się często zdarza gdy smażymy filety bez jakiegokolwiek sosu. Polecam i zapraszam po przepis. Składniki: 3 filety z piersi kurczaka 250 g pieczarek 1 mała czerwona cebula 100 g śmietany kremówki 100 g bulionu drobiowego 1 łyżka masła 2 gałązki świeżego tymianku sól
Gosia gotujeSkładniki / Ingredients:500 g piersi kurczaka / 500 g chicken breast mix sałat / mix lettucessos winegret miodowy / honey vinaigretteprzyprawa do kurczaka / seasoning for chickensól / salt 1 pomarańcza / 1 orange 2 kromki chleba / 2 slices of toast 2 garści orzechów włoskich łuskanych / 2 handfuls of shelled walnuts3 łyżki pestek granatu / 3 tablespoons pomegranate seeds Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie(...)sałat myjemy i suszymy. Na talerz kładziemy mix sałat, kawałki pomarańczy (połowa pomarańczy na jedną porcję), pokrojone w kostkę grzanki, pestki granatu, garść orzechów i pokrojonego kurczaka. Całość skrapiamy sosem winegret miodowym. Gotowe! *****First we have to wash the chicken very well, dry and cut into pieces. After preparing the chicken, we rubbed in his a seasoning for chicken (company
Projekty ze smakiemnadejdzie pora na zmianę sposobu podania. Tak bynajmniej było u mnie, więc zrobiłam faworki drobiowe. Nie wiem komu, ale… dziękuję za inspirację. Składniki: - piersi drobiowe (ok. 60 dag)- marynata składająca się z:ciemnego sosu sojowegososu teriyakioleju sezamowegosoku z cytrynyczosnkuświeżo zmielonego pieprzuchilli w płatkachwędzonej papryki w proszku- mąka pszenna do obtoczenia- olej kokosowy do smażenia Umyte filety osuszyłam papierowym
mojewypiekiinietylkoŚwieży ananas wprowadza do potraw całe bogactwo smaków, zapachów i wydobywa z nich nowe aromaty, np. w szaszłykach drobiowych z ananasem. Składniki: - 2 duże piersi drobioweSkładniki marynaty:- 3 łyżki oleju sezamowego- 3 łyżki sosu sojowego- 2 łyżki marynaty teryiaki- sok z cytryny- pieprz syczuański- sól wędzona- chilli w płatkachDodatkowo:- dojrzały ananas Filety płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy
mojewypiekiinietylkojeden z moich najstarszych pomysłów na mięso w sosie. Do tego robi się dość szybko.Składniki:4 pojedyncze piersi z kurczaka1 cebulaliść laurowyziele angielskiewodamały pęczek koperku2 łyżki śmietany2 łyżki mąkisól, pieprz, cukierSposób wykonania:1. Piersi myjemy osuszamy, obsmażamy na oleju z każdej strony.2. W rondelku rumienimy posiekaną cebulę, przekładamy do niej mięso, zalewamy wodą, aby przykryła mięso. dodajemy liść laurowy
Kuchnia domowa AnikolorowyPierś z kurczaka rozetnij wzdłuż, oprósz solą i pieprzem.Gruszki kroimy, obieramy i na łyżce oliwy podsmażamy wraz z cukinią przez 3 minutki.Wykładamy na pierś z kurczaka, polewamy miodem, rolujemy. Możecie spiąć patyczkami. Polewamy sosem z podsmażenia i oliwą, pieczemy pod przykryciem z foli aluminiowej, przez około 30-40 minut w nagrzanym piecu!Smakowało?;-))))Pięknej niedzieli Wam życzę!Buuuuuuuuziaki!Zapraszam
SMYKWKUCHNIpaski2 łodygi selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterki1 mały ogórek pokrojony w słupki ( takie cienkie frytki)1/2 mała cukinia pokrojona tak jak ogórek2 plastry piersi z indyka pokrojone w paskiPrzyprawa chińska 5 smaków, sos sojowy kikkoman, słodko-pikantny sos chilli, szczypta cukru, curry, sól, olej do smażenia.Wykonanie:Wszystkie składniki pokroić tak jak w przepisie i poukładać
Kulinarny karnet ChristopheraPost Tortilla z mozzarellą, kurczakiem i suszonymi pomidorami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojePost Sałatka z zupek chińskich z wędzonym kurczakiem, granatem i pomidorem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przeboje