potrzeba sporo czasu, uwagi i cierpliwości. A potem sporo dłubania przy jedzeniu :) Dla tych mniej wytrwałych ale równie wymagających poniżej łatwiejsza do przygotowania opcja alternatywna - pierś kaczki podpieczona a następnie duszona w słodkim balsamicznym sosie. Mięso jest lekko różowe, mięciutkie i dosłownie rozpływa się w ustach. Danie efektowne i do tego niewspółmiernie łatwe do przygotowania. Naprawdę warto wypróbować
Milion SmakówPanierowane naleśniki z indykiem to lekkie danie współczesnej kuchni chorwackiej która łączy w sobie smaki mięsa i warzyw. W mojej wersji delikatny smak piersi z indyka jest podkreślony przez świeże warzywa i sos śmietanowy
Milion Smakówkurczaka (ok. pół kg) czubata łyżka suszonego rozmarynu sok z połówki cytryny sól pół słoika borówek 200 g sera gorgonzola sos tysiąca wysp przepis 1 łyżka oliwy Sposób przyrządzenia: Pierś kurczaka dokładnie opłukać i osuszyć. Następnie pokroić w kostkę i przełożyć do szklanego naczynia. Dodać rozmaryn, ciut soli, oliwę i sok z cytryny. Zostawić
pieprzny smaczekwoda będzie już wrzała, wkładamy cukiniowy makaron i gotujemy przez 4-5 minut, tak aby był średnio twardy. Makaron wykładamy na talerz, na nim układamy pierś z kurczaka, rozkładamy świeże pomidorki koktajlowe i polewamy sosem pomidorowym. Lekkie, sycące, aromatyczne i smaczne danie
Zdrowie na języku :PPieczarki pokroić na dosyć grube plasterki, a cebulę z kolei na drobną kostkę. Połączyć pieczarki z cebulą i podsmażyć na maśle przez około 8-10 minut, aż się zarumienią. Pierś z kurczaka umyć i pokroić na grubą kostkę. Podsmażyć krótko na odrobinie oleju, a następnie dodać do niego pieczarki z cebulą, brukselkę i posiekaną pietruszkę. Doprawić do smaku solą(...)przemieszać. Smażyć na małym ogniu około 5 minut. Zalać całość letnim bulionem, dosypać tarty żółty ser i łyżkę mąki (najlepiej przesianej, ponieważ wtedy nie zrobią nam się grudki w sosie). Zamieszać i kontunuować smażenie do momentu aż ser nam się ładnie rozpuści (około
Świat Domowej Kuchnipiersi kurczaka, otwartą puszkę kukurydzy, kiełki, oraz mrożone brokuły - miałam już wszystkie składniki do przyrządzenia pysznego dania! Składniki: makaron sojowy kilka różyczek brokułu pół pojedynczej piersi kurczaka 1/3 puszki kukurydzy konserwowej kiełki na patelnie sos sojowy przyprawy: curry, przyprawa do dań orientalnych, pieprz Wykonanie: Kurczaka drobno kroimy, wraz z brokułami smażymy na wolnym ogniu, na niewielkiej ilości tłuszczu. Przyprawiamy curry
Taste Of My Dayschabowy (5 sztuk): 93 kcalGotowana pierś z kurczaka: 151 kcal/100 gFilet z piersi z kurczaka w panierce: 268 kcal/100g Grillowany filet z piersi z kurczaka: 123 kcal/100 g A co z sosem? Najlepiej zrobić na bazie jogurtu naturalnego i np. musztardy. Majonez jest wykluczony, nawet ten light!Łyżka majonezu: 166 kcal!Łyżka majonezu light: 121 kcal!Łyżka jogurtu
CzarnawisienkaWczoraj była taka ładna pogoda, więc trochę grillowaliśmy :) Oprócz tradycyjnej kiełbaski i karkówki były skrzydełka w sosie słodkim chilli oraz ananasowe szaszłyczki :)Składniki: 2 podwójne piersi kurczaka, 4 duże cebule, 2 czerwone papryki, 1 puszka ananasa, 3 łyżeczki przyprawy do szaszłyków. Przygotowanie: Piersi kurczaka myjemy i kroimy w duże kawałki, ok. 4x4cm. Następnie posypujemy je przyprawą i zalewamy
Aga w kuchnidomu. Tak jak przewidziałam sałatka jest świetna. Bardzo pożywna, może z powodzeniem zastąpić Wam obiad. Sałatka z serem wędzonym, kurczakiem i żurawiną Składniki: 1 pierś z kurczaka 80 g szynki dojrzewającej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę niecałe pół główki sałaty lodowej około 200 g sera wędzonego w kawałku
Mania Gotowanianastępnie sarna z wiśniami nadwiślankami (ChNP), słonecznikiem prażonym na oleju rydzowym w wykonaniu Łukasza Toczka. Już po chwili talerze były puste, a my czekaliśmy na pierś gołębia z udkiem confit, soczewicą duszoną z kurkami, sosem z wiśni nadwiślanki i suski sechlońskiej pomysłu Tomasza Trąbskiego. Komu było jeszcze mało mógł rozsmakować się w przygotowanej przez Tomka Woźniaka polskiej jagnięcinie z jabłkiem
Pasja SmakuSkładniki Ciasto Drożdże świeże 30g Cukier 1 łyżeczka Woda 350ml, ciepła (około 40C) Mąka pszenna 500g Sól 1 łyżeczka Oliwa extra vergine 2 łyżki Dodatki Pierś kurczaka podwójna Brokuł 500g Mozzarella 200g Składniki na sos: Sos do pizzy (i nie tylko) z pomidorów w puszce sos pomidorowy z przecieru / koncentratu Wykonanie Przygotować ciasto na […] The post Pizza pollo
Kulinarne PrzebojeSavarinki" chicken with tamarind sauce Składniki na "savarinki" 40 dag piersi z kurczaka 20 dag pieczarki 1 por 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka majonez 1 łyżka śmietana 18% 1.5 łyżeczki przyprawa do dań Kucharek pieprz papryka słodka gałka muszkatołowa chilli sól olej do smażenia masło Sos z tamaryndu z jabłkami do mięs 2 łyżki pasty z tamaryndu(...)rzepakowego 1 łyżeczka chilli jalapeno kruszonego 1/4 łyżeczki kuminu 1 łyżka wody 2 jabłka 1 łyżeczka soku z cytryny "Savarinki" - wykonanie Zagotować wodę, dodać przyprawę do dań Kucharek, włożyć piersi z kurczaka, gotować 5 minut, wyjąć, ostudzić, pokroić na kawałki. Pieczarki pokroić w ćwiartki, por w pierścionki. Pokrojone pieczarki przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, przyprawić solą i pieprzem, dodać
Kulinarny karnet Christopheradomu. Marynata ajvarowa sprawdza się do nich doskonale. Najlepiej przyrządzić je kilka godzin lub dzień wcześniej. Gotowe szaszłyki podaję z sosem czosnkowym w wersji konkretnej, a w wersji lekkiej po prostu z ajvarem. Składniki (na 10 szaszłyków): 1 podwójna pierś z kurczaka 2 małe cukinie 3 papryki (mogą być kolorowe) ok. 20 sztuk małych pieczarek (lub 10 dużych) 10 szalotek(...)miodu 1/2 łyżeczki rozgniecionych ziaren kolendry 1 i 1/2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego świeżo mielony pieprz Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 mały, wyciśnięty ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli, pieprzu, cukru, oregano lub czosnku niedźwiedziego Pierś z kurczaka myjemy, czyścimy z błon i kostek. Dzielimy na 20 kawałków. Solimy i wrzucamy
Poezja smakuoczywiście nie mogłam zapomnieć o sosach. Pycha! Pizza wiejska vs kebab 1 spód do pizzy (28 cm) sos pomidorowy (własnoręcznie robiony)sos czosnkowy (własnoręcznie robiony) kilka plastrów kabanosa (ale może być inne mięsiwo)1/2 piersi z kurczaka 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki trochę kukurydzy z puszkikilka plasterków pieczarek ser żółty przyprawy (bazylia, czosnek, mieszanka gyros)ząbek czosnkupomidory w puszce
bastalenaeksperymentujmy z azjatycką kuchnią w domu. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) 2 piersi kaczki 2 średnie cebule kilka grzybów mun (ja dodatkowo dodałam shitake) 1 papryczka chilli z pestkami (ilość papryczki chilli zależy od tego czy lubimy ostre dania) szczypior 150-200 gram ryżu olej do smażenia sos sojowy olej sezamowy ocet ryżowy cukier 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej (albo(...)zielony małe jabłko 2 łyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczki cukru WYKONANIE W woku rozgrzewamy mocno olej do smażenia. Piersi kaczki smażymy skórą do dołu. Gdy skóra będzie rumiana, przekręcamy piersi na drugą stronę i smażymy aż kaczka będzie rumiana z obu stron. Zdejmujemy mięso z woka i pozwalamy mu odpocząć pod folią aluminiową. Odlewamy nadmiar tłuszczu z woka. Wrzucamy cebulę
OstryKęswina ryżowego 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 czerwona papryczka chilli posiekana drobno bez pestek 100g pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki 1 mała pierś z kurczaka pokrojona w cienkie paski 1 jajko Sposób przygotowania Mąkę kukurydzianą, wodę, sos sojowy, wino ryżowe, pieprz i chilli wsypać/wlać do słoiczka, zamknąć i potrząsając dokładnie wymieszać. W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć
W kuchni wieczoremWcześniej przygotowany farsz wkładamy do naszych kieszonek. Piersi dokładnie spinamy wykałaczkami. Podsmażamy nasze piersi z farszem na rozgrzanej oliwi z obu stron. Tak aby się ładnie zarumieniły. Następnie piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego posypujemy pieprzem i słodką papryką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180' C na ok 30 min.PRZYGOTOWANIE- Placki ziemniaczane:Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce(...)pomocą praski przeciskamy czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy.PODANIE:Upieczone piersi z kurczaka kroimy pod skosem na pół. Układamy na talerzu w towarzystwie naszych placków ziemniaczanych. Sosem czosnkowym polewamy placki lub podajemy go osobno w sosjerce.SMACZNEGO
kulinarnyJamiałam w lodówce, więc Wy możecie jeszcze go dodać, przyznam się nieskromnie, że udało mi się odtworzyć ten smak :D również sos z którym wtedy ją jadłam : musztardowo-miodowy ;) Składniki (porcja): miks sałat pierś z kurczaka przygotowana wg. tego przepisu 1 pomidor zwykły lub kilka koktajlowych garść ananasa w kawałkach (ja użyłam ananasa z puszki kupionego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmaleńkiego słoiczka z zieloną, cudownie zaskakującą zawartością... Tak więc zabiorę was w krainę bazylii, czosnku i zielonych oliwek. Ruszajmy... Makaron z zielonym pesto i grillowanym kurczakiem... SKŁADNIKI: - 1 podwójna pierś z kurczaka - 1 słoiczek zielonego pesto - 3-4 łyżki śmietany 18% - 1 opakowanie zielonych oliwek - 1 słoiczek suszonych pomidorów w zalewie - 1 cebula cukrowa - 3 duże(...)łyżeczka rozmarynu - 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich - pół łyżeczki pieprzu ziołowego - sól, pieprz - opakowanie świeżego makaronu włoskiego MARYNATA DO KURCZAKA: - 4 łyżki sosu słodko- ostrego - pół łyżeczki pieprzu cayenne (chilli) PRZYGOTOWANIE: Kroimy naszą pierś w paski, w miseczce rozrabiamy marynatę i wkładamy w nią mięso. Odstawiamy na 30- 40 min. Następnie rozgrzewamy olej na patelni. Podsmażamy przeciśnięty przez
Zainspiruj się kuchniąbiałko do posmarowania wierzchu marchewek1/2 łyżeczki soli1-2 łyżki gęstej śmietany 18%pieprz ziołowy, papryka słodka, curry Farsz:100-150g mrożonego szpinaku, rozdrobnionego1/2 połówki piersi z kurczaka2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów (najlepiej takiej, żeby się nie zwarzyła 2 ząbki czosnkumasło do smażenia sól, pieprz czarny,czosnek granulowanyprzyprawa do kurczaka Dodatkowo:karbowana sałata do dekoracji Ciasto(...)pieprzu, curry i papryki słodkiej, roztrzepujemy, by pozbyć się grudek z przypraw.Wierzch każdej rurki smarujemy białkiem.Pieczemy w 190 stopniach 15-20 minut, aż się zarumienią.Farsz:Szpinak rozmrażamy. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę obtaczamy w przyprawie do kurczaka.Czosnek siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Dodajemy kurczaka i smażymy. Następnie wrzucamy szpinak i dusimy chwilę, aż odparuje nadmiar
Czerwona Porzeczkawarto. Mój brat na początku miał podobne obawy – dopóki nie spróbował. Składniki na 3 porcje: Kotlety: 1 podwójna pierś z kurczaka –ok.500g 2 jajka 100 g panierki Panko Szczypta pieprzu cayenne 1/3 szklanki mleka mąka Sól Pieprz Olej do smażenia Sos: 450g mieszanki mrożonych lub świeżych warzyw: kukurydza, kalafior, fasolka szparagowa, groszek zielony, marchewka 5 ząbków czosnku (ja miałam bardzo(...)Pieprz 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić na kawałki. Na kotlecie położyć folię spożywczą i rozbić. Do miski dodać jajka, sól, pieprz , szczyptę cayenne oraz mleko. Wymieszać za pomocą trzepaczaki. Następnie kotlety obtoczyć w jajku, mące, jajku i panierce Panko. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Sos: masło roztopić w woku lub rondlu. Czosnek przecisnąć
Fabryka pomysłówmąki razowej chlebowej250g mąki chlebowej pszennej plus extra do podsypania1 łyżeczka soli2 łyżki nasion kminku2 łyżeczki oliwy plus extra do natłuszczeniaSkładniki na farsz:1-2 piersi z kurczaka2 papryki2 cebulesól, pieprz, papryka w proszku, sos sojowyoliwa do smażeniaSkładniki na sos:200g jogurtu naturalnego (można dodać 1-2 łyżki majonezu)2-3 ząbki czosnkukopereksól, pieprz Mieszam drożdże z 4 łyżkami
UgotujmyTo.pl