pokrojony w 1 cm kostkę (można zastąpić zwykłym ziemniakiem, dynią itp.) 2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w 1 cm kawałki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 700 g kawałków kurczaka (piersi, nadudzi itp.) 2 szklanki pieczarek, pokrojonych w plasterki 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina 2 szklanki bulionu drobiowego 2 liście laurowe 4 gałązki świeżego tymianku 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie(...)dodaj liść laurowy, tymianek i dopraw solą i pieprzem. Delikatnie całość wymieszaj, następnie doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do średniego gotuj przez około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje a kurczak przestanie być surowy w środku. Wyjmij liść laurowy i tymianek, po czym podawaj danie posypane pietruszką wraz z puree z palonym masłem. Smacznego! English version Easy
karmelowyodcinane jest długim nożem lub specjalnym nożem elektrycznym. Tyle podaje Wikipedia. A co ma z tym wspólnego sałatka gyros? Chyba tylko użytą do niej przyprawę. Składniki: - 2 pojedyncze piersi drobiowe- przyprawa gyros- 2 cebule- młode części pora- puszka kukurydzy- ogórki konserwowe - ½ główki sałaty lodowej- 1 papryka czerwona- 2 ząbki czosnku- majonez- jogurt grecki- 3-4 łyżki oleju arachidowego(...)kostkę, por w krążki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ponieważ jest to sałatka warstwowa składników nie mieszamy tylko równomiernie rozprowadzamy. Na mięso wykładamy cebulę. Na cebulę - ogórki. Na ogórki - warstwę sosu majonezowo jogurtowego. Na sos - paprykę czerwoną. Na paprykę - kukurydzę. Kukurydzę lekko skrapiamy pikantnym ketchupem. Kolejna warstwa, to por. Następna warstwa - sos majonezowo jogurtowy. Na wierzch dajemy pokrojoną sałatę lodową (sałata
mojewypiekiinietylkoniezbyt pracochłonne. Ostatnio kumpela podrzuciła mi pomysł na jedną z nich, który postanowiłam przerobić po swojemu i wprowadzić w życie :) Składniki: - ok. 0,5 kg ziemniaków - jedna podwójna pierś z kurczaka - 2 duże cebule - 200 ml śmietany 12% - 1 jajko - 100 g startego żółtego sera - papryka słodka - papryka ostra - czosnek granulowany - zioła prowansalskie - gałka muszkatołowa - suszona pietruszka - sól, pieprz, olej(...)patelni rozgrzewamy nieco oleju i wrzucamy cebulę. Po jej zeszkleniu dodajemy kurczaka i smażymy, aż wszystko będzie miękkie, w trakcie można doprawiać według własnych potrzeb :) Czas na sos - jajko, śmietanę i połowę żółtego sera mieszamy w miseczce, dodajemy dużą szczyptę gałki muszkatołowej, trochę pietruszki, sól, pieprz i niech sobie stoi. Kiedy ziemniaki będą już gotowe odcedzamy je, a następnie
Kulinarne zapędy Kokosaspore cebule 150g pieczarek 1 czerwona papryka 2 pomidory groszek konserwowy półtorej szklanki bulionu drobiowego czerwona czubryca ( lub też ostra, słodka papryka w proszku i czosnek granulowany), sól Piersi najlepiej przekroić najpierw w poprzek na pół, po czym w cienkie, dość długie paski. Dalej zasypujemy je czubrycą/mieszanką papryk, czosnku i soli, z uwzględnieniem tego, czy zależy(...)gotowe danie. Kurczak nie wymaga długiego czasu duszenia do miękkości, jednak ze wszystkim dobrze jest potrzymać go na ogniu około pół godziny, a będzie rozpływał się w ustach. Sosu nie zagęszczam, ale jeśli ktoś woli zawiesiste dania, można je doprawić zasmażką. Podawać z ryżem, frytkami, pieczonymi ziemniakami... solo. Dla mnie - smaczny zawsze i wszędzie... byle nie za często
Kuchenna KontrrewolucyaInspirację do dzisiejszego dania znalazłam na wspomnianym już kiedyś blogu Monique. Ona swoje bułki nazwała Philly Cheesesteak Sliders, ja nazwałam je bułeczkami a'la Diva
Codzienna kuchnia niecodziennapodawany ze słodo-ostrymi warzywami karmelizowanymi. Opisać Wam to danie jednym słowem? POEZJA! Ale po co opisywać, jak można się przekonać! :) Zapraszamy do stołu, i zachęcamy: Zróbcie to!SKŁADNIKI:- pierś z indyka,- 2 główki czosnku,- przyprawy: pieprz ziołowy, pieprz czarny, bazylia,- odrobina oleju,- winogrona (3-4 małe kiście),- 3 plasterki żółtego sera,- trochę leniwych pierogów ('wczorajsze' się świetnie nadają),SKŁADNIKI(...)cebulę, następnie papryczki a po nich przyprawy. Mieszamy dość długo. Na koniec zalewamy sokiem z brzoskwiń i chwilę gotujemy.Odwracamy indyka. Pod koniec pieczenia dorzucamy leniwe pierogi, które obtaczamy w 'sosie własnym' jaki wyprodukował nam związek ptaszyska z przyprawami i czosnkiem. Na leniwki wrzucamy wypestkowane winogrona i posypujemy serem. Chwilę jeszcze zapiekamy.No i co nam z tego wychodzi? REWELACJA! Smak
Wypisz WymalujSkładniki: na 4 porcje 4 filety z kaczki 6 dużych jabłek 1 kubek suszonej żurawiny cynamon 1 kubek cydru lubelskiego przygotowanie: filety z kaczki
Luźna KuchniaKasza gryczana jest moją ulubioną ze wszystkich kasz! Chętnie jadam z nią zupę (KLIK) - robię ją przynajmniej raz w miesiącu, a także często zastępuję nią ziemniaki
Kuchnia domowa Aniszklanka) bulionu drobiowego 1/2 pęczka świeżego majeranku 1/3 pęczka świeżego tymianku świeżo zmielony kolorowy pieprz (młynek) sól oliwa z oliwek Opcjonalnie: ryż biały długoziarnisty 1 łyżeczka kurkumy Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć, pozbawić skóry, błon i kości. Pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Włożyć do miski, obsypać świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem oraz solą. Zalać sokiem z ananasów. Przykryć szczelnie i wstawić(...)międzyczasie można ugotować ryż z kurkumą (smakowo pasuje idealnie, ale też pięknie wygląda pod względem estetycznym na talerzu). Talerz udekorować świeżymi listkami selera, majeranku i tymianku. Można też powstały sos zaciągnąć śmietaną
Garniec MagalieWłochom fantazji :) a zapiekanka makaronowa z niego jest grzechu warta... Wypróbujcie a nie pożałujecie :) Składniki: 500 g makaronu (użyłam occhi di lupo Garofalo) 600 mięsa z indyka piersi 2 średnie cebule 450 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 130 ml śmietanki 150 sera gorgonzola 10 pomidorków koktajlowych sól pieprz oliwa z oliwek Dodatkowo: 20 dag sera długodojrzewającego - Maasdam(...)żaroodpornego spryskanego oliwą wykładamy ugotowany makron, dodajemy indyka wraz z cebulą oraz większą część sera Maasdam, starego wcześniej na tarce o dużych oczkach. Wszystko dokładnie mieszamy. Na wierzch wylewamy sos szpinakowy, posypujemy resztą Mazdamera oraz układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Zapiekankę przykrywamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 ° C przez ok. 35 minut
Delicious Titbitsobawy, ale uduszony i miękki naprawdę smakuje fantastycznie! Cieszę się, że przekonałam do niego moją siostrę, tatę oraz Lubego :) Zapraszam na dzisiejszy obiad! Składniki (2 osoby) 2 x pierś z kurczaka 1 x por 1 x papryka czerwona 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki masła mój sekretny składnik: 2 łyzki białego serka (np. Almette, ja użyłam Tartare(...)przypaliło! Na rozgrzaną patelnię do grillowania* wkładamy kurczaka i grillujemy ok. 5min. z każdej strony (w zależności jak wysmażonego i soczystego kurczaka chcecie). Kurczaka na talerzu polewamy naszym "sosem" porowo-paprykowym, dodajemy ziemniaki oraz ketchup/majonez do smaku:) Volià, kurczak pod porowo-paprykową pierzynką gotowy! :) *patelnia do grillowania to jeden z moich najlepszych zakupów! Służy mi już dobre kilka
Kitchens Alphabetkonkursowej „Dołącz do rewolucji na patelni” . W ten sposób powstał ziołowy filet z kurczaka z kurkami. Do jego przygotowania użyłam nowego produktu firmy Winiary czyli „Papirus - pomysł na soczystą pierś kurczaka w ziołach prowansalskich”. Pozwala on na szybkie i łatwe przygotowanie filetów, a że kurki też nie wymagają długiej obróbki termicznej , danie jest praktycznie gotowe w 10 minut. Mięso jest(...)minut z każdej strony). W tym czasie rozgrzej na patelni masło. Wrzuć kurki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Obsmaż. Zdejmij je z patelni i zabezpiecz przed wystygnięciem. Do pozostałego sosu wlej śmietankę i bulion. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 5 minut. Wlej mąkę rozmieszaną z zimną wodą. Ponownie zagotuj sos. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekane oregano
Wiem co jemduszy gra . Z tych składników otrzymamy dwa wielkie klopsy. Jeden może posłużyć na obiad dla całej rodziny, a drugi możemy przeznaczyć właśnie na kanapki. 500 g piersi kurczaka 500 g karkówki 3 jajka 1 kopiasta łyżka bułki tartej 3 kopiaste łyżki mąki 1 duża cebula 6 plasterków topionego sera tostowego keczup (może być z TEGO przepisu) natka pietruszki 1 płaska(...)minut przed końcem pieczenia wlewamy grzyby. Jeżeli używamy szklanego naczynia żaroodpornego to grzyby przed wlaniem musimy zagotować. W przeciwnym razie różnica temperatur może spowodować pęknięcie naczynia. Klopsy wyjmujemy, a sos przelewamy do rondla i zagęszczamy 1 łyżką mąki. Podajemy pokrojone w grube plastry i zalane sosem. Można również kroić cienko i jeść z kanapkami. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto
Marder&Marder Manufacturebulionie. Szybki, prosty, pięknie pachnie, a smakuje jeszcze lepiej :) Kurczak po andaluzyjsku może być podawany samodzielnie, z ryżem, z wybraną kaszą albo z bagietką. Składniki: 2-4 piersi z kurczaka 2 duże pomidory albo 1 puszka pomidorów 1 duża cebula, najlepiej czosnkowa 250 ml bulionu 1 bakłażan 1 marchew 100g chudego boczku wędzonego surowego 1-2 ząbki czosnku(...)bakłażana i pomidory (ewentualnie paprykę). Smażyć kilka minut, aż pomidory będą lekko się rozpadać. Dodać kurczaka, wymieszać, smażyć 7-8 minut. Dodać bulion, wymieszać, dusić kilka minut do zredukowania sosu. Dodać oliwki. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, można użyć odrobinę mąki ziemniaczanej do zagęszczenia. Kurczak po andaluzyjsku gotowy :) Podobne przepisy Meksykańska zupa z tortillą i papryczką Gazpacho z oliwkami
Pociąg Do KuchniPrzepis na stripsy a'la KCF. Nie są to 100% stripsy z KFC, wiec sie nie czepiać ;-) Składniki potrzebne do wykonania naszych stripsów: Cztery duże pojedyńcze piersi z kurczaka (miałem około 1,3KG) Jedna i 3/4 szklanki mąki pszennej. (około 300-350g) Dwie szklanki mleka (około 400ml) Dwa jajka Pół opakowania słodkiej papryki (12g) Pół opakowania pieprzu cayenne(...)przygotowane mięso pudrujemy w mące pszennej. Stripsy wrzucamy partiami na rozgrzany olej i smażymy aż sie zezłocą. Usmażone stripsy odsączamy na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej podawać z: Sosem czosnkowym, Barbecue, lub pikantnym
Facet i noże