Zawsze jednak lepiej zjeść „cokolwiek” w pracy niż nic. Nie no, bez przesady, wiecie co mam na myśli. Składniki: 1 szklanka suchej kasy kuskus 1 pojedyncza pierś z kurczaka 2 garści mrożonej warzywnej mieszanki chińskiej 1 cebula(...)łyżeczka sezamu (ja użyłam czarnego) pół łyżeczki kurkumy sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2-3 porcje) Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem (1 cm ponad kaszę), przykrywamy talerzem. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy ją solą, pieprzem i kurkumą. Kurczaka i pokrojoną w kostkę cebulę wrzucamy na patelnię i smażymy na mocnym ogniu do zrumienienia, dodajemy warzywa, smażymy wszystko
Kardamonovypustej hamburgerowej bułki ze sklepu – własnoręcznie przygotowane pieczywo z mąki razowej. Oczywiście, kiedy nie mamy czasu, możemy posłużyć się bułkami z piekarni, będzie równie pysznie. ok. 400 g piersi kurczaka przyprawa kebab-gyros 1 duża cebula, lub 2 mniejsze 200 g białej kapusty pęczek koperku 3-4 korniszony pomidor 2 ząbki czosnku jogurt naturalny – mały kubeczek sól, pieprz
Smaki Na Talerzutylko na obiad Składniki • 1 podwójna pierś z kurczaka • 2 jajka • 2 łyżki śmietany • 3-4 łyżki(...)mąki • 1 ząbek czosnku • 1 cebula • 2 łyżki sosu sojowego • sól • pieprz • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej (przepis w mojej kolekcji) • kilka listków natki pietruszki Sposób przygotowania 1. Mięso z piersi kurczaka pokroić w kostkę. Do mięsa dodać jajka,śmietanę. Zetrzeć na drobnej tarce cebulę i czosnek,dodać sos sojowy przyprawę uniwersalną,posiekaną pietruszkę, sól i pieprz i na koniec mąkę
W królestwie smaków Beatyczasu przygotowuje rosół jak mam ochotę lub czujemy się źle tym razem Rosół ze szparagami . Rosół ze szparagami Rosół ze szparagami Składniki: 2 marchwie por ok. 30 g 1 pierś kurczaka (nie za duża) kawałek wołowiny rosołowej 2 liście laurowe ziele angielskie pieprz w ziarna pół cebuli woda ok 2 litry korzeń pietruszki świeża pietruszka brukiew(...)seler sól szparagi Przepis : Do dużego garnka włóż pierś z kurczaka,wołowinę, obrane marchewki, pokrojoną w kostkę brukiew lub seler, pietruszkę i por, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie oraz obraną połówkę cebuli. Zalać 2 litrami wody. W trakcie gotowania dodaj świeże zioła oraz obrane szparagi. Gotuj na małym ogniu przez około godzinę. Co jakiś czas zamieszaj zupę, możesz pod koniec
Gotowanie-ukwyjść jak na dworze nie ma czym oddychać. Dlatego szybko przepraszam się z garami i przygotowuję szybki i lekki obiad. SKŁADNIKI: 200 g ryżu 200 g boczniaków 2 piersi z kurczaka 1 cebula 1 mała papryczka czerwona 1 mała(...)papryczka pomarańczowa 1 łyżka oliwy z oliwek 500 ml bulionu sól pieprz A jak to zrobić: Na patelni rozgrzać oliwę i dodać cebulę, którą zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę piersi kurczaka i pokrojone w paski boczniaki. Smażyć 5-8 minut od czasu do czasu mieszając. Wsypać ryż. Smażyć do czasu, aż ziarna zrobią się przezroczyste. Całość zalać bulionem, doprawić
Kuchnia w opałachjeśli do zapiekanki dodamy frytki z piekarnika, a sos czosnkowy przygotujemy tylko na bazie jogurtu naturalnego. Zapraszamy na przepis i bardzo polecamy! Kapsalon – niderlandzki kebab Składniki: pierś z kurczaka: ok 0,5 kg ziemniaki: 5 – 6 szt. ser gouda: 100 g sałata lodowa: 3 – 4 liście pomidor: 1 szt. ogórek zielony: 1 szt. przyprawa gyros(...)łyżka sól i pieprz do smaku olej do smażenia jogurt naturalny: ok. 1 szklanki czosnek: 2 ząbki sól i pieprz do smaku Kapsalon – niderlandzki kebab Przepis: Pierś kurczaka pokrój w niewielkie paski, posyp przyprawą kebab – gyros i odstaw do zamarynowania. Obrane i umyte ziemniaki pokrój na frytki. Przełóż do miski, wlej nieco oleju, dopraw solą oraz pieprzem
Kuchnia Na Wypasiemyliłem się. Warto było czekać. Składniki : 60 dag mięsa mielonego drobiowego 30 dag boczku wędzonego w plastrach 15 dag pokrojonego w kostkę boczku (lub boczku z szynką) pół piersi z kurczaka 2 cebule 2 jaja 0,5 szklanki bułki tartej garść żurawiny suszonej garść słonecznika 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz papryczka chilli ( opcjonalnie ) Przygotowanie : Drobno pokrojoną cebulkę razem(...)Połowę masy przekładam do keksówki i dosyć dokładnie uciskam aby pozbyć się maksymalnie powietrza z masy. Na tą masę układam w dwóch rzędach pokrojoną w 4 paski połówkę piersi z kurczaka i przykrywam resztą masy znów dosyć dokładnie uciskając. Całość zakrywam wystającymi z formy plastrami boczku i zapiekam w 180oC przez 90 minut z czego pierwsze 60 minut pieczeń musi
Mechanik w kuchnichęci do pracy :-) Składniki: sałata lodowa pół główki, pomidor 1,5 szt, cebula mała pół główki, kukurydza konserwowa 5 łyżek, ser feta pół opakowania, awokado pół szt, pierś z kurczaka 1 szt, przyprawa kebab-gyros 1 łyżka, olej do smażenia, zioła prowansalskie pół łyżeczki, oliwa z oliwek 50 ml, sok z limonki do skropienia sałatki, Sposób przygotowania: Sałatę myjemy(...)kroimy w kostkę. Warzywa układamy na półmisku. Cebule kroimy w piórka, a wokado kroimy na półplasterki i dodajemy do sałatki wraz z kukurydz ą . Pierś kurczaka myjemy, osuszamy, następnie kroimy w kostkę i mieszamy z przypraw ą kebab-gyros. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy kurczaka. Smażymy na rumiany kolor
kulinarne odsłony patiakurat powstało pod wpływem chwili w amoku czyszczenia lodówki Warto było przeprowadzić renament jej zawartości, ponieważ zrobiłam pyszny obiad i to w krótkim czasie! Składniki: * 15 dkg ryżu * 1/2 piersi kurczaka * 8 sztuk szparagów * 1 papryka * mała cukinia ok. 20 dkg * 100 ml wina białego wytrawnego albo półwytrawnego * 1 marchew * biała część szczypiorku bądź dymki * curry pasta 1/2 łyżeczki(...)curry w proszku (opcjonalnie) * sól, pieprz czarny * 1 łyżka masła Pierś z kurczaka pokroiłam w paski i podsmażyłam na maśle. Dodałam startą na tarce o grubych oczkach marchew i chwilkę razem przesmażyłam. Dosypałam ryż i podlałam 1 szklanką wody. Przykryłam na 5 minut. Dodałam po tym czasie curry pastę i gotowałam bez przykrycia do samego końca. Dodałam pokrojoną
Pieprzyć z Fantazjąakurat powstało pod wpływem chwili w amoku czyszczenia lodówki :) Warto było przeprowadzić renament jej zawartości, ponieważ zrobiłam pyszny obiad i to w krótkim czasie! Składniki: * 15 dkg ryżu * 1/2 piersi kurczaka * 8 sztuk szparagów * 1 papryka * mała cukinia ok. 20 dkg * 100 ml wina białego wytrawnego albo półwytrawnego * 1 marchew * biała część szczypiorku bądź dymki * curry pasta 1/2 łyżeczki(...)curry w proszku (opcjonalnie) * sól, pieprz czarny * 1 łyżka masła Pierś z kurczaka pokroiłam w paski i podsmażyłam na maśle. Dodałam startą na tarce o grubych oczkach marchew i chwilkę razem przesmażyłam. Dosypałam ryż i podlałam 1 szklanką wody. Przykryłam na 5 minut. Dodałam po tym czasie curry pastę i gotowałam bez przykrycia do samego końca. Dodałam pokrojoną
Pieprzyć z Fantazjąpapryki (żółta, czerwona, pomarańczowa), 50 dag piersi kurczaka, puszka kukurydzy, mała kapusta pekińska, 2 x zupka chińska Vifon (czerwone curry), majonez (420 ml), 3-4 łyżki oleju, przyprawa do złocistego kurczaka pieprz cayenne, czosnek granulowany, sól. Dzisiaj zaproponuję kolejną sałatkę z zupek chińskich. Tym razem nie w wersji warstwowej lecz z wymieszanymi razem składnikami. Tą sałatkę wymyślił mój(...)przeznaczona jest ona raczej dla ludzi lubiących ostre dania :) Piersi z kurczaka dokładnie umyć i pokroić w niewielką kostkę. Przełożyć do miski, polać olejem, posypać przyprawą do złocistego kurczaka. Wymieszać. Przykryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. W międzyczasie przygotować makaron z zupek chińskich. Zawartość obydwu opakowań drobno pokruszyć. Wsypać do naczynia żaroodpornego. Dodać wszystkie przyprawy
Świat Domowej Kuchnijest przejedzony i szuka pomysłów na lekkie dania, ja przychodzę jednak z propozycja na fajny gulasz, z dodatkiem warzyw, mega pyszny Składniki: 400g szynki wieprzowej 200 g piersi kurczaka 3 szklanki bulionu warzywnego pół puszki czerwonej fasoli pół puszki kukurydzy 3 marchewki 1 pietruszka pól szklanki posiekanej natki pietruszki słodka papryka w proszku ostra papryka w proszku sól(...)pieprz przecier pomidorowy mąka do panierki Wykonanie: Szynkę i pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, oprószamy solą, pieprzem, obiema paprykami, obtaczamy w mące, obsmażamy. Do garnka z gorącym bulionem przekładamy obsmażone mięso. Dokładamy pokrojone na kosteczkę marchwie i pietruszkę, wrzucamy również fasolę i kukurydzę.Gotujemy razem ok 45 minut. Po tym czasie dodajemy przecier, mieszamy, jeśli jest potrzeba doprawiamy
Z Majeczką w kuchnipiersi z kurczaka marynata: 1 mała puszka mleka kokosowego(...)orzechów nerkowca 2g. świeżego imbiru odrobina płatków czili szczypta soli Orzeszki nerkowca zmiksować, imbir bardzo drobno posiekać, wymieszać z mleczkiem kokosowym. Dodać płatki czili i doprawić do smaku solą. Piersi kurczaka pokroić wzdłuż na cienkie paski. Włożyć do wcześniej przygotowanej marynaty, wymieszać i odstawić na 1 - 2 godziny. Nabić na patyczki do szaszłyków. Tak przygotowane szaszłyki grillować na obie strony
Lubię to gotujętortille (u mnie o śr. 30cm) 1/3 główki sałaty lodowej 1 pomidor 1/2 ogórka świeżego 1/2 małej puszki kukurydzy 10 dkg sera żółtego wędzonego (w kawałku) 1 duża pierś z kurczaka sól, pieprz 2 łyżki posiekanego szczypiorku Panierka: 2 łyżki mąki(...)jajko 2 łyżki mleka ok 100g sezamu Smażenie: 1 szklanka oleju Sos: 1/2 szklanki ketchupu pikantnego 1/2 szklanki majonezu 1/4 szklanki przegotowanej zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Pierś kurczaka myjemy, kroimy na ok 4cm słupki. Oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, jajku (również doprawionym) i sezamie. 2. Sałatę, ogórka i pomidora myjemy. Sałatę targamy na mniejsze kawałki
Kuchnia w czekoladzieright {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z brokułem i groszkiem – Składniki: 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 360g) 1 brokuł 1 średnia cebula 1 puszka kukurydzy konserwowej pół puszki groszku konserwowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka(...)papryki słodkiej w proszku sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z brokułem i groszkiem – Wykonanie: Filet z piersi kurczaka pokroić w kostkę, doprawić słodką papryką w proszku, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem do smaku. Cebule obrać z łupinek, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę lub olej
Kulinarne Przeboje