szynkę dojrzewającą i upieczone z pomidorkami koktajlowymi. Podane z ryżem, albo pieczonymi ziemniakami będą świetnym obiadem, a pokrojone w plastry sprawdzą się jako przystawka. Składniki: 3-4 piersi kurczaka 6-8 plasterków szynki dojrzewającej garść suszonych pomidorów (suchych, nie z olejnu) 6-8 łyżeczek pesto, ja użyłam Pesto Genovese Agnesi gałązka pomidorów koktajlowych sól pieprz czarny grubo mielony Przygotowanie(...)Piersi kurczaka oczyścić z błonek i nakroić wzdłuż, tak aby powstała kieszonka. Wnętrze każdej piersi posmarować pesto , ułożyć na nim suszone pomidory i zamknąć dociskając. Oprószyć każdą pierś pieprzem i odrobiną soli, zawinąć w plastry szynki parmeńskiej. Ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 20 minut
Kulinarne Inspiracjednia następnego. No chyba, że zniknie w całości dnia pierwszego :-) W wykonaniu raczej prosta i stosunkowo szybka, nie licząc czasu potrzebnego na pieczenie. Smakowo... fajne połączenie chudej piersi z indyka, szpinaku, suszonych pomidorów i soczystego boczku. Całość idealnie dopełnia glazura żurawinowa i dodatkowo słodki sos żurawinowy . Składniki: 500 g piersi z indyka - w jednym kawałku 1/2 opakowania(...)większość wody wyparuje. Doprawić solą i pieprzem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i odrobinę przesmażyć. Następnie dodać twaróg lub śmietanę i smażyć do momentu całkowitego odparowania wody. Lekko przestudzić. Pierś z indyka rozkroić na dużą płachtę, najlepiej robić to "na okrągło", dochodząc na koniec krojenia do środka piersi. Rozkrojone mięso rozłożyć na płasko i rozbić tłuczkiem tak jak na schabowe
Ze smakiem bez glutenuktóre wprost uwielbiam! Mam nadzieję, że bejbik pozwoli nam wykorzystać ten czas i przygotować trochę pyszności z tym warzywem:) Zaczynamy iście królewskim przepisem, prostym w wykonaniu. Cytrynowo – bazyliowa pierś z kurczaka wraz z jajkiem i szparagami to wyborne połączenie dla smakoszy lekkiej kuchni. Chodźmy gotować! 2 dania 30 minut 2 piersi z kurczaka 10 szparagów suszona bazylia(...)parmezanu 2 jajka Zrobić marynatę: do miski wlać oliwę z oliwek (około 3 łyżki) dodać sól, pieprz, suszoną bazylię (około 1 łyżeczki) oraz sok z cytryny. Zanurzyć w niej piersi z kurczaka i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Następnie smażyć na patelni grillowej do zarumienienia się mięsa z dwóch stron. Szparagi umyć, oderwać łyka. Ja przygotowywałam
Ania i Marcin gotująmała cebula pokrojona w kostkę -3 jajka ugotowane na twardo pokrojone w kostkę -2 łyżki majonezu -2 ugotowane filety z kurczaka pokrojone w kostkę -groszek konserwowy -warzywa do ugotowania piersi (marchew, pietruszka, seler) Sposób przygotowania: Piersi myjemy, wrzucamy go garnka. Zalewamy zimną wodą i wstawiamy na ogień. Podczas gotowania zbieramy szumowinę. Dodajemy umyte i obrane warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem(...)Piersi gotujemy aż będą miękkie a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Wszystkie wyżej wymienione składniki układamy warstwami: *ogórek konserwowy *1/2 woreczka ryżu *1/2 słoika ketchupu *cebula *1/2 woreczka ryżu *jajka *2 łyżki majonezu *1/2 woreczka ryżu *pierś z kurczaka *1/2 woreczka ryżu *1/2 słoika ketchupu *groszek konserwowy Smacznego
Magia jedzenia.smaczek stanowi jeszcze aromat pomarańczy, który wspaniale orzeźwia i podbija smak drobiu. Polecam na grilla w plenerze lub w domu, gdy pogoda zawodzi. :) Kurczak w whiskey: 500 g piersi kurczaka skórka otarta z 1 pomarańczy oraz sok z połowy 40 ml whiskey (u nas klasyczny Jim Beam) 20 ml oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soli oraz sporo pieprzu 1 łyżeczka(...)całą noc przed grillowaniem. Przed grillowaniem kurczaka wyjmujemy z lodówki na co najmniej 30 minut przed. Rozgrzewamy mocno grilla i układamy piersi, smażymy z każdej strony do uzyskania pożądanego koloru oraz by pierś nie była surowa w środku. Jeśli nie zdecydowaliście się na jej przekrojenie warto po zgrillowaniu skórki zawinąć pierś
Cooking MonsterPyszny obiadek u mojej synowej. Smakowało nam bardzo. Polecam Mozzarellę rozerwać na drobniutkie kawałki wsypać mąkę i natkę pietruszki, wymieszać. Piersi kurze umyć i osuszyć, doprawić solą i pieprzem. Każdą pierś posmarować cienko musztardą. Płaty mięsa obtoczyć w panierce z mozzarelli. Panierkę trzeba przytrzymać ręką, ponieważ spada. Rozłożyć mięso na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik
Kuchnia PokoleńKlasyczny i bardzo prosty posiłek, który przygotowuje się w zaledwie 15-20 minut. Gotowana na parze pierś kurczaka świetnie współgra z komosą ryżową i buraczkami. Składniki: 100g piersi kurczaka 30g komosy ryżowej (ugotowanej) 200g tartych buraczków przyprawy: jarzynka bez soli, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany Sposób przygotowania: Pierś kurczaka marynujemy w przyprawach przez ok. 30 minut. Następnie gotujemy ja na parze(...)przez ok. 10 minut. Komosę ryżową i buraczki podgrzewamy. Podajmy z piersią kurczaka. Smacznego
Truskawkowa FiestaSkładniki: pierś z kurczaka podwójna 2 sztuki, jajka 2 sztuki "L", kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka, ząbki czosnku 8 sztuk, olej rzepakowy - ile potrzeba, mąka pszenna - ile potrzeba, ziemniaki gotowane w mundurkach 1 kg, kalafior 1 średni podwójne piersi rozciąć na 8 kotletów, lekko je rozbić w woreczku jajka, kucharek, pieprz(...)papryka, wyciśnięte ząbki czosnku, 4 łyżki oleju wymieszać, włożyć piersi i marynować z 3 godziny piersi z marynaty obtaczać w mące, na goracym oleju smażyć rumiane kotlety ugotowane ziemniaki w mundurkach obrać, pokroić w talarki, podać z ugotowanym w osolonej wodzie kalafiorem i kotletem, polać trochę tłuszczem ze smażenia kotletów - aromatycznie czosnkowe kotlety na pyszny obiad..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięurczak Caprese to pomysł na ekspresowy obiad, który możemy wyczarować z zaledwie kilku składników. Mozzarella, pomidory, bazylia i soczysta pierś z kurczaka - to po prostu nie może się nie udać. Czeka nas 5 minut pracy (i to razem ze zmywaniem) i 20-25 minut oczekiwania. To zdecydowanie coś dla zabieganych osób. Takiego kurczaka możemy również przygotować, gdy zaprosimy naszych znajomych(...)wspólną kolację, bo chyba lepiej spędzić czas z nimi niż gotując samotnie w kuchni, prawda. ;) * SKŁADNIKI na 2 porcje 2 piersi z kurczaka 1 kulka mozzarelli 1 pomidor garść świeżych listków bazylii 100 ml passaty (lub pomidorów w kawałkach) 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz sól * PRZYGOTOWANIE Piersi z kurczak umyj, osusz i oczyść. Natnij w kilku
Food SquareSkładniki: -piersi z kurczaka -masło -sól -pieprz -mąka -bułka tarta -jajko Sposób przygotowania: Piersi myjemy, oczyszczamy. Układamy na desce, przykrywamy woreczkiem foliowym i rozbijamy za pomocą tłuczka. Z jednej piersi wychodzi jeden devolay. Posypujemy solą i pieprzem. Masło kroimy w plastry o grubości 1 cm. Plaster kroimy na 3 paski. Jeden pasek masła układamy na brzegu rozbitej piersi i zwijamy
Magia jedzenia.wielkimi krokami i pewnie niejedna młoda mama zastanawia się co będzie mogła zaproponować do zjedzenia swojemu małemu dziecku... Według najnowszych zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dietę niemowlaka karmionego piersią powinniśmy zacząć rozszerzać dopiero po ukończeniu 6 miesiąca i zaczynamy od wprowadzania warzyw. Owoce zostają na później. Nie będę się tu rozpisywać na ten temat gdyż w sieci można spotkać wiele(...)zaproponuję w tej serii wpisów jednak jak najbardziej polecam je dla większych dzieciaczków aby siedząc w gronie rodziny przy wielkanocnym stole nie czuły się osamotnione Żur wielkanocny dla najmłodszych pierś z kurczaka 1/2 szklanki zakwasu na żur 1 mała marchewka 1/3 korzenia pietruszki mały kawałek selera mała cebulka 1 i 1/2 litra wody 2-3 łyżki jogurtu naturalnego jajka przepiórcze
sierotka maRysia w kuchnitaki sposób podany kurczak zrobi furorę na rodzinnym obiedzie. Składniki: 1 cały kurczak 4 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy Sól, pieprz, Składniki na farsz: 1 filet z piersi kurczaka 1 jajko 1 łyżka śmietany 30% 100 g suszonej żurawiny Helio Łyżeczka konfitury z żurawiny Stovit 60 g obranych pistacji Helio 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżka bułki tartej Wykonanie: Myjemy(...)osuszamy kurczaka następnie zabieramy się za rozcinanie na plecach lub brzuchu i wypruwanie z kości nie uszkadzając skóry, począwszy od odcięcia skrzydeł, szyjki i kupra. Zaczynamy od rozcinania piersi i po kościach wycinamy na około wszystkie mięso pozostawiając sam szkielet. Powstanie prostokąt. Grubsze piersi przycinamy i uzupełniamy nimi puste miejsca na skórze tak aby było ono równomierne. Posypujemy solą, pieprzem
Podróż w kulinariaKolejny wyrób z szynkowaru tym razem drobiowy. Kurczak, indyk i żurawina to delikatne, aromatyczne połączenie. Doskonale nadaje się także na świąteczny stół. Składniki 1 pierś z kurczaka 250 g mielonej piersi z indyka 1 łyżka suszonej żurawiny żelatyna firmy Tradismak peklosmaczek firmy Tradismak sól przyprawa John firmy Tradismak 1. Mięso z indyka doprawiamy solą i przyprawą. Dodajemy po 1/4 łyżeczki(...)żelatyny i 1/3 łyżeczki peklosmaczku. Wrzucamy pokrojoną żurawinę. składniki dokładnie mieszamy. 2. Na dno szynkowaru wkładamy połówkę piersi z kurczaka. Posypujemy ją przyprawą, solą, peklosmaczkiem i żelatyną. 3. Równo rozkładamy doprawione mięso z indyka i przykrywamy drugim kawałkiem piersi. Posypujemy przyprawą, peklosmaczkiem i solą. 4. Nakładamy podkładkę i dociskamy sprężyną. Wstawiamy do lodówki
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyPiersi z kurczaka w cieście czosnkowo-ziołowym to pyszna propozycja na soczyste kotlety w chrupiącej, naleśnikowej panierce :) Polecam je jako alternatywę dla tradycyjnych kotletów drobiowych, czy schabowego ;) Polecam również przepisy na kotlety siekane i na kotlety zapiekane z pieczarkami i serem ;) Piersi z kurczaka w cieście czosnkowo-ziołowym – Składniki: 2 duże filety z […] The post Piersi z kurczaka
Kulinarne Przebojewszystkim przeje się słodkie, to ochota na francuskie sakiewki jest ogromna! Te dzisiejsze nadziane są po brzegi moimi ulubionymi składnikami, które zestawione obok siebie tworzą spójną całość! Pierś z kurczaka, szpinak i ser feta... mogłabym to jeść na okrągło ;). Wy zapewne też więc z całego serca polecam! Składniki: (na 12 sztuk) 2 op. ciasta francuskiego * (2x275(...)piersi z kurczaka 1-2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki masła 350 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 100 g sera feta 1 białko do posmarowania Przygotowanie: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na 1-2 łyżkach oleju, przyprawić solą i pieprzem. Masełko stopić w rondelku, dodać obrany i drobno posiekany
Nastoletnie Wypiekanie