pierś - 15998 przepisów (strona:797/1067)

Bourguignon z kurczaka 351

Luksemburga, Artois, Pikardii, Alzacji , Franche-Comte i Burgundii.". Stało się. I powiem więcej, jakby mało było mojej bezczelności w tym temacie, nie żałuję, bo kurczak palce lizać. Składniki: 80dag piersi kurczaka pokrojonej w kostkę o boku 2-3 centymetry 250g pieczarek małych lub średnich pieczarek 125g wędzonego/gotowanego boczku pokrojonego w kostkę 16 szalotek 2 zmiażdżone  ząbki czosnku

W kuchni wieczorem
Pappardelle z 3 sosami i kilka słów o wakacjach 186

koniec, przy okazji mojej włoskiej wyprawy, trzy krótkie przepisy na sos do makaronu. Pappardelle na 3 sposoby UNO. Sos z pieczarkami Składniki: 15 średnich pieczarek 2 średnie cebule 300g piersi z kurczaka 200g śmietany 18% kieliszek białego półwytrawnego wina oliwa z oliwek pieprz, sól nie zaszkodzi również: 2 garście natki pietruszki dodane na końcu Sposób przygotowania: Kurczaka pokroić w kostkę

W kuchni wieczorem
Perliczka z azjatycką nutą 197

poziomo, do temperatury 180 stopni (przyda się termometr kucharski). 1 litr nie zakryje całego ptaka, dlatego smażymy ją 10 minut od strony udek, a następnie 8 minut od strony piersi, zanurzoną do połowy w gorącym oleju. Podawać z ugotowanym ryżem. Do dekoracji można dodatkowo użyć posiekanej szalotki i/lub świeżej papryczki chilli

W kuchni wieczorem
Chicken tikka masala 348

rzymskieg 1,5 łyżeczki ziaren kolendry 2 ziarna kardamony zielonego 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1/4 łyżeczki chilli pieprz cayenne 1/4 łyżeczki kurkumy 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pozostałe 1kg piersi z kurczaka pokrojonych w grubszą kostkę (ok 4-5cm) 1 cebula 2 puszki pomidorów (to wersja dla leniuchów, pracowici mogą kupić 80dag pomidorów, sparzyć skórkę, obrać i pokroić

W kuchni wieczorem
Kurczak w sosie Szechuan 521

wszystkich, którzy lubią zdecydowany, wyrazisty smak. Całość przygotowana na patelni a dobrym dodatkiem jest makaron "sznurki". Przygotowanie zajmuje nie więcej niż 30 minut.    Składniki: -filet z piersi kurczaka -sos Szechuan -czerwona papryka -cebula -por -garść orzeszków ziemnych -przyprawa do mięs -słodka papryka -olej -nudle, czyli makaron "sznurki"    Fileta kroimy na spore kawałki. Przyprawiamy przyprawą i papryką

Maminek kulinarny
Sałatka z pomarańczą, granatem i kurczakiem w sosie winegret miodowym / Salad with orange, pomegranate and chicken in sauce a 175

Składniki / Ingredients: 500 g piersi kurczaka / 500 g chicken breast   mix sałat / mix lettuces sos winegret miodowy  / honey vinaigrette przyprawa do kurczaka / seasoning for chicken sól / salt 1 pomarańcza / 1 orange 2 kromki chleba / 2 slices of toast 2 garści orzechów włoskich łuskanych / 2 handfuls of shelled walnuts 3 łyżki pestek granatu / 3 tablespoons pomegranate seeds   Sposób

Projekty ze smakiem
Mini Przyjemniaczki = bezmączne muffinki z bananem i masłem orzechowym 172

smutnie. W nagłym przypływie uczuć swatki, postanowiłam je połączyć i w mojej kuchni zapanowała radość!  Z tej miłości urodziły się Mini Przyjemniaczki, na początku dumnie prężąc swoje piersi, a później sprytnie kumulując swą dobroć przybierając postać mini muffinek. A kto by pomyślał, że taka para to strzał w dziesiątkę...? To był eksperyment, z uśmiechem recytowałam przed piekarnikiem " babko, babko

Gotowanie to kochanie
Polewka gdańska czyli wykwintna zupa ..... 200

nazwa. Bardziej przypomina zupę gulaszową, ale jest bardzo smaczna. W zupie są grzyby suszone , pieczarki, kapary i rożne inne dodatki, które sprawiają ,że jest wyjątkowa. SKŁADNIKI 1 połówka piersi z kurczaka 40 dag. dobrej chudej  wołowiny  30 dag surowej szynki wieprzowej 2 łyżki kaparów ze słoiczka 5-6 oliwek  czarnych mała garść suszonych grzybów 25 dag. pieczarek

W kuchennym oknie Ewy
Sałatka lunch'owa 366

lodowa sałata czerwona papryka czerwona 3 łyżki kukurydzy gotowanej - lub z puszki 4 kromki pieczywa  razowego + sól garstka pestek słonecznika i pestek z dyni Mięso: 3 kotlety z piersi z indyka łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki tymianku, bazylii, oregano 1/2 łyżeczki suszonego czosnku, soli, świeżo mielonego pieprzu Na dresing  oliwa orzechowa

Słodkie Przyjemności
Poland Trip cz.1 - Kazimierz Dolny i Sandomierz 154

najbliżej. Padło na Coctail Bar. Hmm jak sama nazwa wskazuje, nie była to typowa restauracja, a więc i karta smakowo nie powalała. Wybraliśmy kotleta z kurczaka, grillowaną w miodzie pierś z kurczaka i panierowanego schabowego. Tak jak mówię, smaki mało wygórowane, ale mimo wszystko przyznać muszę, że potrawy były odpowiednio doprawione i smaczne. W Sandomierzu można było kupić również krówki

Słodkie Przyjemności
Mezze penne rigate z pieczarkami, grillowanym paprykowym kurczakiem i winnym ogórkiem. 142

już widział, straciłem rachubę przy 44 razie. A ja do kuchni. Dziś będzie filet z kurczaka, jeszcze do końca nie wiem w jaki sposób go zrobię, ale użyję: -pierś z kurczaka podwójna -ogórek zielony -papryka mielona czerwona słodka wędzona -czosnek -sól, pieprz -oliwa -por część biała -masło -pieczarki -ocet balsamiczny -koperek świeży -makaron mezze penne rigate -ocet jabłkowy -dowolny starty

BaRepas
Kurzy gulasz z polentą z kaszy manny 227

Trudno potrawę nazwać tak do końca gulaszem bo przecież to pierś z kurczaka i warzywa, a polenta to też nie polenta a kaszka manna na gęsto :). Ale pomysł się liczy i smaczne jest. Polecam. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kurczak curry z ananasem i papryką 265

doborowym towarzystwie ananasa i papryki. Boskie połączenie, choćby dlatego, że curry to moja ulubiona przyprawa :) Składniki na 2 porcje: 35 dag ananasa świeżego Pół zielonej papryki 500 g piersi z kurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki curry (wg mnie Kamis jest najlepszy) 2 ząbki czosnku Pół kostki rosołowej -opcjonalnie Sól Pieprz 2 łyżki oleju 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie

Fabryka pomysłów
Sałatka z kurczakiem 246

odwiedzin. Bardzo nam posmakowała, więc postanowiłam przygotować ją na Sylwestra. Na pewno często będzie gościć na moim stole. Papryki kroję prawie w paseczki, gdyż lubię jak chrupią :) Składniki: 2 piersi z kurczaka torebka ryżu papryka czerwona i żółta kilka ogórków konserwowych 4 jajka puszka kukurydzy sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy kostka rosołowa majonez Kurczaka kroimy w kostkę

NA MOIM TALERZU
Kurczak faszerowany śliwką i żurawiną 114

odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Na drugi dzień rozkładamy mięso wysypujemy śliwki i żurawinę , rozkładamy równomiernie. Przechodzimy do zwijania rolady.  Robimy robimy  to od strony jednej piersi do drugiej. sznurujemy dobrze nicią. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym , nakrywamy i pieczemy ok 1,5 godz. w temperaturze 200 stopni. Kiedy rolada będzie już zimna możemy usunąć nici. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy