paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać razem. Wlać sok z cytryny, oliwę z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Trzeba sprawdzić smak i doprawić do smaku. Przygotowanie mięsa – piersi kurze pokroić w 1,5 cm grubości długie paski. Wszystkie przyprawy wymieszać razem i dodać do mięsa. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić mięso
Kuchnia PokoleńSkładniki na 4 osoby : 1/2 opakowania makaronu muszelki ( 250 g ) 200 ml kremówki 30 % 1 łyżka słodkiej papryki mielonej 1 łyżka ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 piersi z kurczaka ( pojedyncze ) 1 cebula 1 papryka czerwona , spiczasta 6 pieczarek parmezan do posypania 1 łyżeczka cukru ( pełna , bez obaw, nie będzie słodkie ) sól do smaku Makaron najlepiej ugotować, według
Ogrodnik w podróżyZrobiłam je na lunch do pracy. Bardzo wygodne do przygotowania w pracy, tylko podgrzać i gotowe. Podawać z ryżem lub indyjskim chlebkiem. Piersi kurze pokroić w kawałki o grubości palca. Cebulki pokroić drobno, czosnek posiekać i lekko zmiażdżyć. Imbir oskrobać i zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulki i smażyć chwilkę. Muszą lekko zmięknąć. Dodać imbir, kolendrę
Kuchnia Pokoleńwrzucić do moździerza i utrzeć. Dodać również ocet winny, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sos chilli, sos sojowy. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na później. Przygotowanie kurczaka – piersi kurze doprawić solą i pieprzem ziołowym oraz oregano, bazylią, tymiankiem, papryką słodką i ostrą w proszku. Dokładnie wymieszać i zostawić na chwilkę. Grill elektryczny rozgrzać i położyć kawałki kurczaka. Smażyć
Kuchnia Pokoleńvegetę. Do garnka wrzucić marchew i kalarepkę, doprawić solą do smaku. Gotować około 8 minut. Warzywa muszą być miękkie, ale się nie rozpadać. Odcedzić płyn zachować. Przygotowanie mięsa – piersi kurze pociąć wzdłuż na pół i następnie na szerokie kawłki. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą, papryka słodką i suszoną natką pietruszki. Dokładnie wymieszać i obtoczyć przyprawami. Na patelni rozgrzać olej
Kuchnia PokoleńLubię takie dania. Szybkie i na dodatek bardzo smaczne. Kurczak marynowany w jogurcie/kwaśnej śmietanie nabiera wspaniałej kruchości. Jest delikatny i soczysty. Wart wypróbowania. Polecam. 2 duże piersi z kurczaka 200 ml jogurtu greckiego 2 płaskie łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 jajko sól, pieprz mąka do obtoczenia Umyte i oczyszczone mięso kroimy na mniejsze kawałki (mniej więcej tej samej
Smaki Na Talerzupatelni i piekarnika, ale co tam;) Grunt, że zachcianka spełniona:) Szaszłyki wyszły bardzo delikatne. Czosnek i cytryna zawarte w marynacie są lekko wyczuwalne. Smakują wyśmienicie. 3 pojedyncze piersi kurczaka kawałek cienkiej kiełbasy 1-2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 mała cienka cukinia kilka małych pieczarek
Smaki Na Talerzupracy, a efekt jest pyszny. Jeśli całość podzielimy na dwie porcje, to jedna będzie miała tylko 230 kcal. Idealna na dietetyczny obiad! Składniki: dwie młode cukinie dwa,ząbki czosnku pierś z kurczaka dwie łyżki ziaren (słonecznik, dynia, sezam) chili, sól, pieprz, pieprz ziołowy łyżka oleju Przygotowanie Słonecznik prażymy na suchej patelni. Cukinię dokładnie myjemy i odcinamy końce i przekrawamy wzdłuż
e-PrzepisyKulinarnepół na pól z białym. Jeśli nie lubicie z winem to można zamienić je na sok z cytryny. Około 1,5 łyżki. Dla mnie bardzo dobre, nam bardzo smakowało. Piersi kurze pokroić w grube długie pasy. Doprawić solą, pieprzem, potartym imbirem, papryką słodką i ostrą. Wymieszać dokładnie. W woku rozgrzać olej wrzucić doprawione mięso. Smażyć około 2 minuty. Wyjąć mięso
Kuchnia PokoleńSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 1 cebula 500 g pieczarek duża gałązka świeżego lubczyku około 2,5 l wody 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu czarnego 2 listki laurowe 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka masła 200 g śmietany 18% sól makaron Sposób wykonania: Mięso wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy
Qchnia po prostuwedług tego przepisu:) Czekałam cały rok, by móc przygotować je ponownie:) Ech, zjadłabym jeszcze…. Polecam gorąco. 1 pęczek zielonych szparagów 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki 2-3 pojedyncze piersi kurczaka 500 ml śmietany 30% 2 szczypty gałki muszkatołowej 500 g makaronu np świderki lub penne kilka-kilkanaście pomidorków koktajlowych niewielka ilość masła niewielka ilość oleju rzepakowego świeżo mielony pieprz
Smaki Na Talerzupanierce – miodowi i musztardzie oraz płatkom kukurydzianym z dodatkiem pieprzu, samego mięsa nie przyprawiamy. Tutaj wersja z równie smacznymi nuggetsami smażonymi. filety z kurczaka (u mnie 3 pojedyncze piersi) płatki kukurydziane 1 jajko 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżka płynnego miodu pieprz Mięso myjemy, kroimy na mniejsze porcje. Płatki kukurydziane przesypujemy do mocnego woreczka i za pomocą wałka rozkruszamy
Smaki Na Talerzułyżeczce) oraz sokiem z cytryny. Dodajemy natkę pietruszki i bułkę tartą (tyle, by masa była zwarta). Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy okrągłe kotleciki (u mnie ze zmielonych 3 pojedynczych piersi kurczaka wyszło 10 kotlecików). Smażymy na średnio rozgrzanym grillu (u mnie mniej więcej po 8 minut z każdej strony na lekko zwilżonym olejem grillu elektrycznym (przedostatni stopień grzania
Smaki Na Talerzufenkułów, więc pomyślałam o połączeniu warzyw typowo jesiennych z typowo wiosennymi. Wyszła aromatyczna i bogata w smaku sałatka, idealna na ciepłą przegryzkę lub lunch. Składniki (na 4 porcje): pojedyncza pierś kurczaka garść szparagów 2-3 łyżki oleju pół łyżeczki kozieradki płaska łyżeczka ostrej papryki szczypta czarnego pieprzu pół łyżeczki soli + szczypta ok. 70 g roszponki fenkuł (koper włoski
Weekendy w domu i ogrodzieWyjęłam pieś kurczaka, kawałek udka i sama nie wiedziałam co z tego powstanie. Zmieliłam, zobaczyłam natkę i wtedy już wiedziałam, że będzie pieczeń drobiowa! ok. 500 g zmielonej piersi kurczaka ok. 100 g zmielonego
Polska Zupa