woka. Dlaczego? Bo to najbardziej uniwersalne narzędzie, w którym można przygotować pyszne a jednocześnie szybkie danie. Dziś na pewno go użyję... Składniki: 200 g makaronu błyskawicznego Mi-Xao 1 pierś z kurczaka 15 g suszonych grzybów mun szczypior 1 cebula dymka 2 łyżki jasnego sosu sojowego 3 ząbki czosnku 1/2 puszki pędów bambusa 1/2 marchewki 3 łyżki oleju rzepakowego(...)Makaron zalewam ciepłą wodą, przykrywam i odstawiam na około 15 minut do spęcznienia. Potem dokładnie odsączam. Pędy bambusa odsączam z zalewy, marchew i czosnek kroję w cienkie paseczki. Pierś z kurczaka kroję w małe kosteczki, dodaję sól i pieprz. W woku rozgrzewam olej, dodaję kurczaka, podsmażam chwilę, odstawiam na bok woka, dodaję czosnek, marchew, smażę moment, dodając kolejno grzyby
Bike By LifeRoladki mają niezwykły smak i aromat, suszona żurawina doskonale się komponuje z oscypkiem. Uwielbiam łączyć mięsa z owocami, uważam że jest to doskonałe połączenie smaków. Składniki: 1 pierś z indyka 1 serek typu oscypek 100 gram suszonej żurawiny przyprawa do indyka sól, pieprz jajko bułka tarta olej do smażenia wykałaczki Sposób przygotowania: Pierś indyka kroimy w plastry
Bajeczna Kuchniamożna zrobić bez niego - wówczas przygotowanie całej sałatki zajmie kilka minut i można ją zrobić dosłownie w ostatniej chwili, gdy goście są już w drodze. Polecam :) SKŁADNIKI: 1 pierś kurczaka (ok 40-50 dag) 200 g sera żółtego w kostce 1 czerwona papryka 1 puszka ananasów 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 4 łyżki majonezu duża garść orzeszków ziemnych(...)solonych (można pominąć) sól, pieprz, słodka i ostra papryka przyprawa do kurczaka (u mnie Pikantny kurczak od SKWORCU) olej do smażenia mięsa 1. Pierś kurczaka pokroić w kosteczkę, posypać przyprawą, usmażyć na złoto. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. 2. Ser żółty zetrzeć na tartce na grubszych oczkach lub pokroić w drobną kosteczkę. 3. Paprykę pokroić w kosteczkę
Kto ugości moich gości?Pyszna i szybka sałatka o lekko pikantnym smaku, doskonale się sprawdza na uroczystościach rodzinnych. Składniki: 1 pierś z kurczaka 20 dag. sera żółtego 1 puszka fasoli konserwowej 1 puszka kukurydzy konserwowej kawałek pora- zielona część 1 papryka czerwona przyprawa meksykańska 3 łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu ostrego sól,pieprz olej Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy przyprawę
Bajeczna KuchniaKauflandzie Powiem Wam że jest bardzo pyszne i polecam wypróbować . Do risotta użyłam przypraw od firmy Skworcu . Zapraszam :) Składniki : 300 g Risotto Steinpitz EXQUSIT 1 podwójna pierś z kurczaka kawałek pora pokrojonego w półplasterki 2 marchewki obrane i starte na tarce jarzynowej 1 łyżka Suszonej pietruszki od Skworcu 1 łyżeczka Przyprawy kurczak(...)ziołowy od Skworcu sól , pieprz do smaku około 1 litra dobrego bulionu z kurczaka 4 łyżki oliwy Wykonanie : Pierś z kurczaka , umyj , osusz ręczniczkiem papierowym i pokrój w kostkę.W dużym rondlu rozgrzej oliwę , przełóż mięso , startą marchewkę , pokrojony por i przyprawy , wymieszaj i duś na małym ogniu około 15 minut . Następnie wsyp
Sama słodycz i szczypta chiliZnane wszystkim danie, ale czy smakuje też wszystkim ? Agar jest niewyczuwalny, dzięki temu każdy składnik galarety zachował "swój" smak. Składniki 500 g filetów z piersi kurczaka włoszczyzna 2 marchewki 1 cebula 1 brokuł mała puszka groszku mała puszka kukurydzy pół czerwonej papryki listek laurowy sól 15 g agar agar 5 ziaren pieprzu Przygotowanie Włoszczyznę, cebulę i marchewki(...)ugotowałem w dwóch litrach wody, dodałem listek laurowy, ziarna pieprzu, sól. Oddzielnie ugotowałem brokuł. Po mniej więcej 15 minutach do wywaru włożyłem opłukane i sprawione piersi, gotowałem jeszcze ok. 20 minut. Mięso i warzywa wyjąłem z garnka, wywar przecedziłem, połączyłem z agarem rozpuszczonym w gorącej wodzie. Kurczak pokroiłem w plastry, marchewki na kawałki, paprykę w kostkę, brokuł podzieliłem na różyczki
R'n'G Kitchenposzatkowanej kapusty. Jednym słowem bardzo smaczna sałatka, idealna na wszelkie imprezy. Jej zrobienie nie zabierze nam zbyt dużo czasu, co jest dodatkową zaletą. Składniki: 1 po dwójna pierś z kurczaka 4 ogórki konserwowe kilka konserwowych pieczarek 3 ugotowane jajka mała (200g) puszka kukurydzy mała kapusta pekińska sól pieprz słodka papryka majonez szczypiorek olej Wykonanie: Pierś myjemy, osuszamy, posypujemy
Walijskie Pichcenietylu obietnicach miałam wybitnie wysokie oczekiwania wobec tego mięsa. Na początek, szef Sebastian pokazał nam jak porcjować drób. Generalnie często robię to w domu, jednak zaskoczył mnie tym, że piersi można zostawić z kostką. Potrenowałam i faktycznie nie jest to takie trudne. Następnie zabraliśmy się do przygotowywania 2 dań: pierś kurczaka kukurydzianego gotowaną metodą sous-vide, podaną z pęczakiem
karmelowyparze 310 g Bonduelle 1,2 papryczki czerwonej jalapeno 1,2 czerwonej papryki 1 łyżka suszonego szczypiorku sól , pieprz do smaku 2,3 łyżki majonezu 1 pierś ugotowanego kurczaka Wykonanie : Do miski przekładamy ugotowany makaron . Paprykę myjemy i jedną kroimy w kostkę a papryczkę jalapeno w plastereczki . Dodajemy do makaronu , pierś kroimy w kostkę . Kukurydzę
Sama słodycz i szczypta chiliPodpatrzyłam go u koleżanki z pracy, wypróbowałam i mogę polecić na 100 %. Przygotowuje się go bardzo szybko, a smakuje wyśmienicie. Wystarczy kilka składników, by odmienić smak kurczaka :) Składniki 1 pierś z kurczaka 200 gram warzyw na patelnię - mieszanka orientalna 1 mleczko kokosowe 2 łyżeczka curry sól, pieprz ryż Pierś kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Usmażonego kurczaka odkładamy
Mój Smak na ŻycieSkładniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, czerwona słodka papryka, kapusta pekińska, 270g sera feta, puszka ananasów ( po odsączeniu ok.270g), 3 łyżki ziaren słonecznika, puszka kukurydzy, majonez. Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć, oprószyć czerwoną papryką, dodać olej i podsmażyć. Pozostawić do ostygnięcia. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, pozostawić do ostygnięcia
W kuchni u Monikiobiad w pracowity dzień - jego przygotowanie nie zajmie więcej niż 30 minut, jeżeli wcześniej zamarynujemy mięso, a efekt jest naprawdę smakowity. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z piersi kurczaka, 250 gram ryżu basmati, 6 łyżek sosu sojowego ciemnego, 1/2 cytryny, 1 zielonej papryki, 2 cebul dymek wraz ze szczypiorem, pęczka natki świeżej kolendry, 4 cm kawałka świeżego korzenia(...)imbiru, 3 ząbków czosnku, 2 łyżek oliwy, oleju sezamowego, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od pokrojenia oczyszczonych z wszelkich błon piersi kurczaka w jak najcieńsze plastry, które umieściłem w miseczce. Dodałem do nich trzy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i starty na drobnej tarce czterocentymetrowy kawałek korzenia imbiru, sok z połowy cytryny oraz 6 łyżek ciemnego sosu sojowego
Wyprawy kulinarnedelikatna kompozycja obiadowa. Łagodna w smaku, stonowana. Przede wszystkim domowa i smakowita. Niby nic specjalnego, a na pewno nie wykwintnego - a jednak gorąco polecam ;) : Składniki: średnia pierś z kurczaka 1/2 pęczka kopru szczypta siekanej pietruszki i szczypioru garść różnego rodzaju warzyw ( u mnie z mrożonej zupy wiosennej) mała porcja kurczaka (indyka na wywar 1/2 małego opakowania śmietany 12% łyżka serka(...)topionego śmietankowego sól, pieprz, łyżeczka majonezu, szczypta szafranu - do smaku Przygotowanie: Pierś kroimy na niezbyt wielkie medaliony. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą szafranu. Mieszamy z odrobiną majonezu i marynujemy całą noc. Sos przygotowujemy następująco: na mięsie gotujemy delikatny wywar. Z odrobina wywary "rozmiksowujemy" serek topiony. Dodajemy warzywa oraz posiekany koper i pozostałą zieleninę. Kiedy zmiękną i nadadzą smak sosowi
Kuchnia po mojemuCieniutkie, długie kawałeczki z piersi kurczaka marynowane w zalewie na bazie sosu sojowego. O lekko słodkim smaku z rozgrzewającą nutą imbiru. Mięso należy pokroić na cienkie długie paseczki, wtedy ładnie się skręcą podczas smażenia. Dobre na przekąskę, do obiadu lub domowej tortilli. 40 dkg mięsa z piersi kurczaka Marynata: 50 mml jasnego sosu sojowego
Maślane ciasteczkookazuje wcale to nie jest takie trudne. Część uczestników warsztatów tylko się przyglądała, a niektórzy bardzo ciężko pracowali ucierając pyszny domowy majonez :-). W czasie warsztatów przygotowaliśmy dwa dania: - pierś kurczaka kukurydzianego gotowaną metodą sous-vide, podaną z pęczakiem z lubczykiem, smażonym karmelizowanym pasternakiem i sosem śmietanowo-kasztanowym z kardamonem. - pieczone dramstiki drobiowe polane pikantnym sosem barbecue podane(...)warsztatów pyrkotał na kuchenkach. Na deser, w ramach niespodzianki Sebastian przygotował dla nas obłędny sernik z musem korzenno- śliwkowym. Pieczone dramstiki drobiowe z pikantnym sosem barbecue i sałatką coleslaw Pierś z kurczaka kukurydzianego gotowana sous vide z pęczakiem, pasternakiem i kasztanami
Kulinarne przygody Gatity