marynatę do kurczaka. Smak okazał się hitem. Przygotowane w ten sposób mięsko możecie wykorzystać do sałatek, domowych fast foodów czy po prostu jako danie główne. 400 g fileta z piersi kurczaka 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka wędzonej czerwonej papryki 1 łyżeczka suszonego lubczyku 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa Filet z piersi kurczaka kroimy
VioletoweKucharzenieKurczak z warzywami i pieczarkami w sosie paprykowym Kolejny przepis z wykorzystaniem piersi kurczaka . Jak zwykle polecam Wam szybkie, smaczne, proste i kolorowe danie na obiad: gulasz z kurczaka z warzywami i pieczarkami. Składniki na 2 porcje 1 pierś kurczaka 1 cebula pokrojona w piórka czosnek, 2 ząbki 200 g domowej pasty paprykowej 1 papryka czerwona, pokrojona na paseczki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzielonego groszku, który idealnie sprawdza się w tym daniu. Szybki i pyszny obiad dla całej rodziny gotowy w 30 minut... Składniki na 4 porcje: 200 g ryżu arborio 2 piersi z kurczaka szklanka mrożonego zielonego groszku duża cebula litr gorącego bulionu 100 ml białego wina 5 łyżek masła 5 łyżek startego parmezanu sól, pieprz oliwa Cebulę drobno posiekać, piersi
wyzwania kuchennepodać syty i pożywny obiad . Składniki na na formę do tarty o średnicy 27cm : 1 porcja gotowego ciasta na tartę - przepis własny na Idealne ciasto na tartę TU 300g piersi z kurczaka - 1 cała mała lub połowa dużej 150g podsmażonych pieczarek - pokrojone w drobne kawałki, podsmażone i odparowane na patelni; zawsze przygotowuję wcześniej i mrożę gotowe porcje do późniejszego, szybkiego(...)nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu . Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy . W międzyczasie przygotować pozostałe składniki. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w małe kawałki i podsmażyć na patelni na oliwie do przyrumienienia. Zdjąć z patelni i odstawić do wystudzenia. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć
Grunt to przepis!Zupa cytrynowa z kurczakiem Thermomix Przepis na Thermomix TM31 i TM5 Składniki: 40 g masła klarowanego 1 cebula 1 pierś z kurczaka 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 cytryna 800 g bulionu drobiowego sól, pieprz (najlepiej biały) 100 g śmietany 18% 80 g makaronu spaghetti natka pietruszki do podania Przepisy Thermomix. Zupa cytrynowa z kurczakiem. Wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy(...)części i wrzucamy do misy Thermomix . Siekamy czas 10s/obr.4. Dodajemy masło klarowane i podduszamy czas 4 min/obr. wsteczne 1/Varoma. W tym czasie kroimy piersi z kurczaka w kostkę. Dodajemy do cebuli i znowu podduszamy czas 5 min/obr. wsteczne 1/Varoma. Kroimy marchewkę i selera w talarki. Bulionem zalewamy kurczaka z cebulą. Dodajemy marchewkę i selera. Wlewamy sok z cytryny. Gotujemy czas
Themo przepisyKurczak tandoori - przygotowanie Mięso obieram ze skóry, myję i osuszam papierowym ręcznikiem Większe kawałki udek lub podudzi dość głęboko nacinam w dwóch - trzech miejscach. Jeżeli przygotowuję tandoori chicken z piersi kurczaka, to kroję je na kawałki o wymiarach około 2x3 cm. Pokrojone mięso przekładam do dużej miski, nacieram 1 łyżką oleju i mieszanką garam masala, skrapiam sokiem z limonki, oprószam(...)wyjęciu z lodówki mięso pozostawiam na blacie w kuchni na około 30 minut, po czym układam kawałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub na kratce. Tandoori z piersi kurczaka piekę w piekarniku nagrzanym do 230-240 stopni przez około 15 minut, po czym przełączam na funkcję grillowania (tylko górna grzałka) i dopiekam jeszcze 3 do 5 minut. Tandoori
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagłowy. Mąż zajada z ryżem, a ja już bez dodatków. Potrawa jest bardzo aromatyczna od ilości warzyw, dlatego gorąco polecam ten szybki i zdrowy obiadek 👌 Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 czerwona papryka kilka różyczek brokuła 1 cukinia 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz ostra papryka natka pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Pierś
Walijskie Pichcenieproblemy piekarnikowe to po prostu możemy jej nie zapiekać ;) Składniki na 3-4 osoby: 2 torebki ryżu 1/2 marchewki 1/2 korzenia pietruszki 2 łyżki pokrojonego selera naciowego 1 mała pierś 1/2 małej puszki kukurydzy lub np. mieszanki meksykańskiej 1/4 drzewka brokułowego 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 kulka mozzarelli 4-5 łyżek śmietanki 30 % do smaku sól, pieprz, domowe(...)Klik 1. Ryż gotujemy krócej niż podano na opakowaniu. 2. Brokuł podgotowujemy w osolonej wodzie przez około 5-7 minut. 3. Na patelni przesmażamy warzywa, a następnie pierś z kurczaka pokrojoną w mniejsze kawałeczki. 4. Do warzyw z kurczakiem dodajemy koncentrat pomidorowy, śmietankę, sól, pieprz do smaku a następnie dodajemy podgotowany ryż i mieszamy całość. 5. Wykładamy do foremki wysmarowanej
Gotowanie...to proste !dodatkiem mięsa, koniecznie drobiowego. Jako, że kocham włoskie smaki, postanowiłam przygotować słynną na całym świecie sałatkę Cezar. I tak oto powstało danie polsko-włoskie. Do jej przygotowania wykorzystałam piersi z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia. Zwracam uwagę na to, co jem, a Kurczak Zagrodowy jest karmiony paszą bez GMO, jest wolny od antybiotyków: https://zagrodowy.pl/warto-wiedziec/dlaczego-kurczak-zagrodowy/ oraz http://zagrodowy.pl/ Sałatka Cezar(...)kurczakiem / 2 porcje: Składniki: 1 mała sałata rzymska 1 pierś z Kurczaka Zagrodowego 1 ciabatta 50 g parmezanu lub grana padano 2 łyżeczki rzeżuchy 2 łyżeczki czarnuszki sos Cezar: 1 ząbek czosnku 4 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny marynata do kurczaka: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól, pieprz
Moja smaczna kuchniajest przejedzony i szuka pomysłów na lekkie dania, ja przychodzę jednak z propozycja na fajny gulasz, z dodatkiem warzyw, mega pyszny Składniki: 400g szynki wieprzowej 200 g piersi kurczaka 3 szklanki bulionu warzywnego pół puszki czerwonej fasoli pół puszki kukurydzy 3 marchewki 1 pietruszka pól szklanki posiekanej natki pietruszki słodka papryka w proszku ostra papryka w proszku sól(...)pieprz przecier pomidorowy mąka do panierki Wykonanie: Szynkę i pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, oprószamy solą, pieprzem, obiema paprykami, obtaczamy w mące, obsmażamy. Do garnka z gorącym bulionem przekładamy obsmażone mięso. Dokładamy pokrojone na kosteczkę marchwie i pietruszkę, wrzucamy również fasolę i kukurydzę.Gotujemy razem ok 45 minut. Po tym czasie dodajemy przecier, mieszamy, jeśli jest potrzeba doprawiamy
Z Majeczką w kuchniPyszna sałatka.. 2 piersi z kurczaka przyprawa do gyrosa 10 dkg makaronu [ u mnie makaron w kształcie ryżu] 1 ogórek zielony 2 papryki [ czerwona i żółta] 1-2 pomidory 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 1 duża cebula fioletowa majonez sól, pieprz Pierś z kurczaka pokroić w kostkę lub paseczki, posypać przyprawą Gyros i usmażyć na gorącym oleju.Makaron
Moje domowe kucharzenieskładniki: 100 g makaronu kokardki 1 puszka białej fasoli Jamar 7-10 pomidorków koktaliowych ok. 100 g piersi kurczaka 2 łyżki pesto ok. 60 g czarnych oliwek sól, pieprz oregano tłuszcz do podsmażenia wykonanie: Pierś kurczaka kroimy w kostkę smażymy na oleju, doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Oliwki przekrawamy na pół. Pomidorki kroimy w ćwiartki
Domowy Smak Jedzeniamięsko daje i przyprawy. Niebo w gębie tak mawia mój mąż i wcale mu się nie dziwię bo sama przyznaje mu rację jedząc. Składniki: łopatka wieprzowe 400 g pierś z kurczaka 300 g marchewka 200 g majeranek 1 łyżka zioła prowansalskie 2 łyżeczki sól 1.1/2 łyżeczki pieprz mielony czarny pół łyżeczki czosnek 4 ząbki Ciasto na pierogi(...)cebule trzy do podduszenia i usmażenia Przygotowanie: Mięsko z łopatki mielimy na większych oczkach.Pierś z kurczaka mielimy na trochę ,mniejszych oczkach. Marchew mielimy na takich samych oczkach co pierś.Czosnek również obieramy i mielimy. Do przygotowanego farszu dodajemy sól,pieprz czarny mielony, majeranek, zioła prowansalskie.Dokładnie wyrabiamy farsz i zakrywamy folią spożywczą o zostawiamy na noc w lodówce. Następnego
Różowa kuchniadzika Pasztet z dzika Pasztet mięsny Pate z drobiowych wątróbek Pasztet mięsny ze śliwkami Proporcje na 3 keksówki Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 400 g pachwiny wieprzowej 500 g piersi drobiowej 400 g wątróbki wieprzowej 2 cebule 4 listki laurowe 6 ziaren jałowca 6 ziaren ziela angielskiego sól pieprz 2 łyżki domowej przyprawy grzybowej 1 łyżeczka gałki muszkatołowej(...)jajka 2 bułki kajzerki kilkanaście suszonych śliwek bez pestek Wykonanie: Pachwinę, łopatkę i pierś wkładamy do garnka, zalewamy wodą, tak, aby mięso było przykryte. Dodajemy cebule, listki laurowe, jałowiec, ziele angielskie, sól i pieprz, gotujemy, aż mięso będzie bardzo miękkie. Na koniec dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki wątróbkę i zaparzamy ją w gotującym się wywarze. Po 10 minutach wszystkie mięsa
Kulinarne przygody Gatityskładniki: 100 g makaronu kokardki 1 puszka białej fasoli Jamar 7-10 pomidorków koktaliowych ok. 100 g piersi kurczaka 2 łyżki pesto ok. 60 g czarnych oliwek sól, pieprz oregano tłuszcz do podsmażenia wykonanie: Pierś kurczaka kroimy w kostkę smażymy na oleju, doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Oliwki przekrawamy na pół. Pomidorki kroimy w ćwiartki
Domowy Smak Jedzenia