może smakować inaczej niż genialnie :) Kurczaka warto zrobić od razu nieco więcej, bo w następnym poście pokażę Wam jak pysznie można go jeszcze wykorzystać :) SKŁADNIKI (4 porcje) 2 podwójne piersi z kurczaka 8 plastrów świeżego ananasa lub w lekkim syropie 1 kula mozarelli 4 plastru cheddara lub innego sera o intensywnym smaku 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki kurkumy sól pieprz(...)oliwa 20 młodych ziemniaczków 1 łyżka przyprawy zaatar (sumak, tymianek, sezam, sól) oliwa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w mniejsze kawałki ( najlepiej w medaliony). Mięso oprószamy przyprawami, polewamy 2 łyżkami oliwy o dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 min. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, na kawałkach mięsa układamy plastry ananasa, a na nich kawałki cheddara
DefinicjaSmakuJeżeli jesteście znudzeni tradycyjnymi kotletami schabowymi lub smażonymi piersiami z kurczaka, to zachęcam do przygotowania kotlecików drobiowych z zieloną pietruszką i serem feta. Uwierzcie mi na słowo, niby banalne połączenie składników - a kotleciki przygotowane w ten sposób skradły moje kubki smakowe :) Kotleciki drobiowe podałam z młodymi ziemniakami ugotowanymi w mundurach i plasterkami pomidora malinowego. Składniki na porcję(...)osób: 0,5 kg piersi z kurczaka 1/2 pęczka zielonej pietruszki 1/4 kostki sera feta (50 g) sól, pieprz 8 łyżek mąki pszennej tortowej 4 łyżki mleka 2 duże jajka olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę (lepiej trochę mniejszą). Pokrojone mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i odstawić na chwilę. W międzyczasie przygotować ciasto: do miski
Ugotowaćmałą chwilę wolnego, więc mogę coś ugotować. Dziś królują piersi z kurczaka uwielbiane przez dzieci i nie tylko. Sposobów na jej podanie jest całe mnóstwo, dziś będą pod postacią placków z przyprawami, świeżą pietruszką, aby były bardziej delikatne, puszyste dodaję ubite białka. Robi się je szybko, także polecam! SKŁADNIKI : 40 dag fileta piersi z kurczaka 2 jajka
Basia w kuchnicevapcici ;) ). Te są kumulacją tego, co akurat miałam w lodówce i preferencji smakowych męża,czyli w skrócie mówiąc - jest pikantnie. Bez zbędnych wstępów, zapraszam do wypróbowania. :) 1 średnia, podwójna pierś kurczaka 1 mała puszka ananasa 2 cebule patyczki do szaszłyków marynata: ok. 50ml pikantnego sosu pomidorowego (u mnie ketchup Madero z papryczką jalapeno) kilka łyżek syropu z ananasa w puszce(...)łyżka pikantnej papryki w proszku 1-2 łyżki oliwy/ oleju rzepakowego sól, pieprz do smaku, ew. ulubione przyprawy do grilla Pierś kurczaka płuczemy i osuszamy. Kroimy ją w niezbyt grube, kilkucentymetrowe paski i odkładamy na bok. Z podanych składników przygotowujemy marynatę. Obtaczamy w niej dokładnie mięso i odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przystępujemy do tworzenia szaszłyków. Na każdy
Kuchenna Kontrrewolucyazapraszam na ich cytrynowo - limonkową wersję. Tak przygotowane mięso jest bardzo soczyste , rozpływające się w ustach a panierka z płatków kukurydzianych nadaje mu chrupkości Składniki ( 4porcje ): filet z piersi kurczaka - 4szt czosnek - 1ząbek sok z połowy cytryny sok z połowy limonki oliwa - 2-3łyżki jajko - 1szt płatki kukurydziane - 4szkanki sól , pieprz Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka myjemy , osuszamy ręcznikiem
Bazylia kontra RozmarynPyszny, lekko słodki sos świetnie komponuje się z delikatnym mięsem kurczaka. Do tego jest szybki i prosty w wykonaniu. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 3 cebule łyżka miodu łyżka mąki szklanka bulionu (warzywny lub drobiowy) sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka Przygotowanie Pierś kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni. Odstawiamy. Cebulę kroimy w plasterki, podsmażamy
e-PrzepisyKulinarnewierzchu usmażonego już mięsa. Naprawdę świetna sprawa, o ile nie przesadzi się z wielkością użytego filetu... Ja prawie padłam po jednej porcji, ale warto było. ;) 2 porcje 1 mała pierś kurczaka 4 grubsze plastry żółtego sera 2 łyżki stołowe miękkiego masła 1 spory ząbek czosnku kilka gałązek świeżej natki pietruszki sól morska świeżo mielona świeżo mielony czarny pieprz słodka papryka(...)proszku kilka plastrów ananasa z puszki olej rzepakowy do smażenia mąka, jajko, tarta bułka -> do panierowania Pierś płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Dzielimy ją na dwie części. Każdą z nich przekrawamy wzdłuż, jednak nie do końca, by dwa podzielone płaty wciąż były ze sobą połączone. Każdy z płatów ubijamy lekko tłuczkiem do mięsa, najlepiej przez foliowy woreczek
Kuchenna Kontrrewolucya600g piersi kurczaka 1 pęczek natki pietruszki 1 żółtko 1 roztrzepane jajko 1 namoczona w mleku bułka kilka kromek chleba tostowego tłuszcz do smażenia sól, pieprz Pierś kurczaka mielimy w maszynce z drobnym sitkiem lub dobrze siekamy (u mnie to drugie). Przekładamy je do miski i wlewamy do niego żółtko oraz wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i namoczoną bułkę. Doprawiamy
Kuchenna Kontrrewolucyatrzeba go też zagniatać "godzinami." Jest to najlepsze ciasto drożdżowe, z jakim miałam do czynienia do tej pory, zaraz po tym na rwane bułeczki - klik. Pozostałe składniki: 1 pierś z kurczaka 250 gramów świeżego szpinaku 5 suszonych pomidorów w zalewie z oleju 5 ząbków czosnku sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 150 gramów sera feta 150 gramów śmietanki(...)masła (do smażenia i wysmarowania formy) odrobina oliwy z oliwek (do smażenia) odrobina bułki tartej (do obsypania formy) Wykonanie: W pierwszej kolejności należy wykonać ciasto na tartę - klik. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę lub prostokąty. Podsmażyć mięso krótko (tylko do "zbielenia") na oliwie z oliwek, dodać sól i kolorowy pieprz. Przełożyć z patelni do miseczki
Garniec Magaliedzisiejszemu menu zafundujecie sobie wspomnienia z cudownych, greckich wakacji ... Koniecznie pooglądajcie zdjęcia, usiądźcie na chwilę i powspominajcie, zajadając oczywiście kurczaka z cudownym szałwiowym sosem ... Składniki: 1/2 kg piersi z kurczaka 1 duża cebula 100 ml białego wytrawnego wina 1 cytryna 1 gałązka świeżej szałwii sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek łyżka stołowa masła Wykonanie(...)Pokroić cebulę w piórka, na patelni rozgrzać oliwę z masłem, podsmażyć cebulę. Pierś umyć, pokroić w kostkę lub w plastry. Obsypać solą i pieprzem. Dodać do cebuli, chwilę podsmażyć. Całość zalać winem oraz szklanką wody, dusić około 30 minut na małym ogniu (aż mięso zmięknie). Cytrynę wyszczotkować i sparzyć. Pokroić w plastry. Można również wykorzystać sam sok z cytryny
Garniec MagalieMoja propozycja na dzisiejszy obiad to kurczak w cieście naleśnikowym. Kawałeczki kurczaka, podane z ziemniaczkami, surówką i pysznym sosikiem.... mniam! Polecam! Kurczak w cieście Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka, jajko, szklanka mleka, szklanka mąki, sól, pieprz, słodka papryka, łyżeczka przyprawy do kurczaka, olej. Wykonanie: Filet z piersi z kurczaka myjemy, osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków i kroimy w kostkę
paapilotkaadrobiowe kotleciki z jarmużem. Łatwe, szybkie, a jakie pyszne. Oczywiście jarmuż można zastąpić szpinakiem, świetny sposób na przemycenie zdrowego składnika do obiadu. Polecam! Przepis z tej strony. Składniki: podwójna pierś z kurczaka cebula 2-3 ząbki czosnku duża garść jarmużu sól, pieprz, przyprawa do kurczaka bułka tarta/otręby Pierś z kurczaka, cebulę, jarmuż i czosnek mielimy na gładką masę
NA MOIM TALERZUpojawiają się aromatyczne kurki to żal nie wyczarować z nich czegoś dla odmiany :) Sos z kurek robiłam po raz pierwszy i mimo obaw wyszło smakowicie! - 400g kurek - jedna podwójna pierś z kurczaka - makaron z pełnego ziarna - koperek - jogurt 0% - szczypta mąki - 1 cebula - bulion drobiowy - 2 ząbki czosnku Podsmażamy cebulkę wraz z kurkami, po 10 minutach dodajemy pierś z kurczaka
upichconarozkoszy podsmażanych grzybów, suszonych owoców, gotującego się ryżu jaśminowego z dodatkiem krojonego koperku :) Składniki (na 4 porcje) - opakowanie boczniaków - opakowanie pieczarek - 8 sztuk suszonych śliwek - jedna podwójna pierś z kurczaka - 1/4 szklanki słodkiej śmietany 30% - koperek - 1 szklanka bulionu drobiowego (może być z kostki rosołowej rozpuszczonej w szklance wody) - olej rzepakowy do podsmażenia - 4 woreczki ryżu jaśminowego (jedna porcja(...)jeden woreczek) Na rozgrzaną oliwą patelnie wrzucamy umyte, oczyszczone, pokrojone w grube paski boczniaki i pieczarki, podsmażamy ok 3 minut, dorzucamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, podsmażamy kolejne 3 minuty. Całość zalewamy szklanką bulionu drobiowego, dodajemy przekrojone w pół suszone śliwki, podgotowujemy na małym ogniu ok 10 minut. Dolewamy śmietanę (w zależności od gustu nie musi być akurat
upichconaszpinak - na co tylko mamy ochotę! Tak przygotowany kurczak jest soczysty i rozpływający się w ustach, ze wspaniałym aromatem długo dojrzewającej szynki. Uwaga : uzależnia ;) Składniki: 2-3 pojedyncze piersi kurczaka, pęczek zielonych szparagów, kilka plasterków szynki długo dojrzewającej, sól, pieprz mąka, oliwa z oliwek, pesto bazyliowe, świeża bazylia, śmietanka kremówka Szparagi oczyścić i odłamać łykowate końcówki, ugotować(...)osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i przelać zimną wodą. Pierś kurczaka umyć i oczyścić, przekroić w poprzek na dwa cieńsze filety. Oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Każdy filet obwinąć szynką. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć wcześniej przygotowanego kurczaka z każdej strony przez około 6 minut. Następnie należy wlać śmietankę i dodać pesto - ilości według uznania*. Całość
Plate of Joy