kurczakiem jadłam wielokrotnie i w sumie zawsze mi smakowały (głównie dlatego, że jadaliśmy je z surówkami z kapusty – dla mnie połączenie idealne). Tym razem użyłam indyka, który zajmował tylko miejsce w zamrażalniku. Co do rodzaju mięsa, można oczywiście wykorzystać kurczaka, ale wiecie jak to jest teraz z kurczakiem. Jakościowo jednak indyk wygrywa. Składniki: 500 g piersi z indyka
KardamonovyBardzo lubię też pasztety warzywne, wegetariańskie wśród których prym ostatnio wiodą strączkowe. PRZEPIS NA PASZTET DROBIOWY Składniki na pasztet drobiowy: 1 kg mięsa drobiowego (np kurczak, indyk) ugotowanego (mogą być udka, mogą być piersi, najlepiej mieszanka mięsa białego i ciemnego – może być z rosołu) 2 marchewki ugotowane 1 pietruszka ugotowana 3 ziemniaki ugotowane 1 cebula 1 jajko 5 łyżek bułki
Dorota Smakujejadaliśmy je z surówkami z kapusty - dla mnie połączenie idealne). Co do rodzaju mięsa, można oczywiście wykorzystać kurczaka, ale wiecie jak to jest teraz z kurczakiem. Jakościowo jednak indyk wygrywa. Składniki: 500 g piersi z indyka pół małego pora (biała część) pół cukinii pół czerwonej papryki 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 3/4 łyżeczki curry pół łyżeczki mielonej słodkiej
KardamonovyZapraszam Was także do przepisów na inne sałatki na bazie rukoli: Sałatka z quinoa, batatami i granatem Sałatka z rukolą i szynką parmeńską Sałatka z piersią indyka, fetą i pomidorkami koktajlowymi Sałatka z kurczakiem, jajkiem, pomidorami i kukurydzą Sałatka na rukoli z kurczakiem, papryką i selerem naciowym Sałatka na rukoli z kurczakiem, papryką i selerem naciowym Przepis na sałatkę
Kuchnia BazyliiZrobiłam to dzisiaj dla mojego wnuka, dla mnie oczywiście dodałabym więcej carry pasy. Warto wprowadzać naszym maluchom inne smaki Danie wyszło bardzo smaczne, polecam. Kurczaka pokroić
Kuchnia PokoleńMiałam dzisiaj gościa na obiad. Ona bardzo lubi taką kuchnię, więc musiałam dla niej to wyczarować. Smakowało nam bardzo. Przygotowanie marynaty – jogurt włożyć do miski
Kuchnia PokoleńPyszne, sycące, jednogarnkowe danie. Do jego przygotowania wykorzystałam mięso z piersi indyka ale równie dobrze może to być kurczak. Również fasola zostawia pole do eksperymentów - mi do dań meksykańskich pasuje czerwona ale możecie popróbować z innymi rodzajami (lub mieszanką). Dzień przed gotowaniem zalewamy fasolę wodą i zostawiamy na noc. Aby przyspieszyć przygotowanie możecie użyć fasoli z puszki
Milion SmakówKurczak przez wielu kochany – przez wielu również znienawidzony. Nie musi być on jednak banalny! Dzisiaj przygotujemy kurczaka w nieco inny sposób! Przygotuj: filety z kurczaka placki
MarcinChefwymaga smarowania masłem bo nie jest suchy :) Polecam spróbować :) najlepiej smakuje z bułeczkami własnej roboty ....np tymi z przedziałkiem Składniki : - 800 g mięsa z kurczaka ,najlepiej nóżki bo mają lepszy smak od piersi ( waga już po ugotowaniu i obraniu ) - 250 g wątróbki drobiowej - 1pietruszka - 1/4 średniego selera - 2 marchewki - 2 jajka - 1/2 bułki - 2 duże łyżki masła - 2 liście laurowe
Wypieki Renerazem jest jako balans i łącznik między smakami. W połączeniu z indykiem mamy sycący, smaczny obiad, wykonany przy minimalnym nakładzie pracy. Polecam również kurczaka curry z mleczkiem kokosowym . Składniki: 500 g piersi z indyka 1 duża czerwona papryka 3 ząbki czosnku 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 2 - 3 łyżki żółtej pasty curry 2 - 3 łyżki oleju świeżo mielony pieprz
Kuchcik gotujeRoladki z tortilli z szarpanym kurczakiem Kolorowe i przepyszne koreczki z placków tortilli. Szybkie i proste w wykonaniu. Świetne zarówno jako przekąska na przyjęcie jak i jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Polecam! Składniki: 1 filet z kurczaka – pieczony, smażony lub gotowany (mogą być nawet kotlety z piersi) 10 dkg boczku wędzonego pół papryki (u mnie
Blog z Apetytemwiecie jak się do tego zabrać, dajcie znać, nakręcę dla Was filmik - a następnie wyciąć połowę mięsa. Najlepiej po prostu luzując odciąć połowę piersi i mięsa z ud. Ważne, aby nie wycinać skóry z kurczaka, posłuży nam jako wrap do zawinięcia :) Mięso z kurczaka razem z wątróbką i jogurtem blendujemy na gładką masę. Nie żałujcie przypraw, dodajcie co najmniej
Spektrum Smakuposiekaną cebulę i czosnek. Dodać potarty imbir, rozkruszone ziarenka kardamonu, korę cynamonu, listki curry, kurkumę smażyć wszystko aż cebulka zmięknie. Piersi kurze pokroić w małe kawałeczki i wrzucić na patelnię. Przesmażyć lekko, tylko tyle żeby straciły kolor surowizny. Kurczaka nie można smażyć za długo bo będzie suchy. Wlać mleczko kokosowe, pomidory z puszki, dodać pastę curry i zagotować. Doprawić
Kuchnia PokoleńRolowane , glazurowane udko na risotto z warzywami Udko to całkiem niezły kawałek kurczaka , soczyste mięso , nieco bardziej ,wyraziste niż filety z piersi .. Ciekawie przyrządzone , nie ma sobie równych . Glazura jest z dodatkiem miodu z mniszka , co sprawia ,że udko apetycznie błyszczy i nieziemsko smakuje . Risotto warzywne , to..po prostu risotto Mój starszy syn uwielbia je , więc często gości(...)grzybków .. mniam.. warzywne też obleci Jakoś dzisiaj nie mam weny do pisania , więc wstęp ciut niemrawy , wybaczcie , czasami tak już jest Składniki na 4 porcje : 4 udka z kurczaka , wyfiletowane z kości , ze skórą ( skóra musi być , to ważny element ) 1 łyżka miodu z mniszka ( może być też pszczeli ) 1 łyżka octu balsamicznego , najlepiej figowego ale może być zwykły
Ogrodnik w podróżyrazem i nacieramy całego kurczaka w środku i na zewnątrz, zostawiamy na około 3-4 godziny w lodowce. Pod skore na piersi wkładamy tymianek i kawałki masła. Z butelki z piwem ściągamy etykietę i nadziewamy na nią kurczaka, ustawiamy na blasz. Na około kurczaka układamy pokrojone w ćwiartki ziemniaki , cebule i połówki marchwi, posypujemy warzywa sola, pieprzem i polewamy
PychaDania