marynaty może również czynić cuda. Dlatego skorzystałam z przepisu Asi z Kwestii Smaku, na filety z kurczaka w glazurze miodowej z sosem sojowym i powidłami śliwkowymi. Przepis dopasowałam do potrzeb, ale sam pomysł na marynatę i pieczenie pozostał. Składniki: - 2 duże piersi i 2 udka (bez skóry) Marynata: - 3 łyżki ciemnego sosu sojowego - 4 łyżki miodu lipowego - 4 łyżki(...)marynatą. Woreczek zamykamy szczelnie (gumką recepturką), dokładnie rozprowadzamy marynatę i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 3 godziny. Co jakiś czas mieszamy mięso z marynatą (oczywiście w zamkniętym woreczku). Zamarynowane piersi i udka przełkładamy do małej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190° C na 25 minut. Tyle czasu potrzebują filety, udka musiały jeszcze ok. 20 minut się dopiec. Pozostały
mojewypiekiinietylkopewnością przypadnie do gustu każdemu. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i grzybami (6 porcji) Składniki: 400 g ulubionego makaronu, najlepiej krótkiego 2 garści szpinaku baby, lub klasycznego posiekanego 1 łyżka oleju roślinnego 2 piersi bez kości, pokrojone w cienkie paski 1 cebula, pokrojona w kostkę 250 g pieczarek (lub jeszcze lepiej grzybów leśnych(...)smaku Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, aż będzie al dente, czyli lekko twaradawy i odcedź. W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, dodaj kurczaka, cebulę i grzyby i dopraw solą i pieprzem. Smaż przez około 5-7 minut, aż kurczak zacznie się rumienić, dodaj czosnek i smaż przez około 30 sekund. Podkręć ogień, wlej
karmelowycebulka zmięknie. Dodać curry, sos sojowy, vegetę, potarty oczyszczony imbir, suszone listki kolendry, wymieszać i chwilkę podsmażyć. Piersi kurze pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię. Delikatnie posolić, ale uważajcie sos sojowy jest dość słony. Smażyć chwilkę co chwilkę mieszając aż kurczak straci kolor surowizny. Wlać wodę, dodać fasolkę szparagową i gotować około 5 minut. Wlać mleczko kokosowe, dodać
Kuchnia Pokoleńlubi domowego schabowego? Nie zawsze jednak mamy pod ręką wieprzowinę albo zwyczajnie nie mamy na nią ochoty. W takich sytuacjach robię drobiową wersję popularnego schabowego, sznycle albo z kurczaka albo z indyka. Dużo łatwiej je cieniutko „rozklepać” i szybko usmażyć, a są przepyszne. Dziś prosty klasyczny przepis na sznycel z indyka. Podałam go z klasycznym puree ziemniaczanym i marchewką(...)Kotlety ruskie – Kotlety ziemniaczane nadziewane kapustą – Kotlety z kurczaka z majonezem – Kotlety z kalafiora – Kotlety ziemniaczane nadziewane szpinakiem Kotlety mielone Kotlety rybne Kotlety mielone z kurczaka Kotlet de volaille Kotlety ziemniaczane SZNYCEL Z INDYKA PRZYGOTOWANIE: 20 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 2-4 plastry piersi z indyka – 1-2 jajka (niej więcej jedno jajko rozmiar
nietylkopasta.plciekawe, poprawiające humor, każdy przepis ma piękne zdjęcie gotowej już potrawy. Na pewno jako pierwsze wypróbuję domowe mini bułeczki z piersią kaczki, dymką i zielonną fasolą, kruche ciasto z kremem waniliowym i jagodami, krem z buraków i ciecierzycy, chrupiącego kurczaka z masłem szalotkowym i sałatką z młodych ziemniaków, a to tylko kilka z przepisów, które mnie zaciekawiły :-) Polecam, fajna pozytywna
kruche babeczkipłatków kukurydzianych. Smaczne i zdrowe danie, którym zachwyci się z pewnością każde dziecko i Wy sami :) Składniki:1/2 kg piersi z kurczaka2 szklanki płatków kukurydzianych2 jajkasól, pieprz1/3 łyżeczki ostrej papryki1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki4 łyżki oleju rzepakowegoPrzygotowanie:Kurczaka kroimy w nieduże
Krokusowy Domkurczak 2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka białego pieprzu 1 płaska łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka żelatyny Wykonanie: Z kurczaka odkrawamy całe mięso ze skórą. Nie musimy robić tego bardzo dokładnie, pozostałą część zużyjemy do zupy. Niecałą połowę piersi kroimy w kostkę 1 ½ cm, dodajemy odrobinę soli. Do pozostałego mięsa dodajemy 2 łyżeczki soli, pieprz, gałkę muszkatołową i żelatynę. Mieszamy
Smaki Ewyfast-foody. Do przyprawienia użyłam papryki i soli, ale nic nie stoi na przeszkodzie żebyście użyli gotowej przyprawy do kurczaka (najlepiej takiej bez soli i glutaminianu sodu) lub własnej mieszanki przypraw. Składniki (3 porcje): 500 g filetu z piersi indyka/kurczaka 3,5 szklanki płatków kukurydzianych 2 jajka 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki sól
Powiedz dietom nieSkładniki: 100 g ryżu 400 g pomidorów krojonych w puszce 200 g piersi z indyka bazylia, oregano, papryka ostra mielona, sól, pieprz 1 cebula Pierś z
Moje-pitraszenieKotlety mielone z indyka to nasza propozycja na zdrowy, dietetyczny obiad. Kotlety możemy podać na obiad z dodatkiem pysznej mizerii z ogórkami, albo z marchewką z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pepperoni penne z kurczakiem Pepperoni penne , to szybki sos do makaronu, ze świeżej słodkiej papryki i kurczaka . Fajne danie , nie wymagające zbyt wielu przygotowań . Szybkie i
Ogrodnik w podróżypiersi z kurczaka 200 g smietany majeranek czosnek granulowany jarzynka 3 saszetki ryzu 2 cebule Mieso umyc, osuszyc i pokroic w kostke Piers pokrojona doprawiamy przyprawami i odstawiamy do lodowki na godzine Kroimy cebule w piorka Na rozgrzanej patelni z olejem podsmarzamy cebule Dodajemy mieso i razem smarzymy, a potem dusimy
Klaudynkowa kuchniaMakaron z brokułami i kurczakiem mam dla was prosty i szyki do zrobienia obiadek, zobaczcie sami Składniki: makaron penne(rury) brokuł cebulka 2 łyżki mąki śmietanka 30% rosołek drobiowy w kostce serek topiony w kostce dwie piersi dodatkowo można starty żółty ser(nie koniecznie) brokuły ugotować w osolonej wodzie,makaron również w garnku na odrobinie oleju smażymy cebulkę
Swojskie jedzonkoIndyk w sosie z zielonym groszkiem to danie, które idealne łączy się z kaszą jęczmienną i gryczaną. Indyk jest bardzo delikatnym mięsem i trzeba uważać, aby
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!temu stałam się szczęśliwą mamą :) Każdy z nas wie, że najlepiej dla naszego maluszka jest, by karmić go piersią, bo mleko mamy jest najlepsze:) A co za tym idzie... oczywiście dieta mamy... wszędzie tylko słyszę, że powinnam jeść gotowanego kurczaka i marchewkę, ale ile można? Czemu nikt nie mówi o szpinaku? Postaram się każdej świeżo upieczonej mamie urozmaicić
Aga w kuchni