Zapiekłam je w piekarniku w sosie. Sos zrobiłam na bazie klasycznego sosu beszamelowego, ale dodałam jeszcze przecier pomidorowy i pastę paprykową. Całe danie smakowało pysznie i było bardzo sycące. Co ważne jest naprawdę warte wypróbowania, bo u mnie już drugi raz było na obiad, a to o czymś świadczy :). Polecam gorąco! ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI(...)pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić na niewielkie kawałki. Pieczarki wrzucić na patelnię, odparować płyn, dodać masło i cebulę, przesmażyć. Na osobnej patelni podsmażyć piersi z kurczaka na łyżce oleju. Do podsmażonego kurczaka wrzucić pieczarki i cebulę, dodać sos sojowy, śmietanę kremówkę, przyprawić solą i pieprzem, dusić około 15 minut. Zestawić z ognia, posypać posiekaną kolendrą i natką pietruszki
Zakątek rozkoszy kulinarnychwycięciu z mięsa całego kręgosłupa i spłaszczeniu kurczaka na poziomie mostka. W ten sposób można również kurczaka z powodzeniem na płasko zamarynować, a później upiec na grillu, usmażyć na patelni czy nawet ugotować na parze. Kładziemy sobie kurczaka na desce, piersiami do dołu. Ostrym nożem lub nożyczkami wycinamy mu cały kręgosłup, od kuperka do szyi. Kości kręgosłupa razem z kuperkiem(...)kawałki zimnego masła – po 2 plasterki na pierś i po 1 na udko. W miseczce mieszamy ze sobą oliwę, sól, pieprz, proszek do pieczenia (po co proszek? sprawdźcie TUTAJ ), suszony tymianek, dwukrotnie przeciśnięty przez praskę lub roztarty bokiem noża na desce czosnek. Taką mieszanką smarujemy dokładnie całego kurczaka – 1/3 zużywamy na wnętrze kurczaka, 2/3 na skórkę. Cytryny myjemy najpierw
Karo in the Kitchenszersze paski, dynię w grubą kostkę. Piersi z kurczaka myjemy osuszamy, kroimy w paski i dodajemy do warzyw. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą, osypujemy mieszankę warzywną, dodajemy olej i mieszamy. Ilość przypraw zależy też od Waszego upodobania, możecie dodać więcej soli czy pieprzu. Warzywa przekładamy do blaszki i przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni, pieczemy na środkowym
Sama słodycz i szczypta chiliśrodka włożyć nadzienie. Po skórę na piersi włożyć cienkie plastry masła. Kurczaka zszyć tak, żeby nadzienie się nie wysypało. Nogi związać nitką. Skrzydła przypiąć wykałaczkami lub obwiązać nitką. Dno żaroodpornego naczynia posmarować olejem, włożyć kurczaka, po bokach obłożyć go pokrojonymi w ósemki jabłkami. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiowa. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50 minut w temp. 170stC
Obiad gotowysoląc i pieprząc ot zrobić jajecznicę.Wyjąć piersi kurczaka , ułożyć na każdej z nich plastry szynki.Na niej rozsmarować jajecznicę , położyć sporo liści bazylii.Całość zwinąć ciasno w roladki.Roladki dobrze spiąć wykałaczkami,aby mam się nie rozpadła podczas smażenia. W rondlu rozgrzać masło i smażyć na złoty kolor roladki.Mozemy je też zapiec w piekarniku w 180 stopniach.Rolady zdjąć z palnika
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipiersi kurczaka • 4 łyżki zielonego pesto • sól, pieprz do smaku • 2 pomidory • 1 kula mozzarelli Wykonanie: • Filety posypać solą i pieprzem, posmarować z każdej strony zielonym pesto i odstawić do lodówki na 30 minut. • Blachę do pieczenia posmarować olejem, ułożyć filety i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 st.C
To co kochamZdejmij z ognia i odstaw. Pokrój pierś z kurczaka, dopraw solą, pieprzem i usmaż. Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu, a następnie wymieszaj go w misce z usmażonym kurczakiem, kukurydzą, czerwoną fasolą i sosem pomidorowym. Przenieś mieszaninę do przygotowanego naczynia, od góry ułóż pokrojoną paprykę, chorizo i posyp wszystko startym serem. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni i piecz zapiekankę
ale Pyszniemikrofalówce, odciśniętego z nadmiaru wody 2 piersi kurczaka bez skóry i kości, pokrojone w kostkę 220 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 200 g serka śmietankowego 2 szklanki startej na tarce mozzarelli 2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść średniej
karmelowywedług własnego gustu 1 łyżka oliwy koperek Pierś z kurczaka pokroić w kostkę [ ja miałam mięso gulaszowe drobiowe już pokrojone].Miód , lutenicę, musztardę i przyprawy wymieszać.Dodać do mięsa , wymieszać razem i odstawić na 1-2 godziny.Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą , dodać cebulę i marchewki pokrojone w kostkę.Piec w piekarniku do miękkości mięsa, pod koniec dodać koperek
Moje domowe kucharzeniełyżeczki chili Wykonanie:Składniki marynaty połączyć. Pierś z kurczaka pokroić na kawałeczki, posypać solą, wymieszać z marynatą i włożyć na noc do lodówki lub na min 3 godziny. Pieczarki przekroić na połówki, posmarować oliwą i posypać papryką, ananasa pokroić w grubą kostkę. Nadziewać na przemian na patyczki do szaszłyków. Piec w piekarniku w 180°C przez ok. 30 minut
Blondynka Gotujeużyć boczku), ja dałam co miałam. Zapobiegnie ona wysychaniu piersi, która jest pozbawiona tłuszczu. Dzięki temu będzie soczysta, ale nie tłusta, ponieważ wszystko spłynie na blaszkę. Jednak nim spłynie będzie tworzyć taki ,, filtr UV" na skórze. :) Nogi i skrzydełka można związać paskiem folii aluminiowej. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Po 10 min zmniejszamy temperaturę(...)kolorek. Pod koniec można zwiększyć temperaturę do 190 stopni, ale to już indywidualna sprawa każdego. Po wyjęciu z piekarnika, zdejmujemy słoninę, usuwamy cytrynę i po 10 min jak sobie mięso odpocznie czyli zamkną się pory możemy kroić. Kurczak jest lekko pikantno - cytrynowy, aromatyczny i soczysty. Polecam czasem spełnić swoje kulinarne zachcianki, które podane z sałatą i młodymi ziemniaczkami
Dieta moja pasjaplaster filet indyka .Piersi z kurczaka i mięso z indyka obtoczyć w marynacie ,wmasować ja jak najwięcej w mięso. Przełożyć do miski ,przykryć i odstawić na dobę. Po tym czasie zrolować mięso z indyka ,w środek włożyć piersi z kury .Całość umieścić w siatce wędliniarskiej ,ułożyć dość ciasno ,zawiązać końce .Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 ° C,piec
w mojej kuchninajgrubszej części uda i piersi. Czas pieczenia zależy od wagi kurczaka. Przyjmuje się zasadę, że na 1 kg kurczaka trzeba poświęcić 50-60 minut pieczenia w temperaturze 180 stopni . My lubimy dobrze wypieczony drób i kurczaka o wadze 1,8 kg pieczemy 2-2,5 godz., obserwując jak kura zachowuje się w piekarniku i czy czy aby się nie przypala
Niedzielny kucharzpieprz biały, pieprz czarny, natka pietruszki Piersi z kurczaka płuczemy, oczyszczamy, lekko rozbijamy, nacieramy oliwą, doprawiamy białym pieprzem, solą oraz natką pietruszki odstawić do lodówki pod przykryciem na około 30 minut. Następnie przekładamy mięso do rękawa do pieczenia, lub zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i szatkujemy
Moje-pitraszenieduszę jeszcze minutę. Doprawiam pieprzem. Piersi kurczaka doprawiam solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką z każdej strony. Nożem wycinam wgłębienie w piersi zarówno jednej, jak i drugiej do których nakładam po porcji farszu. Tak przygotowane piersi przekładam do naczynia żaroodpornego, w którym dodatkowo umieszczam pokrojone pomidorki koktajlowe i pomidora malinowego. Całość zapiekam w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez
Mango Papajakeczupem, obsypujemy oregano. Farsz: Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Pieczarki kroimy w plasterki. Razem z kurczakiem smażymy na rozgrzanej patelni. Pomidora kroimy w kosteczkę. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Przygotowanym farszem napełniamy babeczki. Foremki wstawiamy do nagrzanego do 220*C piekarnika na około 12 minut
VioletoweKucharzenieSkładniki: 4 bułki do hamburgerów 1 pierś z kurczaka pomidor sałata lodowa 1/2 zielonego ogórka 1 mała cebula 4 plastry żółtego sera mąką, jajko i bułka tarta do panierki sól, pieprz czosnek sos czosnkowy Mięso podzielić na cztery plastry, natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem. Opanierować i usmażyć. Bułki przekroić i podpiec w piekarniku. do środka każdej bułki wkładać sałatę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasmaku słodką papryką, solą i pieprzem. Piersi przekrawamy wzdłuż, żeby powstały 4 cienkie kotlety. Lekko rozbijamy tłuczkiem i posypujemy z dwóch stron przyprawą do kurczaka. Składniki zalewy zagotowujemy. Surowy ryż wysypujemy na dno naczynia żaroodpornego. Układamy na nim cebulę pokrojoną w piórka. Na wierzch wykładamy kurczaka. Wszystko zalewamy zalewą. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 190 stopni
Pobite gary Barbarypieczarki :) Przygotowanie: Schab oraz pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę i obsypałam przyprawami, jakie lubię najbardziej, między innymi: papryka słodka, ostra, przyprawa do szaszłyków oraz india bombay masala. Odstawiłam mięso na 10 minut i pokroiłam cebulę. Nadziałam mięso na przemian z cebulą: schab/cebula/pierś z kurczaka/schab/cebula/pierś z kurczaka Wstawiłam do piekarnika na ok 25 minut i piekłam
The Sweet Damselboczku, pokrojonego w kostkę 250 g piersi z kurczaka, pokrojonej w cienkie krótkie paski 1 gałązka oregano lub tymianku 150 g śmietany 18% 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku Dodatkowo: wędzony tarty ser do posypania szczypiorek do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania gniazdek : Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Z ciasta
My Culinary ArtSKŁADNIKI 4 zwykłe bułki 4 piersi z kurczaka 1 camembert 2 pomidory sól, pieprz, zioła do marynaty, oliwa z oliwek, świeża bazylia, czosnkowa oliwa z oliwek Oczyścić kurczaka, delikatnie utłuc. Zamarynować w soli, ziołach i oliwie z oliwek. Grillować na 4 do pięknego zarumienienia. Jeśli macie "wczorajsze" bułki, proponuję podgrzać je w piekarniku, odzyskają świeżość i będą chrupkie :D Pomidorka
MarciochaKucharzyszpinaku (można użyć całego) - 400 g piersi z kurczaka - cebula - 3 ząbki czosnku - łyżka oliwy, masła i zielonego pesto (opcjonalnie) - sól i czosnek w proszku sos - 200 g jogurtu naturalnego - duże jajko dodatkowo -ok. 100 g startego, żółtego sera - 1 duży pomidor Przygotowanie: Mięso dokładnie umyć i pokroić w drobną kostkę, doprawić. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Cebulę
Kuchnia Ellieprzyznać, że faktycznie był wyśmienity, a pierś wyszła wyjątkowo soczysta. Zapach, który unosił się w całym domu podczas pieczenia wszystkich nas przyprawiał o ślinotok. Szkodniki orbitowały wokół kuchni i co pięć minut pytały, kiedy będzie gotowe:) Talerze zostały opróżnione w tempie ekspresowym. Jedynym minusem kurczaka pieczonego w ten sposób, jest konieczność umycia piekarnika... Czytaj dalej
Gotuj z Misiem