przyszłość przewiduję robienie takich placuszków jako dodatku np. do gotowanego lub smażonego kurczaka( piersi). Czas: 10 minut Składniki: garść ( 6 łyżek ) ugotowanego makaronu nitki 1 jajko ( małe) 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki masła 2 łyżki oleju z pestek winogron szczypta soli szczypta pieprzu 1 duży pomidor 1 łyżka otartego świeżego rozmarynu ( lub zamiennie szczypta ulubionych suszonych ziół
Buniabaje w kuchniznakomicie komponuje się z pomidorami. Tak całymi jak i wszelakimi sosami z ich dodatkiem. Ciasto: szklanka wody gazowanej szklanka mąki 3 jajka 1/2 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu płaska łyżeczka proszku do pieczenia szklanka wiórków kokosowych Oraz: łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 piersi z kurczaka ręczniki papierowe olej do smażenia
Dieta moja pasjasamo można przygotować pierś z kurczaka. Sos serowy, który podajemy do roladek robi się błyskawicznie – ugotujemy go w czasie, gdy mięso będzie w piekarniku. Danie powinno przypaść do gustu amatorom serów pleśniowych i nie tylko – ja za nimi nie przepadam, a roladki bardzo mi smakowały. Roladki z indyka: 2 sznycle z piersi indyka(...)muszkatołowej 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 sznycle z piersi indyka (2 x 150 g) 2 garści świeżego szpinaku baby 2 łyżeczki tartego parmezanu 50 g sera gorgonzola 8-10 pomidorów suszonych z zalewy 4 plastry szynki dojrzewającej np. parmeńskiej, serrano granulowany czosnek, sól morska, świeżo mielony pieprz
Poezja smakuokoło 250 g ) Ugotowane lub upieczone mięso z piersi kurczaka – 200 g Brokuł – 200 g Ser mozzarella – 100 g Cebula – 30 g 1 ząbek czosnku Kilka liści świeżej bazylii Oliwa z oliwek Sól i pieprz Sos pomidorowy: Czerwona cebula – 1 szt. Puszka krojonych pomidorów – 1 szt. Czosnek – 3 ząbki 1/2 kieliszka czerwonego lub białego wina
ale Pyszniemoże stanowić samodzielne danie, gdy dodamy do niej upieczoną, pokrojoną pierś z kurczaka lub ser feta. Nam posłużyła jako dodatek do drugiego dania. Składniki: 1/2 główki sałaty masłowej ( najlepiej ze środka) 1/2 czerwonej papryki 1/2 papryki żółtej kilka plasterków chili 1 ogórek gruntowy polski 1 pomidor malinowy polski garść listków świeżej bazylii Dressing: 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez
Gosia gotujeSKŁADNIKI : 500 g piersi z kurczaka 200 ml jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka tymianku SAŁATKA(...)główkai sałaty lodowej 100 g fety, pokrojonej 2 wyfiletowane pomarańcze 3 suszone pomidory, drobno pokrojone 3 łyżki oliwy z pomidorów 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę garść oliwek 1/2 czerwona papryka pokrojona w kostkę sól, pieprz do smaku Sałatę szatkujemy, przekładamy do dużej miski i łączymy z pozostałymi składnikami. Wlewamy oliwę i doprawiamy do smaku. Mieszamy
Kulinarne Fantazje Mariolicałość. Sałatka z kurczaka, cukinii i czerwonego ryżu: 1 nieduża, podwójna pierś z kurczaka 2 małe cukinie lub 1 duża 1 ząbek czosnku 2 cebule szalotki 1 szklanka czerwonego ryżu (może być także „dziki”, brązowy lub zwykły biały) dwie duże garście rukoli (ok. 50 g) kilka pomidorów suszonych z zalewy lub pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka musztardy dijon
Poezja smakutikka masala jest fantastyczny! :) Składniki: 1. Marynata 2 duże piersi kurczaka (450 g) 1 szalotka posiekana mały kubeczek (110 ml) jogurtu lub dobrej, kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka płatków chili 1 płaska łyżeczka kuminu rzymskiego 4 łyżki soku limonki 2. Sos masala 4 duże pomidory 1 duża cebula 4 łyżki klarowanego masła lub oleju kukurydzianego do smażenia
Kuchnia Prezydentowejpełnoziarnistego makaronu - 1/2 opakowania mrożonego szpinaku (można użyć całego) - 400 g piersi z kurczaka - cebula - 3 ząbki czosnku - łyżka oliwy, masła i zielonego pesto (opcjonalnie) - sól i czosnek w proszku sos - 200 g jogurtu naturalnego - duże jajko dodatkowo -ok. 100 g startego, żółtego sera - 1 duży pomidor Przygotowanie: Mięso dokładnie umyć i pokroić w drobną kostkę, doprawić. Piekarnik nastawić
Kuchnia Elliecieszę się, że nie dostanę zwrotu. ;) Składniki na 4 porcje: 400 g piersi kurczaka lub polędwiczki wieprzowej 2 łyżki przyprawy do gyrosa 2 średnie ogórki gruntowe 200 g sera feta 200 g gęstego jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 pomarańczowa papryka 1 puszka pomidorów 12 czarnych oliwek 4 łyżki kukurydzy konserwowej świeżo mielony czarny pieprz olej
Pełny talerzsosie Romesco Składniki: około 250 g makaronu świderki lub penne 2 piersi z kurczaka 1 łyżeczka oregano 1/3 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka bazylii około 50 g parmezanu 1/3 pęczka cebuli dymki olej do smażenia Sos: 2 czerwone papryki 1 papryczka chili ½ szklanki migdałów 2 pomidory 2 suszone pomidory 2 ząbki czosnku garść posiekanej natki pietruszki skórka
Mania Gotowaniawłaśnie one budują warstwy smaku i cały kształt tego prostego dania. Piersi kurczaka kroimy w poprzek włókien w centymetrowe plastry, a te kroimy jeszcze na pół lub trzy części. Szykujemy marynatę z jogurtu, startego imbiru, przeciśniętego czosnku, soku z cytryny, soli i garam masali. Kurczaka dokładnie obtaczamy w marynacie i odkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny , najlepiej – na całą(...)podajemy z ryżem lub chlebkami naan, posypane świeżą kolendrą, skropione sokiem z limonki i z kleksem kokosowej śmietanki lub gęstego jogurtu. MIĘSO I MARYNATA 500-600g mięsa z piersi kurczaka 6 -7 łyżek naturalnego gęstego kwaśnego jogurtu 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mieszanki przypraw garam masala ½ łyżeczki
Karo in the Kitchenpokrojoną w plastry piersią kurczaka , np. z pieczoną w prosty i unikalny sposób jak w tym przepisie . Nie jest ani zimna, ani ciepła. Ta sałatka nie wymaga chłodzenia czy czasu do odstawienia – od razu po zrobieniu nadaje się do jedzenia. Cukinię myjemy, zostawiamy warzywo w skórce. Kroimy cukinię na mandolinie na milimetrowej grubości plasterki. Pomidory parzymy, następnie hartujemy zimną wodą
Karo in the Kitchenilość :) 6 plastrów żółtego sera bez dziur papryka wędzona w proszku kozieradka pieprz mielony sól olej Piersi kurczaka rozbić na mniej niż 1 cm grubości. Posypać piersi po obu stronach solą i pieprzem. Jedną stronę posypać kozieradką i odrobiną papryki wędzonej. Podzielić piersi na mniejsze sznycle. Na stronę oprószoną papryką położyć plasterki chorizo, na nią plastry ananasy. Przykryć plastrami sera(...)żółtego. Sznycle ułożyć na blasze polanej olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. kwadrans. Podawać z pieczonymi ziemniakami i pomidorami z cebulą. Muszę przyznać, że w Hiszpanii pomidory nie zachwyciły mnie smakiem. Były twarde i smakowały podobnie do kupionych w Polsce zimą. Ja na szczęście mam jeszcze swoje, które zostały zerwane z krzaków zielone, a dojrzewają
Weekendy w domu i ogrodzieKolejny przepis z udziałem szparagów. Tym razem przygotowałam je z białą kaszą gryczaną, piersią z kurczaka, fetą, pomidorkami koktajlowymi i uprażonymi ziarnami słonecznika. Danie jest smaczne
Oryginalny smak