SKLADNIKI500 g mielonej piersi drobiowej200 g szynki gotowanej 1 jajko 3 łyżki błyskawicznych płatków owsianych 3
zielonacukinkapiersi kurczaka 3 suszone papryczek chili ½ szklanki orzechów ziemnych lub nerkowca 1 papryczka chili około 3 łodygi cebulki dymki 1/3 szklanki pędów bambusa (opcjonalnie) ½ marchewki (opcjonalnie) zielona fasolka* (opcjonalnie) Marynata: 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka wina ryżowego lub octu ryżowego ¼ łyżeczki soli białko z jednego małego jajka Panierka: 3-4 łyżki skrobi
Mania Gotowaniakotlety z piersi kurczaka. 4 kotlety schabowe, 2 jajka, bułka tarta (około 80 gram), mąka pszenna, sól, pieprz, smalec do smażenia, 4 plastry ananasa, 4 plastry sera żółtego Kotlety roztłuc oprószyć solą i pieprzem. Jajka rozmącić w głębokim talerzu. Bułkę wysypać na duży talerz. Kotlety oprószyć mąką, zanurzyć w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej. Panierkę przycisnąć dłonią
królestwo garówpiersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z ewentualnych błon i nadmiaru tłuszczu i pokroić w niewielkie paski. Przygotować 2 miseczki. Do jednej wsypać mąkę, pieprz i sól i dokładnie wymieszać. Do drugiej wbić jaja i roztrzepać widelcem. Paski kurczaka panierować kolejno w mące z przyprawami, następnie w roztrzepanych jajkach i znów w mące. Odstawić na 10 minut, aby panierka dobrze przylgnęła
Gospodyni Miejskakurczaka kroimy na długości, tworząc cztery płaskie płaty. Następnie delikatnie je rozbijamy (nie mogą się uszkodzić). Na każdy cienki kotlet (na całej długości, po środku) układamy kawałki wędliny i żółtego sera. Następnie zawijamy delikatnie piersi w roladki (rolujemy). Do głębokiego talerza wbijamy dwa jajka, rozbełtujemy je widelcem. Dodajemy przyprawy (ilość pieprzu i soli, jak przy standardowej panierce) i znów mieszamy
Słodkie okruszkiKęski drobiowe - mogą stanowić dodatek do obiadu, lub samodzielną przekąskę. 1 podwójna pierś z kurczaka3 łyżki oleju rzepakowego1 łyżka ostrego ajvaru przyprawa typu vegeta, pieprz, odrobina
Praktyczna plpiersi z kurczaka 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki mąki z amarantusa 1 płaska łyżeczka nasion chilli 1 łyżeczka kurkumy 2 jajka sól i pieprz do smaku olej ryżowy do smażenia - za litr płacę 14 zł PRZYGOTOWANIE: W misce rozbełtać jako i dodać pozostałe składniki. Mięso obmyć i oczyścić. Pokroić w paski takie 2 cm grubości. Zanurzyć w panierce. Odstawić
ClauditteMissCookingproszku, sól, pieprz Wykonanie: Piersi oczyszczamy i dzielimy na filety. Oprószamy z każdej strony solą, chilli, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Wstawiamy do lodówki. W tym czasie płatki kukurydziane i orzechy kruszymy w blenderze. Jajko rozbijamy w głębokim talerzu, dodajemy do niego sól, pieprz, paprykę słodką oraz ostrą i mieszamy do połączenia się składników. Kawałki kurczaka obtaczamy kolejno w mące(...)jajku oraz w przygotowanej panierce kukurydziano- orzechowej. Kotlety smażymy na złoty kolor, z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Usmażone kotlety odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku
Podróż w kulinariawszystko co chrupie, a te chrupią bardzo mocno, czym grubsze płatki tym bardziej chrupiące kotleciki.Składniki:- piersi z kurczaka (u mnie 3-4)- mąka kukurydziana- 1-2 jajka- płatki kukurydziane (ok.250-300g)- sól i pieprz- olej kokosowy do smażenia- 1-2 łyżeczki oliwyPiersi z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na małe kawałki (niezbyt grube, grubsze przecinam na pół), lekko(...)przygotować sobie składniki do panierowania:1.miseczka z mąką kukurydzianą2.miseczka z rozbełtanymi jajkami (do których dodaję 1-2 łyżki wody i 1-2 łyżeczki oliwy- po to by nie odpadała panierka)3.miseczka z lekko rozdrobnionymi płatkami kukurydzianymi (moje były małe, więc tylko trochę je podusiłam tłuczkiem) Kawałki kurczaka maczamy po kolei : najpierw w misce z mąką, następnie w jajku
Smaczne Zdrowełyżeczki curry ½ łyżeczki majeranku ½ łyżeczki suszonego czosnku 2/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 3-4 szklanki płatków kukurydzianych Przygotowanie: Pierś umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze części. Do miski dodać jogurt naturalny, jajko i przyprawy. Wszystko wymieszać. Włożyć pokrojonego kurczaka. Zamarynować przez kilka godzin, a najlepiej całą noc w lodówce (wtedy mięso jest delikatne i kruchutkie, a takie jest najlepsze(...)nuggetsów). Płatki pokruszyć na drobniejsze (ja użyłam w tym celu blendera). Kawałki mięsa obtoczyć w płatkach, lekko dociskając palcami panierkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok. 25 minut. Smacznego Anulla
Fabryka pomysłówSzybka domowa chińszczyzna to nic trudnego. Wystarczy chiński makaron, trochę orientalnych sosów, przypraw i obiad w stylu azjatyckim gotowy w kilka minut. Do mięsa używam genialnej
Bernika - moj kulinarny pamietnikZobacz również: Noodle z kurczakiem i cukinią w sosie curry Filet z indyka w sosie miodowym z cytryną Kurczak tikka masala – prosty przepis Trudność Średnio zaawansowany Czas przygotowania 15 min. Czas gotowania 20 min. Całkowity czas 35 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE) Kotlety z filetów indyka 300 g filetów z piersi indyka pół szklanki płatków(...)KOTLETY 1 Pierś z indyka pokrój na kawałki i przy pomocy tłuczka uformuj kotleciki. W mięso z obu stron wetrzyj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy (sól, pieprz, rozmaryn, papryka, chili, oregano), tak mniej więcej po 1 łyżeczce. 2 Rozbij 1 jajko w miseczce. Namocz po kolei kawałki piersi i obtaczaj w płatkach kukurydzianych. 3 Podsmaż pierś na nagrzanej patelni
A to pestkaJuż nie raz mieliśmy ochotę z Madzią na sznycel z jajkiem sadzonym i fasolką. Akurat mieliśmy chwilę wolne czasu, więc postanowiliśmy zrealizować nasze plany… Nasza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jest pyszna, soczysta, a delikatna nuta cytryny delikatnie podkreśla smak drobiowego mięska. Do tego jeszcze chrupiąca panierka, skrywająca aromatyczne wnętrze.... mmmm... pyszności!!! Oczywiście najlepsza na panierkę jest własnoręcznie przygotowana bułka tarta, dlatego zawsze kupuję więcej bułek i suszę, później tylko wystarczy je zetrzeć (ja używam elektrycznej szatkownicy z tarką o najmniejszych oczkach) i zapas na jakiś czas(...)bułka tarta jest o niebo lepsza od tej kupnej, po usmażeniu ma piękny złociutki kolor i jest bardziej chrupiąca, a i smak ma nieporównywalny. Składniki na panierowaną pierś z kurczaka z cytrynową nutą 2 piersi z kurczaka 1 jajko bułka tarta sól pieprz cytrynowy olej do smażenia Piersi z kurczaka rozbijamy, ale nie za cienko, gdyż
Rozpustne gotowanie