pierś z kurczaka pieczona - 3795 przepisów (strona:97/253)

pierś z kurczaka faszerowana mozzarellą i suszonymi pomidorami 210

oprószamy solą i  pieprzem, smarujemy oliwą i dostawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Mozzarellę kroimy na dość grube plastry, pomidory odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze cząstki. Pierś kurczaka wyjmujemy z lodówki i ostrym nożem ( najlepiej do filetowania) wycinamy w niej wewnętrzna kieszeń  (uważając aby nie rozciąć mięsa). Teraz do wnętrza naszej kieszeni wkładamy, na przemian, kawałki(...)bazylii). Tak przygotowane mięso układamy na blasze wysmarowanej oliwą ( może być ta z  pomidorowej zalewy) i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tej temperaturze pieczemy nasze piersi przez 30-35 minut  ( po pierwszych 10 minutach smarujemy wierzch mięsa odrobina oliwy). Następnie mięso wyjmujemy, kroimy ostrym nożem na trzy części, posypujemy d robno posiekanym szczypiorem

Miód i pieprz
PIECZONE NUGGETSY Z KURCZAKA 981

WYKONANIE:  ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA:  45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY:  15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI:  3-5 Składniki: 3 większe piersi z kurczaka (pojedyncze), sól, pieprz, szklanka mleka, jajko, 1/2 szklanki mąki, po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki, opakowanie płatków kukurydzianych, 4 łyżki oleju. Przygotowanie: Filety kroję na kawałki (około 2,5 cm.), oprószam solą i pieprzem(...)oraz przyprawy - sól, pieprz i paprykę. Mieszam, aż masa będzie jednolita. Wkładam filety mieszam. Mięso wyjmuję po jednym kawałku, obtaczam w płatkach i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na koniec skrapiam oliwą. Piekę w 200 stopniach przez 15 minut

JejKuchnia
Roladki drobiowe 269

Bardzo lubimy mięso drobiowe. Więc dzisiaj serwuję roladki drobiowe z schabem z linii Nove-Natura . Z dodatkiem papryki żółtego sera i doprawione suszonymi pomidorami z czosnkiem

Ala piecze i gotuje
Piersi z kurczaka zapiekane na młodej kapuście 190

mielona, cukier, rozmaryn ok. 100-150 g wędzonego boczku w plastrach   Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć dokładnie ulubioną przyprawą do kurczaka.  Odstawić na bok.   Kapustę poszatkować i wyłożyć nią naczynie żaroodporne (może się jej wydawać dużo, ale podczas pieczenia zmniejszy swoją objętość). W miseczce wymieszać wodę, koncentrat, śmietanę/jogurt, 1 łyżeczkę

Simply Food
Kurczak pieczony z ziemniakami w sosie śmietankowo-musztardowym 344

kawałków kurczaka (udka, podudzia lub pierś), 3/4 kg ziemniaków "sałatkowych", 1 i 1/2 szklanki słodkiej śmietanki min. 18%,  3 czubate łyżeczki musztardy (najlepiej miodowej), 1 łyżka oleju, kilka gałązek świeżego majeranku,  sól, świeżo zmielony czarny pieprz. Kurczak pieczony z ziemniakami w sosie śmietankowo-musztardowym, to pyszne, łatwe i szybkie do przygotowania danie obiadowe. To idealne zestawienie

Świat Domowej Kuchni
Rolada z ciasta serowego z kurczakiem i pieczarkami 186

obkład na pieczywo. Polecam. 35 dkg żółtego sera 30 dkg pieczarek 35 dkg piersi z kurczaka 1 cebula 3 jajka 1/2 szklanki majonezu sól, pieprz olej Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach i mieszamy z rozbełtanymi jajkami i majonezem. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia i natłuszczoną foremką o wymiarach ok. 25x40 cm. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach

Jadło i czytadło
Szaszłyki drobiowe 246

papryki świeże (czerwona, żółta i pomarańczowa), 3 nieduże cebule, 250g pieczarek, 400g piersi z kurczaka, sól, pieprz, czerwona słodka papryka, bazylia, oregano, olej. Przygotowanie: Wszystkie składniki pokroić i wymieszać z przyprawami i 3 łyżkami oleju. Ponabijać na patyczki do szaszłyków. Poukładać na blaszce do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku do 200stopni C. Piec do momentu aż mięso będzie gotowe

W kuchni u Moniki
Kurczak z grilla z papryką. 172

uznania jeśli chodzi o wielkość, polewamy oliwą posypujemy wszystkimi przyprawami - mieszamy. Tak przygotowanego kurczaka wstawiłam na kilka godzin do lodówki, ale można od razu wrzucić na grill. Paprykę kroimy w paski i razem z piersią wkładamy do folii aluminiowej, którą zamykamy - kładziemy na ruszt i pieczemy.  Smacznego

Moje-pitraszenie
Pierś z kurczaka z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami 267

oliwą, w której były pomidory, kurczak będzie wtedy bardziej aromatyczny. Ja posypuję kurczaka jeszcze zmieloną papryką oraz bazylią i oregano.  Piersi bardzo szybko dojdą w piekarniku, w 180 stopniach wystarczy je trzymać 20, maksymalnie 25 minut (zależy od wielkości). Świetnym dodatkiem do tego będą pieczone ziemniaki

upichcic
Odwrócona rolada 256

bardzo łatwo – nie musimy nic szyć, wiązać, spinać ani wkładać w siatkę do pieczenia. Wystarczy folia amelinowa (tego nie pomalujesz:) Ja zwykle robię dwie takie rolady. Tym razem jedną zrobiłem z mozzarellą i suszonymi pomidorami, a drugą ze śliwkami. Składniki (na dwie rolady): pierś z kurczaka – 2 kotlety mięso mielone – 500 gram koperek – ½ pęczka sucha bułka – 1 szt. bułka tarta

Gotuj z Misiem
WIELKANOCNA GALANTYNA LAST MINUTE 164

tego zabrać, dajcie znać, nakręcę dla Was filmik - a następnie wyciąć połowę mięsa. Najlepiej po prostu luzując odciąć połowę piersi i mięsa z ud. Ważne, aby nie wycinać skóry z kurczaka, posłuży nam jako wrap do zawinięcia :) Mięso z kurczaka razem z wątróbką i jogurtem blendujemy na gładką masę. Nie żałujcie przypraw, dodajcie co najmniej 1 dużą łyżkę oregano (mogą(...)pół godziny. Spróbujcie farszu i doprawcie, jeśli trzeba. Farsz musi mieć intensywny smak, po upieczeniu moc przypraw nieco blednie. Wyluzowany drób rozłóżcie na płasko na folii do pieczenia, skórą do dołu. Oprószcie solą i pieprzem. Na górę połóżcie plastry szynki lub boczku, a na to schłodzone nadzienie - najlepiej porcjami, nie wszystko na raz. Delikatnie zawińcie kurczaka jak tortillę, starając się

Spektrum Smaku
Niesamowity kurczak paprykowy – pieczony z ziemniakami i cebulą 324

gęstą pastę.   SPATCHCOOK Technika pieczenia mięsa na płasko, tzw. ‘spatchcook’, jest szczególnie przydatna właśnie wtedy, gdy pieczemy drób. Pozwala skrócić czas pieczenia, a tym samym zachować soczyste mięso i wytworzyć na nim chrupiącą skórkę. Polega na wycięciu z mięsa całego kręgosłupa i spłaszczeniu kurczaka na poziomie mostka. W ten sposób można również kurczaka z powodzeniem na płasko zamarynować(...)kuperkiem i szyjką wyrzucamy (lub zostawiamy sobie do wywaru), odwracamy kurczaka i przygniatamy go mocno obiema dłońmi pomiędzy piersiami. Gotowe! Rozpłaszczonego kurczaka nacieramy zużywając 2/3 mieszanki oleju i przypraw – nie tylko po skórce, ale najważniejsze żeby zrobić to pod skórką – w kurczaku zagrodowym łatwo oddzielić ją od mięsa i włożyć tam dłoń. Nacieramy mięso mocno, dokładnie – wszędzie. Pozostałą w miseczce

Karo in the Kitchen
Świąteczny obiad: faszerowany kurczak, nadziewana kaczka i gęś 214

nadziewany wątróbką Kurczak faszerowany wątróbką to prawdziwy król pieczonego drobiu. Dzięki bogatemu, kremowemu nadzieniu jest soczysty, dość długie pieczenie sprawia z kolei, że skórka jest rumiana i chrupiąca. To chyba nasz ulubiony przepis na niedzielny i świąteczny obiad. Zobacz przepis Kurczak faszerowany chlebem Bardzo prosty przepis na pyszny farsz do kurczaka. Aż trudno uwierzyć, że czerstwy chleb przesmażony(...)świątecznym stole. Zobacz przepis Kurczak faszerowany kaszą, pistacjami i żurawiną Faszerowany kurczak to najlepszy pomysł na duży niedzielny, świąteczny, rodzinny obiad, kiedy pieczystym trzeba obdzielić kilka osób. Natura obdarzyła kurczaka tylko dwiema nogami, co ogranicza możliwość sprawiedliwego obdzielenia tuszką, kiedy biesiadników jest więcej niż dwóch. Nie wiemy jak u Was, ale u nas na pytanie: pierś, skrzydełko, czy nóżka zazwyczaj

Niedzielny kucharz
Sałatka a’la Cezar z kurczakiem 194

sałata, fasolką szparagową, aromatycznym kurczakiem, i chrupiącymi grzankami skropiona wyrazistym sosem na bazie anchois i musztardy. Palce lizać!   Składniki:   2 garście fasolki szparagowej   1 podwójna pierś z kurczaka (około 500g)   sól, czarny pieprz, sodka papryka, cynamon, zioła prowansalskie, granulowany czosnek, tymianek   5-6 plasterków szynki parmeńskiej lub wędzonego boczku   sałata lodowa lub rzymska(...)łyżka majonezu   1 łyżka jogurtu greckiego   ząbek czosnku   świeżo zmielony czarny pieprz   Sposób przygotowania:   Plasterki szynki parmeńskiej układamy pojedynczo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150stopniach C przez około 8-10 minut aż tłuszcz się wytopi a z plasterka powstanie chips.   Sos: Fileciki anchois bardzo drobno siekamy. Czosnek rozcieramy. Łączymy anchois

Pyry na Gaz
Kurczak w ziołach pieczony w całości 177

Kurczak musi być dobrze doprawiony i pieczony najlepiej na drugi dzień. Oczywiście nie jest to konieczne. Kurczaka umyć i osuszyć. Odciąć „kuper” i usunąć wszystkie pozostałości po piórach, Czasami jak oglądam kulinarne programy i widzę że doprawiają kurczaka na którym jeszcze widać pióra nie mogę powstrzymać obrzydzenia. Przygotowanie papki z przyprawami – do miseczki wrzucić przeciśnięte przez(...)piersi i rozłożyć na płasko. Kurczaka obsypać solą, to musicie zrobić na wyczucie. Dokładnie obłożyć go przygotowaną papką z przyprawami. Zostawić tak przygotowanego kurczaka na kilka godzin lub na całą noc. Następnie nagrzać piekarnik do 200 C, położyć kurczaka na raszkach w specjalnej do tego celu dużej blaszki. Na dno wlać wodę, wstawić blaszkę do nagrzanego piekarnika i piec

Kuchnia Pokoleń