łyżeczki curry ½ łyżeczki majeranku ½ łyżeczki suszonego czosnku 2/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 3-4 szklanki płatków kukurydzianych Przygotowanie: Pierś umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze części. Do miski dodać jogurt naturalny, jajko i przyprawy. Wszystko wymieszać. Włożyć pokrojonego kurczaka. Zamarynować przez kilka godzin, a najlepiej całą noc w lodówce (wtedy mięso jest delikatne i kruchutkie, a takie jest najlepsze(...)nuggetsów). Płatki pokruszyć na drobniejsze (ja użyłam w tym celu blendera). Kawałki mięsa obtoczyć w płatkach, lekko dociskając palcami panierkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok. 25 minut. Smacznego Anulla
Fabryka pomysłówPyszne jedzonko w chrupiącej panierce, upieczone w piekarniku. Składniki: -kalafior -filet z piersi kurczaka -3-4 jajka -płatki kukurydziane -bułka tarta -sól i przyprawy od prawej do lewej :), czyli to, co kto lubi (masala, harissa(...)shawarma, tagine, itp ) Kalafiora dzielimy na części, posypujemy przyprawami. Kurczaka kroimy na paski. Przyprawiamy. Płatki kukurydziane zgniatamy. Roztrzepujemy jajka i przyprawiamy. Kalafiora i kurczaka moczymy w jajku, obtaczamy w bułce tartej, jeszcze raz moczymy w jajku, obtaczamy w płatkach kukurydzianych i układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Możemy delikatnie skropić olejem sezamowym. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze
Maminek kulinarnyporcje) - połowa zmielonej piersi z kurczaka - pół cebuli czerwonej - 0,5 kg pieczarek - łyżeczka oleju kokosowego do podsmażenia - odrobina mąki do obtoczenia oraz zgęstnienia sosu - łyżka jogurtu naturalnego - 2 szklanki wody - przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek, pieprz ziołowy Wykonanie Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do mięsa z kurczaka. Przyprawiamy do smaku. Z tak powstałej masy lepimy(...)klopsy oraz delikatnie obtaczamy je w mące. Piekarnik rogrzewamy do 180 stopni i pieczemy w nim klopsiki około 15-20 minut. W tym czasie pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Soli aby puściły wodę. Kiedy woda odparuje dolewamy około 2 szklanek wody tak by powstał sos. Dodajemy jogurt oraz odrobinę mąki by sos stał się gęstszy. Na koniec
Health-Fit-Lifemięsem mielonym i szpinakiem to moja dzisiejsza propozycja na smaczny Gołąbki Przepis na tradycyjne gołąbki, znane i lubiane w każdym polskim domu. Choć Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami Składniki na kurczaka w sosie śmietanowym: 500g piersi z kurczaka 200g .related-post{}.related-post .post-list{ }.related-post .post-list .item{ }.related-post .post-list .item .title { font-size:16px
NiePieprz.plserem żótym. Podaję z dowolnym sosem. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Zapaszam. SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka 100 g jarmużu 1 cebula 1/2pora 2 ząbki czosnku szczypiorek sól pieprz czosnek chilli masło do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filety z kurczaka rozbijam. Tnę na kawałki mogą być kwadraty takie by zmieściły się do foremek. Mięso doprawiam solą i pieprzem. Foremki(...)wykładam mięsem. Następnie robię farsz. FARSZ Z JARMUŻEM Farsz odkładam na bok by przestygł. Następnie za pomocą łyżki faszeruję babeczki. Na wierzch kładę ser żółty. Piekę w piekarniku przez 30 min Góra-dół w 180 stopniach. Przekąskę podaję na ciepło lub zimno z dodatkiem sosu chilli lub czosnkowego
Gotowanie Patkisera Oliwa z oliwek Mieszankę warzywną gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy na plastry (jak na schabowe). Rozbijamy tłuczkiem. Każdy przyprawiamy przyprawą do kurczaka, słodką czerwoną papryką, solą i pieprzem. Na foli aluminiowej rozkładamy połowę kurczaka. Na nim układamy warzywa i starty na tarce o średnich oczkach ser. Dociskamy do mięsa. Wierzch przykrywamy(...)resztą mięsa, podwijając pod spód boki. Za pomocą folii formujemy roladę. Wierzch obsypujmy mocniej słodką czerwoną papryką, skrapiamy oliwą. Szczelnie owijamy folią i przekładamy do blaszki. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 50-60 minut. Pod koniec pieczenia delikatnie odwijamy górę folii, by wierzch rolady się zarumienił. Po upieczeniu kroimy na plastry
VioletoweKucharzeniepietruszki przyprawy do kurczaka: pieprz, sól, papryka słodka, curry oliwa Piersi z kurczaka oczyszczamy, tniemy na małe kawałki i przyprawiamy (sól, pieprz, curry, papryka słodka). Kurczaka podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy. Makaron gotujemy na pół miękko, mozzarellę i paprykę kroimy w kostkę. W misce mieszamy podgotowany makaron, kawałki kurczaka, kawałki mozzarelli oraz paprykę. Śmietanę mieszamy z curry, natką pietruszki(...)wodą. Ser ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy go do sos śmietanowego. Makaron układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem i pieczemy przez 45 minut w temperaturze
Gotowanie i blogowaniezastanawiałam się jak przygotowuje się j, po prostu brałam z półki sklepowej i tyle. Jednak wczoraj w szafie znalazłam paczkę otwartego sezamu (używałam go jako panierki do piersi z kurczaka) i doszłam do wniosku, że czas go wykorzystać. I tak powstały moje domowe sezamki. Czy są trudne do zrobienia? NIE :) Jedyne co trzeba pamiętać, to to że trzeba je robić(...)sezamu 2 łyżki wody 1 łyżka miodu Przygotowanie: Na samym początku warto sobie przygotować miejsce pracy czyli: wałek, nóż oraz dwa arkusze papieru do pieczenia. Sezam uprażyć na suchej patelni uważając aby zbytnio się nie przyrumienił (będzie gorzki). W garnku podgrzać cukier z wodą (musi powstać karmel). Garnek zdjąć z palnika, dodać miód
Amatorka kuchennaoleju olej z pomidorków do skropienia Jarmuż rozdrobnić na małe kawałki i zalać wodą, zagotować i gotować ok 5 minut aby zmiękł. Osączyć na sicie i wystudzić. Każdą z piersi kurczaka rozciąć wzdłuż tworząc kieszonkę. Mięso oprószyć ze wszystkich stron solą i pieprzem. Ser żółty pokroić w cienkie paski o ok 2 cm długości. Pokrojony ser włożyć do kieszonek(...)rękach z nadmiaru wody. Następnie włożyć do kieszonek. Przygotować dwa kawałki folii aluminiowej. Oba kawałki folii na środku posmarować masłem i ułożyć tam nadziane mięsko. Zawinąć dokładnie aby podczas pieczenia nie uciekały żadne soki. Zwinięte paczuszki włożyć do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać 30 minut. Kaszę bulgur ugotować. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Suszone pomidory pokroić w paseczki
Monia miesza i gotujepopieprzyć. Po środku rozbitego fileta, położyć ser Lazur i zawinąć jak dewolaja. Każdą pierś owinąć długim plastrem szynki parmeńskiej, w przeciwnym kierunku, niż zwijaliśmy pierś. Dzięki takiemu zawinięciu, pierś nam się nie rozwinie podczas pieczenia. Piersi umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec przez 45min w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Podczas pieczenia piersi, na patelni rozpuścić masło z miodem. Dodać pokrojoną
CookYourselfcukru, masło lub olej do smażenia. Przygotowanie: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem i curry. Na patelni rozpuścić tłuszcz. Położyć mięso i podsmażyć na rumiano. Cebulę pokroić w cienkie krążki, cytrynę w plasterki. Przełożyć mięso do żaroodpornego naczynia. Cebulę podsmażyć na złoty kolor i dodać do kurczaka. Pomiędzy mięsem poukładać nieobrane ząbki czosnku i oliwki.Rozłożyć(...)wierzchu cytrynę i posypać cukrem. Przykryć nieszczelnie folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 °C. Piec ok. 1 godziny Na podstawie przepisu Pana Grzegorza ze strony MniamMniam.pl
kulinarnajamka.blogspot.comPierś z kurczaka nakrywamy folią spożywczą i odbijamy tłuczkiem na cienki płat, solimy, pieprzymy. Na bok ubitej piersi łożymy łyżkę masła i zawijamy jak burito: najpierw dwa boki do środka i następnie rolujemy, aby masło było w środku kotleta. Kurczaka panierujemy najpierw w mące, potem zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej, tą czynność powtarzamy jeszcze 2 razy(...)już bez obtaczania w mące. Kotleta szwem do dołu smażymy na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron do lekkiego zrumienienia. Po tym przekładamy na blachę do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut. Smacznego
Kuchnia Łukaszamałą cebula 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kminku 3 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 3 łyżki masła sól pieprz olej Wykonanie: 1. Kaczkę umyć i osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć w środku i na zewnątrz solą, majerankiem i przyprawą do kurczaka. Pozostawić na około 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc. 2. Kaszę bulgur przepłukać zimną wodą(...)smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. 5. Kaczkę napełnić farszem i dokładnie spiąć wykałaczką. Gotową kaczkę przełożyć (piersiami do góry) do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, dodać na kaczkę kawałki masła i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez około 2,5 godziny. Podczas pieczenia co 20 minut podlewać kaczkę płynem, który powstał na danie naczynia
Szalona Kuchnia Ewelinydrzew iglastych. Postaw na warzywa! Warzywa powinny gościć w naszym codziennym jadłospisie. Dlaczego? Są niskokaloryczne, bogate w witaminy, minerały, błonnik i antyoksydanty! Spożywa się je na surowo, gotowane, pieczone, ale też grillowane. Jakie warzywa się nadają na ruszt? Pieczarki (np. farsz z fety i szczypiorku), cukinia, bakłażan, szparagi, papryka, bakłażan, cukinia, kukurydza … Przyrządź z nich szaszłyki lub grilluj faszerowane(...)przygotuj aromatyczne sosy. Menu na grill – przepisy na dania Szaszłyki Składniki: czerwona i żółta papryka cukinia cebula 10 średnich pieczarek przyprawy ziołowe i pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek pierś kurczaka lub indyka Przygotowanie: Umyte warzywa pokrój na cząstki, mięso na małe kawałki. Nabijaj warzywa i mięso na patyczki do szaszłyków, skrop je olejem i posyp przyprawami i ziołami. Grilluj
Strefa Zdrowego ŻywieniaNie wiem jak wy ale my ją bardzo lubimy. Robię ją dosyć często jednak w wersji bardziej łagodnej. Tym razem zrobiłam w wersji dla tych, którzy
Ala piecze i gotuje