kalarepka, papryczka chili, marchew i groszek, a dodatkowo świeże zioła, pestki dyni, brązowy ryż i kąski kurczaka w delikatnej marynacie z nutą mięty.. Brzmi smacznie? Zapraszamy :) Składniki ( dla 4 osób) : 2 opakowania (200g) brązowego ryżu 1 podwójna pierś z kurczaka 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 mała papryczka chili 1 dość duża kalarepka 1 duża cukinia(...)oliwek do smażenia starty ser dojrzewający (np. grana padano) pestki dyni listki mięty Przygotowanie: Całą pracę rozpoczynamy od dokładnego umycia i osuszenia piersi z kurczaka, którą kolejno kroimy na średnią wielkości kostkę. Z wymienionych wyżej składników sporządzamy marynatę, w której umieszczamy kąski z kurczaka. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki. Marchew, cukinię, kalarepkę, cebulę i czosnek
Symfonia Smakówmorele suszone Na marynatę 2 łyżki sosu sojowego pół soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 2 ząbki czosnku pieprz WYKONANIE Przyrządzamy marynatę, w której trzymamy kaczę w lodówce- dobę. Na drugi dzień obsmażmy pierś i udka na gorącym tłuszczu, wkładamy do naczynia, w którym będziemy zapiekać. Na wierzch układamy morele oraz pokrojone i ubrane ze skórki
W kuchennym oknie Ewyjest delikatne, miękkie i bardzo soczyste. Podaję je zawsze z sosem czosnkowym i sałatką z kapusty pekińskiej lub sałatką colesław . Potrzebujemy: pierś z kurczaka (moja ważyła 650 g) 0,5 litra - 1 litr oleju rzepakowego do smażenia Składniki marynaty do mięsa: 3/4 płaskiej łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka papryki ostrej 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej(...)mąki pszennej 1/4 płaskiej łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1/4 płaskiej łyżeczki curry 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej Wykonanie: Piersi kroimy na kawałki o grubości około 8 mm. Wkładamy do miski, dodajemy wszystkie składniki marynaty, dokładnie mieszamy, szczelnie przykrywamy i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Ja przygotowuję mięso zazwyczaj dzień wcześniej, więc w lodówce trzymam
Smak mojego domubyć stout, ale też i słodkie ciemne piwo – wtedy musicie spróbować marynaty przed dodaniem miodu, żeby nie wyszło zbyt słodkie). Ostrzegamy również, iż marynata nie będzie wyglądała zbyt apetycznie Do gotowej mieszaniny wrzucamy oczyszczone z błonek piersi kurczaka i wstawiamy całość do lodówki na co najmniej 3h. 2. SOS (2 min) Łączymy ze sobą majonez, odrobinę soku z cytryny, drobno(...)PODANIE (2 min) Kromkę chleba obficie smarujemy sosem, dodajemy zgrillowane pieczarki oraz pierś z kurczaka i nakładamy na to drugą kromkę, także posmarowaną sosem. Lekko przyciskamy kanapkę ręką (aby wygodniej się jadło) i celebrujemy wiedźmiński posiłek! Jesteśmy pewni, że mięcho w tak smakowitej piwnej marynacie i w towarzystwie smakowitych dodatków przypadłoby do gustu Geraltowi! Polecamy do partyjki w gwinta
Nerds Kitchenpiekło. Marynata zawiera miód, który jak wiadomo mocno się karmelizuje, szczególnie jak spłynie na blaszkę, co jest nieuniknione ;) Wracając do marynaty, tu całym sekretem jest świeży tymianek, jeśli zastąpisz go suszonym to już nie będzie to samo (sprawdzałam). Pierś podałam z pieczonymi warzywami, Młody ziemniaki, a ja swoje ulubione marchewki ;) Do tego sos jogurtowy z czosnkiem i sałatka ze wszystkiego(...)same listki, cytrynę wyparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok, przecisnąć przez praskę czosnek, wlać miód, oliwę i wszystko wymieszać. Piersi z kurczaka należy oczyścić, opłukać pod zimną bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą i pieprzem, a następnie polać z każdej strony marynatą. Mięso piekłam w temperaturze 190 stopni przez ok. 35-40 minut. Co 10 minut przekręcałam mięso
Blondynka Gotujepewno będą stanowić pyszny dodatek do tradycyjnych dań z grilla. Mięso z indyka oczywiście możemy zastąpić kurczakiem. Szaszłyki z indyka i ananasa Składniki : 400 dag piersi z indyka połowa świeżego ananasa Na marynatę : łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka przyprawy do kurczaka 1/2 łyżeczki papryki ostrej ok. 1/3 łyżeczki kurkumy ok. 1/4 łyżeczki chili w proszku łyżka oliwy z oliwek lub oleju(...)szaszłyków Zanim przystąpimy do przygotowania mięsa, musimy namoczyć patyczki do szaszłyków. W tym celu wkładamy je do miski z wodą, dzięki temu nie będą się nam przypalać. Pierś z indyka myjemy i czyścimy z błon. Kroimy ją w cienkie, podłużne paski. Wkładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy i oliwę/olej. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki
PatiGotujełyżka soku z cytryny Marynata do kurczaka: 4 łyżki sosu sojowego 1 papryczka chili 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki mąki kukurydzianej Wykonanie: Pierś kurczak pokroić w dużą kostkę i umieścić w miseczce. Dodać składniki marynaty i wymieszać. Odstawić na jakiś czas. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę w dużą kostkę, pieczarki w plasterki, kapustkę pekińską cienko poszatkować. W woku podsmażyć
Pasja Smakuanatra 20 g di zenzero fresco 1 arancia 2 cucchiai di miele 3 rametti di timo sale, pepe PRZYGOTOWANIE Pierś kaczki nacinamy w kratkę od strony ze skórką; doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę: w miseczce mieszamy 2 łyżki miodu, sok z połówki pomarańczy, listki tymianku oraz starty imbir. Pierś
La grande e la piccola cuocaKurczak gotowany na parze z ryżem brązowym i daktylami to również dietetyczne danie. Parowane kieszonki z kurczaka marynowane w ziołach 2 piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżka posiekanego drobno tymianku 1 łyżka posiekanej drobno pietruszki 6 posiekanych daktyli 2 łyżki pestek dyni uprażonych na suchej(...)pestek dyni 1/2 łyżeczki miodu Przygotowujemy marynatę do mięsa. Dwie łyżki oliwy mieszamy z przyprawami tj. pieprzem ziołowym i pieprzem czarnym. Dodajemy do marynaty przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną pietruszkę i tymianek. Mieszamy. Piersi z kurczaka formujemy w kieszonki, przecinamy poziomo z jednego boku tak, by zmieścił się farsz. Wkładamy kieszonki do marynaty. Nacieramy nią mięso ze wszystkich stron
Gotuj Sam!piwie Książęce chlebowo – miodowe zyskała fantastyczny wyrazisty aromat.Dodatek chunteya figowego i smażonych w gęsim tłuszczu ziemniaczków zrobił z niej danie iście królewskie!Polecam!SKŁADNIKI:( 2 porcje )MIĘSO:* pierś z gęsi – ok. 300 g* tłuszcz gęsi – 50 g* piwo Książęce chlebowo – miodowe – 200 ml + 200 ml* przyprawy: tymianek , majeranek , sól, pieprz, czosnek, rozmaryn )* miód lipowy(...)godzin!Im dłużej w marynacie, tym smak będzie bardziej wyrazisty.W dużym garnku stapiamy tłuszczu gęsi, dodajemy posiekaną w piórka cebulę, podsmażamy na złoto.Dodajemy piersi z gęsi, obsmażamy z dwóch stron, a następnie zalewamy marynatą i dodatkowym 200 ml piwa.Przykrywamy na na wolnym ogniu dusimy do miękkości.Od czasu do czasu obracamy i ew. podlewamy odrobiną wody lub lekkiego bulionu.CHUTNEY
Ostra na Słodkokieszonkę. Przyprawiamy środek mięsa solą i pieprzem. Ser kroimy w słupki. Papryki kroimy w paski i wraz z serem wkładamy do kieszonki w rozciętej piersi, następnie wkładamy do środka po 2 kostki szpinaku. Przygotowujemy marynatę mieszając olej, paprykę, curry, pieprz i sól. Można spiąć mięso wykałaczkami. Sylikonowym pędzelkiem smarujemy z obu stron piersi kurczaka i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPieczona pierś z kaczki to produkt niedoceniany, ale również produkt, którego wielu się „boi”. Niesłusznie – dobrze zrobiona kaczka posmakuje każdemu i wcale nie jest trudna w przygotowaniu. 2 filety z kaczki Duża pomarańcza Jabłko Musztarda Miód Rozmaryn Soł Pieprz Filety z kaczki myjemy i suszymy. Nacinamy skórę, przyprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do miski. Na dwa filety(...)pasowały do szaszłyków. Karmelizujemy je z miodem na patelni, gdzie smażyliśmy mięso. Gdy kaczka odpocznie, kroimy ją w kostkę i nakłuwamy na patyczki naprzemiennie z jabłkiem. Gotowe szaszłyki polewamy marynatą, która została. Pieczemy w piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. Możemy je również przyrządzić na grillu. Smacznego
MarcinChefprzyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, curry, - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g), - mleko do namoczenia mięsa. Sposób przygotowania 1. Mięso z piersi kurczaka moczymy (najlepiej przez całą noc) w mleku. 2. Przygotowujemy marynatę: łączymy olej z przyprawami. 3. Marynujemy mięso i obtaczamy w pokrojonych na drobno orzechach. 4. Pierś z kurczaka owijamy folią aluminiową i pieczemy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachjest pyszne :) SKŁADNIKI: MARYNATA: pół jogurtu greckiego (200 g) 2 łyżki przyprawy do kebaba szczypta soli trochę pieprzu MIĘSO: ok. 70 dag piersi z kurczaka patyczki do szaszłyków ok. 8 szt WYKONANIE: Marynatę mieszamy. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w dużą kostkę, mieszamy dokładnie z marynatą przykrywamy i chowamy do lodówki na ok. 2 godziny (lub całą noc) Patyczki
Pani na deserProste, smaczne i sycące danie, do którego wystarczy tylko zrobić dowolną suróweczkę i obiadek gotowy. Składniki Marynata: sól pieprz przyprawa kebab-gyros przyprawa do kurczaka chili pieprz cayenne zioła prowansalskie kminek mielony bazylia oregano czosnek granulowany 1/4 szklanki oleju 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1 kg ziemniaków przyprawa do ziemniaków sól pieprz 1 cebula 3 duże(...)ząbki czosnku tłuszcz do wysmarowania naczynia 10 dkg sera żółtego Przygotowanie: 1. Do miski wsypujemy po trochę wszystkich przypraw i dodajemy olej, mieszamy. Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki, lekko rozbijamy i obtaczamy dokładnie w marynacie, odstawiamy na około pół godziny do lodówki. 2. Ziemniaki obieramy, kroimy na plasterki i układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanym tłuszczem, posypujemy solą
Kuchnia u Bietki