marchewki . Zapraszam :) Składniki : 1 mała pierś z indyka 4 średnie pieczarki 1 szklanka sera żółtego startego 3 , 4 jajka 2 , 3 łyżki mąki 1 łyżeczka koncentratu chili Proeco Polska 1 łyżeczka czosnku Proeco Polska 2 łyżki sosu kebab - gyros Folwark wegeta do kurczaka , pieprz do smaku
Sama słodycz i szczypta chiliGulasz z indyka z żurawiną, ananasem i orzeszkami ziemnymi: 60 dag piersi z indyka 1 puszka ananasów duża garść suszonej żurawiny 50 g orzeszków ziemnych solonych kilka łyżek kukurydzy (na ogół dodaję ale tym razem nie miałam) 1 łyżka mąki ziemniaczanej ulubiona przyprawa do mięs (u mnie Pikantny Kurczak SKWORCU ) sól, pieprz, ostra papryka do smaku Placuszki: 1. Batata
Kto ugości moich gości?Czyli kolejne starcie z kuchnią lidla i po raz kolejny absolutny zachwyt przepisami Okrasy. Nic dodać nic ująć dlatego też kopiuję cały przepis, bez żadnych zmian. Składniki: kurczak: 1 szt. curry: 30 g limonka: 1 szt. mleko kokosowe: 400 ml pomidory pelati: 1 puszka śmietanka 30%, słodka: 200 ml czosnek: 3 ząbki cebula(...)papryczka chilli: 3 g sól: do smaku pieprz: do smaku Wyluzowane kurczę dzielimy, nacinamy uda i wycinamy je tuż przy panewkach, przecinamy korpus, od korpusu odcinamy piersi razem ze skrzydełkami. Odcinamy skrzydełka od piersi, zostawiając tylko pierwszą kość od strony piersi. Ze skrzydełek usuwamy lotki i razem z korpusem wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą
Brzuszki Łakomczuszkiplastrami gęsi (dobrze smakuje też z kaczką i grillowanym kurczakiem), w wersji wegetariańskiej bez gęsi i anchois w dresingu. Czas przygotowania: 15 minut Porcje:2 Składniki: 1 puszka białej fasoli, 1 granat, 3 liście jarmużu, 10 brukselek, Płatki chili, ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki cukru, Kilka plastrów pieczonej piersi z gęsi lub półgęska. Dresing: Sok i skórka
SzczyptaSmaQzielone pesto ( czerwone tez moze byc) piersi kurczaka mocarella sol Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, solimy, a nastepnie nacieramy pesto z odu stron. Tak przygotowane mieso wkladamy do natluszczonego naczynia zaroodpornego. Pieczemy przez okolo 40 minut w 180°C.Nastepnie kroimy mocarelle na plastry i ukladamy na mieso. Na jedna piers wychodza 2 plastry sera. Calosc znow zapiekamy w piekarniu
Przysmaki Karolkisiłowni, a w ciągu dnia jedzą tylko kurczaka z ryżem i brokułami (warzywa muszą być :P). Zatem kurczak z ryżem, słynny lub oklepany, ale smaczny. U mnie w roli kurczaka = indyk. Wybieram indyka, bo ma mniej kalorii (mniej tłuszczu), a więcej białka, niacyny i witaminy A i D. Zamiast białego ryżu wybieram brązowy, gdyż ma więcej białka, witamin i mikroelementów(...)niż jego oczyszczony brat. Żeby nie było nudno, indyka duszę w porze i selerze naciowym, a ryż gotuję z marchewką. Na 3-4 porcje potrzebujemy: 400 g sznycli lub piersi indyka 20 cm pora, jasnej części 2 łodygi selera 1 średnią marchewkę 1-1,5 szklanki ryżu 1 łyżeczkę kurkumy sól i kolendra mielona do smaku Ryż gotujemy w stosunku
Kucharzycabędzie jeszcze bardziej wiosenne i smaczniejsze. Zamiast indyka, można dodać kurczaka, albo nawet pominąć mięso i zrobić wersję wegetariańską. Ja użyłam makaronu bezglutenowego, ale doskonale sprawdzi się też pełnoziarnisty. Całość posypana jest moim ulubionym parmezanem :) Składniki (2 porcje): 1 mała cebula 1 ząbek czosnku ok. 400 g filetu z piersi indyka 500 g świeżych pomidorów 2 łyżki oliwy
Healthy food explorerKurczak w tej wersji to moja absolutna pierwsza trójka jeżeli chodzi o sposób przyrządzenia tego rodzaju mięsa. Jeżeli lubicie pora to możecie być pewni, że będzie Wam smakowało. Podany z ryżem jest obłędnie pyszny. Na dwie porcje 1 pojedyncza pierś z kuraczaka duża, lub 2 małe 1 por 200 ml śmietany 30% 1 płaska łyżeczka tymianku
Jadło i czytadłowyszło!:) Kurczak otulony szynką szwarcwaldzką filety z kurczaka (ok. 600 g) szynka szwarcwaldzka ( 4 plasterki) ser żółty (4 kawałeczki) olej (lub masło) do wysmarowania naczynia żaroodpornego papryka czosnek i masło ( ewentualnie masło czosnkowe) Czyścimy mięso, Filety przekrawamy na dwa kotlety każdy. Najlepiej zrobimy to, gdy każdą pierś położymy na desce i równolegle do deski poprowadzimy nóż przez środek
Kuchnia moimi oczamiduża paczka laysów) olej Wykonanie: Filet z piersi kroimy w dużą kostkę. Odsypujemy obficie przyprawą do gyrosa i odkładamy do lodówki na co najmniej 1 h. Jajka rozkłócamy z mlekiem lekko solimy. Chipsy rozkruszamy - można to zrobić wałkiem do ciasta, albo po prostu pokruszyć przez paczkę. Kąski kurczaka panierujemy w jajku a następnie z pokruszonych chipsach. Na rozgrzanym
Walijskie Pichcenieprzygotowaniu, mięso jest delikatne, kruche i soczyste. I z tej prostej przyczyny, bez niespodzianki, kolejne danie będzie właśnie z drobiu – siekane kotleciki drobiowe. Składniki: - 2 duże filety z kurczaka - mięso z 2 udek bez skóry - 10 dag startego żółtego sera - 2 łyżki mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 2 łyżki majonezu - 3 jajka - 1 cebula - 2 kolory papryki(...)kawałek pora - 3 posiekane ząbki czosnku - 3 łyżki natki pietruszki - przyprawy do smaku (sól, pieprz, chilli, papryka wędzona w proszku) - olej lub oliwa do smażenia - dodatkowo kilka krążków papryki Pierś i mięso z udek kroimy w kostkę, dodajemy starty żółty ser, pokrojone w kostkę papryki i cebulę, posiekany por, czosnek, natkę pietruszki, obie mąki, majonez, żółtka jaj, sól, pieprz, chilli
mojewypiekiinietylkoTego typu kotlety najczęściej robi się z kurczaka, ale jak wiecie staram się go rzadko używać w kuchni. W sklepach mamy piękny zamiennik w postaci indyka, więc spokojnie można go użyć. Do tego postanowiłam dodać własnoręcznie zerwaną botwinę (tak, tak) i trochę ziół. Wyszło super. Składniki: 500 g piersi z indyka pęczek botwinki 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki
Kardamonovyjednak jest o tyle wdzięczna, że podobnie jak u kurczaka, można wykorzystać jej elementy do zrobienia fantastycznego dania. Z porcji rosołowych ugotować wywar na czerninę podaną z lanymi kluskami. Udka pieczemy lub poddajemy długiemu gotowaniu w smalcu. Z resztek kaczki możemy zrobić pyszny farsz do pierogów z kaczką. A z piersi… no właśnie. Najlepsza kacza pierś, według mnie
Jacob Tastesniesamowicie proste. Taki jest kurczak z kuskusem, gotowy w pół godziny. Tajemnica smakowitości polega na tym, że mięso najpierw jest obsmażane na złoto na mocnym ogniu, a potem dochodzi, razem z kuskusem, położone na wierzchu, nasycając się parą i smakami innych składników. W oryginalnym przepisie są filety z udek, które można zastąpić filetami z piersi, albo indykiem. Naszym zdaniem udka(...)Zalej całość 2 1/2 szklankami bulionu, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, wyłóż na kuskus udka, przykryj rondle i duś na wolnym ogniu 15 minut. Odkryj, przemieszaj, podawaj. Artykuł Czwartek: Kurczak w kuskusie i jarmużu pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzsię z przepisami 😋 ZESTAW 1 Pieczona pierś z kaczki podana z sosem truskawkowym: http://ugotowac.blogspot.com/2017/06/pieczona-piers-z-kaczki-podana-z-sosem-truskawkowym.html Deser czekoladowy (dietetyczny): http://ugotowac.blogspot.com/2016/07/deser-czekoladowy-dietetyczny.html ZESTAW 2 Karkówka z warzywami pieczona w rękawie: http://ugotowac.blogspot.com/2018/04/karkowka-z-warzywami-pieczona-w-rekawie.html Tort bezowy z kremem śmietanowym i musem truskawkowym: http://ugotowac.blogspot.com/2019/06/tort-bezowy-z-kremem-smietanowym-i-musem-truskawkowym.html ZESTAW 3 Ryż smażony z kurczakiem i warzywami (po chińsku): https://ugotowac.blogspot.com/2020/01/ryz-smazony-z-kurczakiem-i-warzywami-po-chinsku.html
Ugotować