pierś kurczaka - 14133 przepisów (strona:140/943)

Prosty, naładowany witaminami kurczak pieczony z ananasem 378

ananasa- to był strzał w dziesiątkę!  Podany z aromatycznym ryżem z awokado podbił serca wszystkich gości.  AROMATYCZNY KURCZAK PIECZONY Z ANANASEM I RYŻ Z AWOKADO Składniki: KURCZAK: 4 piersi z kurczaka, pozbawione chrząstek, żyłek i tłuszczu sól, pieprz, czosnek w proszku, pieprz Cayenne (CHILI) 2 cebule pół świeżego(...)ananasa ziarna sezamu oliwa czosnkowa RYŻ Z AWOKADO: ryż biały, ok. 2 szklanek 1 awokado 3 łyżki soku z cytryny sól kmin rzymski, 1 łyżeczka 1 łyżka kurkumy Przygotowanie: KURCZAK: Piersi pokrój na mniejsze części, delikatnie rozbij, oprósz solą, pieprzem, czosnkiem i CHILI z obu stron. Cebule posiekaj. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Do naczynia żaroodpornego wlej trochę oliwy

Gotowanie to kochanie
Muszle conchiglioni z Morlińskim farszem 119

prostych i łatwo dostępnych składników. Kiełbasy Morlińskie w tym daniu sprawdzą się znakomicie. Składniki na 3-4porcje/ 30 dag kolorowych muszli conchiglioni 30 dag kiełbasy Morlińskiej z piersi kurczaka 40 dag świeżych pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka klarowanego masła 10 dag ostrego żółtego sera np. cheddar Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Szczypta(...)Sposób przygotowania: Muszle conchiglioni ugotować al dente  wg przepisu na opakowaniu, odcedzić delikatnie przelać zimną wodą i osączyć . Ułożyć na talerzu aby się nie posklejały. Kiełbasę Morlińską z piersi kurczaka pokroić w grubszą kostkę. Tak samo pokroić  umyte i osuszone pieczarki. Cebulę i czosnek obrać , drobno posiekać.  Na głębszej patelni rozgrzać klarowane masło, dodać cebulkę z czosnkiem

Wanilia i Kardamon
Szaszłyki z kurczaka na rabarbarze 125

rabarbaru 2 pęczki dymki 2 łyżki oleju 100 g rodzynków 4 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki z tapioki 400 g filetów z piersi kurczaka 2 gałązki rozmarynu sól, pieprz Przygotowanie: Rabarbar i dymki oczyściłem , pokroiłem w kawałki 3 cm. Rozgrzałem olej, podsmażyłem na nim 3 minuty. Wrzuciłem rabarbar, wlałem 50 ml wody, gotowałem 5 minut(...)pieprzem. Gotowałem, aż rabarbar zmiękł.  Rozrobiłem mąkę z tapioki w odrobinie zimnej wody i ciągle mieszając zagęściłem nią chutney ( można użyć mąkę ziemniaczaną ). Dodałem dwie gałązki rozmarynu. Piersi kurczaka pokroiłem w długie paski, prószyłem solą i pieprzem i faliście nadziałem na wymoczone w wodzie patyczki do szaszłyków. Piekłem 15 minut na grillu ( można smażyć na rozgrzanym oleju około

R'n'G Kitchen
Podpłomyki z warzywami, kurczakiem i Fetą 123

pół szklanki mąki pełnoziarnistej (ok. 65 g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - 1/4 łyżeczki soli, - letnia przegotowana woda, na farsz: - łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 25 g), - filet z piersi kurczaka (ok. 100 g), - 2 łyżeczki oleju rzepakowego (ok. 10 g), - cebula (ok. 70 g), - ząbek czosnku, - pół papryki (ok. 75 g), - 5 pieczarek (ok. 100 g), - pół cukinii(...)Feta (ok. 90 g), - przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka papryka, bazylia, czosnek. Sposób przygotowania 1. Mieszamy mąkę z łyżeczką oleju, solą, letnią wodą i wyrabiamy ciasto. 2. Mięso z piersi kurczaka marynujemy w łyżeczce oleju i ulubionych przyprawach, następnie smażymy na patelni teflonowej. 3. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na łyżeczce oleju. 4. Do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pęczotto z dynią i kurczakiem 148

Składniki (na 1 porcję) - mała cebula (ok. 70 g), - 2 łyżeczki oleju (ok. 10 g), - pół woreczka kaszy pęczak (ok. 50 g), - ok. 150 g dyni, - mięso z piersi kurczaka (ok. 150 g), - łyżka natki pietruszki (ok. 4 g), - przyprawy: kurkuma, gałka muszkatołowa, imbir, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na łyżeczce oleju. 2. Do cebuli(...)Kaszę zalewamy 3/4 szklanki wody i gotujemy ok. 10 min. (najlepiej pod przykryciem). 4. Do kaszy dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i dusimy ok. 15 min. 5. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżeczce oleju, kurkumie, soli, pieprzu i smażymy na patelni teflonowej. 6. Do pęczotta z dynią dodajemy usmażonego kurczaka. Całość doprawiamy do smaku gałką muszkatołową

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pęczotto z młodą kapustą, cukinią i kurczakiem 191

Składniki (na 1 porcję) - mała cebula (ok. 70 g), - 2 łyżeczki oleju (ok. 10 g), - pół woreczka kaszy pęczak (ok. 50 g), - mięso z piersi kurczaka (ok. 150 g), - 1/3 małej główki młodej kapusty (ok. 200 g), - 1/2 mniejszej cukinii (ok. 112 g), - łyżka szczypiorku (ok. 8 g), - przyprawy: zioła prowansalskie, papryka słodka, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Szklimy(...)oleju. 2. Do cebuli dodajemy kaszę i smażymy ok. 1-2 minuty. 3. Kaszę zalewamy 3/4 szklanki wody i gotujemy ok. 20 min. (najlepiej pod przykryciem). 4. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżeczce oleju, papryce słodkiej, soli, pieprzu i smażymy na patelni teflonowej. 5. Do kaszy dodajemy usmażonego kurczaka, poszatkowaną kapustę, pokrojoną w kostkę cukinię

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
,,De volaille z serem i szynką” 288

Kotlet de volaille to pyszne danie z piersi kurczaka, które przyrządziłam w mojej kuchni dzięki życzliwości marki Przyjemne gotowanie http://przyjemnegotowanie.pl. Mięso tak przyrządzone wychodzi soczyste, mięciutkie i aromatyczne, a skórka chrupiąca. Bardzo polecam wypróbowanie tego przysmaku, jeśli ktoś jeszcze nie robił. Roladki można serwować dowolnie z ziemniakami lub ryżem. Klasyczny i najprostszy de volaille to przede wszystkim mięso(...)masło z dodatkiem zieleninki, dziś wzbogacony w szynkę i ser żółty. Składniki na 8 porcji: • 8 filetów z piersi kurczaka • 8 plastrów szynki • 8 plastrów żółtego sera • pół kostki masła • 2 łyżki posiekanej pietruszki • sól, pieprz, • mąka do obtoczenia • 4 jajka • bułka tarta • olej do smażenia + 1 łyżka masła Sposób wykonania: Pół kostki masła mieszamy z posiekaną pietruszką. Mięso rozcinamy

Podróż w kulinaria
Capuns podane z rosti i sosem śmietanowym czyli przenosimy się do Szwajcarii! 138

oraz polewa sosem. Jako, że danie idealnie wpisało się w ideę letniego klimatu postanowiłam nieco zmienić oryginalną recepturę i przygotowałam farsz na bazie tłuczonych ziemniaków i mielonej piersi kurczaka oraz podsmażonej cebuli, czosnku i ziół. Zawinięte w zblanszowane liście botwiny gołąbki zapiekłam w naczyniu żaroodpornym w bulionie drobiowym, przez co były delikatne i wilgotne. Ostatecznie wiedziałam, że przygotowane Capuns podam(...)jesteście fanami botwiny i nie boicie się nowych smaków to polecam Wam serdecznie ten przepis.   Składniki (na 3-4 porcje): Capuns: 20-30 liści botwiny  250 gram piersi kurczaka mielonej  250 gram ziemniaków 1 cebula  1 ząbek czosnku  1 łyżka masła  sól, pieprz, majeranek  1 jajko  500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego

Mango Papaja
Faszerowana cukinia 170

Składniki (na 1 porcję) - pół woreczka kaszy jaglanej (ok. 50 g), - średnia cukinia (ok. 290 g), - 100 g mięsa z piersi kurczaka, - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - pół małego pora (ok. 60 g), - ząbek czosnku, - łyżeczka koncentratu pomidorowego (ok. 13 g), - łyżka natki pietruszki (ok. 4 g), - mały pomidor (ok. 100 g), - pół mozzarelli (ok. 63 g), - przyprawy: papryka(...)sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Kaszę dokładnie płuczemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ ze środka. 3. Mięso z piersi kurczaka kroimy w drobną kostkę, marynujemy w oleju, papryce słodkiej, papryce ostrej, curry, szczypcie soli, pieprzu i smażymy na patelni teflonowej. 4. Do mięsa dodajemy drobno pokrojony por, wyciśnięty przez

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
W paprykowej kruszonce 304

kruszonkę do mojego kurczaka. Filety są bardzo delikatne i łagodne. Chili zaś pikantne i zdecydowane. Czyż to nie idealne połączenie?  Spróbujcie sami i zajadajcie na zdrowie! :)  Pierś z kurczaka w paprykowej kruszonce - jedna pierś z kurczaka Marynata: - 2 łyżki oliwy - ząbek czosnku  - duża łyżka przyprawy Sumak - sok z połowy cytryny Kruszonka:  - 1 papryczka chili - 1 papryczka(...)ząbki czosnku - 3 łyżki oliwy - 2 łyżki bułki tartej - pieprz świeżo mielony Buraczki: - 6 buraków  -2 łyżki miodu - łyżka octu winnego - oliwa Dodatkowo: musztarda Dijon  Pierś z kurczaka podzielić na dwa filety. Każdy zanurzyć w marynacie i przechowywać w lodówce około 2 godzin.  Po minionym czasie włączyć piekarnik i nagrzać go do 200 stopni. W tym czasie

Sajkofanka smaku
Curry z kurczakiem, ananasem i kukurydzą 257

Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 1 średnia cebula; Puszka ananasa w kawałkach w lekkim syropie (waga netto wraz z syropem - 565 g); Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g); 1 czubata łyżka curry; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku; 1/4 łyżeczki chili w proszku; 1/2 szklanki zimnej wody; 2 łyżki mąki pszennej; 2 łyżki kwaśnej, gęstej(...)śmietany 18 %; 1 łyżka oleju; Sól; Pieprz. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w niewielką kostkę. Oprószyć słodką papryką w proszku (1/2 łyżeczki), szczyptą soli i pieprzu. Wymieszać. Cebulę obrać, drobno pokroić. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Na rozgrzany na patelni olej

Gospodyni Miejska
Pieczone nuggetsy na pure ziemniaczanym z sałatką i sosem czosnkowym 77

Składniki (na 1 porcję) - mięso z piersi kurczaka (ok. 120 g), - 1/4 szklanki maślanki (ok. 62 g), - 3/4 szklanki płatków z brązowego ryżu (ok. 37 g), - łyżeczka oliwy z oliwek (ok. 5 g), - 3 ziemniaki (ok. 210 g), - łyżeczka masła (ok. 5 g), - garść sałaty (ok. 30 g), - 1 mały pomidor (ok. 100 g), - ogórek (ok. 50 g), - ząbek czosnku(...)łyżeczka soku z cytryny, - pół kubka jogurtu naturalnego (ok. 90 g), - przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, curry, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Mięso z piersi kurczaka kroimy w grubą kostkę. 2. Kurczaka marnujemy w maślance, papryce słodkiej, papryce ostrej, curry, szczypcie soli i pieprzu. 3. Zamarynowanego kurczaka odstawiamy na ok. 1 h do lodówki. 4. Płatki wkładamy do foliowej

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
PAELLA Z KURCZAKIEM I CHORIZO 593

Przepyszne danie dzięki któremu przeniesiemy się do słonecznej Hiszpanii. Łatwe do wykonania, nie sprawi problemów nawet początkującym kucharzom. Najlepiej przygotować wcześniej wszystkie składniki, odmierzyć właściwe porcje, pokroić warzywa, pierś kurczaka i kiełbaskę chorizo. Później wystarczy podsmażyć wszystko z przyprawami, dodać ryż i zalać bulionem. Dzięki temu, że ryż gotuje się ze wszystkimi dodatkami, niesamowicie chłonie smaki i aromaty. Ważny jest(...)momencie dodawania na patelnię powinien być mocno gorący.  SKŁADNIKI / 4 porcje 1 litr bulionu lub wody z 3 łyżkami sosu sojowego ok 10 nitek szafranu 2 małe piersi kurczaka 100 g kiełbaski chorizo 1 czerwona papryka 1 cebula/ pokrojona w drobniutką kostkę 2 ząbki czosnku / starte na tarce 2 pomidory / sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę

cool and minty