pierogi - 9327 przepisów (strona:257/622)

Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 203

suchego grochu. Stosowana głownie do zagęszczania zup – grochowej i fasolowej, jest głównym składnikiem tych zup w postaci proszkowanej. W niewielkim (5%) dodatku sprawdzi się do ciasta na naleśniki czy pierogi, a także do chleba – dla wzbogacenia jego struktury i smaku. Bez problemu zrobicie ją w domu, mieląc żółty groch łuskany, najlepiej w połówkach. Potrzebny tylko mocny kielichowy blender(...)wysokiej zawartości tłuszczu, pełnotłusta. Wysokobiałkowa mąka często używana w kuchni wegańskiej. Dobra zarówno do wypieku pieczywa, raczej wytrawnych niż słodkich ciast, ciasteczek jak i do makaronu, naleśników czy pierogów. W kuchni Wschodu – do wytwarzania mleka sojowego i past (np. miso). W kuchni wegańskiej często używana jako zamiennik jaja kurzego ze względu na swoje lepiące właściwości. Z powodu mocnego smaku

Karo in the Kitchen
Kilka pomysłów na... 179

jakąś energię, by coś jednak robić :) i nawet ostatnio pierogi mi się zachciało ulepić, i o dziwo dość ładne wyszły, jak już dawno takich nie zrobiłam :)  żytnie pierogi z nadzieniem ziemniaki curry, z mleczkiem kokosowym  cukiniowe gofry z burakiem smażonym w miodzie z tymiankiem  pieczone kotlety z tofu, fasoli i dyni z masłem orzechowym

More food, love and dreams
Samosy z kurczakiem 193

czosnek, do ruskich dodaje ser, mięte i ziemniaki tak tutaj postanowiłam zrobić miks warzywno, mięsno, przyprawowy. Najważniejsze w samosach są przyprawy bo jednak, co by nie było, to- zwykłe pierogi - tyle tylko, że smażone (pieczone) a nie gotowane. I to właśnie przyprawy nadają im ten niesamowity orientalny smak a smakują niesamowicie - polecam! SAMOSY łatwe(...)łyżeczki kuminu curry garam masala kolendra  sól pieprz słodka paparyka sos: gęsty jogurt naturalny koperek pietruszka bazylia 2 ząbki czosnku sól Do dzieła!!! Ciasto zagniatamy jak na pierogi - mieszamy mąkę z solą i wlewamy wodę i łyżkę oleju. Wody dajemy tyle aż z ciasta powstanie elastyczna kula - ciasto powinno być gładkie, odchodzić od dłoni. Odstawiamy. Ziemniaki i marchewkę

sierotka maRysia w kuchni
Małe drożdżowe co nie co… 235

każdy kto mnie zna wie, że kombinować to ja lubię - nie tylko w kuchni - to tym razem wyszły mi drożdżowe pierożki z mięsem lub kapustą. Tego typu pierogi są doskonałym zamiennikiem dla kanapki do pracy czy na uczelnie. Są smaczne, pożywne i bez grama zbędnej chemii. Ja je po prostu UWIELBIAM! Drożdzówkowe pierożki Ciasto: 3 szklanki mąki pól kostki(...)cienkie - i nakładamy na nie dowolny farsz - zlepiamy. Pierożki powinny mieć formę kulek wielkości - u mnie piłki do tenisa ale moja Babcia robi na przykład bardzo duże pierogi - jak kto lubi a ja lubię takie na 3 gryzy układamy na blasze blisko siebie i smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym

sierotka maRysia w kuchni
Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili 141

Ricotta świetnie sprawdza się nie tylko w wersji na słodko. Włoski ser, jeden z moich ulubionych, podałam wczoraj jako dip, do pierogów ze szpinakiem.  Delikatny ser, kremowy, w połączeniu(...)cytrusową skórką, płatkami chili i ziarenkami chili to rzeczywiście był dobry pomysł! Taki dip można wykorzystać do pieczywa, przekąsek włoskich lub nadziać ravioli i inne nie tylko włoskie pierogi.  Pieczona ricotta to prawdziwe niebo w gębie. Wystarczy ricottę przełożyć do żaroodpornego naczynia, posmarować oliwą z oliwek, oprószyć ziołami i zapiekać, aż skórka ricotty zezłoci się. Później pozostaje tylko

Moja smaczna kuchnia
PIZZA CALZONE 149

Lubicie pizzę?  Dziś pierogi calzone niby coś podobnego do pizzy ale zarazem inne. Małe pierogi nadają się na przystawkę, a duże raczej jako danie główne. Ciasto takie jak na pizzę (patrz przepisy poniżej) Wyrośnięte ciasto wyrobiłam i podzieliłam na cztery części. Każdą z części rozwałkowałam na cienkie placki. Nadzienie:   W zależności od pomysłowości i smaków można

potrawyregionalne
Jak ugotować idealny makaron 255

było żadnych wątpliwości dodajmy jeszcze, że makaron wrzucamy do już gotującej się wody! Garnek możemy też częściowo przykryć, ale bądźmy ostrożni – podobnie jak ma to miejsce z kluskami czy pierogami, woda ze zbyt mocno przykrytego garnka z makaronem zapewne zacznie szybko kipieć. Dodajemy oliwę czy nie? Kwestia dodawania do wrzątku na makaron niewielkiej ilości oliwy jest mocno dyskusyjna. Niektórzy(...)więc należy go wówczas gotować odrobinę krócej niż zwykle. Spłukiwanie zimną wodą Spłukiwanie zimną wodą jest szeroko znaną i stosowaną metodą odnośnie większości gotowanych produktów mącznych – makaronu, klusek, pierogów. W praktyce jednak stosowanie tego ma sens tylko jeśli ugotowanego makaronu nie podajemy od razu. Spłukanie zimną wodą bezpośrednio po wyjęciu z wrzątku faktycznie dość dobrze zabezpiecza makaron przed sklejaniem

Kulinarna Pokusa
pierogi z mięsem i ziemniakami 166

Nadzienie do tych pierogów to przepis mojej mamy- pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Są idealnym daniem na poniedziałek, kiedy z niedzielnego obiadu zostają nam mięso i ziemniaki.  Składniki: na ciasto: 300 g mąki 250 ml gorącej wody  30 ml oleju szczypta soli na farsz: 200 g mięsa z rosołu 2-3 gotowane ziemniaki cebula ząbek czosnku(...)Składniki ciasta zagnieść na stolnicy. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Nakładać po łyżce farszu i zlepiać brzegi. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 3-4 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Podawać okraszone podsmażonym boczkiem i pospane szczypiorkiem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pieczone pierogi z kaszą i kapustą 158

Mój mąż zażyczył sobie na obiad pierogi. Zrobiłam ich za dużo, zamrażalnik pełny więc nie miałam co z nimi zrobić. Wpadłam więc na pomysł upieczenia ich, choć nie byłam przekonana, czy to się uda, bo w końcu ciasto pierogowe jest nieszczególne. Mile zaskoczył nas efekt takiego eksperymentu, wyszły z tego świetne chrupiące paszteciki, które mogłabym spokojnie podać na spotkaniu(...)Położyć na podsypanym mąką blacie i przykryć miską, odstawić na 10 minut.  Ciasto rozwałkować cienko i szklanką wycinać koła. Nadziewać farszem i sklejać boki. Jajko rozbełtać i smarować pierogi z obu stron, układać na blaszce do pieczenia i posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż będą złote czyli około 10 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Artykuł w CDC 183

Tarta malinowa Pierogi z kaszą i serem Pierogi z bobem i kiełbasą

Gotowanie jest łatwe
Pieróg z jabłkami 170

cynamonem, do jednego dodałam troszkę suszonej żurawiny, zlepić pierogi i ułożyć w blaszce na papierze. Po ok 15 min uruchomić piekarnik 170 st. Przed włożeniem do piekarnika posmarować pierogi rozmąconym białkiem. Piec ok 40 min. Zainteresowanych kuchnią kresową zapraszam do grupy facebookowej do rozmów i wymiany doświadczeń i przepisów https://www.facebook.com/groups/kresowiacy/

Gotowanie jest łatwe
Czebureki z pieczarkami 278

Czebureki to tradycyjne danie regionalne Tatarów krymskich. Pierogi z pysznym farszem smażonego na głębokim tłuszczu. Podajemy z barszczem albo sosem pomidorowym czy czosnkowym. Składniki: 2,5 szklanki mąki 250 g twarogu 2 jajka łyżka oleju łyżka spirytusu lub octu pół łyżeczki soliFarsz: ok. 450 g pieczarek 2 cebule sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie Ser ucieramy z jajkami, octem(...)kostkę i podsmażamy na patelni. Pozostawiamy do ostygnięcia, następnie przyprawiamy do smaku. Ciasto rozwałkowujemy cienko, wycinamy duże koła np. od talerzyka. Na koło nakładamy farsz i sklejamy w kształt pieroga. Czebureki smażymy na głębokim oleju z obu stron na złoto

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto pierogowe.Pierogi z mięsem 175

Chyba wszyscy lubimy pierogi. Choć są pracochłonne, myślę że warto spędzić troszkę więcej czasu w kuchni żeby później zajadać się ze smakiem.  W sezonie letnim grzechem byłoby nie wykorzystać obfitości owoców. Ja lepię z jagodami, wiśniami, truskawkami i czym się jeszcze da. Natomiast jeżeli zostanie nam np. z rosołu mięsko to warto również taki(...)zrumienioną cebulkę zmielić w maszynce (ewentualnie z warzywami). Dodać wywar (taką ilość aby farsz był zwarty, ale nie suchy), doprawić. Ciasto na ok. 40sztuk pierogów: 45 dkg mąki pszennej 3/4szkl. ciepłej wody szczypta soli 3 żółtka 1 jajko łyżka masła Mąkę wysypać na stolnicę, dodać szczyptę soli,  zrobić dołek i wbić do niego jajko

Maślane ciasteczko
Podpłomyki, tzatziki i faszerowane kapelusze pieczarek czyli przekąski dla każdego 169

jedzenia. Podpłomyki to nieco więcej zabawy, wyrabiamy ciasto, które twardością i konsystencją powinno przypominać ciasto na pierogi, ale również i grubość rozwałkowanego ciasta powinna być podobna jak przy pierogach. Takie placuszki ciasta układamy na patelni i suszymy je. Nic się nie stanie jeżeli się przypalą. Tak wysuszone podpłomyki powinny być kruche i chrupiące. Faszerowane kapelusze pieczarek, jak sama

Kuba Gotuje
Zupo-potrawka kuchenna szafka 149

Mogłabym zalać blożka przepisami świątecznymi,które chcąc czy nie chcąc-robiło się w domu rodzinnym:pierogami,ciastami, pieczeniami, bigosem, domowym chlebem i sałatkami rodzinnymi. Tak,tak! Zrobiłam sama pierogi-duma rozpiera choć ta zasmażka średnio wyszła chyba...tak sądzę. Biegał kot, latała sowa...eee to nie ta opowieść! Biegał kot,a za nim reszta, rozrabiał w klatce jeż

Fiolka w kuchni

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję