pierogi z mięsem - 2377 przepisów (strona:129/159)

Kurczak tandoori w aromatycznym sosie 165

Kurczak tandoori czyli tandoori chicken to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni indyjskiej.  Tradycyjnie kurczaka tandoori przygotowuje się w glinianych piecach tandoor, w których temperatura

Cztery Fajery
Recenzja książki "Polskie Jabłka", czyli jabłka na co dzień i od święta 237

wykorzystuję je przy kucharzeniu. Stąd koniecznie umieściłam je we świątecznym jadłospisie . Rodzina z entuzjazmem zajada się wtedy jabłkowymi specjałami , oczywiście oprócz tradycyjnych potraw wigilijnych typu barszczyk, karp smażony czy pierogi z grzybami. Z jabłkiem w ręku w kuchni nigdy nie pobłądzę, a domownicy jabłkowe wiktuały zawsze z chęcią skosztują. To zasada której trzymam się wiernie - nigdy mnie nie zawiodła(...)poradnik, z którego nie omieszkam regularnie korzystać przy wybieraniu gatunku jabłka pod zaplanowane do przyrządzenia danie. Przepisy pogrupowane są w 9 kategoriach: Napoje , Sałatki , Zupy , Potrawy bezmięsne , Potrawy z mięsem , Sosy , Ciasta , Desery i Przetwory . Każda kategoria zabarwiona jest innym kolorem w tytułach potraw czy oznakowaniu numeru strony - łatwiej i przystępniej można przez to książkę wertować. Do wielu receptur dołączone

Grunt to przepis!
Śledzie w śmietanie 113

Śledzie w śmietanie Tradycyjne śledzie w śmietanie z cebulą i jabłkiem. Śledzie w śmietanie, tradycyjny przepis na śledzie z cebulą i jabłkiem, których nie może zabraknąć

Cztery Fajery
Zupa z pieczonej ciecierzycy 155

właściwości. Ma słodkawy, delikatny smak z orzechową nutą. Poza sławnym humusem i pysznymi falafelami , z ciecierzycy można przyrządzić rozgrzewającą zupę, pasztety, czy kotlety. Sprawdzi się także jako farsz do pierogów czy krokietów. Może być również składnikiem sałatek i dań typu ratatouille. Ponadto z nasion ciecierzycy można wyrobić mąkę do wypieku chleba czy placków. Jej ogromną zaletą jest(...)ciecierzycę przełożyć do gorącego wywaru, doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojone ziemniaki. Zrumienić na oleju pokrojoną cebulę i czosnek, przesmażyć boczek. Przełożyć do garnka – cebulę z czosnkiem, boczek i pokrojone mięso z żeberek (w wersji wegetariańskiej pomijamy boczek i mięso), pokrojoną w kostkę marchew, prażoną cebulę, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, starty imbir, sos sojowy, tymianek, cynamon - zagotować. W miarę potrzeby

mojewypiekiinietylko
Czy warto kupić piekarnik parowy 149

Kuchnia jest sercem naszego domu. Tutaj jemy posiłki, tutaj spędzamy czas na wieczornych rozmowach i porannej kawie. W kuchni realizujemy nasze, niekiedy zupełnie szalone, pomysły kulinarne

Cztery Fajery
Domowa masa makowa 101

tradycyjnego makowca, poprzez seromakowiec, a na masach do różnego rodzaju przekładańców i ciasteczek skończywszy. Ale to nie wszystko. Domowa masa makowa idealnie nadaje się na farsz do słodkich pierogów lub naleśników. Jest także niezastąpiona przy robieniu makiełek lub drożdzówek Domowa masa makowa: jak przechowywać? Po przygotowaniu (i przestudzeniu) masa makowa jest gotowa do użycia. Ale co jeśli przygotujesz(...)minut. Pamiętaj, aby od czasu do czasu go przemieszać. Ugotowany mak przecedź przez sitko wyłożone gazą i dobrze odciśnij. Następnie zmiel mak przepuszczając go dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Możesz też zmielić go przy pomocy malaksera lub robota kuchennego. Jeśli używasz mielonego maku, możesz pominąć ten krok. Morele, orzechy włoskie, rodzynki oraz migdały posiekaj drobno. W garnku rozpuść masło

okolicepalnika.pl
Indiańska lemoniada 155

Indiańska lemoniada przepis na orzeźwiającą sumakadę Indiańska lemoniada znana też jako sumakada gasi pragnienie z siłą wodospadu. Kwaskowo - słodki, orzeźwiający napój, to najlepsze co możesz przygotować

Cztery Fajery
Staropolski bigos postny i przepisy na potrawy świąteczne 261

Bigos pojawia się obowiązkowo na naszych świątecznych stołach. Każda gospodyni ma własne sposoby na to, żeby bigos smakował tak jak lubią domownicy. Jedni lubią go z dużą ilością mięsa, ostro przyprawiony i mocno kwaśny. Inni zdecydowanie wolą jego łagodniejszą wersję ze śliwkami i grzybami. Dzisiejszy przepis na bigos przygotowałam na wzór potraw staropolskich, ma długą listę aromatycznych składników. Nie zabrakło(...)suszonych ziół wedle gustu. Smacznego KILKA PRZEPISÓW NA TRADYCYJNE POTRAWY WIGILIJNE: Barszcz czerwony wigilijny  (Wege)  Zupa grzybowa  (Wege) Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką  (Wege) Pierogi z kapustą i grzybami leśnymi  (Wege) Uszka z grzybami (Wege) Karp smażony z sosem szarym Wigilijna kapusta z grochem    (Wege) Suszone grzyby w cieście piwnym

Codziennik Kuchenny
Trilo Bites – pierożki – Starfield 100

słodkiej papryki dla koloru. Farsz przyrządzliśmy na bazie surimi, czyli „udawanego kraba” bo jest to łatwiejszy i szybszy sposób, ale jeśli macie ochotę, można dodać też prawdziwego mięsa z kraba lub zmielonych krewetek. Dla lepszego smaku dodaliśmy serka kremowego z odrobiną zieleniny. W grze trilo bites podaje sięz ubitym masłem, czyli takim, które jest lekkie i puszyste(...)Rozwałkuj ciasto i wykrój z nich kółka o średnicy ok. 7 cm. Wyłóż porcję nadzienia, ok. 1 czubatej łyżeczki, na wycięte kółko i zawiń w kształt trylobita (jak zwykły pieróg z falbanką). Dla lepszego efektu wizualnego zrób szlaczek widelcem z drugiej strony, aby imitować kształt trylobita. SMAŻENIE Powoli rozgrzej olej – jeśli po wrzuceniu kawałka ciasta zacznie bulgotać (ale niezbyt

Nerds Kitchen
Nieoczywiste produkty które można mrozić 142

tackach lub macie silikonowej – potem zbieramy do torebki foliowej – po rozmrożeniu możemy wykorzystać je np. do ryby po grecku Ryba wędzona – jeśli zostanie nam połówka np. wędzonej makreli – oddzielamy mięso od ości i zamrażamy w małym pojemniczku – po rozmrożeniu możemy przygotować z niej np. pastę kanapkową Resztki surówek np. z marchewki – zamrażamy w małych pojemniczkach np. silikonowych – po zamrożeniu przekładamy(...)wrzucam opakowanie po prostu do zamrażarki – świetnie się mrozi. Tofu – wrzucam opakowanie po prostu do zamrażarki – ok się mrozi – wykorzystałam go później jako nadzienie do pierogów. Ziemniaki gotowane – kiedy mi zostaną mrożę już przeciśnięte przez praskę, wykorzystuję do gotowania klusek i kopytek. Resztki warzyw do gotowania wywaru warzywnego : mam w zamrażarce pojemnik do którego

Dorota Smakuje
Gęś pieczona z mandarynkami i przyprawami korzennymi 184

Wprawdzie już dawno po 11 listopada, ale ponieważ jesteśmy największym producentem gęsiny i jest to gęsina najwyższej jakości, to – o ile jecie mięso – skuście się też w mniej świąteczno-niepodległościowym okresie. My skusiliśmy się i przyjęliśmy zaproszenie Przemka i Czarka. Chłopcy dopiero co wrócili z długiej azjatyckiej przebieżki i nawcinani owocami morza, owocami smoka i owocami, których lepiej(...)przerabiacie na smalec! Możecie zjeść z chlebem albo wykorzystać do smażenia. W kuchni staropolskiej nic się nie marnowało… Podobnie z podrobami – zróbcie z nich farsz do pierogów i na drugi dzień zapraszacie przyjaciół na wspólne lepienie! Kiedy gęś się piecze, robicie sos. Wrzucacie do garnka śliwki i mandarynki, wlewacie wino, gotujecie, dodajecie przyprawy, mieszacie i gotowe. Możecie

GRUBY WAŁEK
Gęś pieczona z mandarynkami i przyprawami korzennymi 170

Wprawdzie już dawno po 11 listopada, ale ponieważ jesteśmy największym producentem gęsiny i jest to gęsina najwyższej jakości, to – o ile jecie mięso – skuście się też w mniej świąteczno-niepodległościowym okresie. My skusiliśmy się i przyjęliśmy zaproszenie Przemka i Czarka. Chłopcy dopiero co wrócili z długiej azjatyckiej przebieżki i nawcinani owocami morza, owocami smoka i owocami, których lepiej(...)przerabiacie na smalec! Możecie zjeść z chlebem albo wykorzystać do smażenia. W kuchni staropolskiej nic się nie marnowało… Podobnie z podrobami – zróbcie z nich farsz do pierogów i na drugi dzień zapraszacie przyjaciół na wspólne lepienie! Kiedy gęś się piecze, robicie sos. Wrzucacie do garnka śliwki i mandarynki, wlewacie wino, gotujecie, dodajecie przyprawy, mieszacie i gotowe. Możecie

GRUBY WAŁEK
Chaczapuri imeruli 262

p { margin-bottom: 0.21cm; Dziś mam dla Was propozycję obiadową, która wśród moich znajomych zrobiła furorę. Być może niektórzy, którym przyszło bywać w Krakowie i

Przepysznik - BLW i nie tylko
CHIŃSZCZYZNA - bilet do orientalnych smaków. 214

przyznajemy się bez bicia. Nam, miłośniczkom typowo polskich smaków (przed oczami mamy pierogi, dużo pierogów), zdarza się mały skok w bok. Nierzadko serwujemy sobie orientalne podróże i bardzo nam (i tym co są na naszym garnuszku) z tym dobrze. Ale, jako, że doba i tak jest dla nas za krótka, nie będziemy tracić czasu na podróż samolotem, więc(...)sumieniem. Jeśli o grzybki chodzi... smak nieziemski! Zapach jaki uderza nas w momencie otwarcia opakowania jest bardzo intensywny. Dzięki tym grzybkom potrawa jest na prawdę orientalna. WYKONANIE: 1. Marynujemy mięso. Umyte i wysuszone mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do marynaty na godzinę. Marynata: sos sojowy (bezglutenowcy pomijają!!!) 2-3 łyżki,  miód 1 łyżka, główka czosnku przeciśniętego przez praskę

Wypisz Wymaluj