potrawy z ubiegłego roku:) STYCZEŃ Por nadziewany łososiem (cannelloni ) LUTY Oponki serowe mojej babci Ani MARZEC Pikantny Gulasz Węgierski KWIECIEŃ Chałka z kminkiem MAJ Pierogi z botwinką w sosie koperkowym CZERWIEC Ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką LIPIEC Risotto z prawdziwkami SIERPIEŃ Paella mixta z langustynkami i kurczakiem WRZESIEŃ Dyniowe kluski śląskie z żeberkami w kapuście PAŹDZIERNIK
MarciochaKucharzyDzisiaj na obiad były pyszne pierogi z kapustą i grzybami. Składniki na ciasto: - 2,5 szklanki mąki pszennej - szczypta soli - łyżeczka masła - 1/2 szklanki ciepłego mleka - 1/2 szklanki ciepłej wody - 1 jajko Składniki na farsz: - 100g suszonych grzybów - 250g kapusty kiszonej - 1/2 cebuli - 1 jajko - 3 łyżki masła klarowanego - 1 łyżeczka bułki tartej - sól, pieprz do smaku Wykonanie: Robimy
Tanio szybko zdrowoświąt. Właściwie to już przed Bożym Narodzeniem planowałam przygotowanie pierogów z kiszoną kapustą i fasolką adzuki. W końcu pomysł ten udało mi się zrealizować. Pierogi są wyśmienite, również w wersji "odsmażanej". Ciasto: 3 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej 1 jajko 2-3 łyżki oleju łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Farsz: ok. 300 g kiszonej kapusty
Czerwień i błękitpokroić na mniejsze kawałki. Na połowę każdej pizzy ułożyć składniki: pieczarki, mięso, paprykę, kawałki sera mozzarella, oliwki. Całość posypać startym serem. Brzegi ciasta posmarować wodą, ciasto złożyć na pół i skleić jak pieroga. Przełożyć na blachę posypaną mąką. Z wierzchu każdy pieróg posmarować delikatnie wodą i posypać ziołami prowansalskimi. Całość pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez
kulinarnyswiatdomizwyczajna. Przepis pochodzi z publikacji „Tradycja, smak i wdzięk”, wydanej przez LGD Eurogalicja. Podzieliły się nim panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Trzebownisku. Pierogi z ziemniakami i kiełbasą - kuchnia podkarpacka Składniki na około 60 sztuk: Ciasto: 500 g mąki pszennej (oraz do podsypywania) 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 1 pełna szklanka gorącej wody (może być troszkę więcej) Farsz(...)drobno i podsmażamy na maśle. Ziemniaki mieszamy z kiełbasą i cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. Z podanych składników wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je cienko i szklanką wykrawamy placki. Każdy placek napełniamy dużą porcja farszu i sklejamy brzegi. Pierogi wrzucamy do gotującej się lekko posolonej wody. Od momentu wypłynięcia gotujemy jeszcze około 5 minut. Pierogi z ziemniakami
Trzeci talerzcukier waniliowy marmolada lub dżem [ frużelina malinowa ] Składniki na ciasto posiekać nożem. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkować cieniej niż na pierogi na stolnicy posypanej mąką. W miarę możliwości uformować prostokąt. Na kraj ciasta nałożyć pasek marmolady o szerokości ok. 1 cm. Kawałek z marmoladą złożyć 2 razy, odciąć
Moje domowe kucharzenietego w wielu miejscach na świecie zupełnie nie ma! 6) Pierogi - oczywiście nie można zapominać także o pierogach! 7) Miód pitny- warto podkreślić, że jest to napój absolutnie typowy dla polski i coraz bardziej ceniony przez koneserów. 8) Nietypowe ciasta - pierniki z dużą ilością miodu i przypraw korzennych, makowiec, szarlotki, babki i kartacze to na pewno ciekawe(...)tego w wielu miejscach na świecie zupełnie nie ma! 6) Pierogi - oczywiście nie można zapominać także o pierogach! 7) Miód pitny- warto podkreślić, że jest to napój absolutnie typowy dla polski i coraz bardziej ceniony przez koneserów. 8) Nietypowe ciasta - pierniki z dużą ilością miodu i przypraw korzennych, makowiec, szarlotki, babki i kartacze to na pewno ciekawe
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniarazie potrzeby uzupełniamy wodą. Miksujemy zupę i doprawiamy do smaku przyprawami i imbirem oraz śmietaną. Bundz rozgniatamy widelcem, dodajemy rozgnieciony czosnek i przyprawy do smaku, Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy krążki szklanką i nadziewamy pierogi wkładają niewielką ilość nadzienia. Gotujemy pierogi w osolonym wrzątku, podajemy z zupą
Gotowanie jest łatwepierogi z serem . Składniki: Ciasto: 3/4 kg mąki 2 jajka szczypta soli 1 szklanka wody Farsz serowy: 70 dag sera 2 jajka cukier do smaku Wszystkie składniki farszu łączymy na jednolitą masę. Do przesianej mąki dodajemy jajka. Doprawiamy solą i stopniowo dodajemy wodę. Zagniatamy ciasto, aby było jednolite i gładkie. Ciasto podsypujemy mąką i cienko rozwałkowujemy. Szklanką wykrawamy krążki(...)środek kładziemy wcześniej przygotowany farsz serowy i zlepiamy brzegi. Farszu nie może być za dużo, aby nie popękały podczas gotowania. Tak przygotowane pierogi porcjami wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy ok. 5 minut. Podajemy ze śmietanką, cynamonem i cukrem. Smacznego
Salonik smakówPolecam. Oto składniki i przyprawy na pierogi leniwe. Pierogi leniwe z twarogiem i ziemniakami fot. Moja Książka Kucharska ------------------------------------ Liczba porcji : 4 Czas przygotowania : 50 minut ------------------------------------ SKŁADNIKI na pierogi leniwe : 500g białego sera 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka mąki pszennej 2 czubate szklanki ugotowanych, wystudzonych ziemniaków sól oliwa do wody PRZYGOTOWANIE leniwych - przepis krok po kroku(...)masy serowo-ziemniaczanej dodajemy żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, solimy i dokładnie wyrabiamy - masa ma być jednolita i sprężysta. Krok 3. Z porcji ciasta, na posypanej mąką stolnicy, formujemy wałek, kroimy pierogi i zaraz po przygotowaniu(!) wrzucamy do gotującej się i osolonej wody z dodatkiem oliwy. Gotujemy 3-5 minut od chwili gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową
Moja Książka Kucharskasolą, zrobić wgłębienie, wlać wodę, zagnieść ciasto, pod koniec dodać olej. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić by odpoczęło na 30 minut. Przygotować nadzienie: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Śliwki pokroić w drobną kostkę. Mięso zmielić, dodać cebule i śliwki, podlać bulionem, żeby masa nie była za sucha, wymieszać, doprawić do smaku. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką lub wykrawaczką wycinać(...)kółka, nakładać nadzienie, zlepiać brzegi. W dużym garnku zagotować wodę, wrzucać pierogi, gotować ok 1-1,5 minuty od wypłynięcia (czas gotowania zależy od grubości ciasta). Podawać z posmażonymi na maśle listkami szałwii. Smacznego
Obiad gotowyczarnuszką, majerankiem i oregano Focaccia z czarnymi oliwkami Focaccia z parmezanem, czarnuszką i oregano Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pizza z papryką i czarnymi oliwkami Pizza z boczkiem Ślimaczki z ciasta na pizzę z pesto bazyliowo - miętowym
Moja smaczna kuchniaśmietaną. CIASTO: 3 szklanki mąki pszennej 1 żółtko 1 szklanka mleka 1 łyżka oleju NADZIENIE: 200g twarogu półtłustego 4 łyżki cukru 1 1/2 szklanki jeżyn Mąkę przesiać na stolnicy. Na środku zrobić zagłębienie, wlać ciepłe mleko, olej i żółtko. Zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w ściereczkę i przygotować nadzienie. Twaróg rozetrzeć z cukrem. Można również użyć zmielonego twarogu. Ciasto rozwałkować(...)grubość paru milimetrów i wyciąć krążki. Nakładać po łyżeczce słodkiego twarożku i parę jeżyn. Sklejać pierogi. Gotować w lekko osolonej wodzie, 3min od wypłynięcia. Gorące podawać np ze śmietaną. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Obiad , Pierogi, knedle , Wykorzystanie żółtek Tagged: jeżyny , twaróg
https:KKuchniaMniamłyżką masła i żółtkami. Dodać ubite białka i mąkę i chwilę miksować. Przełożyć całość na stolnicę posypaną mąką i bez dodawania dodatkowej mąki szybko zagnieść ciasto. Uformować wałeczki i podzielić je na części. Wrzucać pierogi na wrzątek i gotować około 2 minuty od wypłynięcia. Masło roztopić, polać nim gotowe pierogi i posypać je cukrem. Smacznego
Mama Gotuje