roztopione masło. Mieszam ze sobą i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. (przykrywam ściereczką). Gotowe ciasto wykładam na posypaną mąką stolnicę. Cienko rozwałkowuję, wykrawam szklanką koła, na środek nakładam łyżeczką dżem, zlepiam (podobnie jak pierogi), formuję małe bułeczki i układam na blaszce zlepioną stroną do dołu. Pozostawiam je kolejną 1 godzinę do wyrośnięcia. Piekę
Wielopokoleniowokopytka.Pieczarki czyścimy i kroimy w kostkę.Blanszujemy z liściem i vegetą.Odcedzamy.Doprawiamy solą i pieprzem.1/3 odkładamy do sosu.Z ciasta formujemy wałek i ucinamy po kawałku.Lekko spłaszczamy i nakładamy pieczarki,składamy na pół i sklejamy w postać pierogów.Smażymy na rozgrzanym oleju.Sos przygotowujemy według przepisu ,dodając pieczarki które odłożyliśmy..Sosem polewamy pierożańce
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizagospodarowanie jest pełno, mogą być różnego rodzaju pierogi: pierogi z mięsem , pierogi z kaszą gryczaną , pierogi z perliczki ….; „pasztety”: pasztet z kaczki , pasztet z gęsi , paszteciki z kaczką ... . Dzisiaj proponuję paszteciki z mięsa w cieście francuskim (oczywiście ciasto można przygotować w domu, ale czy nie szkoda czasu? Ja kupuję gotowe, mrożone, ale zwracam uwagę aby było
królestwo garówżurawiną / Coated camembert with cranberries : 3. Domowe masło orzechowe / Home-made peanut butter : 4. Najprostsze wegańskie i bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami / The easiest vegan and gluten-free cake with strawberries : 5. Wegeburgery / Veggie burgers : 6. Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą / Polish baked dumplings with spinach and feta : 7. Biszkopt z kremem czekoladowym i malinami / Sponge cake with
Qlinarnie i Qlinarnieroztopione masło. Mieszam ze sobą i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę (przykrywam ściereczką). Gotowe ciasto wykładam na posypaną mąką stolnicę. Cienko rozwałkowuję, wykrawam szklanką koła, na środek nakładam łyżeczką mak, zlepiam (podobnie jak pierogi), formuję małe bułeczki i układam na blaszce zlepioną stroną do dołu. Smaruję rozbitym żółtkiem. Na blaszce pozostawiam na kolejną
Wielopokoleniowokawałki ciasta, które czekają na swoją kolej trzymać pod ściereczką lub folią aby nam się nie zsychały. Z kawałka ciasta uformować kulkę, rozwałkować na placek o wielkości ok 12 cm, nałożyć 3-4 płaskie łyżki farszu, zlepić jak pierogi, tak aby było jak najmniej wolnej przestrzeni w naszym pierogu, skrajne rożki sczepić ze sobą, lekko zrolować, odstawić
moj przepis naelastyczne ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedna z nich zawijamy folia spożywczą żeby ciasto nie wyschło. Druga część ciasta cieniutko rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką kółka i nakładamy na środek każdego łyżeczkę farszu. Kółka zginamy na pól i formujemy pieroga. Dwa przeciwległe części pierogów sklejamy owijając pieroga wokół kciuka i formując uszko. Najlepiej gotują się pierogi mrożone
Pyry na Gazmiejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, - wszystko razem (łącznie z tą wyjętą na chwilę 1/4 ziemniaków) zagnieść na jednolite ciasto, - formować kulki, wciskać dziurki Emotikon wink - gotowe kluski wrzucać do osolonego wrzątku, gotować kilka minut, aż wypłyną jak pierogi. Do tego sosik ze szklanki wody przegotowanej również z kurkumą i pieprzem, sosem sojowym, olejem kokosowym i na koniec zagęszczony śmietaną
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEetapie. Ciasto powinno być błyszczące i mieć jednolitą barwę. Odstawiam na 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie dzielę ciasto na 8 części i każdą delikatnie rozpłaszczam w dłoniach i nakładam 2-3 łyżki jagód. Następnie sklejam jak pieroga i formuję kulę. Układam na blaszce. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni, smaruję bułeczki
Mango Papajapierogi? Ja uwielbiam! Najbardziej lubię ruskie, czyli z ziemniakami i twarogiem. Przepis wyniosłam z domu, bo dokładnie takie pierogi robi moja mama. Najczęściej podaję je z podsmażoną cebulką z boczkiem lub samą cebulką. Mogę je jeść codziennie;) Ciasto:1/2 kg mąki pszennej, szkl. gorącej przegotowanej wody, 1/2 szkl. ciepłego mleka, szczypta soli, 3 łyżki oleju. Mąkę
Z miłości do słodkościPosiekać i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Na środku każdego kółeczka układać zrolowaną karteczkę z wróżbą. Ciastka składać na pół jak pierogi i delikatnie zlepić brzegi, zawijając je lekko do środka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Z miłości do słodkościCiasto naleśnikowe:750 ml mleka3 jajka300 g mąki pszennejolej do smażeniaNadzienie:80 dag ziemniaków35 dag sera białego2 szt. cebulisólpieprzKiedy nie mamy ochoty na pierogi, albo najzwyczajniej w świece nie mamy ochoty na ich robienie - zachęcam do poszukania alternatywy. Zdecydowanie polecam formę krokietów. Dzisiaj przedstawię przepis na krokiety z nadzieniem, takim samym jak w ruskich puerogach. Po odsmażeniu(...)maśle i dodaniu odrobiny cebulki, smakują naprawdę wyśmienicie.Zaczynamy od przygotowania ciasta na naleśniki. Z mleka, jajek i mąki przygotować gładkie ciasto. Rozgrzać patelnie teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były cieniutkie. Z podanych składników wyszło mi 13 szt. naleśników.Teraz należy przygotować farsz
Świat Domowej KuchniSkładniki na ok.40 sztuk: Ciasto: 300 g mąki przennej plus do posypania 200 ml wrzącej wody 20 g masła 1 łyżeczka soli Farsz: 250 g twarogu (u mnie był chudy) 450 g ziemniaków 2 średnie cebule 1 szczypta cukru 1 łyżka masła 1 łyżka oleju do smażenia sól i pieprz 200 g wędzonego boczku Wykonanie: Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę(...)solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie. Robimy z farszu małe kulki wielkości łyżeczki. Na każdym kółku z ciasta układamy kulkę farszu i zlepiamy brzegi. Następnie poprawiamy delikatnie ząbkami widelca. Gotujemy wodę z solą i łyżka masła, aż zacznie bulgotać. Wrzucamy po ok 10 pierogów i mieszamy, by się nie posklejały. Czekamy aż wypłyną i gotujemy przez ok 2- 2.30 minut
Smakuj życie!Przygotowane w nieco mniej tradycyjny sposób, a równie smaczne. Koniecznie spróbujcie, jeśli lubicie ricottę :) PIEROGI Z RICOTTĄ I JAGODAMI GOTOWANE NA PARZE /przepis własny/ 55 g mąki ryżowej 25 g mąki z tapioki szczypta soli żółtko 60-70 ml ciepłego mleka ryżowego łyżeczka oleju kokosowego 150 g ricotty + 2 płaskie łyżki miodu wielokwiatowego + jagody Obie mąki przesiać. Dodać(...)blat i wyrabiać ciasto. Odłożyć na około 15 minut i przygotować nadzienie. Ricottę zmiksować z miodem, a jagody umyć i lekko podusić widelcem. Gotowe ciasto rozwałkować i wycinać kółka za pomocą szklanki. Do środka wkładać porcje nadzienia, odrobinę jagód i lepić. Sito* urządzenia (lub garnka do gotowania na parze) posmarować olejem, aby pierogi nie przywierały. Układać
Poranek na słodko