 Ekspresowe ciasto marchewkowe 214
Ekspresowe ciasto marchewkowe 214niebywale smaczne! Ciasto marchewkowe należy do grona moich ulubionych wypieków. Robiłam je już ze słodkim dodatkiem rodzynek: Ciasto marchewkowe z rodzynkami , oraz w towarzystwie kokosa, żurawiny i korzennych przypraw: Piernikowe ciasto marchewkowe z kokosem i żurawiną . Generalnie lubuję się w słodkościach, przy przyrządzaniu których używa się warzywa jako głównego składnika. Wszelkie ciasta z marchwią , cukinią , burakiem czy szpinakiem to jest
Grunt to przepis! ŚWIĘTO TORUŃSKIEGO PIERNIKA 2016  – czy Toruń mnie w sobie rozkochał? ) 209
ŚWIĘTO TORUŃSKIEGO PIERNIKA 2016  – czy Toruń mnie w sobie rozkochał? ) 209oblegały tłumy a Panowie robili furorę ( w i w sumie to się nie dziwię, bo zapachy smakołyków które przygotowywali ulatniały się w powietrzu ). Menu obfitowało oczywiście w piernikowe pyszności! Najbardziej jednak czekałam na godzinę 14, kiedy to miały odbyć się specjalne Warsztaty Fotograficzne prowadzone przez Grzegorza Łapanowskiego i Jakuba Wilczka. W specjalnie przygotowanym pod kątem fotograficznym namiocie były prawdziwe cuda
Ostra na Słodko 13 SIERPNIA – ŚWIĘTO TORUŃSKIEGO PIERNIKA 214
13 SIERPNIA – ŚWIĘTO TORUŃSKIEGO PIERNIKA 214Kopernik zaprasza na toruńską Starówkę na Święto Toruńskiego Piernika. Szykuje się niezwykle atrakcyjne wydarzenie o niezapomnianym piernikowym smaku. Artykuł 13 SIERPNIA – ŚWIĘTO TORUŃSKIEGO PIERNIKA pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINE Całuski 289
Całuski 289korzenne przepis na ok. 100 szt. niewielkich pierniczków Składniki : 1 szklanka miodu 1 szklanka cukru 2 jaja ok. 1/2 kg mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy piernikowej 1 łyżeczka masła Ciasto: Miód, jeśli ma stałą konsystencję, czyli jest skrystalizowany, rozpuszczamy, lekko podgrzewając. (Warto jednak pamiętać, że aby miód nie stracił swoich dobroczynnych właściwości, upłynnianie należy przeprowadzać
Ratunku obiad Piernik staropolski,  jeden z najlepszych (cały przepis, krok po kroku) 355
Piernik staropolski,  jeden z najlepszych (cały przepis, krok po kroku) 355grubym dnem i wstawiłam ma małym gazie na około 7 minut, żeby się dobrze zagrzały. Placki smaruje się ciepłymi powidłami. Czas na złożenie piernika Po odwinięciu placków piernikowych, trzy posmarowałam na przemian powidłami śliwkowymi zaczynając od powideł a środkowy masą orzechową. Przykryłam czwartym plackiem i całość zawinęłam folią spożywczą. Obciążyłam i wstawiłam na jeden
Kuchnia u Krysi Puszysty sernik z aromatycznym akcentem piernika, pomarańczy i powideł śliwkowych... 182
Puszysty sernik z aromatycznym akcentem piernika, pomarańczy i powideł śliwkowych... 182jajek 90 g masła 2 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 pomarańcza 160 g powideł śliwkowych (najlepsze domowe) Składniki na glazurę czekoladowo-piernikową: 200 g cukru 70 g kakao 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika 130 mg śmietanki (30%) 125 g wody 1 pełna łyżeczka żelatyny Wykonanie ciasta kruchego
Kuchnia u Krysi Moje pierniczki. Dekorowane,  lukrowane... świąteczne 211
Moje pierniczki. Dekorowane,  lukrowane... świąteczne 211taka zabawa z pierniczkami, to zapraszam do upieczenia a potem do dekorowania. Dzieci z pewnością Wam pomogą. Życzę udanej zabawy i SMACZNEGO! Krys Polecam też inne piernikowe przepisy, które zamieściłam w MENU: Pierniki i pierniczki Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysi Lody ze smażonych śliwek! 187
Lody ze smażonych śliwek! 187zamrażarki i dajemy im 10 do 15 minut aby torszkę się rozmroziły, łatwiej będzie Wam wtedy formować kulki. Lody możecie podać same bądź polać sosem, będzie pasował np. piernikowy, waniliowy bądź karmelowy. Mam nadzieję, że przepis przypadł Wam do gustu! Koniecznie dajcie znać!!! Pięknego dnia
SMYKWKUCHNI MIĘKKIE PIERNICZKI 198
MIĘKKIE PIERNICZKI 198mąki pszennej tortowej 100 g miodu/ 1/4 szklanki / 3 łyżki 75 g masła / pokrojonego w kosteczkę 75 g cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 2 łyżeczki kakao 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 żółtka LUKIER KRÓLEWSKI : 1 szklanka cukru pudru, 1 surowe białko WYKONANIE PIERNIKI : Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół
cool and minty Powitanie 144
Powitanie 144kuchni i domu. Dogadzam moim synom i mężowi i okazało się, że jest to dla mnie nieodmiennie radość. Dlatego jutro podzielę się z moim wifi stworzonymi dziś muffinami quasi piernikowymi :) Ale to jutro. dziś się już zbyt uzewnętrzniłam. Bożena
I tu będę miała takie te " 5 - minutowe ciasta z kubka" Jennifer Lee - recenzja 265
" 5 - minutowe ciasta z kubka" Jennifer Lee - recenzja 265takie jak, brownie, czy ciasta owocowe, ciasteczka. Ciasta z masłem orzechowym, dżemem, czy o smaku gorącego kakao. Miłośnikom świąt autorka proponuje wypieki o tradycyjnych świątecznych smakach:dyniowe, ajerkoniakowe i piernikowe. Ciasta podzielone są na następujące grupy: Ciasta z kubka czekoladoholika Owocowe ciasta z kubka Niskokaloryczne ciasta z kubka Ciasta z maksymalnie czterech składników Śniadaniowe ciasta z kubka Kawowe
kruche babeczki Sernik Malibu 307
Sernik Malibu 307SKŁADNIKI: (na tortownicę 26-28 cm) SPÓD: 250 g dowolnych herbatników, u mnie piernikowe 1 duża łyżka Nutelli 1 łyżka masła SER: 1 kg twarogu sernikowego (u mnie z wiaderka z Biedronki) 1 szkl cukru 5 jajek (M) 2 łyżki mąki pszennej (z lekkim czubkiem) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (z lekkim czubkiem) 1 szkl wiórek kokosowych 2/3 szkl alkoholu Malibu
Kocham Czekoladę Piernik z marmoladą i polewą czekoladową 205
Piernik z marmoladą i polewą czekoladową 205słoiczek gęstej konfitury śliwkowej (do przełożenia ciasta) POLEWA czekolada gorzka 100g śmietana kremówka 100g łyżka masła W garnku roztapiamy masło z cukrem, mieszając. Cały czas podgrzewamy, dodajemy konfiturę, przyprawę piernikową, cynamon.Odstawiamy z ognia do lekkiego ostygnięcia. Dodajemy proszek do pieczenia i sodę. Jajka miksujemy, dolewamy mleko i przelewamy do garnka z pozostałymi składnikami. Przesianą mąkę dodajemy partiami do masy
WYSPA SZCZĘSLIWA Przegląd przypraw w polskiej kuchni 212
Przegląd przypraw w polskiej kuchni 212tłustych, ciężkostrawnych. Szałwię dodaje się do dań z kurczaka, pasztetów, sałatek, makaronów. Można również przygotować masło szałwiowe. Gałka muszkatołowa – ta przyprawa nadaje lekko pikantny i ostry smak deserom (np. piernikowi), wypiekom z jabłkami (szarlotka), napojom (kompot, poncz, grzane wino lub piwo itp.). Można ją dodać również do pasztetów, bigosu czy flaków. Imbir – można go wykorzystywać w suszonej startej formie
WojnaNaSmaki.pl Toruński Festiwal Smaku „Kuchnia krzyżacka” 164
Toruński Festiwal Smaku „Kuchnia krzyżacka” 164imbirem. Drugie miejsce zespół z restauracji Hanza Pałac, Rulewo w składzie Mateusz Malej i Mariusz Flatau. Przygotowali: baranek po polsku podany na konfiturze z czerwonej cebuli w towarzystwie piernikowego puree, marynowanej rzodkiewki i sosu imbirowo szafranowego. I tu jurorom należy się medal ;) Sama dokładnie tak samo bym oceniła. Smak, nawiązanie do historii, prezentacja.... no i kacze udo było daniem
królestwo garów