piernikowe szaleństwo .Uwielbiam ten czas gdy dom pachnie korzennymi przyprawami ... cynamon , goździki . kardamon ... rozsiewają swój aromat .Tegoroczne "pierniczenie" rozpoczęłam od skromnych w wyglądzie , ale niezwykle pysznych pierników w kształcie kopytek .Aromatyczne ciacha oblane kawowym lukrem . Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa , można je było kupić w niemal każdym sklepie . Zazwyczaj kupowało się po kilka sztuk , bo miały(...)CKawę rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku.Wsypać do miski ok 2 szklanek cukru pudru , wlać kawę i tyle wody aby powstał dość rzadki lukier .Polać nim wystudzone pierniki .Przechowywac najlepiej w metalowej puszce lub szklanym słoju.Smacznego :)Polecam
Malinowa Kawiarenkapierniczki z bloga Ciastkarnia na kruchym spodzie, bo zaciekawił mnie właśnie dodatek herbaty. Okazało się, że w smaku jej nie czuć - choć zaparzyłam prawdziwą siekierę. Domowa przyprawa do piernika zdecydowanie zdominowała smak tych ciasteczek, ale to nic złego - smakują bowiem wybornie. W dodatku są cudownie mięciutkie od razu po upieczeniu - dlatego sądzę, że dziurki okażą się zbędne - do Świąt(...)ostudzonej herbaty1/2 łyżeczki sody oczyszczonejlukier królewski:30 g białek150 g cukru pudru1/6 łyżeczki białego octu winnegoMiód z masłem rozpuścić, przestudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, kakao, przyprawą do piernika i sodą. Wlać herbatę, miód z masłęm, wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość
Pożeraczka, czyli raz adobrzestore dessert og bagebog, którą bardzo lubię za proste, ale ciekawe receptury i apetyczne zdjęcia. Wersja jeżynowo-jabłkowa bardzo przypadła mi do gustu. Do ciasta dodaje się przyprawę do piernika, deser więc pachnie już trochę jesiennie i wspaniale rozgrzewa. Idealny comfort food. Razem ze mną cobbler przygotowały Lejdi i Mirabelka.Cobbler jeżynowo-jabłkowySkładniki:(na formę 20x25 cm)ciasto(...)cukru trzcinowego50 ml mlekawypełnienie:2 jabłka400 g jeżynsok z 1/2 cytryny60 g cukrudodatkowo:25 g masła2 łyżki cukru trzcinowegoMąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem, cukrem i przyprawą do piernika. Dodać masło, posiekać, a następnie szybko zagnieść. Dolać mleko, zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Jabłka obrać, usunąć gniazda
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKatarzynki...Tradycyjne, niezbyt słodkie pierniczki.Wymagające kilkutygodniowego leżakowania.Wykrawane specjalną foremką.Delikatne i rozpływające się w ustach.Bez dodatku tłuszczu.Zapraszam!Składniki:200 g płynnego miodu;1 łyżeczka przyprawy do piernika;1 łyżka kakao;100 g cukru pudru;1 jajo;400 g mąki pszennej;3 łyżeczki proszku do pieczenia;1 - 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18 % - opcjonalnie(...)dałam 2 łyżki.Sposób przygotowania:Do miski (u mnie od robota kuchennego) wlać płynny miód, dodać przyprawę do piernika, kakao, cukier, jajo i wymieszać.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do miski z miodem. Zagnieść dość twarde ciasto (ja zagniatam przy pomocy robota kuchennego z hakami do ciasta drożdżowego). Jeśli ciasto jest suche i nie chce łatwo się zagnieść
Gospodyni Miejskatylko kruszymy drożdże od razu do ciasta.Pierniczki katarzynkiProporcje na 30 pierniczkówCzas przygotowania: 40 minutSkładniki:2 szklanki mąki pszennej1 jajko1 szklanka cukru1 czubata łyżka miodu1,5 łyżeczki przyprawy do piernika lub domowej przyprawy do piernika1 łyżeczka sody oczyszczonej7 g suszonych drożdży25 g masłaWykonanie:Cukier, masło i miód rozpuszczamy w rondelku, pod koniec dodajemy przyprawę do piernika. Odstawiamy
Kulinarne przygody Gatityroboty zawsze pojawia się jedno bardzo, ale to bardzo ważne pytanie: co zrobić ze strzępkami ciasta, których przecież nie da się zużyć do końca, nawet jeśli będziemy wycinać serduszkowe pierniki w nieskończoność? Otóż można zagnieść je w kulkę, którą następnie rozwałkowujemy w dłoniach na kształt walca, kroimy na paski ok. 2 cm, rozpłaszczamy ładnie w rączce i wciskamy w środek(...)migdały. Proste i urocze! ;) Pierniki po ostudzeniu dekorujemy lukrem zrobionym z mieszanki białka (opcjonalnie soku z połowy cytryny) i cukru pudru. W tym celu możemy użyć zwykłego pędzelka do pomalowania całej powierzchni lub tylki do lukru, jeśli naiwnie wierzymy, że uda nam się zrobić ładne wzorki. Tak czy inaczej - liczy się fakt, że zrobicie to sami, nawet
sama złodyczPiernik dojrzewający upieczony i czeka na święta, pierniczki tak samo a ciasto zostało i co zrobić z tym fantem? oczywiście:D chatka z piernika. Kolejne wyzwanie cukiernicze przede mną. Na szczęście udało mi się znaleźć dobre formy i sklejanie nie było takie straszne jak myślałam. Najważniejsze, że dach się nie zawalił się:) W końcu jak przystało
ciastkarnia na kruchym spodziedotrzymało ono do świąt bo w zasadzie został już tylko jeden kawałek ale co za różnica przy takiej ilości upieczonych rzeczy:) Wymyśliłam tym razem biszkopt o smaku piernika i połączyłam go z czekoladową masą, są to dwa ulubione smaki moje łasucha:) Ciasto smakowało bardzo ciekawie, nuta piernika z czekoladą okazała się dobrym połączeniem. Jedyne co mogłabym zmienić
ciastkarnia na kruchym spodziepełne łyżki miodu lipowego 200 g cukru pudru 125 g margaryny Palma z Murzynkiem 1 jajko 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 3-4 łyżeczki przyprawy do pierników w zależności od producenta Margarynę, miód i przyprawę do piernika podgrzewamy aż masa stanie się płynna, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę z sodą i solą, dodajemy cukier puder, mieszamy, wlewamy rozpuszczoną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępełne łyżki miodu lipowego 1 szklanka cukru pudru 125 g margaryny Palma z Murzynkiem 1 jajko 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 3 łyżeczki przyprawy do pierników Kotanyi karmel i wanilia w młynku Kotanyi Margarynę, miód i przyprawę do piernika podgrzewamy w rondelku aż masa stanie się płynna, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę z sodą i solą, dodajemy cukier
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPierniki wszędzie pierniki, ciasta z dodatkiem przyprawy korzennej przeżywają teraz swoje dni chwały. Także i mnie opanowała piernikomania, upiekłam torcik piernikowy. A dokładnie biszkopt z przyprawą korzenną, przełożony bitą śmietaną i suszonymi śliwkami. Składniki (blacha 20x20 cm) Biszkopt 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy korzennej 1 łyżeczka kakao Ponadto
RAROSSAPrzepis z magazynu Kuchnia zainspirował mnie do stworzenia choinki z piernika ;-) Pierniczki choinki- Składniki: 100g cukru pudru (ok. 4 czubate łyżki) 400g mąki pszennej tortowej pół szklanki miodu płynnego 3 łyżeczki przyprawa do piernika (20g) 2 łyżki masła (ok. 70g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 czubata łyżeczka kakao Lukier Cukier puder […] The post Piernikowe choinki
Kulinarne Przebojebiałej zimie zapomniał, gdyby nie to, że za 3 dni większość z nas zasiądzie do wigilijnego stołu! Zapach świąt kojarzy nam się przede wszystkim z zapachem choinki i.. pierników. Charakterystyczny korzenny aromat, który podczas pieczenia wypełnia cały dom ma magiczną moc i wprowadza wszystkich w świąteczny, rodzinny klimat. Korzystając z tego, że święta tuż, tuż zapraszamy Was dzisiaj(...)ok.1g cukru na karmel 65ml wodu na karmel 200g cukru 125g miodu akacjowego po pół łyżeczki przypraw : goździki, cynamon, gałka muszkatołowa lub pół paczki gotowej przyprawy do piernika 600g mąki + do posypania 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajo 50g stopionego masła Lukier: 1 białko szczypta soli 1 szklanka przesianego cukru pudru barwniki - opcjonalnie rękaw cukierniczy Przygotowanie
Symfonia Smakówwyszło mi około 40 pierniczków w różnych kształtach. Jeśli nie lubimy dekorowanych wypieków, możemy śmiało pozostawić "gołe" pierniczki, gdyż ciasto nie twardnieje i nie wymaga zmiękczania przez lukier. Upieczony piernik z wierzchu jest lekko chrupiący, a środek ma miękki.Ważne jest, żeby nie przetrzymać ciastek w piekarniku - przy wyjmowaniu będą z wierzchu dość miękkie, nie należy jednak pozostawiać(...)dłużej (oczywiście każdy piekarnik jest inny i warto sprawdzić na pierwszej turze pierników, czy podany czas jest odpowiedni), gdyż będą później twardsze.Pierniki nie są słodkie, więc można ich zjeść całkiem sporo bez poczucia przesłodzenia
Smakołyki BerenikiLUKREM. / zmodyfikowany przepis na zwykłe muffinki;/ ok. 12 sztuk 300g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukru pudru 1 czubata łyżka kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika 2 jajka 200ml maślanki 110g masła szczypta soli Masło roztapiam w rondelku i zostawiam do ostygnięcia. Mąkę, kakao, proszek, sól i cukier przesiewam razem do miski. Mieszam wraz z przyprawą(...)piernika. Jajka mieszam dokładnie z maślanką. Wlewam do miski ze sypką mieszanką i drewnianą łyżką łączę ze sobą dokładnie, ale na dość grudkowatą masę (ciasto nie powinno być gładkie). Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni. Na płaskiej blasze rozkładam papilotki (jeśli nie są zbyt sztywne, bierzemy podwójnie). W każdą z nich wkładam taką samą porcję ciasta. Piekę
W kuchni Karmel-itki