pierniki przepisy - 2500 przepisów (strona:50/167)

Piernikowe ludki 153

Ciasteczka  z nutką piernika..pomysł na takie ciasteczka znalazłam  tutaj . Ciasteczka po wystudzeniu można udekorować..można także przed pieczeniem zrobić dziurkę , potem tylko sznureczek i będzie można zawiesić je  na choinkę. 250 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko 1 łyżka przyprawy do pierników 2 łyżki płynnego miodu 90 cukru pudru Wszystkie składniki umieścić w misce

Moje domowe kucharzenie
Najlepsze kruche pierniczki 968

mąki pszennej 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody szczypta proszku do pieczenia 3 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 250 gram masła 250 gram miodu 2 opakowania przyprawy do piernika (5 łyżek) po 1 łyżeczce mielonego cynamonu i imbiru szczypta soli 1 szklanka cukru pudru Masło i miód należy rozpuścić. Ostudzić. Do miski przesiać mąkę, sodę, kakao, proszek(...)pieczenia, cukier puder, przyprawę do piernika oraz cynamon i imbir. Dodać żółtka, śmietanę, sól oraz rozpuszczone masło z miodem. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli jest taka konieczność dodaj więcej mąki. Wałkuj ciasto cienko i wykrawaj z niego ulubione kształty. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 6-7 minut. Studź na kratce. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, dekoruj

Mango Papaja
Piernikowy domek z #Decoradą 152

Składniki :  150 g miodu lub golden syrupu 110 g masła  60 g białej czekolady  50 g cukru pudru 400 g mąki pszennej 50 g przyprawy do piernika  1/4 łyżeczki soli  1 jajko (L) 50 g lukru królewskiego całe opakowanie #Decorady o smaku Karmelu inne dodatkowe dekoracje Wykonanie:  1. Czekoladę siekamy na drobne kawałki(...)momentu rozpuszczenia masła i czekolady. Nie zagotować żeby nie przypalić! 3. Masę zdejmujemy z palnika i odstawiamy do ostudzenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę,cukier puder, przyprawę do piernika i sól.  4. Do ostudzonej masy wbijamy jajko i mieszamy dokładnie do otrzymania jednolitej konsystencji,  5. Suche składniki łączymy starannie z masą czekoladową i wyrabiamy na dość gęste ciasto

vaniliowoczekoladowa
Korzenne pierniczki z miodem bez leżakowania 200

masła 100 g cukru 180 g miodu 2 łyżeczki octu 1 jajko 480 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu dodatkowo do dekoracji: polewa czekoladowa, bakalie, orzechy WYKONANIE W garnuszku rozpuścić masło, dodać cukier, miód i ocet, po czym mieszając doprowadzić(...)wrzenia. Zostawić do ostudzenia. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, przyprawę do piernika, mielony cynamon i kardamon, wbić jajko i dodać ostudzoną masę. Zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Odrywać po kawałku zimnego ciasta

Passions hobbies life
Likier czekoladowo - piernikowy 268

likier oddałam w prezencie i obdarowany był bardzo zadowolony :) Składniki: 500 g śmietany kremówki (około 1,5 szklanki) 100 g gorzkiej czekolady 3/4 szklanki cukru* 4 łyżeczki przyprawy do piernika 100ml białego rumu 200 ml wódki Kremówkę wlewamy do garnka, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i wsypujemy cukier. Podgrzewamy całość na małym ogniu (nie gotujemy!), aż czekolada i cukier się(...)rozpuszczą. Dodajemy przyprawę do piernika. Następnie całość dokładnie mieszamy trzepaczką aby wszystko dokładnie się ze sobą połączyło. Studzimy do temperatury pokojowej i wlewamy rum oraz wódkę. Mieszamy. Przelewamy do butelek. Likier najpierw jest wodnisty, ale następnego dnia już wyraźnie gęstnieje. *można zwiększyć ilość cukru, jeśli ktoś lubi słodsze smaki

My simple kitchen
Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami / Pear and date gingerbread cake 191

Lubella 50 g orzechów włoskich, odłóż kilka do dekoracji i resztę posiekaj 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki przyprawy do pierników 2 jajka Składniki na syrop: 85 g brązowego cukru 150 ml brandy Przygotowanie: W małym rondelku umieść daktyle, mleko, masło, konfiturę pomarańczową i brązowy cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu(...)Natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm. W średniej misce wymieszaj mąkę, orzechy, sodę, proszek do pieczenia, imbir i przyprawę do piernika, po czym dodawaj partiami, mieszając, do przygotowanych wcześniej mokrych składników, na koniec dodając jajka. Zmiksuj do konsystencji jednolitego ciasta i przelej do przygotowanej tortownicy. Na wierzch powciskaj gruszki i posyp odłożonymi orzechami. Włóż

karmelowy
Domek z piernika 131

mąki • 120 g masła • 500 g miodu • 200 g cukru • 2 czubate łyżki cukru na karmel • 4 jajka • 2 łyżeczki sody oczyszczonej • 1 opakowanie przyprawy do pierników Lukier • 3 białka • 1 opakowanie 400 g cukru pudru • sok z 1/2 cytryny Karmel • 10 łyżek cukru oraz • wiórki kokosowe • zielony cukier ozdobny lub posypka Wykonanie: • Rozpuścić masło, miód(...)dodać do rozpuszczonych wcześniej składników. Jeśli karmel się zetnie, to podgotować wszystko. • Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z sodą i przyprawą do piernika. • Do mąki dodać rozpuszczone składniki, lekko przestudzone, przesiekać nożem. • Wbić jajka i zagnieść ciasto. • Położyć na noc do lodówki zawinięte w folię aluminiową. • Następnego dnia podzielić

To co kocham
Pierniczki 2012 135

mąki • 120 g masła • 500 g miodu • 200 g cukru • 2 czubate łyżki cukru na karmel • 4 jajka • 2 łyżeczki sody oczyszczonej • 1 opakowanie przyprawy do pierników Lukier • 2 białka • 300 g cukru pudru • sok z 1/2 cytryny oraz • kolorowe cukierki • posypki • kolorowy cukier • kolorowe pisaki cukrowe Wykonanie: • Rozpuścić masło, miód i cukier. • Zrobić karmel(...)dodać do rozpuszczonych wcześniej składników. Jeśli karmel się zetnie, to podgotować wszystko. • Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z sodą i przyprawą do piernika. • Do mąki dodać rozpuszczone składniki, lekko przestudzone, przesiekać nożem. • Wbić jajka i zagnieść ciasto. • Położyć na noc do lodówki zawinięte w folię aluminiową. • Na następny

To co kocham
Piernik herbaciany w lśniącej polewie. 243

troszkę co innego  .... Warto przygotować wcześniej  świąteczne ciasta w kilku wariantach , by później być pewnym co chcemy mieć na Bożonarodzeniowym stole. A z drugiej strony  dobry piernik jest wart grzechu o każdej porze roku ;) I powiem Wam ,że warto testować nowe przepisy by być pewnym ,że  to co  upieczemy na Święta będzie  najlepsze(...)piernik mnie zachwycił . Na jakimś innym blogu przeczytałam ,że jest suchy i zbity  Nic z tych rzeczy . Jest puszysty , mięciutki , wilgotny, aromatyczny  i niezwykle smaczny . Wzbogacony kremem budyniowym i powidłami śliwkowymi świetnie się komponuje. A ten cudny korzenny zapach w całym mieszkaniu w trakcie wypiekania piernikowego ciasta przybliżył nam zdecydowanie  magiczny , świąteczny czas  ;) Składniki : foremka 26x36

Malinowa Kawiarenka
Czekoladowy piernik z powidłami wg Aleex 111

dość ciężkie, korzenne. Doskonałe na poprawę nastroju w ciemny, listopadowy wieczór. Polecam. Składniki: • 200 g masła • 190 g cukru pudru • 4 jajka • 190 g mąki • 20 g przyprawy do piernika • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 3 łyżki kakao • 40 g czekolady deserowej • cukier puder do posypania • 4 łyżki powideł śliwkowych • 3 łyżeczki nutelli Sposób przygotowania: 1. Masło ogrzać do temperatury(...)pokojowej. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia,przyprawą do piernika i kakao, wymieszać. 3. Czekoladę posiekać na małe kawałeczki. 4. W miseczce połączyć powidła śliwkowe I nutellę. 5. Do miękkiego masła dodać cukier puder i utrzeć mikserem na puszystą i jasną masę

W mojej kuchni
DOMOWA PRZYPRAWA PIERNIKOWA 145

Warto pokusić się o zrobienie domowej, doskonale skomponowanej przyprawy do piernika. Pachnie przepięknie, jest ciemniejsza i o wiele bardziej aromatyczna i wydajna od sklepowej przyprawy z torebki. Ponadto nie zawiera mąki pszennej, cukru i kakao. W jej skład wchodzą cynamon, goździki, ziele angielskie, imbir, kardamon i anyż.  Ta korzenna mieszanka przypraw podkreśli smak wielu wypieków, np. ciast z dynią(...)szarlotki, piernika, a także gorących napojów ( grzanego wina, piwa, kawy, herbaty). Warto mieć taki wyjątkowy i aromatyczny słoiczek... Tym bardziej, że to prawdziwa bomba antyoksydacyjna. SKŁADNIKI  6 łyżek mielonego cynamonu (30-40 g) 4-6 ziaren czarnego lub różowego pieprzu 2 łyżki mielonego imbiru (12 g) 2 łyżki całych goździków (10 g) 1 starta na tarce gałka muszkatołowa

cool and minty
Pierniczki nadziewane w polewie czekoladowej - ciąg dalszy 155

Pięć tygodni temu zagniataliśmy ciasto na pierniki dojrzewające, a dziś pora by je upiec :-) Zgodnie z obietnicą, nie będę piekła dużego piernika, ale małe serduszka oblane czekoladą. A więc... Teraz będziemy potrzebować ciasta (co oczywiste!), powideł i polewy czekoladowej. Najprostszy sposób to: 5 - 6 łyżek mleka i 200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady. Mleko doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy

Czary - gary w kuchni
Ciasto miodowe Nigelli 160

Nigella Lawson... Nie powiem żebym była wielką fanką jej kuchni, ale niektóre jej przepisy bardzo mi się podobają :-) Choćby to ciasto - może z powodzeniem zastąpić piernik na świątecznym stole, bez obawy czy zdąży zmięknąć. Puszyste, wilgotne, aromatyczne... jednym słowem idealne :-) Dałam trochę mniej cukru niż w oryginalnym przepisie i - jeśli wolicie mniej słodkie ciasta - proponuję Wam zrobić to samo. Poczęstowałam(...)kompleksów ;-) :-)  SKŁADNIKI 500 g mąki pszennej 200 g jasnego brązowego cukru (ja dałam 150 g) 3 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika (ja dałam 2) 250 g masła 2 jajka 300 ml / 500 g miodu 300 ml mleka Masło i miód rozpuszczamy w rondelku, na małym ogniu, aż składniki połączą się

Czary - gary w kuchni
Pierniczki jak alpejskie wg Aleex 169

żółtek • 3 białka • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków • 3 łyżki kakao • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18% • 3 łyżeczki sody oczyszczonej • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika • 250 g masła • 400 g miodu Sposób przygotowania: Dzień przed pieczeniem: 1. Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. 2. W rondelku zagotować miód z przyprawą do piernika, odstawić

W mojej kuchni
Pierniki 179

SKŁADNIKI 60 dag mąki 20 dag miodu 1,5 kostki margaryny 6 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki aromatu migdałowego 3 łyżeczki przyprawy do piernika SPOSÓB PRZYGOTOWANIA     Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 1 godz. Rozwałkować na grubość 3 - 4 mm. i wykrawać foremkami pierniki. Wykładać na blachę i piec

Przepisy Kulinarne