 Ciasteczka imbirowe. 154
Ciasteczka imbirowe. 154łyżeczka cynamonu 1,5 łyżeczki imbiru w proszku szczypta mielonego kardamonu / szczypta mielonego ziela angielskiego / lub 3 szczypty przyprawy korzennej (do piernika) szczypta mielonych goździków / 100 g miękkiego masła 70 g miodu 1 jajko Masło ubijamy z jajkiem, dodajemy miód
Rozpustne gotowanie Makowiec na ucieranym cieście z suszonymi śliwkami. 263
Makowiec na ucieranym cieście z suszonymi śliwkami. 263najchętniej wybieranym ciastem. Zapraszam na kawałek ;) Korzystając z okazji chcę Wam życzyć pięknych, spokojnych, spędzonych w gronie najbliższych, niezapomnianych Świąt, pełnych makowców, serników, miodowników i pierników ;) Wesołych Świąt!!! Składniki na makowiec na ucieranym cieście z suszonymi śliwkami (na tortownicę o śr. 28 cm lub formę o wymiarach 24 x 28 cm) : MASA MAKOWA: 500 g maku
Rozpustne gotowanie Ciasto marchewkowe z kremem 238
Ciasto marchewkowe z kremem 238szkl. cukru 4 jaja 1 szkl. oleju 2 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka przyprawy do piernika Jaja ubijamy z cukrem na puszystą pianę, dodajemy marchewkę, orzechy, olej, mąkę, przyprawy i sodę z proszkiem. Wykładamy na blaszkę posmarowaną papierem do pieczenia i pieczemy
Cynamonowe szczęście Keks znakomity 275
Keks znakomity 275wiem jak u Was ale u mnie w domu na święta obowiązkowe są 3 pozycje: piernik, sernik i keks. Dlatego postanowiłam się z Wami podzielić moim ulubionym, sprawdzonym przepisem na keks. Próbowałam wielu przepisów, ale z tego zawsze się udaje i do tego robi się go naprawdę szybko. Składniki 4 jaja 3 3/4 szkl. mąki (50 dag) 1 1/2 szkl
Cynamonowe szczęście wegański i bezglutenowy biszkopt z wody po ciecierzycy 256
wegański i bezglutenowy biszkopt z wody po ciecierzycy 256już całość miksujemy jeszcze ok. 30s. Wtedy zaczynamy dodawać stopniowo mąkę. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy olejem i posypujemy mąką, przekładamy ciasto do formy, wkładamy do piernika rozgrzanego do 100*C i pieczemy ok. 40 minut. Następnie zwiększamy temp. do 120*C, pieczemy 10 minut, zwiększamy temp. do 150*C i pieczemy kolejne 10 minut. Wyłączamy piekarnik
chili & sugar Francuskie wina na twoim stole – kolejna francuska selekcja Lidla 149
Francuskie wina na twoim stole – kolejna francuska selekcja Lidla 149zapiekane zuppa di cozze – zupa z małży spaghetti z małżami paella z małżami, chorizo i kurczakiem małże perliczka z kaparami pierś perliczki w pomarańczach perliczka pieczona II smażona w pierniku pierś perliczki pierogi z perliczką vol-au-vent z perliczką perliczka faszerowana pęczakiem perliczka nadziewana kaszą gryczaną pierś z perliczki z grzybami perliczka pieczona perliczka w winie
królestwo garów dżem rabarbarowo-różany 294
dżem rabarbarowo-różany 294daaawno wiec nie pamietam za bardzo moich wrażeń, a za pierogami specjalnie nie przepadam, no chyba że z owocami ;) Niech będą pierogi... ;) 6. Wypieki wielkanocne czy bożonarodzeniowe? Bożonarodzeniowe. Piernik...♥ 7. Piekarnik czy patelnia? Piekarnik. 8. Kawa czy herbata? Herbata. Z kawy lubię tylko jej zapach :D 9. Czekolada mleczna czy biała? Łeeee, ani ta ani ta... :D Gorzka - for ever
chili & sugar Fotografia kulinarna - jak ją poznać w jeden dzień 189
Fotografia kulinarna - jak ją poznać w jeden dzień 189efektami mojej pracy z innymi. Gdy gotuję uwielbiam zapachy, które otulają moją kuchnię. Uwielbiam jak mój dom wypełnia się aromatem jesiennych warzyw pieczonych z tymiankiem i wędzoną papryką, świątecznymi piernikami z imbirem i miodem, duszonym kurczakiem w pomidorach i kuminie, czy najcudowniejszą polską szarlotką z mnóstwem wanilii i cynamonu. Tak strasznie chciałabym abyście mogli poczuć z Waszego monitora te cudne
DefinicjaSmaku Babeczki z miodem gryczanym i orzechami 198
Babeczki z miodem gryczanym i orzechami 198foremki do babeczek. Pieczecie w 180 stopniach przez ok. 20 minut. Podajecie z dżemem jeżynowym, jagodowym albo z serkiem. Albo z jednym i z drugim! Smakują trochę jak piernik, trochę jak scones’y, przede wszystkim jednak mają mocny aromot miodu gryczanego. Coś niesamowitego! Click to view slideshow
GRUBY WAŁEK Pierniczki I 195
Pierniczki I 195podsypywania przy wałkowaniu) 300g miodu (z miodem sztucznym pierniczki szybciej będą miękkie, niż z prawdziwym) 100g cukru pudru 120g masła 1 jajko 2 łyżeczki sody oczyszczonej 50g przyprawy do piernika Wykonanie: Miód podgrzać z masłem w rondelku - zostawić do przestudzenia. Po przestudzeniu wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie jednolite, gładkie. Wałkować podsypując mąką na grubość około
Mania Wypiekania Pierniczki z witrażykami 179
Pierniczki z witrażykami 179podsypywania przy wałkowaniu) 300g miodu (z miodem sztucznym pierniczki szybciej będą miękkie, niż z prawdziwym) 100g cukru pudru 120g masła 1 jajko 2 łyżeczki sody oczyszczonej 50g przyprawy do piernika Składniki do dekoracji: landrynki owocowe - pokruszone (2 paczki) Wykonanie: Miód podgrzać z masłem w rondelku - zostawić do przestudzenia. Po przestudzeniu wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie
Mania Wypiekania Babeczki marchewkowe 197
Babeczki marchewkowe 197szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli 2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki Polewa: 160 g serka naturalnego lub śmietankowego 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Najpierw miksujemy cukier
Kuchenne Wariacje Miodowe ciasteczka 148
Miodowe ciasteczka 148najbardziej chodzi żeby smakowało – co nie? Najpierw składniki: - 250g mąki pszennej - 70g cukru - 125g masła - 1 jajko - 2 łyżki płynnego miodu - 1/2 łyżeczki soli - 2 łyżeczki przyprawy do piernika - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Najpierw ucieramy masło z cukrem. Kolejny krok to dodanie jajka i miodu i dalsze ucieranie aż do momentu kiedy składniki się połączą. Następnie przesianą
Kuchenne Wariacje Piernikowe babeczki z czekośliwką 143
Piernikowe babeczki z czekośliwką 143Pyszne babeczki o smaku piernika wzbogacone nadzieniem śliwkowym, a właściwie czekoladowo-śliwkowym, jako że wykorzystałam do niego czekośliwkę (przepis na nią w następnym poście). Smakują wybornie i długo zachowują świeżość.” Czytaj więcej
Wiem co jem Słodki upominek 163
Słodki upominek 163ciasta, które pozostało od piernika staropolskiego , upiekłam duże piernikowe serca. Były dodatkiem do świątecznych prezentów. Każde ozdobiłam lukrem i perełkami cukrowymi. Później zapakowałam w celofan przypięłam kokardę i dołączyłam bilecik z życzeniami. Moje serca miały wysokość 14cm i szerokość u góry 12,5cm. Wcześniej przygotowałam sobie szablon z kartonu o tych właśnie wymiarach przy pomocy którego wycinałam serca z ciasta
Wiem co jem