piernik - 7505 przepisów (strona:353/501)

"Kolorowa kuchnia roślinna" Magdalena Gembacka 183

pieczonych buraków z sosem piernikowym (mniam :-))) napoje i koktajle: napój rabarbarowo - truskawkowy z bazylią, wytrawny koktajl warzywny, gorąca czekolada z daktylami :-))) desery i wypieki: wegańskie tiramisu, trufle marchewkowe, piernik buraczany i wiele innych pyszności :-) Podsumowując - na pewno warto kupić, świetne przepisy, świetne wydanie, kolorowe, zachęcające do testowania przepisów zdjęcia, potrawy z produktów ogólnodostępnych, zdrowe, bogate w wartości odżywcze. Książka jest

kruche babeczki
“Słodko, zdrowo, świątecznie” – recenzja 208

aktorką i propagatorką zdrowego odżywiania na co dzień i od święta. Jej nowa książka to właśnie zbiór przepisów na specjalne okazje, które mamy przez cały rok. Nie tylko bożonarodzeniowe pierniki i makowce, ale też walentynkowe słodkości dla ukochanych, tradycyjne mazurki, urodzinowe torty i jadalne prezenty, zdrowe pomysły na Dzień Dziecka, halloweenowe dynie czy letnie jagodzianki na Święto Lasu. Są też

Ugotowane pozamiatane
Sernik piernikowy z jabłkami i brzoskwiniami 180

ciasto i bardzo często gości w moim domu. Piekłam już sernik z malinami, z kajmakiem, cytrynowy, sernik-zebrę, z makiem, jagodowy, jogurtowy, z piernikami, amerykański… Tym razem proponuję sernik bardzo piernikowy, w smaku lekko pikantny, jak to powiedziała moja koleżanka Asia – pozostawia ostry smaczek na języku. Sernik bardzo świąteczny

To co kocham
Beza Pavlova z sosem malinowym 194

świątecznych słodkości. Po niej na drugim miejscu torcik Cappuccino, trzecie to makowiec z kruchymi roladkami (jeszcze nieobecny na blogu). Za nimi ścigają się: piernik z orzechami, keks, ciasteczka francuskie i  pierniczki. Składniki: • 4 białka • 250 g cukru kryształu • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka octu winnego białego Bita śmietana • 1 szklanka śmietany

To co kocham
Tort marchewkowy 219

posypania Wykonanie: • Wymieszać w miseczce startą marchew, wiórki kokosowe, posiekane ananasy, orzechy i płatki migdałowe. • W drugiej miseczce wymieszać mąkę migdałową, przyprawę do pierników, cynamon, sodę i proszek do pieczenia. • Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, wlewać powoli olej cały czas ubijając. • Do jajek dodać zawartość

To co kocham
Torcik szarlotkowy na fasolowym spodzie 196

przepyszny i Sławkowi też smakował, ale przepisu nie dostaniecie! Składniki: Ciasto • 1 puszka białej fasoli • 1 banan • 1 łyżka siemienia lnianego mielonego • 1 łyżeczka przyprawy do piernika • 2 łyżki cukru brązowego Jabłka • 5 jabłek • 1 galaretka cytrynowa • 1/3 szklanki wody Na wierzch • 1 galaretka cytrynowa • 1 szklanka wrzątku Wykonanie : Ciasto • Fasolę odcedzić i zmiksować ręcznym

To co kocham
Ciastka dyniowo-kasztanowe 213

szklanki miodu • 1/4 szklanki oleju • 1 jajko • 1/2 szklanki rodzynek Suche • 1,5 szklanki mąki kasztanowej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • szczypta soli • 1 łyżeczka płaska przyprawy do pierników • 1 płaska łyżeczka sody Wykonanie: • Wymieszać wszystkie składniki mokre i suche osobno. • Dodać suche do mokrych, dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut. • Na blachę wyłożoną

To co kocham
Dżem z dyni z nutą pomarańczy i wanilii 213

mogło, że jest z pomarańczy. Super na kanapkę, do naleśników, bułeczek, pączków, ale ja mam dla niego bojowe zadanie – będzie nadzieniem świątecznego staropolskiego piernika. Składniki: • 2,5 kg dyni bez skóry • 2 szklanki cukru • 3 pomarańcze • 3 cytryny • 1,5 szklanki soku pomarańczowego • 1 laska wanilii • 2 płaskie łyżeczki cynamonu • 1 płaska łyżeczka startej

To co kocham
Pierniczki 200

pierniczków. 80 dag mąki pszennej 4 duże jajka      25 dag cukru pudru 20 dag roztopionej margaryny "Kasia" 20 dag miodu 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody Wszystkie składniki wsypujemy do miski  i miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość 5 mm i foremkami wycinamy

Pyszności Słodkości
Szarlotka tatrzańska 322

cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany Nadzienie: 3 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 3-4 łyżki cukru pudru 3 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Do misy miksera przesiać mąki z proszkiem do pieczenia. Dodać zimne pokrojone w kostkę masło oraz pozostałe składniki. Za pomocą

Ala piecze i gotuje
CIASTECZKA MAŚLANE Z TWAROGIEM 190

przypominają. Osobiście tego nie lubię, bo uważam, że to zdecydowanie za wcześnie. Lecz dziś, lekko się tej magii poddałam. Przygotowałam bardzo szybkie i smaczne ciasteczka, które oprócz pierników i pierniczków z pewnością przygotuję na Święta. SKŁADNIKI: 300 g maki tortowej 250 g półtłustego twarogu 200 g miękkiego masła 1 łyżeczka cukru aromatyzowanego cytryną (opcjonalnie) cukier trzcinowy

Kuchnia w opałach
Brændte mandler, czyli duńskie smakołyki świąteczne 225

chrapkę), słonych śledzi czy uszek, że nie popiję tego wszystkiego barszczem i nie zagryzę drożdżowym makowcem mojej Babci.  Oczywiście, co roku stawiam sobie nowe wyzwania: lepię pierogi, robię piernik staropolski (to już ostatni moment, żeby nastawić ciasto!) i gotuję zupy z buraków. Na szczęście Duńczycy nie są zupełnie bez serca, i przyszli mi z pomocą. Już pierwszego roku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniczki Katarzynki 828

Połowa i koniec listopada to czas kiedy trzeba pomyśleć o pierniku na Boże Narodzenie. U mnie ciasto piernikowe dojrzewające już leżakuje , ale już teraz można upiec katarzynki czyli korzenne ciasteczka w kształcie chmurek. Ciasto na takie katarzynki nie musi odpoczywać dłużej niż godzinę więc można upiec ciasteczka dość szybko. Podczas pieczenia korzennych ciasteczek w całym domu unosi się piękny zapach

Smaczna Pyza
Drożdżowe kruche rogaliki świąteczne 233

Rogaliki drożdżowe tak jak pierniki kojarzę z miesiącem grudniem, przygotowaniami świątecznymi lub późną jesienią i gorącym grzańcem w kubeczku, pachnącym pomarańczą i goździkami. Te rogaliki mimo drożdży nie są miękkie jak puch, ponieważ schłodzenie ciasta dodaje im delikatnej kruchości, która idealnie komponuje się z marmoladą jak i nutellą (robię je w dwóch wersjach). Spróbujcie :) Składniki: 30dag świeżych drożdży 25dag mąki

ChilliJemy
Zupa z czerwonej soczewicy 238

deszczem, albo combo śnieg z deszczem i wiatrem, co sprawia, że pada poziomo. Mimo wszystko kocham tę porę roku. Lubię rozgrzewające zupy, herbatę z cytryną, ogień w kominku, zapach pierników, imbiru, miodu, lubię ciepły koc i grube książki. Najcierpliwszy co prawda twierdzi, że nienawidzi zimna i ogólnie żąda mieszkania gdzieś na Goa i żeby zdychał z gorąca oraz wachlowany był

ladykitchen