Składniki: 1 kg mąki tortowej 8 żółtek 3 białka 400 g prawdziwego miodu u mnie rzepakowy od Huzar 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 5 łyżek przyprawy do piernika 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18% 3 łyżeczki sody oczyszczonej 250 g masła 3 łyżki kakao 1. Miód dajemy do garnka, dodajemy przyprawę do piernika i musimy całość zagotować. Jak się
kruche babeczkiSkładniki: Ciasto: 1 jajko 3/4 szklanki cukru 200 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka przyprawy do piernika 80 ml oleju roślinnego 200 ml mleka Budyń ajerkoniakowy: 1 opakowanie budyniu o smaku ajerkoniaku (adwokat) 500 ml mleka Przygotowanie: Budyń ajerkoniakowy (adwokat) - 1 opakowanie budyniu rozpuścić w 3/4 szklane zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować(...)cukru. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do wystudzenia. Ciasto - przygotować dwie miski. Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika. W drugiej roztrzepać jajko z cukrem na kogel mogel, dodać olej i 200 ml mleka - wymieszać za pomocą trzepaczki. Do płynnych składników dodać suche składniki i za pomocą trzepaczki wymieszać
Ciastka - domowe słodkościżytniej pełnoziarnistej do wypieku chleba 200 g cukru 300 g miodu płynnego 1/2 szklanki wody 1 1/2 szklanki mleka 3 łyżki masła 3 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki soli Lukier: 150 g cukru pudru ok 5 łyżek gorącej wody parę kropel olejku migdałowego Połowę cukru wsypać(...)ściance garnka. Następnie dodać miód, resztę cukru oraz mleko. Wymieszać i zagotować - karmel z dna musi się rozpuścić. Następnie do ciepłej masy dodać masło oraz przyprawę do piernika, odstawiam,aż masło się rozpuści. Do misy robota wsypuję obie mąki ,sodę i sól- wymieszać dokładnie. Można zrobić to niskich obrotach robotem. Następnie wlewam bardzo ciepłe mleko z dodatkami
Niespełnione zdolności kulinarnemakaron, to mam dla Was pomysł na świąteczny obiad. Składniki: - 2 garście makaronu - 1/2 szklanki śmietany 30% - 1/2 szklanki mleka - 1 łyżka mąki - 1 łyżeczka cukru pudru - 2 pierniki Przygotowanie: Makaron gotujemy aldente. Do garnka wlewamy kremówkę i zagotowujemy. Do gotującej śmietanki wlewamy mleko, w którym rozmieszaliśmy mąkę. Całość gotujemy, aż sos zgęstnieje. Pierniki blendujemy i wrzucamy
Zainspirowana w kuchniłyżek) 80 g cukru (mniej niż pół szklanki) 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 szklanki mleka szczypta soli 3 łyżki oleju 1 jajko 1 łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: W misce wymieszaj cukier i cztery łyżki mąki, zalej gorącym mlekiem i energicznie wymieszaj żeby nie było grudek Dodaj szczyptę soli, olej i jajko(...)wymieszaj do powstania jednolitej masy Wsyp kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia, wymieszaj Dodaj 4-5 łyżek mąki, ciasto będzie lepiące ale nie dodaj więcej mąki Stolnicę obficie posyp mąką, wyłóż ciasto i posyp je również obficie mąką Rozwałkuj na grubość 3 mm i wycinaj szklanką półksiężyce Piecz w 180°C przez ok. 7 min (dłuższe pieczenie sprawi
Słodki Blogkakao 50 g miodu 100 ml ciepłej wody skórka otarta z pomarańczy + sok płaska łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli + tabliczka gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: W misce wymieszaj suche składniki: mąkę pszenną, mąkę migdałową, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika oraz sól. Następnie dodaj skórkę otartą
365 dni dookoła kuchnicytryny + cukier puder) polewa czekoladowa (100g mlecznej czekolady + 3 łyżki śmietany 30%) kolorowe posypki Sposób przygotowania: Mąkę pszenną tortową przesiałam do miski. Dodałam sodę, kakao, cukier puder, przyprawę do piernika i cynamon i dokładnie wymieszałam składniki. Następnie dodałam miód, jedno całe jajko oraz miękkie masło. Wszystko zagniotłam na jednolite ciasto. Ciasto podzieliłam na dwie równe części i schowałam(...)minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po upieczeniu ciastka od razu wyjmowałam i przekładałam na metalową kratkę, gdzie sobie stygły. Po upieczeniu pierwszej części pierników, zabrałam się za drugą część ciasta, postępując identycznie jak z pierwszą. Gdy pierniczki wystygły rozpoczęliśmy dekorowanie. Śmietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam ok 2 minuty
Waniliowe Improwizacjedawnych odmian pszenicy 3 łyżki cukru trzcinowego 3 czubate łyżki gorzkiego kakao 100 ml mleka krowiego lub roślinnego 3 czubate łyżki masła orzechowego 1 łyżeczka przyprawy do pierników Jak zrobić piernikowe kulki mocy: Zaczynamy od przygotowania składników by były pod ręką bo masę robi się bardzo szybko. Najpierw w rondelku podgrzewamy mleko, masło orzechowe, przyprawę do piernika, cukier i kakao
Dorota Smakujewielkości jajka – dodać więcej cukru. Gotowy lukier przełożyć go do rękawa cukierniczego, lub po prostu do sztywniejszej torebki (np. takiej strunowej), zakręcić, odciąć minimalnie rożek torebki i lukrować pierniki. Polukrowane pierniki pozostawić do całkowitego wyschnięcia. LUKIER KLASYCZNY Składniki: 1 szkl cukru pudru pół łyżki masła 2 łyżki mleka Wykonanie: Masło razem z mlekiem rozpuścić w rondelku lub mikrofalówce. Dodać cukier
Dorota Smakujeśmiało można podarować taki likier w prezencie lub zostawić do domowej degustacji Składniki: 400 g masy kajmakowej (u mnie wersja z solą morską) 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika 200 ml śmietanki 30% 250-350 ml wódki (w zależności jak mocne likiery lubimy) Przygotowanie: Do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy masę kajmakową i przyprawę do piernika. Całość podgrzewamy, często mieszając. Uwaga
Słodkie okruszkiCiasto drożdżowe z makiem Pomarańczowe ciasto piernikowe Piernik LAST MINUTE Ciasto piernikowe z żurawiną w czekoladzie Piernik Staropolski Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową Sernik z rodzynkami Sernik gotowany z pierniczkami Sernik ze śliwką Sernik gotowany na biszkoptach Sernik z musem brzoskwiniowym Sernik z rosą na czekoladowym spodzie Sernik pomarańczowy na cynamonowym spodzie Sernik
Lena GotujeSprawdź koniecznie jak smakuje mój najbardziej uniwersalny i super prosty do upieczenia piernik . Ciasto wychodzi puszyste, wilgotne i pachnące przyprawami korzennymi. - można go piec i od razu podawać - bardzo dokładny opis wykonania krok po kroku - wilgotny piernik z powidłami lub dżemem w cieście
AniaGotuje.plGRANO (380 g) 2 jajka L 0,5 szklanki oleju 3 łyżki cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka naturalnego kakao Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę ryżową, sodę i oba rodzaje cukru. Do składników dodajemy jogurt, wbijamy jajka i dolewamy olej. Mieszamy do połączenia. Masę dzielimy(...)dwie części. Jedną przekładamy do drugiej miski, dodajemy do niej przyprawę do piernika i kakao. Mieszamy do połączenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy zarówno masę piernikową jak i waniliową. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika (środkowy poziom) i pieczemy około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy
Słodkie okruszkiwykonaniu pysznych pierniczków. Składniki 600 g mąki pszennej 300 g miodu 80 g cukru pudru 125 g masła jajko 2 łyżki kakao 100 g przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: Masło stopić na małym ogniu, ale nie doprowadzać do wrzenia, pod koniec dodać miód. Nadal podgrzewać na minimalnym ogniu, ciągle mieszając, aż miód i masło się(...)rozpuszczą. W Żadnym przypadku nie można dopuścić do zagotowania. Gdy się rozpuści zdjąć z ognia do przestygnięcia. Do miski przesiać mąkę z kakao, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Dodać cukier puder i roztrzepane jajko. Przestudzony miód i masło. Wszystko dokładnie wymieszać łopatka lub mikserem, aż do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Na koniec dodajemy mąkę i dokładnie wyrabiamy. Wszystko przełożyć
Pomysłowa kuchniamiodu 1 łyżka śmietany 2 łyżki wody 1 łyżeczka sody oczyszczonej + ok. 100 g marmolady/twardych powideł śliwkowych Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy masło z miodem i przyprawą do piernika. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. W małej miseczce mieszamy 2 łyżki wody ze śmietaną i sodą. W dużej misce mieszamy mąkę i kakao. Białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy(...)żółtka i ponownie miksujemy. Wlewamy śmietanę z sodą oraz rozpuszczone masło z miodem i przyprawą do piernika. Miksujemy. Stopniowo dodajemy mąkę z kakao. Ciasto będzie bardzo luźne. Przerzucamy je na stolnicę. Formujemy kulkę, obsypujemy mąka i wkładamy do zamrażarki na 1h. Wyciągamy ciasto. Dzielimy na mniejsze części i wałkujemy dość cienko podsypując trochę mąka. Na połowie ciasta delikatnie odbijamy kształt
Czarnawisienka