Łosoś otulony pierzynką z piernika,skórki pomarańczowej i majeranku to brzmi naprawdę świątecznie,a i bajecznie smakuje.Łososia lubimy i jemy bardzo często,dlatego gdy tylko wypatrzę nowy sposób podania tej arcyzdrowej rybki,muszę go od razu wypróbować.Ten prosty przepis to sposób na bardzo elegancki obiad. Rewelacyjny pomysł na przyrządzenie łososia z piernikiem idealnie wpisuje tę potrawę na listę(...)fileta z łososia bez skóry Wykonanie: z pomarańczy zesterem ściąć cienkie paseczki pomarańczowe ,następnie ostrym nożem ściąć cała białą skórę i powycinać spomiędzy błonek fileciki pomarańczy piernik,skórkę pomarańczową i majeranek posiekać w mini-rozdrabniaczu.Masło rozpuścić i wymieszać z zawartością rozdrabniacza i bułką tartą.Przyprawić solą,pieprzem cayenne i szczyptą cynamonu masę piernikową podzielić i równomiernie rozsmarować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kolejny przepis Bajaderki , po paście migdałowej. Krajanka, która jest dość słodka, ale zapewniam Was, że warto ją zrobić. Poza marcepanem wyraźnie czuć w niej przyprawę do piernika, skórki pomarańczowe. A alkoholowy lukier tylko dopełnia całość. Ja musiałam moją krajankę potrzymać w lodówce, aby masa marcepanowa dobrze stężała. Składniki: Ciasto: 3 1/3 szklanki maki 1 łyżeczka sody(...)oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika szczypta soli 1/2 szklanki miodu 1 szklanka cukru 1/2 kostki masła 1 jajko 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów 1/2 szklanki skórki pomarańczowej Warstwa marcepanowa: 225g pasty migdałowej ( tej ) 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 1/3 szklanki mąki 1 łyżka mleka 1 łyżka soku pomarańczowego 1 łyżka soku cytrynowego 1 łyżeczka
Sto kolorów kuchnimasła 400 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej Lukier królewski 1 białko 1 szklanka cukru pudru kolorowy maczek po posypania Wykonanie: Miód i masło podgrzewamy w rondelku na malutkim ogniu do chwili kiedy
Kulinarne przygody Gatitymascarpone - 4 jajka - pół szklanki cukru (najlepiej trzcinowego) - pół szklanki kremu czekolado-orzechowego (najlepiej domowego) - 3 łyżki drobnej kaszki kukurydzianej - szklanka pokruszonych, domowych pierników bezglutenowych /Przepis na pierniki: tutaj . - skórka pomarańczowa domowa pół szklanki POLEWA: - chałwa 200g - pół tabliczki czekolady mlecznej - 2-3 łyżki masła - 2-3 łyżki mleka WYKONANIE: Masło ucieramy na puch, powoli dodajemy cukier(...)ucieramy, aż uzyskamy puszystą masę. Odmierzamy szklankę masy i łączymy z kremem czekoladowo-orzechowym i łyżką kaszki kukurydzianej, do reszty utartej masy serowej dodajemy pokruszone pierniki, 2 łyżki kaszki kukurydzianej, zblendowaną na krem skórkę pomarańczową w syropie. Na koniec ubijamy białka na sztywno i mieszamy z masami serowymi dodając 1/3 do sera z nutellą, resztę do sera z piernikami. Tortownicę
Wypisz Wymalujjajka 100 ml śmietany 100 ml mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 15 dag orzechów włoskich 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka cynamonu opakowanie przyprawy do piernika Wykonanie: Orzechy i skórkę pomarańczowo posiekać niebyt drobno. Miód zagotować, zdjąć z ognia, a kiedy ostygnie, wymieszać go z mąką, ciepłym masłem, mlekiem, śmietaną, przyprawą do piernika i cynamonem. Ucierając, dodać żółtka ubite(...)białkami ubitymi ze szczyptą soli na sztywną pianę, orzechami i skórką pomarańczową. Dno i boki formy wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ją ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 st.C. Po 50 minutach sprawdzić patyczkiem ciasto, jeśli jest suche, wyłączyć piekarnik i pozostawić piernik jeszcze 5 minut w piekarniku. Polewa: tabliczka mlecznej czekolady 2 łyżeczki kakao odrobina mleka Wykonanie
Pasja Smakuklasycznego piernika, natomiast robię ciasto marchewkowe z korzenną nutą piernikową i pomarańczową. Doskonale zastępuję ono piernik, a ciasto nie jest zbyt słodkie, jest puchate i wilgotne w środku. Dodaję do niego trochę rodzynek i kandyzowaną skórkę pomarańczowa . Można je przygotować parę dni wcześniej, wtedy idealnie przejdzie wszystkimi aromatami. Tort marchewkowo - piernikowy z kremem Składniki(...)pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 szklanki drobno startej marchewki 1,2 szklanki cukru 1 1/4 szklanki oleju 4 jajka 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki rodzynek Krem 400 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej 4 łyżki masła w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru pudru
Kulinarne przygody Gatitywpadł mi w oko przy okazji przeglądania gazetki Lidla. Postanowiłam zrobić i szczerze polecam. W przepisie najbardziej urzekły mnie powidła śliwkowe z dodatkiem cynamonu i skórki pomarańczowej, które smakują obłędnie. Piernik na pewno będzie gościł na moim stole podczas świąt. Przy okazji chciałabym pochwalić się kilkoma zdobyczami, zakupionymi przy okazji Tygodnia Wypieków w Lidlu. Było naprawdę w czym wybierać. Szczególnie(...)nadmiaru wody. Suszone śliwki kroimy w drobną kosteczkę. Powidła razem ze skórką pomarańczową, cynamonem i śliwkami gotujemy w rondelku, na małym ogniu, cały czas mieszając. Zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez chwilę. Wyjmujemy laski cynamonu i studzimy powidła. Kiedy piernik przestygnie przekładamy go powidłami. Na końcu przygotowujemy polewę. Śmietankę zagotowujemy w rondelku, następnie dodajemy
Mania GotowaniaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa. Niezastąpiona w świątecznych wypiekach. Świetna do makowców, pierników, ciasteczek czy dekoracji ciast. Smakuje o wiele lepiej niż ze sklepowych półek. Post Kandyzowana skórka pomarańczowa pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Najsmaczniejsze pierniczki! Pachnące korzennymi przyprawami i skórką otartą z pomarańczy. Ciasto na pierniczki przygotowujemy minimum 2-3 tygodnie przed
Marta Gotujemasła 400 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej Lukier królewski 1 białko 1 szklanka cukru pudru zielony barwnik spożywczy w proszku cukrowe gwiazdki Wykonanie: Miód i masło podgrzewamy w rondelku na malutkim ogniu do chwili
Kulinarne przygody Gatitymasła 400 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej Dodatkowo Odrobina lukru cukrowe gwiazdki Wykonanie: Miód i masło podgrzewamy w rondelku na malutkim ogniu do chwili kiedy składniki się połączą. Masę odstawiamy do wystudzenia. Żółtka
Kulinarne przygody Gatitysuszonych śliwek 150 g cukru 120 g miodu 120 g masła 50 ml mleka 80 g białej czekolady 4 jajka przyprawa do pierników otarta skórka z jednej pomarańczy 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego pół słoika powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Polewa: 100 g czekolady deserowej 3-4 łyżki mleka garść orzechów włoskich WYKONANIE
W kuchennym oknie Ewyprzyprawy do piernika 2 jajka 100 g masła rozpuszczonego 1 szklanka mleka 1 łyżka miodu płynnego Garść rodzynek i garść kandyzowanej skórki pomarańczowej* *Można zastąpić innymi ulubionymi bakaliami Do sporej miski wrzucamy mąkę, cukier oraz odmierzoną przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Dodajemy mleko, jajka, miód oraz roztopione masło. Ponownie mieszamy składniki dorzucając bakalie. Nagrzewamy piekarnik
Kolizje Smakówpiernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 200 g masła 1 łyżka miodu, najlepiej gryczanego lub spadziowego 80 g konfitury pomarańczowej (ze skórką) szczypta soli W jednej misce połączyć mąkę, cukier, posiekane orzechy, płatki owsiane, sól, kakao, przyprawę do piernika i sodę. Masło stopić. Wymieszać z jajkiem, konfiturą i miodem, Wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych. Wymieszać. Dodać pokrojoną czekoladę
Czerwień i błękitczęsto delektować. SKŁADNIKI: Piernik Bezglutenowy: - Masło, kostka, - Cukier trzcinowy, szklanka, - mód naturalny, 5 łyżek, - powidło śliwkowe własnej roboty, słoik 100 ml - Cynamon, pół opakowania, - Przyprawa piernikowa, 3/4 opakowania - Gorąca czekolada (skworcu) 5 łyżek - Cykoria instant 3 łyżki - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - mleko, szklanka, - jajka, 2, - 2 szklanki mąki bezglutenowej razowej - Skórka pomarańczowa robiona w domu, garść Do przełożenia(...)tyle, że domowa spiżarnia (mimo pokaźnego zaopatrzenia latem i wczesną jesienią) zaczyna się opróżniać. W pierniku wylądowała również gorąca czekolada. My sięgnęłyśmy po "Nastrojowy wieczór" a więc mieszankę składającą się z: - Kakao 70%, - Cukier wanilinowy, - Skórka cytrynowa, - Skórka pomarańczowa, - Cynamon, - Goździki, - Mielona herbata, - Mielona wanilia, - Sól, - Aromat identyczny z naturalnym. Wyszło genialnie! Dodało jeszcze więcej korzennego smaku
Wypisz WymalujSprawdź inne wyszukiwania: