piernik z orzechami - 736 przepisów (strona:13/50)

Pyszne ciasto jogurtowe ze śliwkami 274

Świata kobiety "Wymiary blaszki : 24 x 29 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : 45 - 55 minut  Składniki: 150 g masła 150 g jogurtu naturalnego 150 g orzechów laskowych 2 łyżki " przyprawy do pierników " firmy Skworcu 3/4 szkl. szklanki cukru 3 jajka 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia firmy Skworcu 500 g śliwek 100 g dowolnego dżemu(...)razem z cukrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Mąkę przesiewamy , wsypujemy zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Masę jajeczną łączymy ze składnikami suchymi i dodajemy jogurt. Przygotowane ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.  Śliwki myjemy , kroimy na pół i każdą obtaczamy w przyprawie do pierników , następnie układamy na cieście. Wkładamy foremkę do nagrzanego piekarnika do temp

Słodkości i nie tylko
PIERNIK STAROPOLSKI ETAP II 209

Etap I    Po ponad miesięcznym leżakowaniu ciasto na  piernik staropolski jest gotowe do pieczenia. Ciasto jest twarde ale przyjemnie się z nim współpracuje

RAROSSA
Trufle piernikowe 126

orzechy Przygotowanie:   W malakserze (lub blenderze) drobno kruszymy ciastka, dodajemy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę, następnie miód, a na koniec przyprawę do piernika. Wszystko razem łączymy w malakserze.  Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (jeśli ciasto nie chce się lepić to dodajemy więcej miodu). Kuleczki chowamy na 5 min. do zamrażalnika. W międzyczasie roztapiamy w kąpieli wodnej mleczną

Domowa Cookierenka Agi
Pierniczki z bakaliami 178

sztuk . Pierniczki z bakaliami Składniki: CIASTO 360g mąki pszennej 100g miodu 80g masła 50g cukru 120ml wody 2 łyżki śmietany 1 jajko 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika 150g bakalii (u mnie orzechy włoskie, morele suszone, daktyle, rodzynki, skórki kandyzowane) 1 łyżeczka sody oczyszczonej LUKIER 120g cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody Wykonanie: - do rondelka przełożyć cukier, zalać 60ml(...)karmel, wszystko wymieszać, ostudzić - bakalie odpowiednio przygotować (orzechy można podprażyć, migdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, owoce suszone i rodzynki również sparzyć wrzątkiem) - bakalie pokroić na bardzo drobne kawałki (również rodzynki i skórki kandyzowane) - gdy mieszanka ostygnie, ale będzie ciągle lejąca, przygotować ciasto - mąkę przesiać i wymieszać z przyprawą do piernika, dodać mieszankę z miodem i jajko - sodę oczyszczoną

Smakołyki Bereniki
Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami / Pear and date gingerbread cake 191

cukru 3 duże gruszki, obrane i pokrojone w duże kawałki 175 g mąki Lubella 50 g orzechów włoskich, odłóż kilka do dekoracji i resztę posiekaj 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki przyprawy do pierników 2 jajka Składniki na syrop: 85 g brązowego cukru 150 ml brandy Przygotowanie: W małym rondelku umieść(...)ostygnięcia. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm. W średniej misce wymieszaj mąkę, orzechy, sodę, proszek do pieczenia, imbir i przyprawę do piernika, po czym dodawaj partiami, mieszając, do przygotowanych wcześniej mokrych składników, na koniec dodając jajka. Zmiksuj do konsystencji jednolitego ciasta i przelej do przygotowanej tortownicy

karmelowy
Pierniki norymberskie 221

skórkę pomarańczową znajduje się poniżej. Składniki: 4 jajka 250g miodu (może być sztuczny)  200g cukru 100ml śmietany np. kremówki 4 łyżeczki przyprawy do piernika ½ łyżeczki soli 1 ½ łyżeczki sody 800g mąki 200g mieszanki migdałów, orzechów laskowych i włoskich lub samych migdałów (posiekanych lub mielonych) ½ olejku cytrynowego ½ olejku pomarańczowego 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy Ewentualnie okrągłe opłatki Lukier(...)razu był gotów do użycia. Jajka mieszamy razem z cukrem, miodem i śmietaną, przy użyciu drewnianej łyżki lub widelca. Następnie dodajemy przyprawę do piernika, olejek cytrynowy i pomarańczowy, sól, mielone migdały i orzechy (lub same migdały) i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z sodą. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i jeszcze raz całość dobrze mieszamy. Z gotowego ciasto formujemy kulki ręcznie

Smakowy Raj
Korzenno-miodowe gwiazdki z pekanami 200

Składniki: 250 g mąki pszennej 90 g cukru pudru 2 łyżki płynnego miodu  125 g masła, zimnego 1 jajko 1 łyżka przypraw korzennych np. domowej przyprawy do piernika oraz ok. 100 g orzechów pekan Wszystkie składniki, oprócz orzechów, umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 60 minut. Ciasto można też

Czerwień i błękit
Pierniczki w czekoladzie (szybkie) 263

idealnie mięciutkie. W sam raz do niedzielnej kawki:-) Składniki (ok. 26 małych pierniczków): 125 g maki pszennej 43 g zmielonych orzechów laskowych 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 3/4 szklanki mieszanki keksowej (suszone owoce) 43 g masła 100 ml miodu Składniki (polewa) 100 g czekolady gorzkiej(...)łyżki masła (do polewy) płatki migdałów do posypania pierniczków Wykonanie: Owoce z mieszanki keksowej bardzo drobno pokroić. Następnie owoce mieszamy ze wszystkimi suchymi składnikami (mąką, orzechami, sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika) Masło wraz z miodem rozpuszczamy na patelni lub w garnku (mikrofala też może być) Jeszcze ciepłe masło, ale nie gorące dodajemy do pozostałych składników. Wszystko

IMPRESJA SMAKU
Knedle ze śliwkami 138

ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej 3 jajka mąkę pszenną (około 1,5 szklanki) 15 śliwek 1 kwaskowate jabłko garść dowolnych orzechów 1 łyżkę brązowego cukru 1 łyżkę miodu łyżeczkę pasty waniliowej lub ziarenka z jednej laski wanilii ½ łyżeczki przyprawy do piernika. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy do nich jajka oraz mąkę, wyrabiamy miękkie i zwarte ciasto, które łatwo będzie łatwo(...)kule. Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę, jabłek nie obieramy, ale pozbawiamy gniazd nasiennych i również drobno kroimy. Do jabłek i śliwek dokładamy posiekane orzechy, miód, cukier, wanilię i przyprawę do piernika. Mieszamy, odstawiamy na 20 min. Nadzienie puści sok, więc jak będziecie nabierać, to pamiętajcie, żeby lekko odcedzać na łyżce. Na dłoń bierzemy kopiastą łychę ciasta ziemniaczanego

ladykitchen
Muffinki piernikowe z jabłkiem 195

wypieki z dodatkiem przypraw korzennych, dlatego też mam dla Was dziś takie piernikowe babeczki z dużą ilością jabłek i orzechów, których następnym razem sypnę jeszcze więcej. :)   Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki przyprawy do piernika(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 łyżki płynnego miodu 1 jajko szczypta soli 3 jabłka garść orzechów Mieszamy ze sobą mąkę, cukier, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę dodajemy rozbełtane jajko, mleko, olej i miód i dokładnie mieszamy ciasto, po czym  dorzucamy pokrojone drobno jabłko. Formę do muffinek

Cynamonowe szczęście
ORZECHY W MIODZIE 116

chipsy oglądając film czy czytając książkę. Polecam pyszną i prostą przekąskę orzechy laskowe w miodzie. Można je wyjadać bezpośrednio ze słoika, lub wykorzystać do ciast np. piernika, keksu czy innych gdzie dodaje się orzechy. Ja dodałam szczyptę cynamonu ale można włożyć do środka np.laskę wanilii.    Miód pszczeli jest jedną z najwartościowszych substancji odżywczych, jakich dostarcza nam natura

potrawyregionalne
Piernik bernardyński 211

opasłym tomie „Kuchnia polska.Potrawy regionalne" znalazłem zwracający uwagę przepis na piernik. Po pierwsze śmietana (potrzebna sodzie), po drugie skromnie przyprawiony - tylko cynamon i zmielone goździki. Po trzecie bakalie - tylko orzechy laskowe. No i dużo skórki pomarańczy i cytryny. Zresztą ich smak jest zdecydowanie wyczuwalny, i charakterystyczny dla tego piernika.Kolor miąższu, w porównaniu z niedawno pieczonym piernikiem Benedyktynów, jest jaśniejszy(...)cukru 640 g mąki pszennej 550250 g śmietany 18% 3 jajka1 łyżka masła 100 g orzechów laskowych 1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka zmielonych goździków2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy starta skórka z 1 cytrynystarta skórka z 1 pomarańczyPrzygotowanie piernika: Do dużego garnka z grubym dnem włóż miód, cukier i masło. Roztop na wolnym ogniu, następnie stopniowo dodawaj połowę przesianej

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasto marchewkowe 211

ustach. Polecam więc wszystkim smakoszom marchewki na słodko. Składniki 1.5 szklanki startej marchewki 1,5 szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia  łyżeczka przyprawy do piernika 0,5 szklanki startych orzechów 4 jajka szklanka oleju  Wykonanie: Marchewkę trzemy na małych oczkach i wsypujemy do miski. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem mieszamy mikserem. Gotowe ciasto przelewamy do keksówki

ciastkarnia na kruchym spodzie
Korzenne ciastka z amarantusa i orzechów włoskich 164

włoskich 50 g oleju kokosowego 2-3 łyżki syropu klonowego (albo miodu lub syropu z agawy) 2 łyżki mielonego lnu 3 łyżeczki mieszanki przypraw korzennych do piernika (bez cukru i mąki) * PRZYGOTOWANIE Orzechy włoskie zmiksuj w blenderze na proszek i połącz z amarantusem. Dodaj przyprawę korzenną. Len w osobnej szklance zalej 100 ml wrzątku i energicznie wymieszaj. Powinna powstać gęsta

Food Square
Piernik staropolski, jeden z najlepszych (cały przepis, krok po kroku) 287

orzechy wymieszane z cukrem. Kiedy już wszystkie składniki dobrze się połączyły odstawiłam masę do wystudzenia.   Powidła śliwkowe: 800 g   powideł śliwkowych (najlepsze z domowej spiżarni) włożyłam do garnka z grubym dnem i wstawiłam ma małym gazie na   około 7 minut, żeby się dobrze zagrzały. Placki smaruje się ciepłymi powidłami.   Czas na złożenie piernika Po odwinięciu placków(...)dobrego masła   (82 %)   Czekoladę roztopiłam w kąpieli wodnej, zdjęłam z gazu i dodałam masło. Wymieszałam i ciepłą polewę   rozsmarowałam na piernikach za pomocą szerokiego noża. Na wierzchu posypałam zmielone orzechy i skórkę pomarańczową . Odstawiłam do zastygnięcia polewy.   Polewa po zastygnięciu jest twarda,  można więc piernik bezpiecznie zawinąć w folię spożywczą i przechować do świąt

Kuchnia u Krysi