Składniki: 50 dag miodu naturalnego 2 niepełne szklanki cukru 250 g masła 1 kg + 1 szk. mąki pszennej do podsypywania 3 jaja 3 łyżeczki sody oczyszczonej pół szklanki mleka 1 czubata łyżka ciemnego kakao szklanka orzechów włoskich pół szklanki skórki pomarańczowej 100 g migdałów mielonych pół szk. rodzynek 2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżeczki(...)mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu szczypta soli 1 jajo +3 łyżki mleka do smarowania pierników przed samym pieczeniem Sposób przygotowania: Rodzynki namoczyć w wodzie. Miód, cukier i tłuszcz włożyć do garnka, powoli podgrzewać stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą, odstawić z gazu i dodać bakalie oraz przyprawy. Do miski
Pobite gary Barbarymnie święta obowiązkowo pachną choinką i piernikami, dlatego postanowiłam to połączyć ;) Strasznie lubię przygotowywać różne dekoracje bożonarodzeniowe, jest to dla mnie niesamowita radość, normalnie, cieszę się jak dziecko! :) Dlatego przedłużam sobie tą przyjemność jak tylko mogę i już od weekendu stoi u mnie choineczka, a co tam! Jak szaleć, to szaleć ;) Przedstawiam Wam bardzo prosty przepis na zwykłe pierniczki(...)choince prezentują się cudnie, także polecam z czystym sumieniem ;) Składniki: Pierniczki: 300g mąki pszennej żółtko 125g masła 130g płynnego miodu 2 łyżki kakao niesłodkiego 60g cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika Lukier: Białko 1 i 1/4 szklanki cukru pudru pół łyżeczki soku z cytryny Dodatkowo: Delecta Decorada kolorowe piegi landrynki Miód, cukier i masło
Czerwona Porzeczkapowtórzę ją na święta i zobaczymy czy innym też będzie smakować. Składniki: ( na około 30 pierniczków) 500 g mąki pszennej 150 g miodu 100 g cukru 150 g masła 2 jajka łyżka kakao 4 łyżki przyprawy do piernika 60 ml esencji herbacianej łyżeczka sody oczyszczonej Wykonanie: Najlepiej liściastą herbatę zaparzamy w 5 łyżkach gorącej wody. Na stolnicę przesiewamy przez sitko(...)wlewamy w nią wcześniej przecedzoną przez sitko esencje herbacianą, jajka oraz miód. Wszystkie składniki zagniatamy razem i tworzymy jednolite ciasto. Formujemy z niego kulę i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy (grubość około 3-5 mm) i wycinamy z niego pierniki. Gotowe ciasteczka układamy na blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku
ciastkarnia na kruchym spodziePyszny, wilgotny i bardzo aromatyczny piernik. Gorąco polecam! :) Źródło Wilgotny piernik ekspresowy Składniki-Ciasto: 200 g dżemu (najlepiej z czarnej porzeczki) 2 i ½ szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki płynnego miodu 1 szklanka mleka ½ szklanki oleju słonecznikowego 3 duże jajka 1-2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżka cynamonu* 1 łyżeczka(...)łyżki oleju *cynamon, goździki, imbir i kardamon w podanych proporcjach można zastąpić 2 łyżkami przyprawy do piernika Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę przesiać do miski i wymieszać z sodą, przyprawami i kakao. Dodać cukier, płynny miód, mleko, dżem i olej. Zmiksować. W drugim naczyniu utrzeć jajka na puszystą masę. Dodać do ciasta. Ponownie zmiksować na mniejszych obrotach. Sparzone
Smaki NataliiPIERNIK 250 g mąki pszennej 2 szklanki marchewki startej na tarce o drobnych oczkach / ok. 2 marchewki 2 jajka 2 łyżki KANDYZOWANEJ SKÓRKI POMARAŃCZOWEJ lub skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżki DOMOWEJ PRZYPRAWY PIERNIKOWEJ 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 garści grubo pokrojonych orzechów pekan 4 łyżki miodu 100 g masła 125 ml mleka 1/2 szklanki(...)gorzkiej czekolady 80 ml śmietanki 30% 10 g masła WYKONANIE PIERNIK: Piekarnik rozgrzewamy do 175℃, z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę keksową o wymiarach 12 x 25 cm dokładnie smarujemy masłem i oprószamy mąka. W szerokim garnku, na małej mocy palnika rozpuszczamy masło, dodajemy miód i skórkę pomarańczową (kandyzowaną lub świeżą) oraz 2 łyżki przyprawy piernikowej
cool and mintySkładniki na dwie duże blachy pierniczków. 80 dag mąki pszennej 45 dag płynnego prawdziwego miodu wielokwiatowego 20 dag masła 82% 13 dag cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego z mieloną pomarańczą 2 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 dag przyprawy korzennej do piernika 2 łyżeczki ciemnego kakao 1 łyżeczka naturalnej mielonej kawy Królewski lukier: 2 białka(...)szklanki cukru pudru Kilka kropel ekstraktu z pomarańczy ewentualnie olejku pomarańczowego Sposób przygotowania pierniczków: Masło przekładamy do rondelka, wlewamy płynny miód,wsypujemy cukier waniliowy z pomarańczą, podgrzewamy , gdy masło zacznie się topić wsypujemy kakao i przyprawę do piernika, mieszamy rózgą kuchenną do połączenia składników-masa ma być gładka bez grudek i jednolita, zastawiamy z ognia, studzimy do temperatury pokojowej
Wanilia i KardamonŚwięta, nastawcie ciasto najpóźniej 5 dni przed Wigilią. *keksówka 30 cm Składniki: na ciasto: 400 g mąki 2 jajka 200 g miodu 150 g cukru 1/2 szklanki mleka 25 g masła 1 opakowanie przyprawy do piernika 2 łyżki powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej na przełożenie: słoiczek dżemu pomarańczowego 1/3 szklanki rumu 1/2 szklanki herbaty(...)wierzch: 60 g masła 1/4 szklanki cukru 1/8 szklanki wody 1/4 szklanki mleka w proszku 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej gwiazdki czekoladowe Mleko, cukier i miód umieścić w rondelku i podgrzać. Kiedy cukier się rozpuści zdjąć z ognia i dodać masło oraz przyprawę. Wystudzić. Do tej masy wbić jajka, dodać mąkę wymieszaną z sodą i powidła. Zmiksować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika szczypta soli Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao, sodą, przyprawą do piernika, solą, odstawić. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać miód, zmiksować. Dodać jajko, zmiksować. Dodać mąkę, wyrobić do uzyskania jednolitej masy. Ciasto schłodzić w lodówce przez noc. Następnie masę podzielić na dwie części
kulinarnyswiatdomimiło mnie zaskoczył. Ciasteczka są miękkie , dzięki powidłom wilgotne ... pełne smaku ... i nie sposób się im oprzeć :) Składniki : 1/2 szklanki miodu,1/2 szklanki cukru,1/2 kostki masła 3,5 szklanki mąki Opakowanie przyprawy do piernika, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszku)1 łyżeczka proszku do pieczenia,1 łyżeczka sody, 1 jako2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany Powidła
Malinowa Kawiarenkamożna je przechowywać do miesiąca. Składniki: - 150 g cukru pudru - 500 g mąki - 1 op. proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - 2 op. przyprawy do pierników - 150 ml wody - 150 ml mleka - 100 g miodu Przygotowanie: Mleko z wodą gotujemy, dodajemy miód i odstawiamy do ostygnięcia. Wszystkie suche składniki mieszamy, dodajemy przestudzoną mieszankę, całość wyrabiamy. Na blachę kładziemy papier(...)Cały czas mieszając dodajemy przesiane kakao i mieszamy. Do miski wkładamy ¼ pokrojonego ciasta i wlewamy ¼ syropu. Dokładnie mieszamy. Wykładamy na kratkę do wystygnięcia. Tak samo postępujemy z pozostałą częścią. Pierniki są słodkie i można część zamoczyć w syropie tylko z jednej strony lub dwóch. Życzę smacznego https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4
Kulinarne życieWilgotny piernik, który można przechowywać nawet do tygodnia - u nas tyle wytrzymał :) Bez glutenu, cukru i bez dodatku tłuszczu a mimo to smakował nie tylko mi, ale i mężowi i rodzicom. Jeśli użyjecie mleka roślinnego to ciasto będzie także bez laktozy. Polecam zwłaszcza tym, którzy szukają zdrowszych przepisów na święta. To mój pierwszy udany wypiek z mąki jaglanej(...)oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika Przygotowanie: Marchew umyj, obierz i zetrzyj drobno na tarce. Mąkę wymieszaj z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą i orzechami. Jajka ubij z cukrem brzozowym na puszystą masę. Dodaj miód. Następnie kolejno dodawaj na zmianę tartą marchewkę i mąkę wymieszaną z pozostałymi składnikami. Mieszaj tylko do połączenia składników. Keksówkę wyłóż papierem
Ze smakiem i z pasjąciemnego kakao 1 jajko około 3/4 łyżki cukru * około 1 łyżki płatków migdałowych * ilość zależy od indywidualnych upodobań; zamiast cukru można użyć np. miodu Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem gotujemy mleko z przyprawą do piernika, kakao i cukrem, mieszamy. Do piernikowego mleka dodajemy kaszę. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zgęstnienia. Garnek zdejmujemy z ognia, do ciepłej
Słodkie okruszkiSKŁADNIKI 60 dag mąki 20 dag miodu 1,5 kostki margaryny 6 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki aromatu migdałowego 3 łyżeczki przyprawy do piernika SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 1 godz. Rozwałkować na grubość 3 - 4 mm. i wykrawać foremkami pierniki. Wykładać na blachę i piec
Przepisy Kulinarneśmietany 18% 3 łyżeczki przyprawy do piernika, ja taką przyprawę sama robię; 1 łyżeczka cynamonu 10 g goździków, całych 10 g gałki muszkatołowej 10 g ziela angielskiego 10 g czarnego pieprzu Wszystkie składniki zmielić w młynku do kawy. Po zmieleniu przesiewam mieszankę przez sitko słoiczek dżemu lub powideł polewa Masło, miód, cukier rozpuścić, odstawić do przestygnięcia. Mleko podgrzać(...)mąki dodać mieszankę przypraw 3-4 łyżeczki (według własnego gustu), następnie stopniowo dodawać przestygnięte, masło z miodem i cukrem, oraz mleko wymieszane z proszkiem do pieczenia, jajka oraz śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować przelać do foremki, piec około 50 minut. Przestudzony piernik przeciąć posmarować powidłami lub dżemem (ja posmarowałam powidłami śliwkowymi) . A następnie całości polać polewą
RAROSSAłyżki oleju 50 dag mąki tortowej ewentualnie ciepłe mleko Na nadzienie: półtorej szklanki orzechów włoskich 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią 4 kopiaste miodu prawdziwego ( płynnego ) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika pół szklanki rodzynek około pół szklanki gorącego mleka Dodatkowe składniki, które będą nam potrzebne: pół szklanki cukru 1 białko mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie(...)Orzechy blendujemy blenderem razem z miodem i cukrem waniliowym, ja starałam się pozostawić trochę kawałów orzechów, ale można zblendować na gładką masę, następnie orzechy zalewamy gorącym mlekiem i mieszamy, mleko wlewamy stopniowo, aż z orzechów powstanie taka gesta papka, więc możemy nie zużyć całego mleka. Na koniec wsypujemy cynamon, przyprawę do piernika, rodzynki i dokładnie mieszamy. 3. Formowanie rogalików
Izabelawkuchni