Witam Kochani Święta już za kilka dni,więc przychodzę do Was z rewelacyjnym przepisem na świąteczny piernik z powidłami -szybki,łatwy i przyjemny. Polecam i zapraszam Przepis na blaszkę 30x11 cm wys 7cm CIASTO -2 jajka -0,5 szkl cukru pudru -2 szkl mąki pszennej tortowej -150g płynnego miodu
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuMIODOWYM CIEŚCIE MIODOWIEC Z KAJMAKIEM PYSZNOTKA Z ORZECHAMI SERNIK KRÓLEWSKI KAJMAKOWY SERNIK ZEBRA Z NUTELLĄ I ORZECHAMI KRÓLEWIEC Z MANNĄ METROWIEC BABKA CHAŁWOWA Z ŻURAWINĄ MAKOWIEC JAPOŃSKI ŚWIĄTECZNY PIERNIK
słodki bratekŻadne inne ciasto nie pachnie świętami tak, jak piernik. Pełen cynamonu, kardamonu, imbiru, anyżu i goździków… Tym razem mam dla Was przepis na szybki i
Ola la LCHFprzepis na świąteczny piernik zaintrygował mnie niezmiernie. Znalazłam go w książce kucharskiej z przepisami z lat 80-tych. Piernik Zamkowy - już sama nazwa była ciekawa :-) Do tego skład.. piernik bez dodatku nabiału, bez masła. Za to z rumem. Ja dodatkowo przełożyłam go domowymi powidłami i polałam czekoladą. Piernik po przestudzaniu można zawinąć w folię i trzymać w chłodnym miejscu
AniaGotuje.plŚwięta zbliżają się wielkimi krokami,więc przygotowałam dla Was propozycję Świątecznego piernika. Jako dziecko nie cierpiałam smaku tego ciasta,ale widocznie z wiekiem gusta się zmieniają i teraz jest to moje ulubione ciasto. Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 130 g masła 1 jajko L 150 g miodu 3 łyżki cukru łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika
Anielskie wypiekipowidłami. W tym roku niestety ceny węgierek - to najlepsza śliwka na powidła - są dosyć wysokie, ale parę słoiczków na zimę trzeba koniecznie zrobić. Powidła będą przecież też potrzebne do świątecznego piernika staropolskiego . Powidła można też zrobić w piekarniku, zerknijcie na ten przepis klik . Do moich powideł nie dodaje cukru, bo nie lubimy, żeby były zbyt słodkie. Takie lekko kwaskowe
Kulinarne przygody Gatitypotrzeba, dodać „świątecznych” przypraw, wina i jest! Wiem, że nie powinnam mówić że jest idealne, ale jest na prawdę baaardzo dobre. Szczególnie dlatego, że przypomina mi świąteczny piernik. Nie przerażajcie się ilością składników, czy tym że jest krem i „o jeny co jak nie wyjdzie!”, bo na prawdę warto zrobić to ciasto. Jest głębokie w smaku
rabarbarowoświątecznych wypieków, codziennych śniadań, osobiście mogłabym je zjeść od tak łyżeczką prosto ze słoiczka Już niedługo na blogu podzielę się z Wami pysznymi przepisami z konfiturą z borówki np. świątecznych piernikiem. Ach ten smak Produkt naprawdę godny polecenia – zdrowie zamknięte w słoiczku. Zdjęcie niestety nie oddaje tego wspaniałego smaku i aromatu – nie mogłam się oderwać od tego słoiczka
Słodkie okruszkikremu: 535 g, 1853 kcal, B 81g, W 34 g, T 141 g. W 100 g: 348 kcal, B 15g, W 6g T 26g. Artykuł KETO PIERNIK ŚWIĄTECZNY (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu, mąki, cukru i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHFZawsze robię kilka słoiczków tych pysznych powideł, później wykorzystuję je do różnych ciast i deserów. Doskonale z tymi powidłami smakuje świąteczny piernik. Składniki: 2 kilogramy śliwek węgierek 3 kilogramy jabłek 3 szklanki cukru 3 łyżeczki cynamonu 2 laska wanilii Sposób przygotowania: Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki, mielimy na grubym sitku, jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy na bardzo
Bajeczna Kuchniakilogram takich śliwek nie powinno się przeznaczać więcej jak 15 dag cukru. Proste smaczne i wygodne do zrobienia. Warto mieć takie słoiczki w swojej spiżarce są niezastąpione do świątecznego piernika czy warstwowych przekładanych ciast. Moje zamknięte w słoiczkach od Friends of Glass Składniki: 5 kg śliwek węgierek 75 dag cukru zwykłego lub brązowego 1 łyżeczka cynamonu
Wanilia i Kardamonprzychodzi jesień to pozycja obowiązkowa w naszym domu. Mój Kochany przytaszczył dzisiaj z ryneczku skrzynkę węgierek i zażyczył sobie knedle, z całej reszty wysmażymy powidła, żeby było czym smarować świąteczne pierniki. Starych sadów coraz mniej, śliwki bez oprysków na wagę złota, świat się zmienia i to wcale nie w dobrym kierunku, chciałabym mieć znów kilka lat i biegać boso
Apetyczna babeczkanich pestki. Szkoda mi się ich zrobiło, nie chciałam wyrzucać takiej dobroci. Zrobiłam więc kilka małych słoiczków powideł mirabelkowych , które będą fajnym dodatkiem do naleśników albo do przełożenia świątecznego piernika. Chyba, że jakieś łakomczuchy wyjedzą zawartość prosto ze słoików. Te powidła nie są co prawda tak soczyste jak ze świeżych owoców, ale mają swój charakter i zdecydowanie warto je przygotować
Smaczna PyzaMoje świąteczne pierniki. Są bardzo pyszne i słodkie a w lodówce można je przechowywać do miesiąca. Składniki: - 150 g cukru pudru - 500 g mąki - 1 op. proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - 2 op. przyprawy do pierników - 150 ml wody - 150 ml mleka - 100 g miodu Przygotowanie: Mleko z wodą gotujemy, dodajemy miód i odstawiamy do ostygnięcia. Wszystkie suche składniki
Kulinarne życieKażdemu z nas święta Bożego Narodzenia kojarzą się z zapachem pieczonego piernika. Nie odmawiajmy sobie i w tym roku tej przyjemności :) Potrzebujemy: 400g mąki wymieszanej z
Kolejny blog o gotowaniu