Ciasto z piernikami to absolutny świąteczny hit. Po pierwsze można go zrobić 2-3 dni wcześniej by składniki się "przegryzły". Po drugie efektownie wygląda. Po trzecie smak ma wyrazisty, kawowy, smakuje rewelacyjnie. Po następne 😉 może być tylko w wersji dla dorosłych, bo dzieci i tak kawy nie lubią. Same plusy. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieMoja mama i jej mama nigdy nie piekły makowców. Świątecznym ciastem był piernik z torebki, sernik wiedeński (najlepszy na świecie) i kruche ciasteczka z lukrem. Mama mego ojca też nie piekła strucli robiła za to MAK. Gęsty, ciągnący się, z rodzynkami, migdałami i cała masą cytrusowej skórki. Był niesamowity! pamiętam, że mimo obfitej wigilijnej uczty
Dzieje kuchennej Wiewiórywieniec wigilijny , czyli beza Pavlovej właśnie w kształcie wieńca. Moja wersja bezowego wieńca jest z dodatkiem ciemnego, gorzkiego kakao, równoważącego słodycz bezy. Do tego wiśnie w żelu aromatyzowane świąteczną przyprawą do piernika, gotowane w soku pomarańczowym z dodatkiem likieru Cointreau oraz krem z mascarpone i bitej śmietany. Całość oprószyłam płatkami migdałów, liofilizowanymi truskawkami (możecie pominąć jeśli chcecie), gorzką czekoladą
Moja DelicjaDomowa skórka pomarańczowa to wspaniały dodatek do wszelkich świątecznych wypieków.Serniki,pierniki,makowce,keksy,ciasteczka i inne wypieki nabierają wspaniałego smaku i aromatu...u Nas w domu zawsze pięknie pachnie...serdecznie więc polecam Wam mój przepis,tym bardziej,ze święta tuż tuż a pomarańcze teraz coraz tańsze... Składniki: skórka z 5 pomarańczy 1 i 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki
Niespełnione zdolności kulinarnezaczyna się mój ulubiony miesiąc w roku więc w wiewiórczej kuchni zaczyna pachnieć grudniem czyli korzennymi przyprawami, bakaliami, skórką cytrusów ale i kapustą z grzybami... Idąc za impulsem świątecznego łasucha upiekłam piernik. Wspaniale wilgotny, mocno korzenny, idealnie słodki. Poniższy przepis jest modyfikacją piernika z KUCHNI nr.12/2015. Piernik kawowy 125 g masła 2 jajka 120 g cukru 250 ml miodu
Dzieje kuchennej WiewióryDziś pochwalę się wypiekiem swojej teściowej. Oglądając te wszystkie, piękne przepisy świąteczne na ciasta korzenne, pierniki i orzechowce, napaliłam się bardzo na to, by też coś w świątecznym klimacie upichcić. Tymczasem przyjechałam do teściowej, a tu już czekał na mnie przepyszny, wilgotny murzynek w starym stylu. Poprosiłam zatem o przepis, cyknęłam kilka fotek i jest. Przepis jest stary jak świat
Przepysznik - BLW i nie tylkoTeatr im. Jana Kochanowskiego w Opolu zadbał o Opolskich Blogerów i zaprosił na wyśmienitą komedię " Mayday 1" reżyserii Tomasza Konina. Był to świętny pomysł by odetchnąć od świątecznych zakupów, pieczenia pierników i krojenia śledzi. Kilka chwil na kulturalną konsumpcję w zupełności doładowało mi baterie na dalsze kuchenne podboje podczas Świąt. Przekonałam się, że jeśli komedia to tylko w teatrze
Bon Appetit Małgorzatydeserową czekoladą)- polewa jest z białej czekolady, ale by wyrównać słodycz dałam mniej cukru do masy marcepanowej. Sama masa migdałowa/marcepanowa fantastycznie nadaje się do przełożenia piernika lub innych świątecznych (i niekoniecznie) wypieków :) Migdałowa masa*: * migdały- 200 g * cukier puder- 160 g** * woda- 70 ml * aromat migdałowy- 1 łyżeczka Polewa: * biała czekolada- 150 g * olej kokosowy- 2 łyżki
Kraina Miodem Płynącaprawda my (nie mówimy o męskich pierwiastkach) pijemy "od święta" ale... nawet i to może stać się inspiracją. Z połączenia składników i świątecznej atmosfery powstało coś nietypowego, ale najprościej mówiąc GENIALNEGO! Oto on, piernik na piwie miodowo-chlebowym, przełożony domowym powidłem i masą piwną z nutą pomarańczy skąpanej miodem, oblany czekoladową polewą . Mistrzostwo smaku. RECEPTURA POTRAWY ZOSTAŁA SKOMPONOWANA SPECJALNIE(...)powidło ze śliwek węgierek. W szampańskim, a w zasadzie piwnym nastroju pozdrawiamy Was i zachęcamy do wypróbowania naszego Mistrzowskiego piernika! :) Wyszedł tak, że jesteśmy pewne, że go pokochacie. Założymy się, że gdy takie cudo wjedzie na stół świąteczny, to goście będą w pozytywnym szoku zwanym... podziwem. On smakuje niezależnie od płci osobnika smakującego. Trzymajcie kciuki :) Jak wygramy
Wypisz Wymalujmiękkie świąteczne pierniczki nadziewane powidłami-milion razy lepsze jak te sklepowe. Ten przepis znalazłam na blogu cynamonowy pył. Pierniczki gorąco polecam-dziś wystarczy zrobić ciasto a upiec jutro :) Są puszyste, wyrośnięte i bardzo pyszne :) SKŁADNIKI *mi wyszło około 70 szt CIASTO -550g mąki pszennej tortowej -200g miodu -1,5 łyżki przyprawy do piernika -150g masła
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupierniczków czekoladowych z nadzieniem, zaś do masy serowej dodałam dodatkowo przyprawę do piernika. Sernik jest delikatny i bardzo kremowy z wyczuwalną nutą piernika. Wypiek idealny na świąteczny stół, polecam :)) Sernik piernikowy Drukuj przepis Czas gotowania: 60 Składniki Spód piernikowy: -200 g pierników w czekoladzie z nadzieniem -2 łyżki masła rozpuszczonego Masa serowa
Marta Gotujerazie kupiłam gęś i kaczkę, któraś na pewno się przyda. Teraz obie leżakują w zamrażarce, czekając na swój czas. Słucham także dyskusji moich bliskich na temat świątecznych ciast. Wiadomo, że będzie piernik. Co jeszcze? To otwarta kwestia, bo i gusty są różne. Na razie, w oczekiwaniu na świąteczne smakołyki, upiekłam „Wiewiórkę”. Wykorzystałam przepis z kwestii smaku. O tym cieście słyszałam
W mojej kuchnicałkiem zapomniałam, że mam dla Was jeszcze jeden świąteczny przepis. I to nie byle jaki, bo na pyszny piernik. Wprawdzie powinien się on najpierw pojawić a życzenia świąteczne później, lecz mam nadzieję, że wybaczycie mi nie tą kolejność i chętnie zobaczycie przepis :) W takim razie jeszcze raz - Wesołych Świąt! :) Bardzo prosty piernik do przygotowania nawet w Wigilię. Oczywiście jak chwilę
My simple kitchenŚwięta Bożego Narodzenia już tuż tuż, więc pora, aby na blogu zaczęły pojawiać się świąteczne przepisy:) Ciasto na piernik staropolski dojrzewa już pięknie w mojej piwnicy, mam nadzieję, ze Wy także zdążyliście je zagnieść?:) Przepis na tradycyjne pierniczki, które robię co roku, a które muszą swoje również "odleżeć", by troszeczkę zmięknąć, podam Wam już lada dzień. A tymczasem zaskoczę może(...)powiem szczerze, bardzo mi smakowały. Jest to na pewno mała odmiana od typowych pierniczków, ale na pewno choć raz warto je wypróbować, zawsze to kolejny fajny przepis do świątecznej kolekcji wypieków:) W szczelnie zamkniętym słoiku lub puszce wytrzymają do Świąt i będziecie mogli nimi obdarować swoich Najbliższych:) Robi się je błyskawicznie, moje Dzieci miały oczywiście mnóstwo frajdy przy wykrawaniu
Słodko-Słony Świat Ilony