Bardzo dobre pierniczki, mięciutkie zaraz po upieczeniu. Przepis z bloga Moje Wypieki . Przyznam się, że robiłam je po raz pierwszy, ale teraz już wiem, że nie ostatni. Właściwie to robiliśmy, wspólnie z dziećmi, które przy samodzielnym ugniataniu ciasta, wałkowaniu i wykrawaniu różnych kształtów miały świetną zabawę. Pierniczki w trakcie pieczenia wyrastają(...)Odstawić je przykryte w chłodne miejsce, np. do lodówki. Do następnego dnia zgęstnieje. W dniu pieczenia Ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 - 5 mm i wykrawać pierniczki. Jeśli chcemy by się błyszczały trzeba posmarować je przed pieczeniem białkiem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać pierniczki. Piec w temperaturze 180ºC przez 7 - 12 minut. Ja piekłam
Maślane ciasteczkoskładników, które zawsze mamy w domu. Tanio, szybko i pysznie. Składniki na 4 miseczki: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 3 jabłka cynamon kilka pierniczków lukrowanych 3 łyżki soku malinowego Połowę mleka zagotować. W reszcie rozpuścić cukier i proszek budyniowy. Ugotować na mleku. Jabłka zetrzeć na grubej tarce, posypać cynamonem i poddusić dwie minutki. Pierniczki(...)pokruszyć. Na dno miseczek lub pucharków wyłożyć po łyżce jabłek. Następnie posypać odrobiną pierniczków i wyłożyć budyń. Na wierzch dać resztę jabłek i pierniczków i polać sokiem. Smakuje na ciepło i na zimno
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadziś prawdziwie świąteczna, śnieg sypie z przerwami od rana i jest bardzo zimowo :D A że jest to pierwszy post w 2015 roku to życzę Wam wszystkiego najlepszego! :) Migdałowe pierniczki świąteczne 300 g mąki żytniej razowej 200 g zmielonych migdałów 1 jajko 100 g brązowego cukru (zastąpiłam ksylitolem, ok. 50g) 3/4 szklanki miodu 1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika(...)masła 2 łyżki likieru migdałowego pół szklanki obranych, posiekanych drobno migdałów 120 g całych, obranych migdałów (pominęłam) Ponadto: 1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka do posmarowania pierniczków przed pieczeniem W niedużym garnuszku umieścić: cukier (ksylitol) , miód, masło. Podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru, przestudzić. Do dużej miski wsypać mąkę żytnią, zmielone i posiekane drobno migdały, jajko, przyprawę korzenną
FitKotŚwiąteczny deser last minute :) Mega prosty i szybki w przygotowaniu przekładaniec na bazie pierniczków i twarogu. Smakuje obłędnie :) To także idealny pomysł na wykorzystanie nadmiaru domowych pierniczków. Polecam serdecznie. Przy okazji życzę wszystkim zdrowych, spokojnych i smacznych świąt Bożego Narodzenia. Składniki: ok. 300-400 g pierniczków 6-8 łyżek likieru Amaretto 1 kg gładkiego, mielonego twarogu (z wiaderka(...)kilku pucharkach) ułożyć pierwszą część pierników i skropić je likierem Amaretto. Następnie pokryć je masą serową. Powtórzyć czynność z drugą warstwą. Na wierzchu ułożyć kilka pierniczków
Domowa Cookierenka AgiCiasteczkowania ciąg dalszy. A dzisiaj konkretnie pierniczenia :) Jeśli nie zdążyliście do tej pory upiec jeszcze pierniczków to polecam ten przepis. Wprawdzie ciasto musi poleżakować 24 godziny ale w międzyczasie przecież można zabrać się za inne smakołyki. Pierniczki wychodzą mięciutki i są gotowe do pałaszowania zaraz po upieczeniu. Oczywiście możecie je udekorować polewą i kolorowymi posypkami ale solo także(...)wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić w chłodne miejsce na 1-2 dni (ja odstawiłam na 24 godziny). Przed upływie tego czasu ciasto ponownie wyrobić. Rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Pierniczki piec w temperaturze 190 stopni przez 10 minut. Gdy wystygną udekorować w dowolny sposób. Pierniczki dodaję do akcji
My simple kitchenmieliście kiedyś odciski od wałkowania? ;) wczoraj robiłam moją zdrową wersje pełnoziarnistych pierniczków, których wyszły mi 2 blaszki, a potem pomagałam mamie z jej już mniej dietetyczną wersją, przygotowała ciasto z 2 porcji więc w tym przypadku wyszły miliony pierników! ;) nawet nie wiem ile godzin nam to zabrało, siedziałyśmy do 22 wałkując, wykrawając i piekąc pierniki. ale wiecie co? uwielbiam(...)wracając do moich pierniczków, ta wersja jest według mnie lepsza od poprzednich pierników, które robiłam, ciasto się lepiej wyrabia, no i nie mają w składzie mąki ;) zdecydowanie te pierniczki zrobię na święta! ;) Składniki: 3 szklanki płatków owsianych firmy Kupiec 2 szklanki otrębów pszennych 4 łyżki przyprawy do piernika (najlepiej domowej) 0,5 łyżeczki amoniaku czubata łyżka kakao 2 jajka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPolecam przygotowanie tych pierniczków tuż przed świętami i to najlepiej od razu z podwójnej porcji :) są tak dobre i tak szybko znikają :) że do zdjęć ocalały mi tylko te co widać :) a zdjęcia robiłam następnego dnia po pieczeniu :) Kiedyś w moim domu nie piekło się pierników i pierniczków na Boże Narodzenie. Ja to jakiś czas temu zmieniłam i teraz(...)spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu wałkujemy na około 4-5 mm i wykrawamy dowolne kształty (u mnie serduszka). Piekarnik nagrzewamy do około 180 stopni. Pierniczki układamy na papierze do pieczenia w pewnych odstępach od siebie (lekko podrosną), pieczemy po około 10-13 minut (w zależności od wielkości pierniczków. Rada: grubą słomką możemy wyciąć otwory
Kolorowy PrzepisownikUwielbiam pierniczki. Postanowiłam, że każdego roku będę odkrywała dla was nowy przepis. Tym razem wzorowałam się na pierniczkach Kingi z bloga dzieci jedzą , dodałam troszkę więcej mąki i muszę przyznać, że są cudownie miodowe. Pierniczki te powinny leżakować ( o ile im się uda). Składniki: 1 kg 50g mąki pszennej (plus odrobina do podsypywania) 600 g miodu (płynnego) 400 g cukru(...)dałabym sobie rady, gdyby nie pomoc :) Podczas i po ozdabianiu: Świetną zabawę zapewnił nam Dr Oetker a dzięki tackom Jana Niezbędnego mama ma mało sprzątania :) Postanowiłam dodać swoje pierniczki jako zgłoszenie do konkursu oragnizowanym na blogu A Bite To Eat Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytweekend byliśmy na jarmarku bożonarodzeniowym w Berlinie. Pochłonęła mnie świąteczna atmosfera. Czas rozpocząć świętowanie w domku:) Choinka czeka na pierniczki:) SKŁADNIKI: (ok 50 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżki miodu 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 torebki przyprawy piernikowej 1 łyżka masła 1 jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania) około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka(...)gęste, przypominające ciasto kruche. Dokładnie wyrabiać rękami, aż będzie gładkie.Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki. Aby móc pierniczki powiesić na choince, robimy w nich dziurki wykałaczką przed pieczeniem. Posmarować rozmąconym jajkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około centymetra od siebie (pierniczki
MarciochaKucharzyPrzepis na świąteczne pierniczki wykorzystałam na zbliżające się walentynki, tylko oczywiście dekoracje jak najbardziej słodkie, czerwone, wypełnione miłością . Do pierniczka polecam pudełeczko z okienkiem , wstążeczki i gotowy prezencik od serducha. Składniki : (na około 100 pierniczków) 300 g miodu ( najlepiej sztuczny) 550 g mąki pszennej 130 g masła 100 g cukru pudru 1 duże jajko lub 2 małe(...)Gotowa masa cukrowa dostępna w wielu sklepach internetowych Lukier królewski ( 2 szklanki cukru pudru plus 2 białka ucieramy na biały puch dodajemy barwniki spożywcze i nakładamy na pierniczki
Wypieki UliPulchne, aromatyczne pierniczki przygotowywane według przepisu staropolskiego. Ciasto dojrzewa w chłodzie przez 2-3 tygodnie nabierając pięknego korzennego aromatu. Składniki 500g mąki tortowej 250ml miodu szklanka cukru 125g smalcu 1/4 szklanki mleka 11/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka szczypta soli 3 łyżeczki przyprawy do pierników 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka mielonego imbiru lukier królewski posypki do dekoracji Sposób przygotowania(...)Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Garnek zawijamy folią spożywczą i zostawiamy w chłodnym miejscu na 2-3 tygodnie. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra i wycinamy pierniczki. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Układając pierniczki na blasze należy zostawić dość duże przerwy gdyż mocno rosną. Wystudzone pierniczki lukrujemy
Pyry na GazZazwyczaj to na co mam ochotę. Może to być musli, jogurt, owoce, orzechy, dżem i co Wam tam tylko przyjdzie do głowy. Mój dzisiejszy zestaw, to pomysł na wykorzystanie pierniczków, nie zjedzonych przez Święta i karmelizowanych owoców. Ciekawa jestem, jaki by był Wasz idealny słoiczek? SKŁADNIKI: 5-6 pierniczków 2 małe gruszki 1 banan kilka kropel soku z cytryny(...)patelnie wsypać cukier i podgrzewać, aż się rozpuści. Dodać masło i owoce (osobno gruszkę i osobno banana), smażyć aż delikatnie się skarmelizują. Do słoiczka sypać: warstwę pokruszonych pierniczków, warstwę skarmelizowanych gruszek, warstwę jogurtu, warstwę pokruszonych pierniczków, warstwę skarmelizowanego banana, warstwę jogurtu. Wierzch posypać cynamonem
Kuchnia w opałachNiewiele już czasu pozostało do Świąt, a jeszcze tyle różnych rzeczy do zrobienia;)Na szczęście moje pierniczki zostały upieczone na początku grudnia i pięknie przystrojone. Ubranie choinki pozostało już tylko kwestią kilku chwil...aż wszystkie upieczone cudeńka zostaną powieszone ;)Powstały specjalne pierniczki dla mojego Synka i Męża ;) Znikające najszybciej serduszka.Przepis na pyszne pierniczki zamieszczam, ale ozdobić je trzeba samemu(...)Wszelkiego dobra!!Pierniczki na choinkęSkładniki:1/2 kg mąki20 dag cukru pudru4 łyżki miodu płynnego 15 dag masła1 jajko1 łyżeczka sody2 łyżki przyprawy do piernikówPrzygotowanie:Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodę. W naszym kopczyku robimy wgłębienie i wlewamy do niego płynny miód. Dodajemy cukier puder, miękkie masło, jajko i przyprawę do pienika. Całość siekamy i zagniatamy ciasto
Lawendowe Niebomieszam,odstawiam do przestudzenia kontrolując, aby polewa dała się bez problemu rozsmarować na cieście. Jest lśniąca i nie kruszy się. dodatkowo:4-5 łyżek dżemu wiśniowego1 opakowanie pierniczków typu Katarzynki, ale bez czekolady ajerkoniak do namoczenia pierniczków2-3 batony marcepanowe do ozdoby25g startej gorzkiej czekolady Pierniczki polewam ajerkoniakiem i odstawiam na kilka minut, aby nasiąknęły alkoholem. Pierwszy(...)blat biszkoptu smaruję dżemem wiśniowym, wykładam połowękremu. Układam namoczone pierniczki, zakrywam pozostałym krememi przykrywam kolejnym blatem ciasta. Trzeci biszkopt zawijam w folię aluminiową i zostawiam do wykorzystania następnym razem.Tak przygotowany tort pokrywam polewą, układam pokrojonebatoniki marcepanowe, posypuję startą czekoladą.Na 2-3h odstawiam w chłodne i suche miejsce.Kroję zwilżonym ciepłą wodą nożem, aby masa i polewa
W kuchni Karmel-itki