pierniczki na swieta - 1512 przepisów (strona:55/101)

Kruche na zewnątrz i mięciutkie w środku pierniczki 162

Wszystkim chyba udziela się magia nadchodzących Świąt. Reklamy i centra handlowe już nam serwują prezenty i choinki. Dlatego i my zaczynamy wypieki domowych pierniczków. Przyłączycie się?  Składniki: 250 g miodu 250 g cukru 100 g masła 20 g przyprawy do piernika 600 g mąki 2 duże jajka 1 łyżeczka płaska sody 3 łyżki kakao Ciekawe rozwiązania znajdziecie

Niezły Młynek
Pierniczki najlepsze 84

przepis natknęłam się kilka lat temu szukając pierniczków gotowych do jedzenia od razu po upieczeniu, nie za twardych, z którymi nie trzeba czekać do Świąt aż zmiękną. Te są idealne: mięciutkie, pulchne, aromatyczne, proste w przygotowaniu (tylko ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej). Jedynym minusem może być to, że znikają w bardzo szybkim tempie więc piekąc je wcześniej mogą

Milion Smaków
Pierniczki z marmoladą 166

Pierniczki wyszły pyszne z mocno wyczuwalnym smakiem miodu, dla mnie pycha :D. Wiem, że już dawno po świętach, ale na kolejny rok będą jak znalazła. A mówię szczerze, że są naprawdę obłędne. Ja sięgałam co chwilkę po jeszcze jednego. Dobrze, że wyszedł ich, duży pojemniczek. Składniki: Na karmel: 20 g cukru 125 ml wody Ciasto: 1 i 1/2 szklanki

Moje pyszne gotowanie
831. Bananowe płatki ryżowe. 152

Bananowe płatki ryżowe z borówkami i prażonymi płatkami migdałowymi Chyba w tym roku czuje te święta. Przynajmniej bardziej niż przez ostatni lata. ;)A dzisiaj w planach lepienie pierogów z D i pieczenie pierniczków, bo jednak zdecydowałam się je zrobić

More food, love and dreams
Duńskie pierniczki, czyli orzeszki z pieprzem 191

plan, bardzo dokładny, i sporo czasu, więc wszystko powinno się udać. A potem już tylko same przyjemności - dekorowanie ostatnich pierniczków, pieczenie ostatniego ciasta, chwile z ulubioną książką w najbliższych okolicach choinki... Uwielbiam takie niespieszne oczekiwanie na Święta

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lukier Królewski 245

ciasteczka, więc tak sobie pomyślałam, że przyda się Nam ten post. Nigdy nie lubiłam robić lukru, jednak w okresie świąt Bożego Narodzenia nie miałam wyjścia jak tylko wziąć byka za rogi i robić lukier i lukrować pierniczki, a pierniczków w sumie upiekłam około tysiąc, więc z lukrem się zaprzyjaźniłam :)  Lukier królewski, na białkach, mój faworyt, wychodzi zawsze

Blondynka Gotuje
Piernik staropolski cz.1 – ciasto 113

się prawdziwy piernik, kruchy, aromatyczny i wilgotny, to ciasto należy zrobić już teraz. To ono jest kluczem do najpyszniejszego świątecznego wypieku pod słońcem oraz pysznych mięciutkich pierniczków z nadzieniem. O pierniku i pierniczkach będzie później, a dziś skupimy się na samym cieście, w którym nie ma właściwie nic trudnego poza oczekiwaniem. Cierpliwość, cierpliwość i jeszcze raz: cierpliwość. A prawda jest(...)dłużej pozwalamy ciastu odpoczywać, tym lepsze i smaczniejsze wypieki otrzymamy. Absolutne minimum to według mnie 4 tygodnie, ale warto dać mu około sześciu, więc jeśli chcecie podczas tych świąt uraczyć gości i rodzinę pysznym tradycyjnym wypiekiem, to polecam zabrać się do roboty i zrobić ciasto już teraz. Składniki 425 g prawdziwego miodu 200 g masła 2 opakowania przyprawy korzennej

Analiza Smaku
Miodowe Brownie z orzechami 290

Słodkie Święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z piernikami, sernikami, makowcami i czekoladą, dużą ilością czekolady. Do tego wszystkiego dochodzą kruche ciasteczka i wieczory spędzane na dekorowaniu pierniczków. Tak, w tym roku postaram się aby wszystkie te słodkości wylądowały na moim świątecznym stole. Pomysły już są, szafki wypełnione zostały już produktami które będą mi do tego potrzebne. Pozostaje

Słodkie Przyjemności
Tort makowy 224

białej czekolady jest dla mnie wystarczająco słodki. Mój torcik udekorowałam choinkami wykonanymi z barwionego na zielono lukru królewskiego oraz pierniczka w kształcie domku. Tort makowy upiekłam w tortownicy o średnicy 21 cm. Jeżeli poszukujecie słodkich inspiracji na nadchodzące Święta to polecam Wam inne sprawdzone przeze mnie przepisy na ciasta-klik. Tort makowy Biszkopt makowy 4 duże jajka

Pieguskowa Kuchnia
Szybkie i miękkie pierniczki 154

konsumpcji, ponieważ ich konsystencja po upieczeniu jest idealna od razu do jedzenia :) Dzisiaj prezentuje Wam proste pierniczki, które na zdjęciach jeszcze nie dotknęły lukru, ale po ozdabianiu mojej Córy chyba musiałabym stworzyć oddzielny folder, aby pokazać Wam jej kreatywność :) Zapach Świąt już czuć Składniki (na dużą porcję ok 100sztuk): 200g mąki pełnoziarnistej 600g mąki pszennej (przesianej) 20dag roztopionego masła(...)przyprawy do pierników 260g drobnego cukru Przygotowanie: Jego wyrobienie jest bardzo proste. Odmierzone składniki należy włożyć do jednej dużej miski i wyrobić rękoma. W trakcie wyrabianie nie należy podsypywać pierniczków mąką, aby nie twardniały podczas pieczenia. Podzielić ciasto na 4 części i 3 włożyć do lodówki. Delikatnie podsypując stolnice mąką rozwałkować placek na grubość ok 3-4mm i wykrawać

ChilliJemy
SERNIK ANIELSKI MIX 294

Anieli. Stąd nazwa Sernik Anielski Mix. Przy okazji wspomnę o pierniczkach po tygodniu leżakowania w chłodnym miejscu nic nie straciły ze swojego smaku i świeżości, a w serniku po prostu rozpływały się w ustach. W sam raz na zbliżające się święta. Ciasto 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pól szklanki(...)żółtka 20 dag masła Masa serowa 1 kg białego sera 20 dag masła 30 dag cukru 6 żółtek 2 budynie waniliowe ulubiony aromat opcjonalnie bakalie Ponadto  20 sztuk pierniczków Polewa  Przygotowanie Ciasto Wszystkie składniki ciasta dokładnie zagnieść. Gotowe ciasto wyłożyć na przygotowaną blaszkę Masa serowa Z 8 białek (2 białka z ciasta oraz 6 z masy serowej) ubić

RAROSSA
Owsianka piernikowa 112

Grudzień zdecydowanie upływa pod smakiem i aromatem piernika, więc żeby jeszcze bardziej wczuć się w atmosferę świąt proponuje przygotować sobie taką przepyszną owsiankę piernikową. Naprawdę jedząc ją ma się wrażenie, że zjada się kawałeczek pierniczka :) Owsianka jest rozgrzewająca, bardzo sycąca, idealna dla wielbicieli kakao i słodkich śniadań. Bardzo polecam podać ją z orzechami włoskimi i kawałkami pokrojonej gorzkiej czekolady

Healthy food explorer
Karp smażony z sosem grzybowym 108

świąt pozostało ledwo 10 dni, w tym roku wyjątkowo wszytko robimy na ostatnią chwilę. Dopiero zasiadamy do pieczenia pierniczków a przecież jeszcze nie upiekliśmy piernika staropolskiego, jeszcze przed nami bigos, pierogi, uszka i wiele innych smakołyków.  Choinka też na bazarze jeszcze stoi, czeka i czeka specjalnie na nas ;) za to będzie to bardzo piękne 10 dni taki magiczny

Życie zaczyna się w kuchni
Piernik przekładany galaretką z dżemem/powidłami śliwkowymi 507

Co prawda do świąt jest jeszcze sporo czasu, ale ja już tak mam, że ciasta typowo świąteczne robię kiedy mam na nie ochotę... Zresztą latem

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania